przerósł moje oczekiwania. Placuszki wyszły niesamowicie pulchne i smaczne. Połączenie rożnych smaków zrobiło swoje. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI Duża porcja 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1,5 szklanki kefiru 4 jajka 1 łyżeczka sody 4 morele 2 banany 25 dag rabarbaru 1/24 szklanki cukru olej do smażenia WYKONANIE Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na ogniu(...)momentu, aż rabarbar zmięknie i puści sok. Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy sodę, kefir, jajka i mieszamy. Morele i banany kroimy na nieduże kawałki. Do ciasta dodajemy pokrojone owoce - mieszamy. Dodajemy rozprażony rabarbar. Mieszamy razem ze wszystkimi składnikami. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej. Kładziemy łyżką drewnianą placki. Placki odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewysłabo rozgrzewam olej ;) Poniższe naleśniki podałam z mięsem z kurczaka (piersi i udka z rosołu), przesmażoną cebulką i sosem jogurtowym. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 duże jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli co najmniej 0,5 kg ugotowanego mięsa drobiowego, np. piersi z kurczaka 1 cebula sól, pieprz opcjonalnie starty żółty ser Na samym(...)początku przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać mleko oraz wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Odstawić na chwilę. W międzyczasie mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę oleju. Najpierw przesmażyć cebulę, a gdy ona się zeszkli dodać mięso z kurczaka. Całość przyprawić
Ugotowaćcukru (1/4 szkl.) 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy dla koloru (opcjonalnie) pieprz do smaku 1 jajko 400 g maślanki 8 dobrej jakości parówek CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W małym garnku rozgrzewamy olej na prawie najwyższej mocy palnika (rozgrzewałam na 7 w skali(...)między czasie przygotowujemy panierkę do corn-dogów: mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy jajko i maślankę, dokładnie mieszamy, przelewamy do wysokiego, chudego naczynia. Parówki przepoławiamy, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Maczamy w cieście i wkładamy do rozgrzanego oleju (wkładamy nie więcej niż 3 corn-dogi na raz, żeby tłuszcz nie stracił temperatury). Smażymy 3-6 minut, aż ciasto ładnie
My Culinary ArtSkładniki: 1 butelka jasnego piwa (330ml) 0,5 kubka mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,75 kg schabu bez kości sól pieprz 2 torebki kaszy jaglanej 2 jabłka 2 łyżki cukru 2 łyżki masła olej rzepakowy kolendra tymianek Przygotowanie: schab myjemy, osuszamy, kroimy na kotleciki, rozbijamy, możemy(...)butelki piwa, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki najlepiej na noc kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy ciasto- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wbijamy jajko, dokładnie mieszamy, dolewamy piwo, tak aby ciasto miało konsystencję śmietany na patelnię wylewamy olej, podgrzewamy, na gorącym smażymy obtoczone w cieście kotlety jabłka myjemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na maśle
Luźna Kuchniasmaku szpinaku) - 2 łyżki masła - sól, pieprz, chili Cebulę, por, czosnek i szpinak posiekaj. Formę wysmaruj masłem. Ułóż ugotowany makaron i wymieszaj w/w składniki. W misce wymieszaj mleko, jogurt, jaja i przyprawy, za pomocą trzepaczki doprowadź do idealnie gładkiej konsystencji. Szparagi obierz, usuń zdrewniałe końcówki. Szpinak zalej masą jajeczną, ułóż szparagi i posyp porozrywanym serem. Zapiekaj 25- 35 minut
SMYKWKUCHNIbotwiny i serkiem feta. Składniki: 600 g kiełbasy mortadeli 1 pęczek botwiny 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 jajko pieprz sól Wykonanie Kiełbasę pokroić w 1 cm plasterki. W każdym zrobić kieszonkę,( plasterek naciąć przez środek ale nie nacinać do samego końca) . Na patelni rozgrzać masło i przez około(...)odstawić z palnika. Ser feta pokroić w drobną kostkę i wymieszać z podsmażoną botwinką. Każdą kieszonkę kotleta napełnić farszem z botwiny i fety i obtoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Kotlety z mortadeli z botwiną i serem feta
O kuchni z uczuciempotraw w płynie 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron nitki 25 dag, makaron kokardki 10 dag, mleko 3 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, ser żółty 20 dag pierś kurczaka pokroić w kostkę i na oleju gorącym podsmażyć razem z pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem, dodać drobno pokrojone liście szpinaku(...)minuty i dosypać makaron nitki, gotować z 2 minuty, wylać na durszlak i przelać zimną wodą - wsypać do garnka, dodać pieprz mielony, szpinak i wymieszać mleko, śmietanę, mąkę, jajka, kucharka rózgą wymieszać na gładką masą, wsypać starty ser na grubszych oczkach naczynie żaroodporne posmarować olejem, włożyć makaron, wlać mleko z serem piekarnik nagrzać do 200 C, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni Lubięszklanki mąki 0,5 kostki masła 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mleka Masa serowa 1 kg twarogu 0,5 kostki masła 6-8 jaj wielkości kl. M 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki rodzynek skórka z pomarańczy 1 łyżka soku z pomarańczy Wykonanie: Składniki
kgwjanczewoplastry żółtego sera (każdy około 150 g), 60 g pestek słonecznika, 60 g pestek dyni (dynia styryjska), 1 chili, 2 jajka, mąka do oprószenia*, sól, Pestki dyni i słonecznika oraz chili zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka. Oprószyć każdy plaster sera mąką, obtoczyć w jajku a następnie w zmiksowanych pestkach. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
królestwo garówpomidorowego 3 ząbki czosnku liść laurowy 50 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz suszone oregano oliwa na beszamel: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa Bakłażany pokroić na plastry, posolić i odstawić na 30 minut na durszlak. Osuszyć papierowym ręcznikiem i zrumienić na oliwie na patelni. Ziemniaki obrać, również pokroić(...)rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć około minutę. Stopniowo wlewać mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić, aby troche przestygł. Wmieszać w sos jajko i doprawić całość. Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Naczynie żaroodporne natłuścić. Ułożyć na dnie warstwe podgotowanych ziemniaków, następnie warstwę bakłażanów i na wierzch sos mięsny. Potem ułożyć drugą warstwę
wyzwania kuchenneświeżych drożdży 3 łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego (dodałam dodatkowo 2 łyżki cukru) cukier puder ok pół szklanki, odrobina gorącej wody. SPOSÓB WYKONANIA : Ciasto Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier(...)elastyczne, lekko twardawe. Formujemy kulę, przykrywamy, odstawiamy na ok 1 godzinę do podwojenia swojej objętości. Nadzienie : twaróg rozgniatamy widelcem, jeśli mamy grubo ziarnisty warto go przemielić.Mieszamy z jajkiem, cukrem. Wyrośnięte ciasto odgazujemy, uderzając pięścią, lekko zagniatamy. Rozwałkujemy na cienki prostokąt. Nakładamy nasze nadzienie, składamy jak na obrazku powyżej. Ostrym nożem kroimy na 10 kawałków, każdy pojedynczy
Basia w kuchnijakąkolwiek inną uroczystość, która wymaga dobrze prezentującego się, a zarazem łatwego w wykonaniu ciasta, niebędącego tortem. Biszkopt (na formę 23 cm o 7-8 cm wysokości) : 3 jajka 90 g drobnego cukru do wypieków 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier(...)pomarańczy. Wstaw do lodówki na minimum 2h do stężenia. Rada : Biszkopt możesz również nasączyć sokiem pomarańczowym przed wylaniem galaretki. Mus czekoladowy: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 3 jajka 100 g cukru 100 g masła 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki wrzątku szczypta soli Dodatkowo: owoce miechunki peruwiańskiej ( physalis ) do dekoracji W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę
Food Squareczymkolwiek. Pasta carbonara 2015-01-27 16:13:47 Jedna z najbardziej znanych włoskich potraw na bazie makaronu (spaghetti, tagliatelle i inne) oraz boczku, parmezanu, śmietany i żółtek jaj. W naszej wersji jej smak dodatkowo podkreśla siekany szczypiorek oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Proste i szybkie w przygotowaniu danie dla każdego. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g
Kulinarna Pokusamałe lub 1 duży ząbek czosnku 2 szalotki (można ew. użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso rozdrabniamy np. widelcem
Kulinarna PokusaPadło na jabłka :) Świetnie komponują się z delikatnie waniliowym budyniem,rodzynkami i cynamonem... Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 3 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko budyń waniliowy 0,5 l mleka 3 duże jabłka 3 łyżki drobnych rodzynek cynamon i cukier puder do posypania masło do nasmarowania formy łyżka bułki tartej Przygotowanie: Mąkę wymieszać(...)pokrojonym masłem, szczyptą soli i cukrem, dodać jajko i szybko zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum pół godziny (można w zamrażalniku). Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, do gotowego dodać rodzynki. Jabłka pokroić w talarki. Formę do ciasta nasmarować masłem i posypać bułką tartą, nadmiar strzepnąć. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę
Piąty grzech główny