Nasza propozycja na pyszne, dietetyczne danie. Odkryciem okazała się wędzona newella. Jest to produkt niskokaloryczny, otrzymywany z białka jaj. Polecana dla osób z nietolerancją glutenu i skazą białkową, jak i dla diabetyków. Lekki delikatny smak w połączeniu z drobiem, ulubionym serem kozim w towarzystwie mieszanki sałat (polecamy tą z radicchio, o lekko orzechowym smaku), skropionym słodko kwaśnym dressingiem. Składniki
R'n'G Kitchenłyżki zimnej wody nadzienie: 125 g ciemnej czekolady (85%) 125 g mlecznej czekolady 60 g masła 400 g puree z dyni 335 g mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonych goździków dodatkowo: 125 ml śmietany kremówki(...)czasie usunąć obciążenie i papier. Piec w 200 st. C. jeszcze 10 minut. Przestudzić. Czekoladę posiekać, razem z masłem umieścić w garnuszku. Rozpuścić, przestudzić. Puree z dyni, mleko skondensowane, jajka, mąkę, ekstrakt i przyprawy wymieszać na gładką masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę, połączyć. Masę wylać na podpieczony spód. Piec w 160 st. C. przez 35-45 minut, aż masa z wierzchu
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodać na słodki obiad jak i na deser czy kolację, jak kto lubi. składniki: naleśniki 2 banany 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietany kwaśnej 12 % 2 łyżki cukru jabłkowy mus 1,5 kg jabłek cukier waniliowy do smaku, ok 2-3 łyżki Przygotować ciasto naleśnikowe. Banany obrać(...)skórki i przełożyć do rozdrabniacza, zmiksować na gładki mus. Następnie bananowy mus przełożyć do miski. Dodać wodę, mleko, jajko, mąkę , cukier, olej i śmietanę. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotować jabłkowy mus. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na dużą patelnię i skopić sokiem z cytryny
Monia miesza i gotujeSKŁADNIKI (forma 26 cm) kruche ciasto 1,5 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( lub pszennej pełnoziarnistej) 150g zimnego masła 3 łyżki cukru muscovado 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj nadzienie 20 średniej wielkości śliwek 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub kisielu owocowego 3 łyżki cukru/ksylitolu/ lub innego słodzidełka (można więcej) 1/2 łyżeczki cynamonu (można więcej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy
DefinicjaSmakuplacuszki z borówką Porcja placków dla dwóch osób, czyli co nam będzie na śniadanie potrzebne 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny co i jak po kolei W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę(...)cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym
Kuchnia Babci Basizrumienienia. składniki na nadzienie: 400 g grzybów (w moim przypadku są to maślaki) 100 g żółtego sera 100 g żółtego sera wędzonego 1 cebula 1 jajko 200 g kwaśnej śmietany 2 – 3 ząbki czosnku sól, pieprz wykonanie: Grzyby oczyszczamy, obieramy i koimy w paski. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przekładamy na rozgrzaną z tłuszczem patelnię i podsmażamy. Dodajemy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, grzyby, doprawiamy solą i dusimy całość ok. 15 min. Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy ze śmietaną oraz roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy grzyby i zalewamy je masą serowo śmietanową. Całość pieczemy w 190 st. C przez ok. 15 – 25 min., do zrumienienia się
Domowy Smak Jedzeniaodparowania mleka. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, dodajemy migdały, jajko i energicznie całość mieszamy. ciasto: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Całe jaja ubijamy z ekstraktem z wanilii, stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy (za pomocą miksera) na tzw. kogel-mogel. Powoli wlewamy masło, letnie mleko i nadal miksujemy
Moniki Smakołykiprzeciśniętych przez praskę 500 g puree z dyni (w przepisie wyjaśnię, jak je przygotować) 200-250 g mąki pszennej do pierogów (np. poznańska) 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1,5 łyżeczki soli dodatkowa mąka do podsypania Przygotowanie: Puree z dyni wymieszać z ziemniakami, solą, jajkiem, parmezanem i mąką - na początek proponuję 200 g, jeśli ciasto będzie zbyt
Kulinarne Inspiracjeprzygotowana na parze co dodatkowo wzbogaca nasze danie. Polecam dla całej rodziny. Pulpety z jarmużem SKŁADNIKI : 350 g mięsa mielonego z szynki 70 g jarmużu 1 białko jaja kurzego 2 łyżki kaszy manny 1 ząbek czosnku 2 szczypty imbiru sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Umyty jarmuż gotujemy na parze przez 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśrednicy 26 cm): Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód kruchy: 200 gram ciastek Oreo 50 gram rozpuszczonego masła 1 łyżka Nutelli Masa serowa: 700 gram zmielonego twarogu 5 jaj 1/2 szklanki cukru 100 gram mascarpone 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii) 60 gram budyniu waniliowego (proszek) 250 gram Nutelli Czekoladowy ganache: 50 gram gorzkiej
Mango Papajakrokiety z farszem z pieczarek, pora, sera żółtego i parówek. Najbardziej smakują mi podane z czerwonym barszczem. Składniki (na ok 14 krokietów): 2 szklanki mąki 3 szklanki mleka 2 jaja łyżka oleju szczypta soli Farsz: 450 g pieczarek por 4-5 cienkich parówek 200 g sera żółtego sól, pieprz Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie Składniki na naleśniki wkładamy
e-PrzepisyKulinarnepowiedzieć, że jest wręcz aksamitne. Składniki (2 porcje): 200 g spaghetti 100 g pancetty lub boczku wędzonego, surowego, dojrzewającego (w cienkich plasterkach) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka 50 - 60 g startego parmezanu pieprz Wykonanie: W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy pieprz. Boczek kroimy i podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Makaron wrzucamy na gorącą, osoloną wodę i gotujemy
Smak mojego domusztuk : - 600 g mąki lub 4 szklanki (mąkę możesz pomieszać np. białą z żytnią) - 200 g masła - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki cukru pudru - 2 średnie jaja - 40-50 g drożdży - szczypta soli - cukier waniliowy bio lub wanilinowy - słoik marmolady lub powideł owocowych Mleko podgrzej, ale nie za bardzo. Rozpuść w nim drożdże i łyżkę cukru. Przykryj
Pasje Jolkizapieczony w klopsiku nadaje soczystości i wilgotności mięsu, dzięki czemu kuleczki mają wyjątkowy smak. Pieczone klopsiki z fetą i oregano: 500 g zmielonego mięsa wołowego (lub mieszanego) 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki (mogą być też białe części dymki) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka musztardy ser sałatkowy (typu feta(...)świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pieczone klopsiki z fetą i oregano: Do mięsa mielonego dodajemy bardzo drobno posiekane szalotki, wyciśnięty ząbek czosnku, jajko, musztardę, oregano, roztarte w moździerzu (lub już zmielone) ziarna kolendry, a także sporą szczyptę soli oraz pieprzu. Wyrabiamy, a na końcu dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ponownie. Piekarnik rozgrzewamy
Poezja smakuzmiksować blenderem na puree. Odstawić na 30 minut aby dynia puściła soki i następnie odsączyć z nadmiaru płynu - przeciwdziała powstawaniu zakalca w cieście . W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo . Ubić na puszysta masę - j a miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel
Grunt to przepis!