jajko - 22300 przepisów (strona:310/1487)

Pikantne ciasto z jablkami i imbirem czyli poWeekendowe Lakocie doc. 104 159

mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g masła 120 g cukru 2 duże jajka garść  wyłuskanych  orzechów włoskich 40 g imbiru kandyzowanego 60 ml soku jabłkowego dodatkowe masło i mąka do wysmarowania formy Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i obsypujemy(...)Orzechy i kandyzowany imbir grubo siekamy.  Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.  Masło ucieramy z cukrem do białości. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Naprzemiennie dodjemy partiami po trochę mąki z przyprawami, oraz sok jabłkowy.  Na koniec łączymy z jabłkami i kandyzowanym imbirem. Przekładamy masę do tortownicy, wyrównujemy szpatułką i posypujemy z wierzchu

Dzieje kuchennej Wiewióry
moje naleśniki z twarogiem i wiśniowym powidłem 191

szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru 200 g twarogu 2 łyżki miodu 50 g jogurtu naturalnego powidła wiśniowe kilka kropel oleju co i jak po kolei Jaja mieszamy, trzepaczką lub widelcem z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie

Kuchnia Babci Basi
Tarta cytrynowa - ulubiony deser Raymonda Blanc'a 141

kruche: 120 g masła o pokojowej temperaturze 75 g cukry pudru przesianego przez sito 3 żółtka 250 g mąki 2 łyżki wody Słodkie, kruche ciasto Krem cytrynowy: 5 średnich jaj 150 g cukry pudru 85 ml soku z cytryny 2 łyżki drobno startej skórki z cytryny 150 ml śmietany kremówki Przygotowanie ciasta kruchego Za pomocą łopatki  lub drewnianej

Right Behind The Kitchen
Spinacz Cafe - oryginalnie i kanapkowo 145

opcji gdyż jak się okazało wielkim fanem ostrych rzeczy nie jestem... Mnie prawie ryjka urwało. No ale jak ktoś preferuje takie przyjemności, to zdecydowanie polecam... piri piri... aj ja jaj! Co nie znaczy, że kanapka była niedobra - wręcz przeciwnie! Zastanawiam się tylko jak klienci odbiorą dania w kontekście cena vs. ilość/wielkość bo na moje

Right Behind The Kitchen
Pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem 196

sporo świeżego pieprzu, doprawiamy odrobiną soli - mieszamy całość w misce i próbujemy - wiem, wiem, to jest surowy drób ale trzeba odrobinę spróbować - nie zginiecie od tego raczej : ) Zachowane z jaj białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, przekładamy do miski i delikatnie mieszamy całą miksturę na gładką i puszysta masę. Przekładamy surowy jeszcze pasztet do naczynia o głębokości

Right Behind The Kitchen
Prosta sałatka z porem 374

Składniki: 2 x por, puszka kukurydzy, 6 jaj, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Por przekroić wzdłuż na pół, umyć i pokroić w paseczki. Do jajek i pora dodać odsączoną kukurydzę, sól, pieprz i majonez. Wymieszać. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciastka czekoladowe z konfiturą dyniową dla Joasi 98

czekolady przypadnie Wam do gustu.  Składniki: 40 dag czekolady, u mnie 20 dag gorzkiej i 20 dag mlecznej 15 dag cukru trzcinowego  12 dag mąki pszennej 2 jaja 2 kopiaste łyżki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1 mały słoik  konfitury dyniowej Jak zrobić ciasteczka? 1. W kąpieli wodnej roztapiam 20 dag czekolady

Apetyczna babeczka
Pełnoziarnisty chlebek figowy z bakaliami 115

łyżki pestek słonecznika i dyni ewentualnie inne bakalie Wykonanie: Figi obrać i pokroić w nieduże kawałki. W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki mokre, tj. maślankę, olej, jaja, dodać pokrojone  figi - całość zmiksować. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. W drugim naczyniu wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i cukier trzcinowy. Dodać bakalie. Mokre składniki wlać

kolorowotorcikowo
"Pyszne do pudełka" Grażyna Bober-Bruijn - recenzja 194

się przy tym szczególnie wysilać, bo niekiedy wczorajszy obiad po odpowiednim potraktowaniu, może stać się dzisiejszym śniadaniem. Książka podzielona została na dziewięć rozdziałów. Część wydaje się dość oczywista, jak jajka, zupy, sałatki, dodatki, czy wypieki słodkie i słone. Mniej spodziewałam się past do chleba, klopsów oraz „curry, ryże, makarony, placki”, co tylko udowadnia, że patrzę na pudełka z drugim śniadaniem(...)różne formy curry, czy placuszki (np. z buraka, ryżowe krakersy Sanbei) albo zamiana chleba na pitę lub naan. Z drugiej zaś sałatki ze wszystkiego, kopiec z zającem (mielone z jajkiem w środku) czy kanapki z kotletem, to już rzeczy znane od dawna i od dawna przygotowywane. Tutaj nieco się zawiodłam. Poza tym, widać, że Grażyna Bober-Bruijn za wzór wzięła

Życie zamknięte w smaku
Rogale na śniadanie 140

misy najpierw wsypałam składniki sypkie czyli mąkę ( przesianą) , drożdże instant , ksylitol oraz sól. Wymieszałam składniki . W mikrofali podgrzałam mleko i rozpuściłam masło . Letnie dodałam do sypkich składników, wbiłam jaja i włączyłam mikser . Koło 10 minut miksowałam. Ciasto wyszło gładkie i elastyczne. Zostawiłam je na 2 godziny do wyrośnięcia . Ciasto podzieliłam na dwie części , Rozwałkowałam na okrąg , wyszło

Różowa kuchnia
Murzynek ze sliwkami 238

bierzcie się do pracy :) Wymiary blaszki: tortownica średnica 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 50-60 minut Skladniki: 2 szklanki maki pszennej niecała szklanka cukru trzcinowego 5 jaj 100 g masla 3 lyzki oleju rzepakowego 4 lyzki kakao 1,5 lyzeczki do pieczenia cukier wanilinowy mala torebka 400 g śliwek cukier puder do posypania Sposób przygotowania

Słodkości i nie tylko
Kruche ciastka. 182

masła 150 g mąki kukurydzianej 200 g mąki pszennej 2 żółtka 0,5 szklanki cukru kilka kropli ekstraktu z migdałów 3 łyżki lodowatej wody Na wierzch : jedno jajko ,roztrzepane ,do posmarowania migdały,ciemny cukier do posypania Z powyższych składników zagnieść szybko jednolite ciasto ,zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części(...)rozwałkowywać na podsypanym mąką blacie i wycinać dowolne kształty.Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ,smarować jajkiem ,posypać cukrem i piec w 170 stopniach przez około 15 minut. Przepis z bloga Niebo na talerzu.Dziękuję

Ladylaura.
Maminkowe zapiekanki z jajkami i sosem musztardowym 200

ziemniaczanej, w dłoniach formujemy placki i wykładamy nimi foremki. Warto zostawić trochę masy na uzupełnienie góry. Do tak przygotowanych foremek na dno wsypujemy trochę szczypiorku i wbijamy jajka. Ale jaja ! Trafiliśmy na jajko z dwoma żółtkami :) Jajka posypujemy szczypiorkiem, zbieramy brzegi  a jeśli zabraknie na górę dokładamy pozostawioną wcześniej masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Kokosanki - pyszna klasyka 142

wiecie co? Były tak pyszne, że jak już sobie przypomniałam ich smak to na pewno zacznę robić je częściej. Ciasto: 125 dag (1/2) margaryny lub masła 4 jaja 1 szklanka cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki szczypta soli By zaoszczędzić czasu i brudzenia ja najpierw oddzielam białka od żółtek, a następnie białka

Cynamonowe szczęście
Duchy i kości - bezy na Halloween 167

kości.  Małe, słodkie i kruche bezy to przekąska na słodko idealna dla dzieci. Z poniższej porcji upieczecie bezy na porcję dla dwóch osób.  Składniki: 2 duże białka jaj (najlepiej 1-2 dniowe) 105 g zwykłego cukru szczypta soli do dekoracji  czekolada truskawki gorzkie kakao Białka wyjąć z lodówki i zostawić w ciepłym miejscu przez co najmniej

Ugotować

Proponowane wyszukiwania