jajko - 22300 przepisów (strona:399/1487)

Muffinki z rabarbarem + film 143

sztuk 4 łodygi rabarbaru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka maślanki naturalnej 1/2 szklanki oleju 2 jajka cukier puder do posypania babeczek przepis Umyty i obrany rabarbar kroimy 1/2 centymetrowe kawałeczki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dodajemy jajka, wlewamy olej oraz maślankę i wszystkie

Smakowite Dania
Babeczki z galaretką w czekoladzie 1334

bogactwo smaków i kolorów. Z podanego przepisu można przygotować sześć babeczek. Biszkopt na spody upiekłam w formie o wymiarach  280x150x75. Babeczki z galaretką w czekoladzie Składniki: biszkopt 2 jajka 3 łyżki (30g) domowego cukru z wanilią (lub zwykłego) 5 łyżek (50g) mąki pszennej warstwa owocowa 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody 200g truskawek polewa czekoladowa 80g czekolady mlecznej(...)czekolady deserowej 1 i 1/2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) Wykonanie: BISZKOPT - jajka na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej - formę wyłożyć papierem do pieczenia - piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni - żółtka oddzielić od białek - białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier - do sztywnej piany pojedynczo dodać żółtka, po każdym krótko ubijając - mąkę przesiać, po 1 łyżce

Smakołyki Bereniki
Tort piankowo truskawkowy 428

naprawdę niezawodny. Ciasto zawsze się udaje, jest równe i delikatne.     Składniki ciasto biszkoptowe ( blaszka kwadratowa o wymiarach 24 x 24 cm): - 1,5 szklanki mąki tortowej - 6 jaj - 1 i 1/4 szkl drobnego cukru do wypieków - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki octu (10%) - 3 łyżki oleju (o neutralnym smaku) - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Składniki

mojewypiekiinietylko
Kotlety mielone z wkładką 131

Kotleciki mielone z wkładką..tym razem wkładką jest chrzan Kielecki ... 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku   1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta chrzan Kielecki   Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą

Moje domowe kucharzenie
Murzynek z wiśniami 128

Jeśli macie chęć na proste, niezawodnie wychodzące i pyszne ciasto proponuje wam murzynka z wiśniami. Składniki: 4 szklanki mąki krupczatki 4 szklanki cukru 8 jaj 2 kostki margaryny 2 szklanki wody 6 łyżek kakao olejek migdałowy 2 cukry wanilinowe 4 łyżeczki proszku do pieczenia mały słoiczek wiśni Przygotowanie: Do garnka wrzucamy margarynę, jak się rozpuści dodajemy, wodę, cukier, kakao

Kulinarna Patilogia
sos tatarski 174

tatarski to bardzo prosty i popularny dodatek do jaj, mięs na zimno czy ryb. Przepis na sos tatarski można znaleźć już w XVIII wiecznych książkach kucharskich. Od tego czasu powstało wiele wariacji na jego temat, wiec każdy znajdzie jakąś wersje dla siebie. Dzis proponuję wersję z musztardą i marynowanymi grzybkami. Składniki: 3 ogórki konserwowe mały słoiczek grzybków marynowanych

Kulinarna Patilogia
Żur z białą kiełbasą i boczkiem 166

Białorusinów i oczywiście Polaków). Idealny do konsumpcji o każdej porze roku, na „ciężkie poranki”i na rozgrzewkę. Ma tyle odmian i wersji ile gospodyń go przygotowuje. Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, z boczkiem lub bez, ze śmietaną lub bez… tak możnaby wymieniać bez końca. Ja przedstawię dziś mój sposób na żur, a Was zapraszam do podzielenia(...)niego żuru podpiec go chwilę w piekarniku) A na co dzień …ja lubię zagryzać żur świeżym chlebem z masłem, mój mąż jada go z pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo a tata z gotowanymi, ubitymi ziemniakam okraszonymi skwarkami… Każdy ma swojego „smaka” Powodzenia w poszukiwaniu idealnego smaku żuru! The post Żur z białą kiełbasą i boczkiem

Kulinarna Patilogia
Czekoladowe serniczki z patelni z migdałami, jogurtem i miętą 178

nadzieję, że przekonacie się do tego typu śniadań lub kolacji :) Składniki : 4 łyżki twarożku 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka kakao 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor

Chocolate Muffin Blog
Jogurtowe babeczki z truskawkami i jaglanym kremem Rafaello 195

babeczek) : ciasto - 150  g mąki   (ja użyłam 100 g pełnoziarnistej żytniej i 50 g pszennej) - opakowanie budyniu truskawkowego  - 100 g cukru  - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubek jogurtu naturalnego  - ok. 200 g truskawek umytych i odszypułkowanych tyle właśnie użyłam, ale radzę dać mniej, by ciasto lepiej wyrosło krem - 100 g kaszy jaglanej(...)szklanka mleka - 50 g wiórków kokosowych - tabliczka białej czekolady - cukier waniliowy dodatkowo kilka truskawek Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt i ponownie zmiksować. Przesiane mąki, budyń i proszek do pieczenia stopniowo dodawać do masy. Truskawki drobno pokroić, dokładnie osuszyć i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę do pieczenia babeczek wyłożyć papilotkami

Kuchnia Ellie
Sałatka z jarmużu z orzechami 188

jest bardzo twardy można go zblanszować 4 minuty w gotującej wodzie, jednak ja preferuje go na surowo. Jarmuż ma dla mnie lekko gorzki posmak i wspaniale komponuje się z jajkami, rybą (zamiast orzechów można spokojnie dorzucić tuńczyka z puszki lub łososia) czy kukurydzą. Z uwagi na dodatek kaszy sałatką można się najeść i stanowi w sumie pełne danie objadowe(...)Składniki: pół paczki jarmużu puszka kukurydzy 3 jajka na twardo 1 mała czerwona cebulka pół szklanki kaszy jaglanej pół szklanki orzechów włoskich dwa pomidory Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku pieprz i sól "do smaku" Wykonanie: Jogurt mieszamy z oliwą i musztardą do której dodajemy zgnieciony czosnek i przyprawy "do smaku". Warto żeby postał chociaż

Lubczyk i Wanilia
Ciasto z rabarbarem i pomarańczą 166

cukru wanilinowego 16g skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 230g +1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g zmielonych migdałów 3 jajka 2-3 garście płatków migdałowych   1. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Dodać do niego 50g cukru, zamieszać i odstawić na około 45-50minut. 2. Mąkę 230g wymieszać(...)sitku. Masło utrzeć z brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i ze skórką z pomarańczy. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, jajka i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać sok z pomarańczy, wymieszać. 4. Do rabarbaru dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i następnie dodać go do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć

Mała Cukierenka
Muffinki z kremem kajmakowym 191

cóż przynajmniej coś wyszło. Składniki na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju Sposób  W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier kakao, sodę oraz proszek do pieczenia, w drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, mleko

Kuchenne aromaty
Talerz smażonych warzyw 111

twarde, niezbyt dojrzałe pomidory, tymianek pęczek dymki, 5 bulw topinambura, sól, cukier, masło lub oliwa do smażenia 6 jajek, 14 łyżek bułki tartej, 10 łyżek mąki pszennej, masło lub oliwa do smażenia, Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w poprzek, w grube (0,5 cm) plastry. Wyjąć pestki. Dymkę oczyścić, zostawić ładny szczypior, umyć. Blanszować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Osączyć(...)dente w lekko osolonej wodzie. Ostudzić, przekroić każdą bulwę wzdłuż na pół. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka. Przygotowane warzywa oprószyć mąką, obtoczyć w jajku a następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym maśle, na rumiano z obu stron. Usmażone układać na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać listkami tymianku.   zastawa

królestwo garów
Pulpety w sosie pomidorowym 146

ziemniakami. Dobre z chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE ! Składniki: 350 g mięsa  wieprzowego ( np. z łopatki ) 1 jajko 1 nieduża cebula 2 łyżki kaszy manny 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól, pieprz oregano suszone olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mięso i cebulę zmielić w maszynce(...)mielonego mięsa dodać jajko, kaszę manną, sól i pieprz - wyrabiać masę przez 2-3 minuty.Z masy mięsnej formować pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Smażyć pulpety z każdej strony na rumiano. Do zarumienionych pulpetów wlać passatę pomidorową. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 15 minut. W międzyczasie dodać pokrojone ząbki czosnku. Na koniec doprawić sos pomidorowy solą

kolorowotorcikowo
Leśny mech 317

względu na zdrową bazę jaką stanowi ...szpinak, nie smakuje szpinakiem, za to kolor - niezrównanie piękny, sami się przekonajcie, warto spróbować! Składniki: 450 g mrożonego szpinaku , 1 szklanki cukru 6 jaj 1 szklanki oleju 3 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietanki 30 % 2  śmietan-fixy (zagęstnik do śmietany) cukier waniliowy + 2 łyżki cukru

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania