jajko - 22300 przepisów (strona:421/1487)

Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 227

cheddara po 1 cebuli i marchewce, obranej i posiekanej oliwa do  smażenia 500 g mielonej wołowiny 2 szkl. przecieru pomidorowego sól, pieprz 300 g makaronu spaghetti 3 jajka natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy warzywa a gdy zmiękną dodajemy mięso i mieszając smażymy aż przestanie być różowe. Dodajemy przecier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy(...)minut mieszając od czasu do czasu. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy. Gdy sos z makaronem przestygnie dodajemy do nich jajka, natkę i starty ser. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Zapiekankę przekładamy do wysmarowanego oliwa naczynia. Wyrównujemy i pieczemy ok 20 minut. Podajemy na zimno lub ciepło. Syncio po dwóch nocach i jednym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 284

starty na grubych oczkach tarki - oryginał sugerował parmezan, ale nie posiadałam w lodówce   250ml jogurtu naturalnego - takiego bardziej rzadkiego - zastąpiłam nim maślankę, której również nie miałam   1 jajko Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekana w kostkę cebulę na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwile całość trzymać na patelni - czosnku nie dodawać(...)się w ten sposób "napowietrza" i ciasto lepiej rośnie - oraz razową, a następnie proszek do pieczenia, sól i połowę startego na grubych oczkach tarki sera żółtego (60g). Wbić całe jajko, wrzucić schłodzone masło pokrojone w drobniejsze kawałki, dolać jogurt naturalny i wyrobić na jednolite ciasto - ja użyłam tu miksera z mieszadłami hakowymi . Ciasto będzie raczej lepiące. Na stolnicy posypanej mąką

Grunt to przepis!
Elegancki obiad...zobaczcie sami! 215

właściwie zbierałam... są żółte i po upieczeniu skórkę mają chrupiącą ,a środek jest maślany i lekko słodki. -wątróbka drobiowa -mięso mielone wieprzowo-wołowe- to u mnie -pieczarki -cebula -jajo Sałatkowy Rarytas od  ETERNO  , który w swoim składzie ma morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chili, kapary, ocet, przyprawy. Idealny do mięs gorących, mięs faszerowanych jak moje dzisiaj. Idealny(...)SKWORCU . Niezbędne do dań pieczonych, duszonych. Wykonanie jest proste, aczkolwiek ,trzeba zarezerwować troszkę czasu. Mięso mielone wymieszaj rękami z pieprzem, suszonymi pomidorami, solą morską i szczypiorkiem-przyprawą.dodaj jajo, wymeiszaj. Cebulkę podsmaż na złoto i dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Osobno podsmaż wątróbkę. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Najpierw nałóż połowę masy z mięsa mielonego. Przez środek smażone pieczarki

Z Kuchni Do Kuchni
Placki bananowe z sosem czekoladowym 207

bardzo pasuje. Z reguły z podanych składników wychodzi porcja na śniadanie/ podwieczorek dla 4 osób. Ostatnio jednak Mały i Młody pochłonęli wszystko. Jak szarańcza :) Składniki dla 4 osób: 2 jaja 4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu 5 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dojrzałych bananów 3 łyżki soku z cytryny olej

Pełny talerz
Tarta z grzybami leśnymi 193

łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz grzybowy 400g miesznych grzybów (u mnie borowik, kozaki, kurki) 2 łyżki masła 2 cebule 4 łyżki bulionu 1/2 pęczka natki pietruszki 4 jaja 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 szczypty soli 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 szczypty pieprzu Mąkę wymieszać z solą, dodać masło w kawałkach, posiekać nożem. Dodać

Pełny talerz
Morskie ciasteczka na patyku 185

rozpuszczeniu. Na 1 opakowanie (340g) dodałam około 3,5 łyżki oleju.Przy czekoladzie wystarczy 1-1,5 łyżki oleju. Ciasto ¼ szklanki wody 70g masła ½ szklanki cukru 20g kakao 2 jaja 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodę wlać do rondla, dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż do stopienia masła. Następnie dodać cukier i kakao

Pełny talerz
Ciasteczka z czekoladą i orzechami 180

poparzyć język. Wiem z doświadczenia. Składniki na około 24-30 ciastek: 120 g czekolady deserowej 80 g wyłuskanych orzechów włoskich 140 g miękkiego masła 110 g cukru trzcinowego 1 jajo 280 g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę i orzechy posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Masło utrzeć z cukrem, kilka razy zbierając masę ze ścianek(...)miski. Dodać jajo, utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem, czekoladę i orzechy. Wszystko razem wymieszać łyżką i na koniec zagnieść. Z ciasta formować małe kulki, lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia.* Piec 12-15 minut w 180°C.** Gorące ciastka są lekko miękkie, ale stwardnieją po ostudzeniu. * Blachę z ciastkami włożyć na kilka godzin do lodówki

Pełny talerz
Kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy 281

pół. Jeżeli po potarciu o siebie dwóch połówek będą się one kleić, ziemniak jest mączysty. Składniki na 4 porcje: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 niepełne szklanki mąki 1 jajo sól Ziemniaki porządnie wyszorować szczotką, opłukać, ugotować, odstawić aby lekko wystygły. Następnie jeszcze ciepłe obrać i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodać jajo, sól i tyle mąki

Pełny talerz
Tort kokosowo-korzenny z powidłami i Noworoczne Życzenia 235

świątecznymi aromatami śliwek i przypraw korzennych, ale połączonymi z odrobiną egzotyki, czyli kokosem ( w końcu w Gdyni w Sylwestra miała być Copacabana ;) ) Składniki dla 4 osób: Ciasto 6 jaj 1 szklanka jasnego cukru trzcinowego 130 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Pełny talerz
Pikantna tarta serowo-cebulowa 188

minut. Farsz 300 g niedużych obranych cebul 250 g żółtego sera 1 papryczka chili 2 łyzki smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda" z cebulką i jabłkiem 1 szklanka śmietany 18% 2 jaja szczypta soli pieprz kajeński pieprz czarny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki dodatkowo 50 g wymieszanych pestek dyni i słonecznika Chili przekroić wzdłuż usunąć pestki (najlepiej pod bieżącą wodą). Cebulę

Pełny talerz
Babka czekoladowa z chili, czyli Ostra Babka 203

czubkiem (170 g) 50 g gorzkiego ciemnego kakao 1 (dla odważnych czubata) łyżeczka pieprzu kajeńskiego ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli 125 g masła 120 g cukru trzcinowego (zmielonego) 1 jajo 1 małe awokado (ok. 90 g miąższu) zmiksowane na pureé 125 ml maślanki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1½ łyżki wody polewa czekoladowa 60 g gorzkiej czekolady 4-5 łyżek(...)wystarczy cienko posmarować olejem). Odstawić na bok. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać cynamonem, chili, szczyptą soli. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą jasną masę. Dodać jajo, zmiksować. Następnie cały czas mieszając, dodawać partiami pureé z awokado, mieszankę mączną i maślankę. Proszek i sodę rozpuścić w wodzie, dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste. Przełożyć

Pełny talerz
Sos tatarski 191

śmietany lub jogurtu 4 łyżki posiekanych marynowanych grzybków (np. pieczarek) 4 łyżki posiekanych ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanego szczypiorku (może być z cebulką) 3 łyżki posiekanego koperku 2 jaja na twardo (obrane i posiekane ) 2 łyżeczki musztardy stołowej sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać od razu lub przełożyć do szczelnie

Pełny talerz
Tradycyjne angielskie bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns) 190

folią spożywczą i odstawić na 30-40 minut. Mieszanka powinna przynajmniej potroić pierwotną objętość. Ciasto 340 g mąki chlebowej (u mnie typ 750) 60 g miękkiego masła 1 średnie jajo 50 g cukru (można dać trochę mniej) ½ łyżeczki soli ½ łyżki mielonego ziela angielskiego cały przygotowany wcześniej zaczyn 100 g suszonych połówek żurawiny lub małych rodzynek (oryginalnie suszone porzeczki(...)łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (drobno pokrojonej) Mąkę wsypać do miski, dodać miękkie masło. Całość wymieszać, aż masa będzie jednolita. Dodać jajo, cukier sól i ziele angielskie. Całość wymieszać. Dodać zaczyn. Wyrobić, aż masa będzie gładka i jednolita. Na koniec dodać suszone owoce i skórkę pomarańczową. Wyrobić, aż będą rozprowadzone po całym cieście. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić

Pełny talerz
Tortilla pszenna 188

quesadilla, czy też moje ukochane... Ale wróćmy może do podstaw zanim pobiegnę szykować guacamole. ;) Do podstaw, czyli do tortilli. Hiszpanie nazywają tak rodzaj omletu, w którego skład wchodzą ziemniaki jaja i przeróżne dodatki. Natomiast w kuchni meksykańskiej jest to płaski okrągły placek o różnej średnicy - mniejszej dla tortilli kukurydzianych i większej dla pszennych. Tortille w Meksyku podaje się prawie

Pełny talerz
Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym 181

cukinii 1 mała cebula 2 łyzki masła klarowanego 400 g mięsa mielonego wołowego lub wymieszanego pół na pół z cielęciną ⅓ łyżeczki suszonej bazylii ⅓ łyżeczki suszonego oregano 1 duże jajo 50 g parmezanu (startego) + ewentualnie do oprószenia dania sól i pieprz 4-8 łyżek bułki tartej Sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (obrany) 1-2 papryczki pepperoni (opcjonalnie(...)posolić. Dusić na średniej mocy ok. 15-18 minut, aż cukinia się rozgotuje i odparuje większość soku. Odstawić do przestudzenia. Mięso wyrobić z ziołami, podsmażoną cebulą z cukinią i jajem. Dodać parmezan, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę tartą. Masa powinna dawać się dość łatwo formować, ale nie może być zbyt zwarta. Wydrążone cukinie nafaszerować mięsną masą

Pełny talerz