jajko - 22300 przepisów (strona:319/1487)

Kruche ciasto jablkowo-serowe 181

Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut Składniki: 120 g masla 150 g maki 250 g sera śmietankowego 8 lyzek cukru 50 g mielonych migdalow 2 jaja i zoltko lyzeczka maki ziemniaczanej 4 jabłka antonówki 50 g platkow migdalow lyzeczka cynamonu Sposób przygotowania:  Maslo siekamy z maka i migdałami. Dodajemy 2 lyzki cukru i zotlko i zagniatamy ciasto

Słodkości i nie tylko
Ciasto "Wiśniowa fantazja". 605

szklanka cukru 1/2 szklanki maku 1 szklanka mąki 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gorącej wody   na masę budyniową:   5 żółtek jaj   1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 250 g masła   na galaretkę wiśniową:   1 szklanka soku z wiśni

Symfonia smakowa
Razowe racuszki drożdżowe z jabłkiem 168

dnia nadal pozostawały smaczne.  Składniki (porcja dla 2 osób): 1/2 szklanki mąki razowej 1 szklanka płatków owsianych 1/4 (25g) opakowania drożdży 1 łyżka cukru 1/2 szklanki mleka 2 jaja  1 łyżeczka cynamonu 2 duże jabłka Drożdże mieszamy z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Dolewamy letnie mleko i mieszamy, a następnie przy pomocy trzepaczki łączymy z mąką

Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szwedzkie bułeczki 164

niż te moje, bynajmniej taki smak pozostał w mojej pamięci.  Składniki: 700 g mąki pszennej 100 g cukru 50 g drożdży 100 g margaryny 400 ml mleka 1 jajo pół łyżeczki soli nadzienie: 150 g miękkiego masła 150 g cukru 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo: 1 roztrzepane jajo do posmarowania bułeczek Sposób przygotowania: W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól

na moim stole...
Tradycyjne kotlety mielone - z cyklu "Podstawy domowej kuchni" 160

przygotowanie. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu. A z czasem sami zapewne je zmodyfikujecie. Składniki: 500 g mięsa mielonego - u mnie wieprzowo-wołowe * 1 całe jajko 1 duża bułka (może być czerstwa) + mleko do namoczenia 1 średnia cebula 1 łyżeczka soli 1/2 bułka tarta olej do smażenia * jeśli mamy maszynkę do mielenia mięsa doradzam samemu je przygotować(...)odstawiamy do namoczenia. Cebulę obieramy i drobno siekamy ręcznie lub przy pomocy blendera. Do dużej miski wkładamy 500 g mięsa mielonego, posiekaną cebulę i odciśniętą bułkę. Następnie wbijamy całe jajko i dodajemy przyprawy. Całość wyrabiamy ręcznie. W trakcie wyrabiania mięsa dobrze jest dodać odrobinę zimnej wody na ręce i wyrabiać tak długo, aż mięso nie będzie przywierać do dłoni. Formujemy

Słodkie okruszki
Szare kluchy w Różowej Kuchni 154

kluchy . Mamuś , mamuś tylko troszkę dla mnie , zjem przyrzekam wszystkie.. Jak to matka zakochana w swoim dziecku robię to co pragnie .   Szare kluchy składniki: ziemniaki 1 kg jajo  mąka pszenna około 1 szklanka sól do smaku  pieprz ziołowy do smaku  Wykonanie: Ścieramy ziemniaki na tace i przeciskamy przez sito( wody się pozbędziemy).Dodajemy do odcedzonych(...)ziemniaków rozmącone jajo. Mieszamy łopatką , dodajemy sól i pieprz ziołowy i znowu mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną ( najlepiej przesianą ). Mieszamy , nakładamy masę kluch-ową na drewnianą deseczkę i łyżką wrzucamy na wrzątek ( tworząc małe kluseczki ). Mieszamy co jakiś czas kluchy . Kiedy wypłyną na powierzchnię , są już dobre. Przemywamy kluchy zimna wodą i podajemy. Ja podałam mojej pannie z sówką z białej

Różowa kuchnia
Mój sposób na jesień: brownie 185

Będzie znakomite za każdym razem. Polecam Wam ogromnie. Brownie z figami Składniki: (na formę 20x20 cm) 165 g masła 100 g ciemnej czekolady (80%) 100 g mlecznej czekolady 3 jajka 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g cukru 1,5 łyżki mąki 3 łyżki kakao 5 fig Czekoladę posiekać, podgrzewać w garnuszku z masłem, aż się całkowicie rozpuści(...)Przestudzić. Jajka, żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Dodać ekstrakt, zmiksować. Powoli wlewać czekoladę, miksująć na najniższych obrotach. Na końcu dodać przesianą mąkę i kakao, połączyć. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu ułożyć przkerojone na pół figi. Piec w 175 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Smacznego! A Wy? Znacie coś lepszego na jesienne smutki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczarki do herbatki 148

masło 150 g Dodatkowo: czekolada 200 g  mleko 2 łyżki  Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ksylitol. Wbijamy jaj i dodajemy żółtka. . Na końcu dodajemy rozpuszczone maso . Całość miksujemy mikserem na najmniejszych obrotach koło 10 minut. Zagniatamy już rękoma ciasto formując małe kuleczki które kładziemy na blaszkę wyłożoną

Różowa kuchnia
Szakszuka - jaja w pomidorach 137

wolnym ogniu dusić około 10-15 minut. Jajka muszą się ściąć, ale żółtko powinno być płynne. Zdjąć z palnika i posypać posiekanym szczypiorem. Podawać gorące. szakszuka  jaja w pomidorach

O kuchni z uczuciem
Placuszki na maślance (bliny kurpiowskie) 1857

podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Możemy je podać posypane cukrem pudrem,  z owocami, słodkimi sosami bądź dżemem. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1, 5 szklanki maślanki, 2 jaja, 2 łyżki cukru, Płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, olej do smażenia Sposób przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym

Nie tylko w kuchni
Fantazja czekoladowo-wiśniowa Janczeczki 618

przyznacie, że wygląda świetnie, a równie wspaniale smakuje! Połączenie smaku wiśni i czekolady daje wspaniały efekt, a jeszcze wzmocniony nutą użytego cynamonu, po prostu - poezja smaku! Skł adniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia M us czekoladowy 1 czekolada deserowa (mleczna) 500 g mascarpone

kgwjanczewo
Tiramisu bez alkoholu i surowych jajek 221

Najpierw zrób biszkopt. 5 jaj oddziel na żółtko i białko. Białko ubij z szczyptą soli na sztywno, dodaj cały czas miksując pół szklanki cukru pudru i pojedynczo żółtka. Gdy osiągniesz puszystą masę odstaw miksowanie i ręcznie wymieszaj przesianą szklankę mąki z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i łyżeczką proszku do pieczenia. Piecz w 180° góra dól na blasze wyściełanej papierem

Pasje Jolki
Knedle ze śliwkami 219

ciasto knedlowe idealnie nadaje się do ugniatania, międlenia i przeciskania przez palce. Rodzinne spędzanie czasu i sensoryczna zabawa, czegóż chcieć więcej :) Knedle ze śliwkami 1kg ziemniaków ~330g mąki pszennej jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (tylko do młodych ziemniaków) ~30 średnich śliwek cynamon + ew. cukier kokosowy śmietana 18% syrop klonowy (jeśli ktoś lubi słodsze) Ziemniaki obrać i ugotować (gotować mnie(...)moja mama zawsze ma problem z podaniem mi proporcji, na razie udało mi się na własnym poletku wymierzyć, że potrzeba mniej więcej 1/3 kilograma mąki na kilogram ziemniaków). Dodać jajko i ewentualnie mąkę ziemniaczaną (tylko przy młodych ziemniakach, ponieważ mają mniej skrobi niż późniejsze, jesienne ziemniaki i potrzebują odrobiny pomocy), zagnieść ciasto. I tutaj czeka przed nami największe wyzwanie

Przepysznik - BLW i nie tylko
wytrawna tarta z gruszkami i jogurtem 128

dwie łyżki cukru waniliowego. Do misy  wbijamy również trzy jajka i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Na upieczony spód kakaowego ciasta wylewamy masę utartą z jaj i jogurtu a na wierzchu układamy   połówki obranych ze skórki gruszek, które wcześniej ponacinaliśmy gęsto  nożem ( uważając aby nie przekroić gruszki do końca). Całość ponowie wstawiamy

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania