jajko - 22300 przepisów (strona:405/1487)

Delicja, czyli biszkopt z galaretką pomarańczową i musem czekoladowym 163

jakąkolwiek inną uroczystość, która wymaga dobrze prezentującego się, a zarazem łatwego w wykonaniu ciasta, niebędącego tortem. Biszkopt (na formę 23 cm o 7-8 cm wysokości) : 3 jajka 90 g drobnego cukru do wypieków 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier(...)pomarańczy. Wstaw do lodówki na minimum 2h do stężenia. Rada : Biszkopt możesz również nasączyć sokiem pomarańczowym przed wylaniem galaretki. Mus czekoladowy: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 3 jajka 100 g cukru 100 g masła 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki wrzątku szczypta soli Dodatkowo: owoce miechunki peruwiańskiej ( physalis ) do dekoracji W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę

Food Square
Pasta carbonara 176

czymkolwiek. Pasta carbonara 2015-01-27 16:13:47 Jedna z najbardziej znanych włoskich potraw na bazie makaronu (spaghetti, tagliatelle i inne) oraz boczku, parmezanu, śmietany i żółtek jaj. W naszej wersji jej smak dodatkowo podkreśla siekany szczypiorek oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Proste i szybkie w przygotowaniu danie dla każdego. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g

Kulinarna Pokusa
Klopsy wołowe 234

małe lub 1 duży ząbek czosnku 2 szalotki (można ew. użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso rozdrabniamy np. widelcem

Kulinarna Pokusa
Tarta z jabłkami i budyniem 180

Padło na jabłka :) Świetnie komponują się z delikatnie waniliowym budyniem,rodzynkami i cynamonem... Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 3 łyżki  cukru szczypta soli 1 jajko budyń waniliowy 0,5 l mleka 3 duże jabłka 3 łyżki drobnych rodzynek cynamon i cukier puder do posypania masło do nasmarowania formy łyżka bułki tartej  Przygotowanie: Mąkę wymieszać(...)pokrojonym masłem, szczyptą soli i cukrem, dodać jajko i szybko zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum pół godziny (można w zamrażalniku). Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, do gotowego dodać rodzynki. Jabłka pokroić w talarki. Formę do ciasta nasmarować masłem i posypać bułką tartą, nadmiar strzepnąć. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę

Piąty grzech główny
Sałatka Cezar 243

sałatki, ale jej podstawą zawsze pozostają sałata rzymska, grzanki oraz parmezan. Składniki(2 porcje): sałata rzymska pierś kurczaka 2 jajka ( Jeśli chcesz, żeby sałatka była delikatniejsza, możesz użyć jaj przepiórczych) 2 łyżki tartego parmezanu pieczywo na grzanki kilka pomidorków koktajlowych 3 fileciki anchois 2 ząbki czosnku 1 jajko, 2 ½ łyżki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy dijon, sól

Piąty grzech główny
Jajecznica z kurkami (bezmleczna) 202

Jajecznica z kurkami (bezmleczna) SKŁADNIKI: masło (u mnie bezmleczne) cebula jajka kurki gotowane z zalewie solankowej świeży koperek sól pieprz majonez WYKONANIE 2 łyżki masła (u mnie bezmleczne) rozpuszczone na patelni, na to wrzuciłam 1 średnią pokrojoną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkliła wrzuciłam drobno pokrojone i odsączone z zalewy solankowej kurki i dusiłam całość na małym ogniu(...)minut. Potem zestawiłam z ognia i dodałam 2 łyżki majonezu (zastępuje śmietanę z klasycznej jajecznicy z kurkami i również dodaje jajecznicy delikatności) i całość wymieszałam. Następnie dodałam jajka, kiedy konsystencja była taka jak lubię - całość posypałam świeżym, drobno posiekanym koperkiem. PODAWAĆ: klasycznie z chlebem lub samą, według własnego smaku UWAGI: przepis na grzyby w zalewie solankowej znajdziesz TU: http://tradycyjnakuchniainaczej.blogspot.ie

Tradycyjna kuchnia inaczej
Tiramisu' al marsala z czekoladą 189

Błyskawicznie przygotowany i błyskawicznie zjedzony.............  włoski deser z mascarpone czyli tiramisu. Składniki: (2-3 porcje) 150 g podłużnych  biszkoptów 150 g serka mascarpone 2 jajka 1/2 szklanki  cukru 3/4  szklanki mocnej kawy 2-3 łyżki słodkiego wina Marsala 1/2 tabliczki  gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki czekoladki deserowe i posypka /do dekoracji(...)Wykonanie: -Jajka dokładnie umyć i sparzyć. -Zaparzyć mocną kawę. -Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęsty  puch . -Ucierając krem dodawać po łyżce serek  mascarpone. -Pianę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z kremem. -Kawę wymieszać  z winem. -Połowę biszkoptów  nasączyć przygotowanym  płynem /kilka sekund/   i ułożyć w  na dnie

Zakamarki mojej kuchni
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 150

łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 2 duże jajka, 60 ml oleju, 150 g tartej marchewki, 70 g posiekanych orzechów włoskich, 50 g posiekanych migdałów, 100 g kawałków ananasa z puszki. Przygotowanie: W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę(...)cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej roztrzepać jajka z olejem. Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą dokładnie, a następnie dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i kawałki ananasa, wymieszać łyżką. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175ºC przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić

Moniki Smakołyki
Hiszpańska tortilla ze szparagami. 306

się uda.Dzisiejsza jest z dodatkiem szparagów ,idealna na szybki obiad . Składniki: 300 g ziemniaków cebula szparagi 150 g ,ugotować 3 minuty i przelać zimną wodą oliwa z oliwek 4 jajka (duże ) sól ,pieprz Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki ,smażyć na oliwie na rozgrzanej patelni do miękkości ,od czasu do czasu mieszając. Dodać cebulkę i smażyć razem z ziemniakami(...)Doprawić . Jajka roztrzepać ,wymieszać z ziemniakami , cebulką i szparagami i wlać na gorącą patelnię natychmiast zmniejszając jej płomień na minimalny.Smażyć około 5 minut z każdej strony .Przy przewracaniu na drugą stronę można sobie pomóc talerzem .Upieczoną stronę zsunąć ostrożnie na talerz ,przykryć drugim ,odwrócić i z powrotem na patelnię na kolejne 5 minut .Smacznego

Ladylaura.
Kremowe brownie z nerkowców i ciecierzycy bez mąki i cukru 199

smaku i wspaniałej konsystencji przypominającej krem toffi. Jeśli chcecie zapoznać się z innymi miodami oraz ich właściwościami zdrowotnymi zapraszam na stronę - miody polska Składniki :  - puszka ciecierzycy  - 1 jajko - szklanka nerkowców - 1/3 szklanki kakao - ok 100 g czekolady (można dodać mniej) - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 szklanki miodu ja użyłam wrzosowego do kupienia TUTAJ   Przygotowanie:  Namoczyć(...)nerkowce na ok 1h, zmielić ciecierzyce i nerkowce, dodać kakao, rozpuszczoną czekoladę, miód, proszek do pieczenia, jajko wymieszać, wyłożyć na blaszkę keksówkę, piec ok 25 minut w temperaturze ok 175 stopni, po wyjęciu z piekarnika odczekać ok 15 minut przed krojeniem

zdrowa vege kuchnia
ciasto dla Mamy 26 maj -- torta per la mamma il 26 maggio 180

Składniki: 6 średnich jajek 100 g cukru 120 g mąki 2 szczypty soli 2 szklanki listków świeżej mięty Masa: Składniki: skórka otarta z 2 limonek ( sparzonych i wyszorowanych) 2 jaja 100 g cukru trzcinowego 8 g żelatyny 100 g soku z limonek (może być pół na pół z limonek i cytryn)tj.około 3 limonek 250 g mascarpone

w mojej kuchni
Drożdżówki z białym serem i jagodami 273

misce, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na kształt dużego prostokąta. Nadzienie:   500g białego sera,  2 czubate łyżki cukru waniliowego, jajko,  100g jagód. Biały ser rozgnieść widelcem z cukrem waniliowym i jajkiem. Rozsmarować na cieście, zostawiając brzegi bez nadzienia. Posypać jagodami (mrożone rozmrozić i odsączyć). Złożyć na pół najpierw jedną

Z miłości do słodkości
JAK GOTOWAĆ SZPARAGI? 163

Wrzucone na gorący tłuszcz zamykają swoje pory, dzięki czemu aromat i smak zostają wewnątrz szparagów. Nie wiesz, co przyrządzić ze szparagów? Oto kilka moich propozycji!  Kaszotto ze szparagami Jajko w koszulce na szparagach Pełnoziarnisty makaron świderki ze szparagami i oliwkami   Sałatka ze szparagami i miętą     Krem ze szparagów białych Jajka ze szparagami, beszamel    Tarta

W kuchni Karmel-itki
Tort makowo - śmietanowy z płatkami róż 204

Różany tort? czemu nie? Proszę, jaka efektowna, naturalna dekoracja! Płatki róż w ulubionym kolorze nadają jeszcze większej apetyczności temu lekkiemu, smacznemu dziełu... Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 0,5 szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny Masa  1,200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny(...)szklanki gorącej wody 1 saszetka herbaty earl grey sok z 0,5 cytryny Ponadto 1 słoik powideł z cynamonem płatki z 2 róż (kolor według uznania) Wykonanie: Jajka razem z cukrem razem ubijamy do białości. Mąkę mieszamy z makiem dodajemy proszek do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny. Sypkie produkty wymieszane ze sobą dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając

kgwjanczewo
Rabarbarowe z budyniem 232

sezon na rabarbar przygotowałam oto takie ciasto.  Przepis zaczerpnięty z  internetu. Dekoracje motylki czekoladowe od fimy -  SŁODKI ŚWIAT   Rabarbarowe z budyniem Składniki: na ciasto żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt margaryna - 250 g mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń mleko - 4 szkl

Kuchnia Danusi