jajko - 22300 przepisów (strona:315/1487)

FASZEROWANE PIECZARKI 166

czosnku łyżka bułki tartej natka pietruszki sól,pieprz Pieczarki dokładnie umyłam, obrałam ze skórki, odkroiłam z nich ogonki, które pokroiłam i podsmażyłam. Cebulkę również drobno pokroiłam i podsmażyłam. Ugotowałam jaja, drobno posiekałam i wymieszałam z  podsmażonymi ogonkami z pieczarek i cebulką. Dodałam natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej,  delikatnie podsmażone starte ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 2926

CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI   STRUCLĘ SEROWĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki: 1 kg. mąki 10 dkg drożdży 4 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze) 1 kostka margaryny zapach np.pomarańczowy rodzynki (opcjonalnie) ja nie dodałam cukier wanilinowy Składniki na kruszonkę

potrawyregionalne
PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 517

kruchego ciasta i domowej roboty powideł śliwkowych to jest to! ;) Wydaje się skomplikowane w wykonaniu,  ale w rzeczywistości jest łatwe i proste. Składniki: 4 szklanki mąki 5 szt. jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 250 g masła 2 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru ( moje powidła są słodkie) 2-3 łyżki kakao powidła śliwkowe

potrawyregionalne
BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG 143

ciastem. Polecam! Składniki: Na około 8-10 porcji 100 g kaszy kukurydzianej 200 g mąki pszennej-przesianej 100 g bułki tartej 100 g cukru pudru 500 ml mleka 3 jaja 100 g płynnego miodu 50 ml oliwy 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 500 g twardych jabłek 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu skórka z 2 pomarańczy skórka

potrawyregionalne
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ DAKTYLOWO MIGDAŁOWĄ 149

równie pyszne     ciasto czekoladowe z masą daktylowo-migdałową. Składniki: CIASTO 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka płynnego miodu 115 g masła 55 g cukru 2 jaja 85 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę kropli aromatu migdałowego cukier puder do posypania MASA 150g suszonych daktyli około 25g migdałów 2 łyżki dżemu morelowego 1 łyżka

potrawyregionalne
KARPATKA 121

puszysty budyniowy krem. Rozpusta na całego. Za każdym razem ciasto wychodzi inne. Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-) Składniki: CIASTO: szklanka wody 125g margaryny szklanka mąki 5 sztuk jaj łyżeczka proszku do pieczenia  KREM 0,5 litra mleka 200g masła/margaryny budyń waniliowy/śmietankowy szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej) Zacznijmy od ciasta. W garnku

potrawyregionalne
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI 175

Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo. Idealne dla niespodziewanych gości;-) Jabłka można zastąpić innymi sezonowymi owocami. Piekłam już ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami - (zajrzyjcie TU ) Składniki: 5 sztuk jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 jabłek cukier puder do posypania Jajka zmiksowałam z cukrem na puszystą masę.    Dodałam olej

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 162

strucla serowa PRAŻONYMI JABŁKAMI BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ ŚLIWKAMI Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( 250 ml ) 1 szklanka cukru  ( 250 ml ) 200 g masła 4 jaja cukier wanilinowy 50 g drożdży parę kropli zapachu waniliowego Składniki na kruszonkę: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 125 g masła  oraz 5-7 łodyg rabarbaru

potrawyregionalne
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ 191

sklepach i na straganach. Kupiłam kawałek i postanowiłam usmażyć  drożdżowe placuszki z dynią . Bardzo fajna i smaczna propozycja na śniadanie lub kolację. Składniki: 500 g kawałka dyni 2 jaja 400 ml kefiru 2-3 szklanki mąki 50 g świeżych drożdży pół szklanki wody szczypta cukru pół łyżeczki soli olej do smażenia cukier puder do posypania Dynię obrałam

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 191

mogłam mu się po prostu oprzeć.    Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej szklanka mleka ( 250 ml ) 1 szklanka cukru  ( 250 ml ) 200 g masła 4 jaja cukier wanilinowy 50 g drożdży parę kropli zapachu waniliowego  cukier puder do posypania   Składniki na kruszonkę: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 125 g masła

potrawyregionalne
RACUSZKI Z JABŁKAMI na maślance z cynamonem 138

Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w wykonaniu. Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany. Składniki: 3-4 jabłka np. antonówka 2 jaja 150 g maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki mleka szczypta cukru szczypta soli 2 łyżki cukru 300 ml maślanki (kefir, jogurt naturalny

potrawyregionalne
SEZAMKI 140

dojrzewania człowieka, a ponadto lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową. Warte uwagi jest też białko zawarte w drobnych, złotych ziarenkach.  Jego wartość odżywcza jest porównywalna do wartości białka jaja kurzego. Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że sezam jest

potrawyregionalne
STEFANKA 175

podaniem. Po tym czasie jest dopiero najlepsze. Po upieczeniu płaty ciasta są twarde a z biegiem czasu staje się pulchne i miękkie. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 2 jaja 150 g miodu 250 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody 250 g  masła   Składniki na krem: 0,5 l mleka 3 łyżki cukru

potrawyregionalne
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM 186

biały ser. Wbiłam żółtka i wsypałam cukier. Wymieszałam. To teraz ciasto. Najpierw suche składniki. Do dużej misy przesiałam mąkę. Wsypałam cukier i sól. Wymieszałam. Wlałam rozczyn z drożdży. Wbiłam jaja i wlałam mleko. Na koniec wlałam rozpuszczone masło. Wyrabiałam ciasto do momentu aż było elastyczne i miękkie. Uformowałam z niego kulę, przykryłam ściereczką i odstawiłam  na około

potrawyregionalne
Placek serowo-kokosowy 118

się zmielone orzechy, wiórki kokosowe i otręby. Składniki miksujemy, wylewamy na patelnię i czekamy na pyszną kolację :) Składniki : 4 łyżki twarożku 2 łyżki wiórków kokosowych zmielonych na mąkę 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wylać ciasto. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor, z obu stron

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania