jajko - 22300 przepisów (strona:306/1487)

Murzynek na mleku z powidłami 203

murzynka z powidłami. Ciasto kusi wyglądem i zniewala smakiem. Zapraszam również na: - murzynka z pianką kokosową -  murzynka z bananami i śmietaną    Składniki : 125 gram masła 3 jaja 2 szklanki mąki pszennej typ 500 5 łyżek powideł śliwkowych  1 pełna szklanka  ksylitolu fińskiego Kłos - Pol 1 kopiasta łyżeczka sody 1 szklanka mleka 2  łyżki

Różowa kuchnia
Placki z twarogu 131

stałe (jeśli nie teraz, to w grudniu), ale na razie obowiązki szkolne wzywają. placki z twarogu Przepis: własny / 1 - 2 porcje / pół kostki twarogu (ok. 120 g) białko jaja 30 ml mleka 35 g mąki pszennej ew. łyżeczka cukru do ciasta olej do smażenia Białko, twaróg i mleko wymieszać w misce, dodać (przesianą) mąkę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć

tost z dżemem
Sałatka śledziowa z buraczkami 372

Składniki: 4 ziemniaki ( 410g po obraniu), 3 marchwie (200g po obraniu), 5 jaj, 1 por, 2 buraki, 5 ogórków konserwowych, 6 płatów filetów śledziowych w oleju a'la matjas ( 350g), majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Wszystkie składniki układać w misce warstwami: Pokroić na mniejsze kawałki śledzie. Jeżeli Twoje śledzie są mocno słone, wymocz je wcześniej. Śledzie popieprzyć. Por przekroić

W kuchni u Moniki
13 przesądów kulinarnych w Piątek 13-tego 211

małżonka. Tak więc jeśli nie lubicie ryżanki i nie marzycie o mężu o twarzy Freddiego Krugera - zdjęcie w czołówce posta - zalecam odłożyć gotowanie ryżu na inny dzień.   7). Jaja   Ta informacja dla ogrodników albo działkowców. Zamiast wywalać skorupki po jajkach , należy wł o żyć je do ziemi. Plon ma być w tedy obfity i być może szczęśliwcy

Grunt to przepis!
Ciasto cytrynowe 125

owocu. Bardzo smaczne, wprost stworzone do popołudniowej herbaty :) Przepis pochodzi z opakowania margaryny „Kasia”. Składniki: 340 g mąki pszennej 250 g miękkiej margaryny lub masła 250 g cukru 4 jaja 1 cytryna czubata łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: sok z cytryny kilka łyżek cukru pudru (do szukania pożądanej konsystencji lukru) Dodatkowo: skórka otarta z cytryny Wykonanie: Skórkę z cytryny

MyCookBook.pl
Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką 116

śliwkami z cynamonową kruszonką Składniki na ciasto: 8 łyżek mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej) 120 gram masła pół szklanki cukru kryształu pół szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka gorzkiego kakao pół łyżeczki soli 5 - 6 śliwek Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką

Pyza i Surówka
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 169

rodzynki. Masa musi być gładka. Do masy wbić 2 jajka, dodać skórkę z pomarańczy oraz cukier puder. Wyrobić. Masa powinna być plastyczna. Jeżeli jest zbyt zbita dodać jeszcze jedno jajo lub łyżkę miodu. Wracamy do rogalików. Każdą z trzech części ciasta rozwałkować (podsypywać mąką w razie potrzeby) tak by ciasto miało około 1 cm grubości. Ciąć trójkąty o długim boku(...)końca tylko jeden raz, następnie nacinamy do połowy ciasto, rozszerzamy i zawijamy ciasto do końca. Tak zawinięte rogaliki zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozkłócić 1 jajo i bardzo dokładnie posmarować nim rogale. Rogale piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, grzałka góra dół z termoobiegiem, na papierze do pieczenia aż się ładnie zarumienią, czyli około

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kotlety mielone 157

taki dodatek podpatrzyłam gdzieś w necie. 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku  1-2 łyżki kaszy manny  2 łyżki śmietany kwaśnej 2 jaja sól, pieprz wegeta Do mięsa wbić jajka, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i resztę składników. Wszystko wymieszać.Z mięsa formować kotleciki panierować w bułce tartej i usmażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Nieco odchudzony tort makowy z kawową nutką 353

cukru. Wyszło pysznie, choć smak zupełnie inny od tego, który pamiętam z dzieciństwa. Składnik na ciasto: 250 g suchego mielonego maku 3/4 szklanki cukru  1 łyżka miodu 4 jaja 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy lub waniliowy Podobno mielonego maku nie trzeba gotować, ja jednak zalałam swój ok szklanką

Cynamonowe szczęście
Rolada makowo-orzechowa 114

czubkiem kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka orzechy włoskie tarte - 4 łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada orzechy włoskie - 4 szt Sposób przygotowania: Biszkopt:  Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem.  Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać.  Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką

Kuchnia Danusi
Ciasto "3Bit" 144

Składniki biszkopt z 4 jaj herbatniki, duża i mała paczka masa krówkowa, 1 puszka mleko, 2 szklanki żółtka, 4 sztuki budyń śmietankowy, 1 opakowanie cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 1 łyżka margaryna, 1.5 kostki Przygotowanie   1.5 szklanki mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami , cukrem, cukrem waniliowym, budyniem i mąką. Masę wlewamy do mleka

Gotowanie moimi oczami
Sernik z mandarynkami 151

Składniki biszkopt z 4 jaj serek homogenizowany waniliowy, 3 sztuki po 125g śmietana kremówka, 400g cukier, 3 łyżeczki mandarynki, 1 puszka żelatyna, 8 łyżeczek galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie Przygotowanie Żelatynę rozpuszczamy w zalewie z mandarynek. Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, dodajemy serki, mandarynki i ciepłą, rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie, ale szybko mieszamy, ponieważ żelatyna szybko tężeje w zimnej masie. Wylewamy

Gotowanie moimi oczami
Rolada truskawkowa 138

Składniki biszkopt z 5 jaj na dużej blasze z pieca dżem truskawkowy, 1 słoiczek śmietana kremówka, 400ml żelatyna, 4 łyżeczki cukier, 2 łyzeczki Przygotowanie Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem. Dżem roztrzepujemy widelcem i dodajemy do ubitej śmietany, delikatnie mieszamy. Ciepłą żelatynę dodajemy do masy i szybko mieszamy. Wykładamy 3/4 masy

Gotowanie moimi oczami
Budyniowe ciasteczka z oczkiem 145

Składniki mąka pszenna, 220g masło, 110g cukier, 100g cukier waniliowy, 1 małe opak budyń waniliowy, 1 opak (40g) żółtko jaja, 2 szt mleko, 2 łyżki marmolada owocowa Przygotowanie Wszystkie składniki, oprócz marmolady, wrzucamy do sporej miski. Miksujemy na jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania