jajko - 22300 przepisów (strona:310/1487)

Półfrancuskie ciasteczka 118

spulchniających (twaróg lub kwaśna śmietana). W ten sposób powstaje półfrancuskie ciasto śmietanowe lub twarogowe. Składniki: 35 dag mąki pszennej 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 45 dag masła 4 żółtka jaja 1 szklanka kwaśnej śmietany sól do smaku cukier puder do posypki cynamon do posypki Wykonanie: Obie mąki posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Następnie

Tradycyjna Kuchnia
Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania 134

Aida, ale wychodzi też w dłoniach, najpierw w głębokiej misce, potem na stolnicy. Masło ucieramy z cukrem, tylko do połączenia żeby go nie napowietrzać. Do masła z cukrem wbijamy jajko, dodajemy oba aromaty (uwielbiam te dwa z Wiltona, które pokazałam na zdjęciu – nie zmieniają lepkości i koloru ciasta) i miksujemy do dokładnego połączenia – tylko tyle, nie potrzebujemy puszystej masy(...)380g mąki pszennej TYP 500 230g masła, 82% tłuszczu (używam ‘Masła Polskiego’) 130g drobnego białego cukru do wypieków 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka aromatu migdałowego ½ łyżeczki soli 1 jajko M, około

Karo in the Kitchen
Wegetariańskie klopsiki z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym 169

kaszy gryczanej 200-250 g sera typu feta (ser typu jest lepszy, bo się ładniej klei, nie polecam prawdziwej fety, bo jest zbyt sucha) 1 duża czerwona cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę opłukać na sicie, zalać 200-250 ml wody, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie(...)cały płyn i będzie miękka. W tym przypadku kasza powinna się nawet trochę rozgotować. Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju rzepakowego. Ugotowaną kaszę, ser, jajko, cebulę i natkę pietruszki połączyć na gładką masę. Doprawić pieprzem. Sól już nie będzie konieczna, ponieważ odpowiednią słoność zapewni nam ser. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego mocno ściskając masę. Jeśli jest

Kulinarne Inspiracje
Pieczarkowa z brązowych pieczarek ze Świeżym Szpinakiem 146

czerwona cebula i ser żółty.  Zapraszam:) SKŁADNIKI:  20 dag brązowych pieczarek(oczywiście mogą być zwykłe) 10 dag sera żółtego 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 3 jajka 50 g świeżego szpinaku 3 łyżki majonezu sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie ok 15-20 min.  Jajka gotuję, obieram

Gotowanie Patki
Chleb zmarłych (Pan de Muerto) 168

letniego mleka plus 2 łyżki 4 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750, ale 650 też może być) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli (dałam niepełną) 1 łyżeczka cynamonu 4 jajka , lekko ubite 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej (ok. 110g) pokrojonego w niewielkie kostki Dodatkowo na wierzch 1/4 szklanki masła 1/2 szklanki cukru Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Dodać(...)szklanki mąki. Dobrze wymieszać (ciasto powinno być klejące i gładkie), odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Pozostałą mąkę wsypać do miski. Dodać cukier, sól, cynamon. Wymieszać. Dodać jajka, resztę mleka i zaczyn. Miksować na niskich obrotach (końcówką z hakiem do zagniatania ciasta lub wyrabiać ręcznie) dopóki składniki nie zaczną się łączyć. Stopniowo dodawać masło, zwiększając prędkość do średniej

Pełny talerz
Kabanosy z serem w cieście francuskim 185

trudne w wykonaniu ani pracoch łonne. Czego chcieć więcej od przekąski? :-) Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 długich, grubych kabanosów 10 plasterków sera jajko 5 łyżek sezamu 1. Kabanosy kroimy na pół, ciasto francuskie na średniej grubości plastry.  2. Każdy kawałek kabanosa owijamy plastrem sera i oplatamy ciastem francuskim (zaczynając od jednego końca, kończąc(...)drugim). 3. Ciasto francuskie smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. 4. Pieczemy w temperaturze 220 stopni, przez około 20 minut

Szefowa kuchni
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 165

niż słodkich ciast, ciasteczek jak i do makaronu, naleśników czy pierogów. W kuchni Wschodu – do wytwarzania mleka sojowego i past (np. miso). W kuchni wegańskiej często używana jako zamiennik jaja kurzego ze względu na swoje lepiące właściwości. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami.   Mąka z amarantusa – mąka z szarłatu wyniosłego. Mielone ziarno nadaje się

Karo in the Kitchen
Soki i napoje dla zdrowego układu odpornościowego. Co jest dobre, a co wyeliminować z diety, aby być zdrowym. 121

olejów tłoczonych na zimno, lnianego , konopnego , rzepakowego) azotany zawarte w sklepowych wędlinach, boczkach, kiełbasach, które w organizmie ulegają przekształceniu w kancerogenne związki alergeny, takie jak nabiał, gluten, produkty kukurydziane, jaja, owoce cytrusowe, orzeszki zielne, czekolada i in. należy wyeliminować stres lub zminimalizować jego wpływ na nasze życie.     ORAC ( z ang. oxygen radical absorbance capacity), czyli zdolność absorpcji

Naturalna Kuchnia
Ciasto czekoladowe z orzechami 119

będzie podobnie jak moje upieczone ,ale z lekkimi oznakami jeszcze ciągnącej czekolady :) Składniki: - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g masła - 100 g mąki pszennej - 300 g cukru kryształu - 6 jajek - 50 g orzechów włoskich Przygotowanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając przesianą mąkę. Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę oraz pokrojone

Zainspirowana w kuchni
Migdałowe ciasto ze śliwkami 158

pozmieniałam po swojemu. Migdałowo-waniliowe ciasto ze śliwkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 125 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 1 jajko 100 ml mleka 175 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 500 g śliwek 45 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru Śliwki umyć, osuszyć(...)przeciąć na połowy i pozbawić pestek. Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, połączyć. Na zmianę dodawać do masy mąkę i mleko, miksując na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gałuszki 186

ziemniaków 0,5 szklanki posiekanych pestek dyni 3 łyżki mąki 3-4 łyżki gęstej śmietany 1 jajko 20 dag resztek wędlin pieczonego mięsa lub drobiu po 1 łyżce masła i oleju sól pieprz.  Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać. Wędlinę przepuścić przez maszynkę, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Wymieszać z masłem, następnie połączyć z ziemniakami, jajkiem

Gotowanie jest łatwe
Ciasto na pierogi - bardzo łatwe 173

Przepis podstawowy na pierogi z dowolnym nadzieniem. Ciasto robię bez mleka, jaj i cukru. Tylko mąka, woda i sól.   Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml łyżka soli do gotowania Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka

prawdziwe jedzenie
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 208

batatów: 1 batat ok. 400 g, 150 g serka mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar, 100 g jarmużu bez grubych nerwów, 100 ml wina białego wytrawnego, 3 jajka, 3 łyżki soku z cytryny,  1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku,  szczypta cukru do jarmużu. Do przybrania: świeże(...)obsmażyć na tłuszczu po polędwiczce, dodać wino, sok z cytryny, sól i pieprz, dusić do miękkości ok. 10 minut. Lekko przestudzić, zmiksować razem z serkiem mascarpone, jajkami i przyprawami.  Do masy dodać odciśnięty jarmuż i połowę sera Cheddar, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć na patelnię posmarowaną niewielką ilością oliwy. Roladę delikatnie pokroić na mniejsze

SzczyptaSmaQ
Sernik z kokosową bezą 118

przelewamy na uprzednio rozłożone na blasze, surowe ciasto. Całość wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Do przygotowania bezy użyjemy: 4 białek jaj 8 czubatych łyżek cukru pudru 6 łyżek wiórek kokosu Najpierw ubijamy sztywną pianę z białek. Gdy już nam uda się to zrobić, wsypujemy do miski z pianą cukier puder

Kuchnia Pani Wiosny
Krajanka orzechowa! 356

pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, na puszystą masę. Dodajemy mielone orzechy włoskie i mąkę krupczatkę. W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek i przenosimy

Kuchnia Pani Wiosny