białego sera 2 łyżki śmietany pół szkl cukru mieszanka bakaliowa (orzechy nerkowca, migdały, żurawina) 200 g kilka moreli odrobina lukru do dekoracji Ciasto zagnieść, rozwałkować, wyciąć w kształcie jaja , lub mniejszych jajek. Na brzegach jajek zrobić dekoracyjne szlaczki. Spody podpiec ok 10 min w temp 180 st. Ser ze śmietaną i cukrem rozbić dokladnie blenderem. Dodać posiekane bakalie
Gotowanie jest łatweszkl mąki 1.5 szkl cukru 9 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1.5 kostki margaryny aromat cytrynowy cukier waniliowy sok z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżka kakao Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, podawać po jednym jajku i po troszku mąki wymieszanej uprzednio z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać sok z cytryny i otartą
Gotowanie jest łatweszklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 350g cukinii 1,5 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 0,5 szklanki posiekanych orzechów 0,5 szkl żurawiny suszonej 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć na sicie. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kawę
Gotowanie jest łatweWymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30-40 min Składniki Biszkopt : 150 g posiekanych orzechów włoskich 3 lyzki bulki tartej 1 lyzka kaszy manny 6 jaj 1/2 szkl. cukru pudru Krem: 250 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 2 lyzki cukru pudru 1 lyzeczka cynamonu 1 lyzeczka żelatyny 15 ml wody Ponadto: puszka
Słodkości i nie tylkoPrzepis na te szybkie i pyszne ciasteczka wypatrzyłam w gazetce Palce lizać z 13 października, lekko go tylko zmodyfikowałam :) Składniki: 110 g masła 200 g cukru 2 jajka 250 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 150 g orzeszków ziemnych Przygotowanie: Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam jajka i ucierałam dalej, aż masa zrobiła się jednolita. Dodałam mąkę
Kulinarny Pamiętnikpocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować masę serową z mlekiem, cukrem i jajkami oraz budyniem, dodać puree z dyni,na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać
Wanilia i Kardamonżółtka 1 obrane i drobno starte jabłko (najlepiej szara reneta) 2 łyżki miękkiego masła + dodatkowo garść rodzynek (sparzonych i oszuszonych) Mąkę przesiać do misy, wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn, jaja, żółtka i pozostałe mleko. Zacząć wyrabiać ciasto (najłatwiej mikserem z hakiem). Gdy składniki się połączą dodać jabłko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Będzie dość luźne i klejące
Pełny talerzproszkiem i sodą. Gruszki należy odpowiednio przygotować - dwie tniemy na cząstki + 1 na plastry do położenia na wierzch. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Do większej miski wbijamy jaja w całości, Dodajemy cukier i miksujemy do momentu ubicia jajek na jasny krem, Następnie wlewamy miód i olej. Miksujemy kolejne kilka minut. Jak masa uzyska jednolitą strukturę zmniejszamy obroty
kawawszklancedrobnych oczkach - 1 szklanka jabłek utartych na grubszych oczkach - 0,5 szklanki rodzynek - 1 szklanka oleju - po 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia Całe jaja wbić do miski, dodać cukier. Ubijać na wysokich obrotach do momentu aż jajka znacznie zwiększą objętość i zmienią kolor na jasno żółty. Następnie porcjami dodawać olej. Kiedy dobrze się
kawawszklancenamoczone w rumie lub prażone z cynamonem orzechy ziemne lub włoskie. Mąkę, cukier, kakao, środek spulchniający, przyprawę do piernika i sól umieścić w misce. Po środku zrobić wgłębienie. Dodać jaja, mleko, jabłka, miód i olej. Wymieszać szybko za pomocą widelca. Nie rozbijajmy grudek - babeczki będą wtedy fajnie wilgotne. Formę do muffinek lub foremki ( u mnie silikonowe) wyłożyć papilotkami
kawawszklancełyżeczka przenosi nas na wyższy poziom doskonałości jakim jest mieszanka karmelu i ciemnej czekolady, a wszystko to zostaje przełamane cierpkością konfitury wiśniowej. Proporcja na tortownicę 18 cm: Biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka oleju - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą(...)żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana z cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 25 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki ( 2 grubsze i dwa cieńsze
kawawszklancenietypowa wersja ulubionych skrzydełek! dla ich smakoszy przepis wart wypróbowania i degustacji, polecamy, gdyż można zachwycić gości tym daniem, stanowią doskonałą przekąskę, polecamy! Składniki: 15 skrzydełek z kurczaka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 1 litr wody 1/2 szklanki octu winnego 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 4 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 2 liście laurowe(...)kilka ziaren pieprzu ponadto 1 papryka czerwona natka pietruszki Wykonanie: Skrzydełka czyścimy, odcinamy końcówki, podgotowujemy w wodzie około 5-10 minut. Podgotowane skrzydełka obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do rondla zagotowujemy. Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziaren
kgwjanczewopodaję przepis :] Składniki (9 sztuk)/jedna muffinka około 115kcal/: 80g mąki żytniej 15g otrębów pszennych 15g mielonego odtłuszczonego lnu czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli 2 jajka 120g gęstego jogurtu naturalnego 220 dojrzałego banana 25g odży wki białko wej banano wo -śmietankowej KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional 20g masła orzechowego na wierzch kostka gorzkiej czekolady(...)orzeszki ziemne Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki jajka miksujemy, dodajemy jogurt, masło, banany łączymy ze sobą obie masy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych foremek na muffinki na wierzch wykładamy orzeszki i startą czekoladę pieczemy w temp. 170 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcytryny, sól i pieprz do smaku. Niezłe cięcie w kuchni zapewnią noże Victorinox do kupienia w Ostrym Sklepie . Przygotowanie: Zmiksować wszystkie składniki sosu pistacjowego, odstawić. Jaja ugotować na twardo. Cebulę pokroić w pióra i zamarynować w occie. Ziemniaki umyć, ugotować razem ze skórą, przestudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jarmuż oderwać od grubych nerwów, wrzucić w wrzącej
SzczyptaSmaQtart w wydaniu wytrawnym. Może kiedyś się przekonają... Na szare dni, takie jak dzisiaj ocieplą nam dzień! Także... Do dzieła! Składniki: ciasto francuskie/ ciasto kruche z przepisu wcześniejszego 2 jaja 200 ml śmietanki 30% lub 36% 60 g sera pleśniowego 1 1/2 świeżej gruszki świeży tymianek zioła prowansalskie Przepis: Przygotowujemy masę jajeczną - roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietankę. Kroimy drobno
Gotowanie, czyli hobby dla każdego