zmienić troszkę przepis który znalazłam. No ale oto i on: MILKY WAY czas z pieczeniem studzeniem i robieniem masy ok 2h Średnio łatwe duża forma CIASTO NA BISZKOPT * 6 jaj * 1 szklanka cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 - 3 łyżki kakao MASA MLECZNa * 1/2 szklanki mleka * 3/4 szklanki cukru * 25 dag margaryny * 2 opakowania
sierotka maRysia w kuchnidałam garść rodzynek, plus pokrojone 4 suszone morele,suszone śliwki, kilka ananasów kandyzowanych i 3 daktyle) * 1 łyżka octu * 1 łyżka cynamonu * 1 cukier wanilinowy * szczypta soli Do dzieła!!! jaja, miód, masło, cukier, sól, wymieszać i ubić na gładką masę. Dodać ocet, cukier wanilinowy, cynamon, bakalie i stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. piec w temp
sierotka maRysia w kuchnijuż zaczynam do nich tworzyć piękne nazwy! Ciasto Shrek!!! Troszkę trudne min 2 godziny a może nawet dłużej ze względu na tężenie galaretek Duża blacha 23/33 Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 5 łyżek mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * kilka kropel wybranego aromatu do ciast Masa Shrek
sierotka maRysia w kuchnitroszkę czasu trzeba im poświęcić: przygotowanie ok 30 minut pieczenie ok 20 minut ok 60 sztuk dość łatwe Składniki: * 2,5 szklanki mąki * łyżeczkę proszku do pieczenia * 5-6 jaj * półtorej szklanki cukru pudru * skórkę otartą z małej cytryny lub pomarańczy (ja dałam z dużej cytryny) * 1-2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny (dałam 2) * pół 35-dekagramowej
sierotka maRysia w kuchninapisać ,,trudne"?) bez pieczenia biszkoptu ok 20 minut duża blacha - 25/35 Składniki: * gotowy blat biszkoptowy (ja upiekłam sama: 4 jajka, szklanka mąki, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia) * 5 jaj * 25 dag serka homogenizowanego - waniliowego * 250 ml śmietany kremówki * cukier waniliowy * 5 łyżek żelatyny * 2 opakowania fix-u do śmietany * 1/2 szklanki ajerkoniaku ( nie miałam - dodałam pół kieliszka wódki
sierotka maRysia w kuchnistyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ciasto wychodzi bardzo wysokie jednak zdjęcia były robione na drugi dzień kiedy beza już zmiękła od masy... Ciasto Rysiowe Składniki : biszkopt: 5 dużych jaj 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 cukier wanilinowy szczypta soli beza: 3 białka
sierotka maRysia w kuchniwszelkich bardzo słodkich bez i biszkoptów. Bardzo prosty a świetny sposób na dodanie pazura klasycznym masom budyniowym czy maślanym. Bezowa rolada cytrynowa Składniki: Beza: 6 białek z dużych jaj 300 g cukru 4 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone (małe opakowanie) lemon curd z poprzedniego przepisu Do dzieła!!! Białka ubijamy
sierotka maRysia w kuchnisera trzykrotnie mielonego 1 i 1/3 szklanki cukru 150 ml śmietanki kremówki skórka starta z 1/2 pomarańczy łyżeczka esencji waniliowej 1/3 szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty) 5 jaj 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch: 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu 30 g masła Do dzieła!!! Wiórki mielimy bardzo drobno i mieszamy z roztopionym masłem
sierotka maRysia w kuchniszklanki mąki 1,5 szklanki cukru (dałam szklankę) 3 łyżki kakao kostka margaryny pół szklanki suszonej żurawiny + wódka pół szklanki rodzynków + wódka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja Żurawinę i rodzynki wsypujemy do miski, zalewamy wódką. Powinny być całkowicie przykryte. Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc. Margarynę, cukier, kakao podlewamy pięcioma łyżkami wody i gotujemy
sierotka maRysia w kuchnipół szklanki w której mieszamy obie mąki, jajka, budyń i cukier (jeśli masa będzie bardzo gęsta dolewamy odrobinę syropu). Resztę syropu zagotowujemy i dodajemy do niej mieszankę mąki i jaj. Gotujemy jak budyń. Odstawiamy do delikatnego przestudzenia. Gdy masa będzie dalej ciepła ale nie gorąca dodajemy margarynę i mieszamy aby się rozpuściła w budyniu. Masę gdy ostygnie dobrze miksujemy
sierotka maRysia w kuchnimąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g masła 120 g cukru 2 duże jajka garść wyłuskanych orzechów włoskich 40 g imbiru kandyzowanego 60 ml soku jabłkowego dodatkowe masło i mąka do wysmarowania formy Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i obsypujemy(...)Orzechy i kandyzowany imbir grubo siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Masło ucieramy z cukrem do białości. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Naprzemiennie dodjemy partiami po trochę mąki z przyprawami, oraz sok jabłkowy. Na koniec łączymy z jabłkami i kandyzowanym imbirem. Przekładamy masę do tortownicy, wyrównujemy szpatułką i posypujemy z wierzchu
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru 200 g twarogu 2 łyżki miodu 50 g jogurtu naturalnego powidła wiśniowe kilka kropel oleju co i jak po kolei Jaja mieszamy, trzepaczką lub widelcem z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie
Kuchnia Babci Basikruche: 120 g masła o pokojowej temperaturze 75 g cukry pudru przesianego przez sito 3 żółtka 250 g mąki 2 łyżki wody Słodkie, kruche ciasto Krem cytrynowy: 5 średnich jaj 150 g cukry pudru 85 ml soku z cytryny 2 łyżki drobno startej skórki z cytryny 150 ml śmietany kremówki Przygotowanie ciasta kruchego Za pomocą łopatki lub drewnianej
Right Behind The Kitchenopcji gdyż jak się okazało wielkim fanem ostrych rzeczy nie jestem... Mnie prawie ryjka urwało. No ale jak ktoś preferuje takie przyjemności, to zdecydowanie polecam... piri piri... aj ja jaj! Co nie znaczy, że kanapka była niedobra - wręcz przeciwnie! Zastanawiam się tylko jak klienci odbiorą dania w kontekście cena vs. ilość/wielkość bo na moje
Right Behind The Kitchensporo świeżego pieprzu, doprawiamy odrobiną soli - mieszamy całość w misce i próbujemy - wiem, wiem, to jest surowy drób ale trzeba odrobinę spróbować - nie zginiecie od tego raczej : ) Zachowane z jaj białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, przekładamy do miski i delikatnie mieszamy całą miksturę na gładką i puszysta masę. Przekładamy surowy jeszcze pasztet do naczynia o głębokości
Right Behind The Kitchen