lekko większą: ROZCZYN : 45g drożdży świeżych - pierwotnie było 20g 50g masła 170ml mleka - pierwotnie było 240ml mleka, ja rozdzieliłam to na mleko i śmietanę 70ml śmietany 18% 1 jajko + 1 żółtko - żółtko zostało mi po oddzieleniu od białka przeznaczonego do smarowania bułeczek przed pieczeniem 70g cukru pudru - pierwotnie było 40g zwykłego cukru, ale że nie robiłam kruszonki, postanowiłam więcej(...)mój dodatek :) szczypta soli NADZIENIE: 3/4 słoiczka powideł śliwkowych DO POSMAROWANIA: 1 białko - roztrzepane widelcem W rondelku rozpuścić na małym ogniu masło. Dodać mleko, śmietanę, cukier puder, cukier wanilinowy, jajko oraz żółtko i krótko podgrzać do uzyskania letniej temperatury rozczynu . Do ciepłego i rozmieszanego płynu, dołożyć drożdże i dokładnie jeszcze raz wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce
Grunt to przepis!ukroić. W smaku podobne jest lekko do drożdżowego ale nie zawiera drożdży . Na wierzchu położyłam truskawki z rabarbarem. Przepis znalazłam na blogu Ewy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 jaja 4,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju (najlepiej w temp pokojowej) 1 szklanka mleka ( też w temp pokojowej) 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaNormal 0 21 Drożdże – 50 g Jajka – 3 szt Mleko 250 ml Mąka pszenna – 500 g Jabłka – 3-4szt Cukier – 5 łyżek Cukier waniliowy –1 łyżeczka Sól – 1 szczypta Cukier puder Normal 0 21 Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, cukier waniliowy, zrobić wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, wsypać cukier i zalać mlekiem letnim i przykryć(...)ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Po upływie tego czasu dodać jajka i starte jabłka, dokładnie wymieszać i pozostawić na 45 minut w ciepłym miejscu. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron, układać na talerzu i posypać cukrem pudrem
Camilla w kuchnismakiem. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Warstwę startego żółtego sera można dodatkowo posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę można urozmaicić o pokrojone w ćwiartki jaja ugotowane na twardo. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaktóre były smaczne. :) Tutaj link do filmiku. Dlatego postanowiłam w domu jeszcze raz spróbowałam zrobić i wyszło wszystko pysznie . A więc... Do dzieła! Składniki: 1 cukinia 1 jajko około 4 łyżki mąki 1 ziemniak 1 łyżka masła gałka muszkatołowa sól pieprz 1 pomidor zioła prowansalskie Przygotowanie: Na początku wstawiamy obrane, pokrojone ziemniaki w kostkę do zimnej, osolonej wody(...)zmiękną. W tym czasie całą cukinię (końce odkrajamy) trzemy na tarce o większych oczkach - razem ze skórą. Solimy, zostawiamy na 5 minut i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy jajko, mąkę, przyprawy i mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy z obu stron do zrumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy. Gdy ziemniak jest już miękki, odcedzamy wodę i stawiamy na chwilę
Gotowanie, czyli hobby dla każdegokakao i bez dodatków) 70g masła Masa: 400g serka mascarpone 200 śmietanki 30-36% 150g białej czekolady użyłam z wanilią) 1/2 opakowania cukru waniliowego Lemon curd: 2 duże jajka 2 żółtka 160g cukru 80 g masła skórka i sok wyciśnięty z 2 cytryn Dodatkowo: 4-5 dużych kiwi (dużych) Przygotować lemon curd . Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć(...)zetrzeć skórkę. W garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej trzepaczką). Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową. Przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) i wymieszać z roztopionym masłem. Całość przełożyć na dno formy wysłanej
Di gotujegościł placek na maślance ze śliwkami. Z mojej strony to niedopatrzenie, bo były knedle w kilku wersjach, więc czas ten brak uzupełnić. Składniki na blaszkę 39 x 30cm: - 5 jaj - 5 szklanek mąki tortowej * - 1 szklanka oleju kokosowego płynnego * - 2 szklanki maślanki * - 1 i ¾ szklanki cukru * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 8 łyżek wiórków kokosowych - esencja migdałowa Dodatkowo
mojewypiekiinietylkoszybko..tak szybko, że zapomniałam o oleju...ale i tak zostało szybko zjedzone..Po upieczeniu i wystudzeniu patykiem do szaszłyków zrobiłam w cieście dziurki i polałam polewą czekoladową. 5 jaj 3/4 szkl.cukru cukier waniliowy 3/4 szkl.oleju 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu [ dałam mniej] 5 jabłek
Moje domowe kucharzeniepomarańczy ścieramy skórkę (wcześniej pomarańcze musimy sparzyć i wyszorować), a następnie filetujemy obie pomarańcze (wycinamy miąższ bez białych błonek) i je blendujemy (tylko do rozdrobnienia całych kawałków). Po utarciu jaj na puszystą masę przesiewamy do niej mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią, startą skórkę i zblendowane pomarańcze. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników i przelewamy do tortownicy
Kuchenne Wariacjeodmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak (ze 3 pełne garści) 100-150 g sera feta 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane 2 jajka 200 ml mleka 80 ml oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym) sól i pieprz do smaku Wykonanie: 2-3 łyżki oliwy lub olej rozgrzać na dużej patelni i zeszklić na niej(...)feta. Wtedy użyć o tyle mniej szpinaku. Sprawdzić czy potrzeba dosolić pamiętając, że ser feta sam z siebie jest słony. W misce wymieszać mleko,oliwę lub olej i roztrzepane jajka. Wyjmować z opakowania po jednym arkuszu ciasta (są tak cienkie,że szybko obsychaja i łamią się) i szybko smarować je mleczną mieszanką. Po posmarowaniu na całej powierzchni rozprowadzić cienko farsz
Sztuka gotowania w/g SamiryZabiegi higieniczne jak mycie i parzenie w zupełności w tym momencie wystarczą. Białka* ubijamy do spienienia w szklanej lub metalowej, pozbawionej wody i tłuszczu misce. Nie powinno się jaj miksować dłużej – lukier na przebitej pianie będzie osiadał, matowiał i będą się na nim tworzyły chmurki i zamglenia, co szczególnie brzydko widać jeśli do lukru białego doda się dowolny barwnik
Karo in the Kitchenkoleżanki z portalu kulinarnego i stwierdziłam, że skoro dobry, to się podzielę :) Przepis Justynki na takie kotleciki znajdziecie tutaj a jeśli chcecie zajrzyjcie także na jej bloga :) Składniki: 10 jaj ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 duży pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki bułki tartej+do obtoczenia 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej (ja użyłam samej soli) duża szczypta
Kuchnia w czekoladziebułeczek 350 g mąki kukurydzianej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 50 g zimnego masła szklanka p ur é e z dyni 2 jajka 20 ml mleka pestki dyni (opcjonalnie) Przygotowanie: Pur é e z dyni : Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dynię umyć, wyciąć ,,ogonek", pokroić na kilka kawałków wraz ze skorupą(...)naczynia przesiać mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Wkroić zimne masło i wyrobić ciasto między palcami, aż do połączenia składników. W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną jajka, p ur é e i mleko. Do mokrych składników wsypać suche składniki i szybko wyrobić ciasto. Będzie gęste i klejące, jednak nie należy dosypywać więcej mąki! Na oprószonym mąką blacie
Kuchnia Ellierównież swoim wyglądem! Dziś mamy dla Was pysznego karmelowego ptysia z Lukullusa - niesamowitej cukierni w Warszawie! Cukierni, która dba o jakość i stawia na naturalność! Stawiają na prawdziwe masło, jaja z chowu ściółkowego, prawdziwą wanilię Bourbon z Madagaskaru i inne wspaniałe produkty z różnych zakątków świata! Ptyś karmelowy jest przygotowany z ciasta parzonego z kruszonką, z aksamitnym cremeux
Plate of Joyunoszą się w moim domu kawowe aromaty. A do filiżanki kawy najlepszy jest kawałek domowego ciasta również z dodatkiem kawy ;-) I oczywiście jabłuszka, pyszne i zdrowe :-) SKŁADNIKI: - 4 jaja - 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki oleju - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka miodu - przyprawa do piernika * - 1 szklanka mocnej kawy
Wielopokoleniowo