Jedna z tradycyjnych potraw mięsnych (zaraz obok schabowego, kotletów mielonych czy bitek). Składniki: 1 ½ kg mięsa wołowego 2 cebule 20 dag chleba żytniego 1 jajo 2 łyżki masła 2 szklanki bulionu sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić na plastry i rozbić, posolić, posypać pieprzem i odstawić na chwilę. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, wymieszać z pokruszonym chlebem, wbić jajo i wymieszać
Tradycyjna Kuchniaodpowiednim rodzajem szampana: w tym wypadku- do ciast – słodki, natomiast np. w przypadku mięs – wytrawny. Myślę, że to idealny wypiek na karnawałowe świętowanie:) Składniki: 2 ½ szklanki mąki 4 jaja ¾ szklanki oliwy 1 ½ szklanki cukru ¾ szklanki szampana 1 cukier waniliowy 1 proszek do pieczenia ( 10g) Tłuszcz do formy Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy i dodawać kolejno
Tradycyjna KuchniaKotlety z wieprzowiny i kapusty- czyli mielone trochę inaczej... Składniki: 30 dag tłustej wieprzowiny 1 główka kapusty 1 cebula 2 jaja 1 szklanka tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kapustę poszatkować, obgotować w posolonej wodzie i dobrze odcisnąć. Mięso, kapustę i zrumienioną na tłuszczu cebulę zmielić, dodać żółtka, połowę tartej bułki, sól, pieprz i ubite na sztywno
Tradycyjna KuchniaIdealny krem do przekładania toru/ ciast. Sprawdzony i pyszny! Składniki: 2 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 3 jaja 3 żółtka ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 cukier waniliowy Wykonanie: Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do pszennej mąki dodać cukier, całe jajka i żółtka, dokładnie wymieszać, wlewać gotujące mleko, ciągle mieszając i zagotować. Po całkowitym ostudzeniu dodać masło i mieszać
Tradycyjna Kuchniajajka 125 gramów masła lub margaryny 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ok. 200 gram bakalii Wykonanie: Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać roztopione masło i całe jaja. Jeżeli masa jest zbyt sucha to można dodać 2-3 łyżki mleka. Formować małe placuszki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni
Tradycyjna Kuchniaciasteczka na słono zrobiły furorę wśród moich znajomych. Są kruche, pyszne i prezentują się genialnie :) Składniki: 30 dag mąki 3 żółtka 1 białko jaja 12 dag masła 20 dag chudej szynki pieprz ziarnisty majeranek sól 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 suszone śliwki Wykonanie: Z mąki, żółtek, śmietany oraz masła z odrobiną majeranku i soli zagnieść ciasto. Rozwałkować
Tradycyjna KuchniaSzpinak+ łosoś+ ziemniak = pyszne kotleciki. Smacznego! Składniki 30 dag szpinaku 30 dag wędzonego łososia 1 cebula, 1 jajo, 1kg ziemniaków Sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Galka muszkatołowa 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki Olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Łososia rozgnieść widelcem, szpinak sparzyć i zmielić. Następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać(...)ząbki zmiażdżonego czosnku i dusić na patelni około 15 minut. Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, zmielić lub dobrze zdusić. Następnie dodać rybę, szpinak i jajo. Jeżeli jest taka konieczność dodać bułkę tartą i mąkę (aby uzyskać lepszą konsystencję). Formować kotleciki, obtoczyć w jajku i panierce. Smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju
Tradycyjna KuchniaSernik na zimno z truskawkami Sernik z ziemniakami Sernik z mleka z porzeczkami Sernik bez sera Sernik z gruszkami Składniki: 1 kg sera twarogowego 7 żółtek 5 białek z jaja ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 ½ szklanki mleka 2 kisiele cytrynowe 1 aromat cytrynowy tłuszcz i wiórki do formy Wykonanie: Ser dokładnie zmielić i utrzeć z cukrem, dodając żółtka
Tradycyjna Kuchniapamięć. Zazwyczaj robiłam wersję kokosową, tym razem jednak zdecydowałam się na krem i ciasto bananowe. Zdecydowanie wolę tą wersję :) Składniki: 20 dag margaryny 2 szklanki cukru pudru 3 jaja 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka musli 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 szklanka suszonej żurawiny 6 dużych dojrzałych bananów Wiórki kokosowe Tłuszcz o posmarowania blachy
Tradycyjna Kuchniasosem" jest moim ulubionym dodatkiem do mięs. Dzięki niej mięso staje się bardziej kruche (ale nie suche). Składniki: 1 kg filetów z kurczaka 1 słoiczek musztardy francuskiej 1 jajo ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki bulionu drobiowego z kostki olej sól, pieprz Wykonanie: Filety natrzeć solą i pieprzem, włożyć do brytfanny i podlać bulionem. Piec w temperaturze 180 stopni około(...)minut polewając co jakiś czas wytworzonym sosem. Musztardę, jajo, bułkę tartą dokładnie wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć, przestudzić posmarować pastą musztardową, skropić olejem i zapiec jeszcze 15 minut w takiej samej temperaturze (aż powstanie rumiana skórka
Tradycyjna Kuchniajaglanej Paluchy jaglane z selerem Sałatka z kaszą jaglaną Tarta z kaszy jaglanej ze śliwkami Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 3 dag masła lub margaryny 2 jaja 10 dag cukru 25-50 dag suszone śliwki sól cynamon tłuszcz i posypka do formy Wykonanie: Kaszę ugotować na sypko na mleku i wodzie (w równej ilości) z dodatkiem
Tradycyjna KuchniaCoś smacznego i zdrowego na śniadanie. Polecam! Składniki: 6 szklanek mleka 10 dag płatków owsianych 2 dag mąki 1 jajo 1 łyżka masła Wykonanie: Płatki owsiane zalać 3 łyżkami gorącego mleka i zostawić do napęcznienia. Następnie dodać 3 łyżki wody , masło, jajo, mąkę, sól do smaku i wyrobić ciasto. Zagotować wodę i wrzucać kluseczki z łyżki. Gotować na wolnym ogniu
Tradycyjna KuchniaUwielbiam to ciasto z kilku powodów. Przede wszystkim jest bardzo łatwe w wykonaniu, ekspresowe i co najważniejsze zawsze wychodzi pyszne (miękkie i pulchne). Składniki: 1 szklanka maślanki 2 jaja 2 ½ szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 kg świeżych owoców lub mrożonych 1 płat ciasta francuskiego (dodatek- niekoniecznie
Tradycyjna Kuchniaktóre zostają nam często z przygotowania różnych potraw. Dziś kolejny przepis na wykorzystanie białek- tym razem makowiec. Składniki: 1 szklanka mąki 1 ¼ szklanki cukru pudru 1 szklanka białek z jaj 1 szklanka maku 25 dag margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 1 aromat migdałowy Tłuszcz i posypka do formy Wykonanie: Margarynę podgrzać i przestudzić. Wymieszać mak z cukrem
Tradycyjna Kuchniałatwe w wykonaniu i ekspresowe. Ich kruchość zawdzięczamy gotowanym żółtkom. Składniki: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 5 gotowanych żółtek 1 białko jaja dowolna posypka Wykonanie: Żółtka dokładnie utrzeć i połączyć z resztą składników. Wyrobić ciasto, następnie ułożyć na stolnicy i rozwałkować. Wycinać dowolne kształty, smarować rozmąconym białkiem i dowolnie ozdobić. Piec
Tradycyjna Kuchnia