jajko - 22300 przepisów (strona:393/1487)

żółtka graved smażone 88

delikatną skórkę, a w środku nadal są płynne. Ja postanowiłam te żółtka usmażyć. Jest to pomysł na wykorzystanie żółtek, które zostały nam po przygotowaniu na przykład pavlovej . 6 żółtek jaj, 300 ml soli gruboziarnistej, 300 ml cukru, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, masło Cukier i sól wymieszać. 2/3 mieszanki wsypać do miski. W mieszance zrobić zagłębienia na żółtka

królestwo garów
Najlepsze Kluski Śląskie 6936

Górnym Śląsku, ponadto zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz śląskiego. Kluski śląskie to nic innego jak ugotowane ziemniaki z dodatkiem skrobi ziemniaczanej, a także opcjonalnie jaj. Kluseczki śląskie mają specyficzną, lekko "gumowatą" konsystencje i  wyróżnia je okrągły lekko spłaszczony kształt z charakterystyczną dziurką na środku która oprócz funkcji dekoracyjnej pełni rolę miejsca gdzie zatrzymuje się

Słodka Strona
Słoneczna tarta ze szpinakiem i serem śródziemnomorskim 162

łyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, szczypta soli, ponadto: 100 g sera białego śródziemnomorskiego w drobnej kostce, 100 g świeżego szpinaku, 2 jaja, 100 g gęstej śmietany 30%, mielony suszony czosnek do smaku, świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, świeży tymianek

Moniki Smakołyki
Akacjowe placki 165

byłam dzieckiem, zawsze jadłam kwiaty akacji na surowo, były takie słodziutkie. Teraz robię je w cieście naleśnikowym, bo są pyszniutkie. Akacjowe placki Składniki: na ciasto naleśnikowe mąka - 2 szkl jajka - 2 szt woda - 1 szkl mleko - 0,5 szkl sól szczypta dodatkowo kwiaty akacji tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania placków Sposób przygotowania: Do miski przesiać mąkę, dodać jajka

Kuchnia Danusi
Pierogi z truskawkami 222

tych małych , wolą  pierogi ruskie i z mięsem. Dzisiaj wygrała moja wersja, pierogi z truskawkami. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej wody 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 500 g truskawek 1 łyżka cukru 250 ml śmietany Wykonanie: Truskawki umyć . Duże pokroić na mniejsze kawałki. Posypać cukrem i wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę(...)zrobić w niej dołek , wbić jajko oraz dodać pozostałe składniki    i zagnieść ciasto. Gotowe , gładkie ciasto podzielić na trzy części. Jedną rozwałkować, a pozostałe nakryć, aby nam nie wyschło ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wykroić kółka. Na każde kółko ułożyć truskawkę,  złożyć na pół i skleić brzegi palcami. Posklejane pierogi układamy na ściereczce . W garnku gotujemy wodę

O kuchni z uczuciem
Imieninowo urodzinowy torcik z galaretka i owocami czyli Wiewiora swietuje 138

pyszne to połączenie... a dupa rośnie jak mawiał mój brat :) Przepis pochodzi z bloga Sio smutki . Proporcje dotyczą tortownicy 20-21 cm. Torcik z galaretka i owocami ciasto: 2 jajka w temp. pokojowej 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietanowa: 400 ml słodkiej śmietanki 36% 250 g serka mascarpone(...)łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa opcjonalnie: ok. 20 ładnych, dojrzałych truskawek 150 g. borówek (u mnie pokrojone truskawki i mrożone czerwone porzeczki) 1 galaretka jagodowa Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy, Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto waniliowe z rabarbarem i truskawkami 356

aromatem wanilii. Jest bardzo smaczne, miękkie i również proste do przygotowania. Polecam Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 g masła lub margaryny 3 duże jajka 1 laska wanilii 3 pełne łyżki gęstej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g truskawek około 300 g rabarbaru Dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło z cukrem(...)ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii utrzeć na puszystą masę (przez kilka minut). Dodawać kolejno po jednym jajku, każde miksując około 2-3 minut. Następnie dodać śmietanę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników. Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Na wierzch rozłożyć obrany

Oryginalny smak
Klops z mięsa mieszanego 303

może być tłusty cebula sól, pieprz, czosnek maggi, bułka tarta lub kasza manna 3 jajka Przygotowanie : Do zmielonego mięsa dodałam pokrojoną, przesmażoną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy Żółtka jaj wbiłam do masy, a białka ubiłam na pianę i taką dodałam do mięsa, wyrobiłam do połączenia składników. Dodałam kilka łyżek kaszy manny, ponownie wyrobiłam ( można ręką) W foremce

Proste Potrawy
Czekoladowa Rolada z Karmelem i Bananami 150

dodatkowo polana karmelem i posypana słodką przekąską to już czysta rozkosz podniebienia. Koniecznie wypróbujcie. Mało pracy a smak mocno zadowalający Składniki na ciasto: 120 g gorzkiej czekolady Goplana 6 jaj 100 g cukru kryształu 30 g kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki wrzącej wody Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy cukrem

Made By Mom And Son
wyśmienita krupczatkowa tarta z truskawkami i czekoladą gorzką Goplana... 168

Składniki: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1/2 szklanki, aromat cytrynowy 3/4 łyżeczki, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, truskawki świeże 1 kg, czekolada gorzka Goplana 60% 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jajka, cukier, aromat cytrynowy, zimne masło mikserem ucierac z 5 minut - masa ma być grudkowata

W Mojej Kuchni Lubię
Paprykowa marmolada 101

mimowolnie z warzywem, jednak dla rośliny która go zrodziła jest owocem. Analogicznie jest z papryką. Po długich dywagacjach pozostaje przy marmoladzie :) Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek, jaj, pieczeni i deserów. Składniki: 1 ½ kg czerwonej papryki 1 kg cukru 2 łyżeczki kwasku cytrynowego Aromat cytrynowy Wykonanie: Paprykę umyć, oczyścić z nasion i zmielić. Następnie dodać cukier i gotować

Tradycyjna Kuchnia
Hamburger wegetariański z kotletem serowym 159

żółty pokroić w grubsze plastry, moczyć w mleku, panierować w ziarnie i smażyć z obu stron na patelni. W między czasie zmielić pietruszkę z czosnkiem, oliwą i odrobiną soli. Jaja roztrzepać, wymieszać z oliwkami i cienko pokrojoną papryką. Następnie usmażyć na patelni i powycinać szklanką kółka odpowiednie do bułek. Bułki przekroić na pół, smarować obie części pastą pietruszkową, następnie

Tradycyjna Kuchnia
Pleśniaczek z wiśnią 120

Ciasto z pianką i powidłami nazywane jest dosyć zabawnie "pleśniakiem". Pomimo niezbyt apetycznej nazwy to ciasto jest wprost przepyszne ! Składanki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jaja 1 kostka masła 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Tłuszcz i wiórki do formy Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę z proszkiem dokładanie siekamy

Tradycyjna Kuchnia
Pulpety z wątróbki i parówek 154

Nazwa "pulpet" pochodzi z języka włoskiego "polpetta od polpa", co w tłumaczeniu oznacza - miazga. Jest to gotowana potrawa z mięsa, z dodatkiem jaj, bułki tartej oraz przypraw. Ja tym razem zmieliłam wątróbkę z parówkami. Pulpeciki wyszły pyszne. Składniki: 25 dag wątróbek drobiowych 25 dag parówek dobrej jakości (najlepiej z szynki) 1 cebula 2 jajka 20 dag kaszy manny

Tradycyjna Kuchnia
Roladki puree w andrucie 97

Pyszny andrut z ziemniaczanym nadzieniem. Składniki: 1 kg ziemniaków 4 dag masła ½ szklanki mleka Sól do smaku 2 pętka dobrej wiejskiej kiełbasy 2 andruty 2 jaja Bułka tarta do panierki Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować i przetrzeć przez praskę. Wlać wrzące mleko, dodać masło i utrzeć na pulchną masę, następnie przyprawić do smaku według upodobania. Dobrze ciepłe puree

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania