jajko - 22300 przepisów (strona:416/1487)

Suflet owocowy 131

ogniu, aż zmięknie.  Dodać jagody, wymieszać i rozgotować. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić  w 1,5 łyżki wody i dodać do owoców, ponownie zagotować i zostawić do ostygnięcia. Białka jaj ubić dodając stopniowo cukier, dodawać stopniowo przestudzone owoce. Delikatnie wymieszać. Ramekiny (kokilki) wysmarować tłuszczem i obsypać cukrem. Masę wylać do naczyń. Piec w temp 200*C przez minute, następnie

Garnkowe fanaberie
CEBULARZE LUBELSKIE 280

soli Farsz: -5-6 sporych cebul -100 g masla -2 lyzki maku -1 lyzka oleju -sol i pieprsz Folia aluminiowa lub papier do pieczenia ,do wyłożenia blachy . Bialko z jaj które nam zostanie, będzie potrzebne do smarowania cebularzy przed włożeniem do piekarnika. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Z 3 lyzek maki, cukru, drozdzy i nie pelnej szklanki cieplego mleka robimy rozczyn, odstawiamy

PychaDania
Naleśniki kokosowe 141

dziecka. Mimo tego kokos nadaje pewnej słodyczy, która jest wyczuwalna. Potrzebujemy: 20 g oleju kokosowego, u mnie olej koko od Olini 500 ml mleka 250 g mąki pszennej 2 jaja 4 łyżki wiórek kokosowych, ja użyłam wiórek naturalnych od Olini Olej kokosowy doprowadzamy do płynnej postaci, dodajemy resztę składników i miksujemy przez chwilę do połączenia wszystkich składników. Podajemy

MamaOskarka
Rice pudding 171

wykonaniem poradzi sobie mniej i bardziej doświadczony szef domowej kuchni :). Składniki dla 4 osób: 1,8 litra mleka 1/2 szklanki cukru  1 szklanka ryżu jaśminowego 1 jajo 1 żółtko 1 laska wanilii szczypta soli cynamon mielony 1. Mleko gotujemy z ryżem i laską wanilii ok 20-25 minut. Po ugotowaniu usuwamy wanilię.  2. Jajo i żółtko ucieramy

Apetyczna babeczka
Weekendowe śniadanie - naleśniki pszenno-owsiane z melasą i kwiatami jasnoty 131

świeżymi owocami. Można je podać na śniadanie, obiad i kolację lub jako deser.  Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki owsianej, 2 jaja, 1 łyżka melasy trzcinowej, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, szczypta soli. Farsz: Twaróg półtłusty, Gęsty jogurt, Brązowy cukier, Esencja waniliowa, Skórka otarta

SzczyptaSmaQ
Strudel pleciony z rabarbarem i truskawkami 143

świeży jędrny rabarbar. Składniki na 2 strudle: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag masła lub dobrej margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 10 dag cukru 2 dag świeżych drożdży 1 jajo 2 żółtka szczypta soli Dodatki: 5-6 łodyg rabarbaru 2 słoiki frużeliny truskawkowej lub innego dżemu 1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżeczką cukru, odstaw na 15-20 minut(...)dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubij z cukrem na pianę, dodaj do reszty składników. 2. Ciasto wyrabiaj ok. 15 minut, aż na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza, wyrobione ciasto pozostaw w misce, szczelnie przykryj folią do żywności i pozostaw na ok, 2 godziny, aby podwoiło

Apetyczna babeczka
Tort kawowy 152

rozkrojony na zdjęciu, gdyż nie zdążyłam mu zrobić sesji po rozkrojeniu. Możecie obejrzeć u Margarytki tort rozkrojony.Jest identyczny. Podaję składniki na tort o średnicy 25 cm. Biszkopt 6 jaj szklanka cukru DIAMANT – szklanka ma pojemność 250 ml ¾ szklanki mąki pszennej ECO typ 500  MŁYN KOPYTOWA ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego naturalnego kakao  SKWORCU 1 łyżeczka miałkiej

Z Kuchni Do Kuchni
Shakshouka (Szakszuka) 185

sycące śniadanie. Są to jajka usmażone w lekko pikantnym sosie pomidorowym, serwowane prosto z patelni ze świeżym pieczywem. Danie to może zostać wzbogacone innymi ulubionymi dodatkami. Składniki: 2 jaja mała cebula 2 ząbki czosnku mała czerwona papryka 2 pomidory szczypta (lub więcej) chilli 1/2 łyżeczki kuminu sól, pieprz szczypta cukru mielona słodka papryka garść posiekanej natki oliwa Paprykę

wyzwania kuchenne
Jajka faszerowane 532

Składniki: 5 jaj 100 g pieczarek garść szczypiorku Sól,pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo,obrać i przekroić na pół-wydrążyć żółtka.Następnie przygotować farsz.Pokrojone pieczarki zmiksować wraz z żółtkami i doprawić do smaku.Napełnić jajka i udekorować posiekanym drobniutko szczypiorkiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Domowe pączki 99

łyżka spirytusu marmolada olej,frytura,smalec(do smażenia) Sposób przygotowania: Z drożdży, łyżeczki cukru,łyżki mąki 1/4 szklanki ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w  ciepłe miejsce. Ubić jaja z resztą cukru,dodać mąkęmargarynę,mleko,cukier,spirytus i rozczyn.Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Zagnieść ponownie ciasto.Zrobić płaskie placuszki nadzienie położyć i całość zwinąć w kulę.Najlepiej

Wielki apetyt
Krem cytrynowy-lemon curd 72

Składniki: 150ml soku z cytryny skórka z otartej cytryny 3 jaja 200g cukru 100g masła 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej Sposób przygotowania: Rozpuścić masło w soku z cytryny.Garnek stawić na małym ogniu i dodawać po kolei resztę składników,ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje,wystudzić i wstawić do lodówki min.na 6 godzin.Podawać z ciastami bądź samodzielnie. Smacznego! Ten i inne

Wielki apetyt
Klasyczny murzynek 130

Składniki: 1 kostka margaryny 100 g masła  6 łyżek kakao  100 ml mleka  2 szklanki cukru  4 jaja  2 szklanki mąki  1 łyżka proszku do pieczenia czekolada gorzka 70% kakao  Sposób przygotowania: W rondelku rozpuszczamy margarynę z kakao,cukrem i mlekiem.Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Mąkę mieszamy

Wielki apetyt
Makarony prawdziwie jajeczne 85

Ostatnio miałam przyjemność testować   Międzybrodzkie makarony i muszę przyznać,że jestem mile zaskoczona. Nie dość,że w składzie nie znajdziemy suszu jajecznego tylko prawdziwe jaja to na dodatek przypomniał mi się smak z dzieciństwa. Przy jego użyciu zrobiłam klasyczne łazanki z kapustą i boczkiem. Polecam!Sama zostałam już jego wielką fanką. Dodam jeszcze,że produkt jest naprawdę

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania