zdecydowanie ożywają w towarzystwie buraczków i cebuli. Bardzo polecam na jesienny obiad albo kolację :) 1 średnia cukinia 2 ugotowane czerwone buraczki 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Cukinię umyć i zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić łyżeczką soli, wymieszać i odstawić(...)również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię i buraczki przełożyć na sito i dobrze odcisnąć. Cebulę bardzo drobno posiekać. Do miski przełożyć cukinię z buraczkami, dodać cebulę, jajka, natkę pietruszki, bułkę tartą i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć placuszki. Ja zrobiłam to w obręczach
Trzeci talerzdwie dziurki, wsunąć w nie szczypiorek. Wierzch marchewki cienko posmarować twarożkiem, "przykleić" do niej naleśnikowe roladki. Naleśniki 160 g mąki pszennej 4 łyżki drobnej mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jaja 125 ml szklanki mleka 125 ml wody szczypta soli 125 ml świeżego soku Marwirt buraczkowo-jabłkowego 125 ml świeżego soku Marwit marchewkowego niewielka ilość oleju Mąki przesiać. Jajka zmiksować
Pełny talerzszklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) 2 jajka 250 g masła 3 - 4 łyżki miodu naturalnego 300 ml mleka Krem: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka(...)jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki. Masę
Kuchcik gotujetrzcinowy- 5 łyżek * migdały pokruszone/zmiksowane- 4 łyżki * mąka jasna orkiszowa- 2 czubate łyżki * jajka- 2 szt. * cynamon- 1 łyżka * olej kokosowy (ew. ryżowy lub rzepakowy)- do smażenia Mąkę, roztrzepane jaja oraz pokruszone migdały z dodatkiem cynamonu i 1 łyżki cukru umieścić oddzielnie w miseczkach. Marchewkę ugotować al dente w wodzie z dodatkiem 4 łyżek cukru, odcedzić. Olej rozgrzać. Ugotowaną
Kraina Miodem Płynącapełni więc warto wypróbować przepis na to pyszne ciasto. Robi się je w kilka minut, a smakuje fantastycznie. Składniki na tortownicę 24 cm: 20 dag dyni 3 jajka 3/4 szklanki cukru 10 dag wiórków kokosowych 1 jabłko 20 dag mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. W dużej misce jajka zmiksować z cukrem
Apetyczna babeczkaSkładniki (na 12 muffinek): 250 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 150 g cukru 1 jabłko 2 jajka 50 g roztopionego masła 175 ml mleka Wykonanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Jabłko obieramy, kroimy na małe kawałeczki, dodajemy do suchych składników i ponownie całość mieszamy(...)Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Dolewamy masło i mleko. Mokre składniki przelewamy do suchych i całość mieszamy bardzo krótko. Tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wkładamy do nich ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175 stopniach (do uzyskania efektu suchego patyczka). Ja piekę w piekarniku
Smak mojego domuwariacja na temat jajecznicy hiszpańskiej, tyle ze zamiast czosnku( który w jajkach nie bardzo mi pasuje) dodana została cebula i zielona papryka. składniki dla 3 osób 6 jaj 2 pomidory 1 cebula 1 papryka 2 łyżki oliwy garść pomieszanych zielonych i czarnych oliwek szczypior sól pieprz sposób przygotowania Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie wrzucamy
Miód i pieprzJabłonie uginają się od owoców, proponuję zatem upiec ciasto z jabłkami i kruszonką. SKŁADNIKI: ciasto: - 4 jaja - 3/4 szkl. cukru - 2 szkl. mąki - 1/2 kostki margaryny do pieczenia - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4-5 jabłek - 2-3 łyżeczki cynamonu - 2- 3 łyżki kaszki mannej kruszonka: - 1/2 kostki margaryny - ok. 1 szkl. mąki - 1/2 szkl. cukru Przygotowuję
Wielopokoleniowołyżka masła 1 pęczek koperku 200 g wędzonego łososia 200 g mąki pszennej 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki kurkumy otarta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 75 g creme fraiche (18%) 50 ml oleju 50 ml mleka 100 g oscypka dodatkowo: 20 g orzeszków piniowych Dymki posiekać. Białą część zeszklić(...)przestudzić. Koperek posiekać. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Oscypka pokroić w kosteczkę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, kurkumą, solą i pieprzem. dodać posiekany koperek, szczypior i podsmażoną dymkę, wymieszać. Jajka roztrzepać. Dodać olej, creme fraiche, mleko i skórkę z cytryny. Mokre składniki, wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać łososia, połączyć. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzejedno. Ciasto idealne na jesień. Będzie znikać szybko. Zapewniam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 1/4 szklanki cukru (można mniej) 5 jaj 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 4 - 5 jabłek kilkanaście śliwek 1 łyżeczka cynamonu + 1 - 2 łyżki cukru Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem
Sto kolorów kuchniosolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.Ugotowanego (ale nie rozgotowanego) przelać zimną wodą i podzielić na różyczki. Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2-3 jaja 20 dag mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier do smaku sól tłuszcz do smażenia Mleko połączyć z wodą,dodać żółtka,odrobinę soli,cukier do smaku
Niespełnione zdolności kulinarnejakoś za mną chodził....Sam sernik nie bardzo do mnie przemawia,ale taki z pysznymi wiśniami,galaretką.Same delicje. Składniki: 1,5kg tłustego sera 3- krotnie zmielonego 6 jaj szklanka cukru kostka masła po 2 łyżki mąki ziemniaczanej,słodkiej kremówki i budyniu waniliowego 30dag wiśni bez pestek galaretka wiśniowa Żółtka,cukier,masło utrzeć na puch.Następnie dodawać stopniowo
Niespełnione zdolności kulinarnełyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 3/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru 230 g masła 190 g cukru brązowego 150 g cukru kryształu 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g puree z dyni * 150 g groszków czekoladowych 50 g orzechów włoskich lub pekan Masło ucieramy z cukrem brązowym i z cukrem kryształem do gładkości(...)Dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Ucieramy na wolnych obrotach miksera dodając stopniowo suche składniki. Następnie wsypujemy groszki czekoladowe i orzechy. Kilka groszków polecam zostawić by włożyć w uformowane surowe ciasteczka. Odstawiamy na około 5-10 minut. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek
Made By Mom And Songruszkami i masłem orzechowym Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 230 g masła 220 g cukru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła orzechowego Sante ok. 700 g małych gruszek Wykonanie: Uwaga ! Składniki(...)ciasta powinny mieć temperaturę pokojową W dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Mąkę przesiewamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta i mieszamy, aż do połączenia składników. Gruszki obieramy ze skórki, zachowując ogonek. Dół
Kulinarne przygody Gatityprzepis na niezawodne, pyszne i delikatne drożdżówki. Na puszyste drożdżowe ciasto potrzeba nam: 600-700 g mąki pszennej (przesianej) 25-30 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 2 jajka 100-150 g roztopionego masła 100g cukru 1 łyżeczka soli Kruszonka : 1/3 kostki masła 1/2 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru Około 1/2 kg wydrylowanych i przeciętych na pół, słodkich i dojrzałych(...)drożdże rozrabiamy w mleku z odrobiną cukru i soli, odstawiamy na bok w ciepłe miejsce żeby zapracowały. My w tym czasie dodajemy do miski roztrzepane z cukrem na gładko jajka. Roztapiamy masło, pamiętajcie, że nie może być wrzące tylko ciepłe. Gdy drożdże nam zapracują wlewamy je do miski razem z masłem, dodajemy resztę soli i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu
Kuba Gotuje