jajko - 22300 przepisów (strona:394/1487)

Marchewkowe ciasto z migdałami 118

średniowiecza marchew była używana jako główny składnik wypieków. Cukier bowiem był towarem trudno dostępnym i drogim, a jak się okazało zawartość cukru z marchewce była bardzo wysoka. Składniki: 5 jaj 20 dag cukru 2 łyżki alkoholu 9 dag mąki tortowej Pół torebki proszku do pieczenia 20 dag płatków migdałowych 20 dag startej marchewki Skórka z pomarańczy Wykonanie: Żółtka dokładnie

Tradycyjna Kuchnia
Piernik marchewkowy 136

tradycyjnych przypraw. Aby urozmaicić smak do ciasta dodałam starte marchewki- dzięki czemu pierniczek jest bardziej wilgotny, miękki - przepyszny! Składniki: 3 szklanki mąki 10 dag margaryny 2 szklanki cukru 3 jaja 50 dag obranej marchewki 1 mały proszek do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Jedną szklankę cukru zarumienić na patelni i rozprowadzić

Tradycyjna Kuchnia
Trzy pomysły na JESIENNE MARCHEWKI 135

smażyć do miękkości, w razie potrzeby podlać wodą. Pod koniec duszenia doprawić do smaku i wymieszać z natką pietruszki. MARCHEW W PANIERCE MIGDAŁOWEJ: ½ kg marchewki 1 łyżka masła 2 jaja 5 dag płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej Sól i cukier do smaku Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Marchewkę umyć, pokroić wzdłuż i zalać osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z twarogu homogenizowanego 101

kalorii w 100 gramach). Jeżeli chcemy aby nasz serniczek nie był bombą kaloryczną to warto zwrócić uwagę na zawartość energetyczną i skład twarożku. Składniki: 1 kg twarogu homogenizowanego 4 jaja 40 dag cukru (najlepiej trzcinowego) 3 dag kaszy manny 2 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Aromat pomarańczowy Herbatniki lub biszkopty Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy

Tradycyjna Kuchnia
Pampuchy- pyzy drożdżowe 113

nieco odmiennej formie. Tradycyjnie przyrządza się je na parze. Ja dziś spróbowałam upiec je w piekarniku- wyszły równie pyszne. Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 3 jaja 3 dag drożdży Aromat lub cukier waniliowy 1 łyżka masła Nutella Sól Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Ziarno do posypki Wykonanie: Drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru rozpuścić

Tradycyjna Kuchnia
Chlebek korzenny z bananami 135

świętami. A wszystko przez przyprawy korzenne, których użyłam do dzisiejszego wypieku. Wyszedł pyszny, aromatyczny i mięciutki (za sprawą dodanych bananów). Składniki: 20 dag margaryny 1 ½ szklanki cukru 3 jaja 1 szklanka mąki 1 szklanka musli z orzechami 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie mieszanki studenckiej 1 opakowanie przyprawy do piernika

Tradycyjna Kuchnia
Pączuchy ziemniaczane 81

potrawę. Od zawsze to danie funkcjonowało pod nazwą "pączuchy", zapewne ze względu na sposób przyrządzania- na głębokim tłuszczu (podobnie jak pączki). Składniki: 1 kg ziemniaków 8 dag masła 4 jaja 16 dag śmietany 1 cebula 9 dag mąki Sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować, zmielić, wymieszać z żółtkami, startą cebulą, śmietaną i mąką. Następnie ubić na sztywno

Tradycyjna Kuchnia
Proste ciasto orzechowo- jabłkowe 112

Tradycyjne ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek- idealne do kawy. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu:) Składniki: 8 jaj 8 jabłek 4 szklanki mąki 1½ szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę. Białka ubić na sztywno

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto wigilijne z makaronu i orzechów 108

Orzechy od wieków symbolizowały tajemnicę, pieniądze i płodność... Składniki: 50 dag makaronu( drobnego) 5 jaj 12 dag cukru cukier waniliowy 1 szklanka orzechów włoskich aromat cytrynowy tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Makaron podgotować i przygotować formę, wysmarować tłuszczem i posypać wiórkami kokosowymi. Żółtka utrzeć z cukrami i aromatem, następnie dodać wystudzony makaron, orzechy i sztywno ubitą pianę

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z makiem 99

Połączenie trzech podstawowych składników wigilijnych Mak+ miód+ mąka Składniki: 1 kg mąki 1 jajo 3 łyżki oleju Szczypta soli Puszka maku z bakaliami miód Wykonanie: Mąkę najlepiej przesiać z solą do miski. Aby ciasto było jednolite i elastyczne należy wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać jajo i olej, a następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać (szklanką) kółka. Na wycięte formy

Tradycyjna Kuchnia
Kremówka papieska- przepis krok po kroku 125

żółtko szczypta soli ½ szklanki wody Składniki na bitą śmietanę: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy Składniki na krem waniliowy: 2 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 3 jaja 3 żółtka ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 cukier waniliowy Wykonanie kremu waniliowego: Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do pszennej mąki dodać cukier, całe jajka i żółtka, dokładnie

Tradycyjna Kuchnia
Tradycyjne kotlety de volaille "devolay" 129

doszukiwać się w Chicken Kiev, których z kolei nie wymyślono w Kijowie, a w Moskwie. ( źródło http://katalog-wiedzy.pl ) Składniki: 1,2 kg filetów z kurczaka 20 dag masła 3 jaja bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka rozbić tłuczkiem umoczonym w zimnej wodzie na płaty około 3 mm grubości. Następnie ułożyć rozbite filety na tatce, po środku ułożyć wałeczki masła

Tradycyjna Kuchnia
Pizza ziemniaczana 136

formy Bułka tarta do formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przetrzeć przez praskę. Wymieszać ze śmietaną, stopionym masłem i żółtkami jaj. Następnie dosypać mąki z proszkiem do pieczenia i doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce rozłożyć ciasto ziemniaczane i nakłuć widelcem. Następnie

Tradycyjna Kuchnia
Knedle serowe z kaszą manną 98

kaszy manny. Jest to zdrowsza wersja knedli - pamiętajmy, że grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny (jest lekkostrawny). Składniki: 40 dag białego sera 20 dag kaszy manny 2 jaja 6 dag mąki 2 łyżki mleka 2 dag margaryny 2 łyżki masła Bułka tarta Wykonanie: Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać zmielony ser, mleko, kaszę mannę i pozostawić na chwilę

Tradycyjna Kuchnia
Filety rybne w piwnej panierce 99

Piwo ma jednak niezwykle szerokie zastosowanie :) Nawet do panierki nadaje się idealnie. Tak przygotowana rybka smakuje naprawdę wybornie! Składniki: 1 kg filetów rybnych 1 szklanka piwa 4 jaja 1 łyżeczka mielonego kminku 1 szklanka mąki Sól Smalec lub olej do smażenia Wykonanie: Filety rybne posolić i odstawić w chłodne miejsce. Piwo wymieszać z żółtkami, mielonym kminkiem, ubitą pianą

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania