jajko - 22300 przepisów (strona:259/1487)

Ptysie z bitą śmietaną 197

SKŁADNIKI Ciasto szklanka wody 125 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja cukier puder do posypania Bita śmietana 500 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzącej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto      Wodę zagotować z margaryną. Dosypać mąkę. Podgrzewać, cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.  Gdy ciasto wystygnie

Przepisy Kulinarne
Ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką 698

SKŁADNIKI ciasto 4 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki przesianej mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem z bitej śmietany 660 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki przesianego cukru pudru łyżeczka aromatu śmietankowego 4 płaskie łyżeczki żelatyny ok. 80 ml wrzącej wody góra 2 galaretki rubinowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ciasto      Ubić białka

Przepisy Kulinarne
Rolada we wzorek z bitą śmietaną i galaretką 166

SKŁADNIKI ciasto 4 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki przesianej mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka ciemnego kakao bita śmietana 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki przesianego cukru pudru łyżeczka aromatu pomarańczowego 3 płaskie łyżeczki żelatyny niebieski barwnik spożywczy kostka z galaretki 2 pastelowe galaretki o smaku pinacolada 2 szklanki wrzątku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przepisy Kulinarne
Tort z lukrem plastycznym 152

tort nie był zbyt słodki, bo lukier nadrabiał słodyczą. Tort robiłam na chrzciny najmłodszego dziecka, na komunię też byłby idealny. Użyłam mojego niezawodnego przepisu na biszkopt z 5 jaj ( przepis  tutaj  tylko zamiast kakao użyłam mąki ziemniaczanej). Zapraszam na słodkie co nieco. Biszkopt (przepis  tu , zamiast kakao jest mąka ziemniaczana) Masa truskawkowa: 400 ml zmiksowanych truskawek

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
wielkanocna babka kakaowa 134

składniki: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 190 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 125 ml mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: tłuszcz do formy kasza manna cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka a następnie mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na końcu

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek pisanka Wielkanoc tuż tuż 86

mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło śmietanę, żółtka i cukier.Zagniatamy ciasto i do lodówki na godzinę do schłodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy 10 jaj . Dociskamy formę do ciasta wycinamy i wkładamy do foremki papierowej. Pieczemy 7-10 minut w 170 stopniach. Ostudzone mazurki pisanki dekorujemy.             Forma

Różowa kuchnia
Czerwone pomarańcze, parchate ogórki i babeczki 141

pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g mielonych migdałów 125 g cukru 125 ml oliwy skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 125 ml soku z czerwonych pomarańczy 3 jajka dodatkowo: 1,5 czerwonej pomarańczy Formę na muffiny wysmarować masłem. Na dnie każdego wgłębienia ułożyć kółeczko wycięte z papieru do pieczenia, a na nim plastry pomarańczy grubości 3-4 mm. Mąkę(...)przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z migdałami i cukrem. Jajka roztrzepać, połączyć z oliwą, sokiem i skórką z pomarańczy. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Piec w 180 st. C. przez 25 minut. Przestudzić w formie 10-15 minut, następnie wyjąć, obracając do góry spodem. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Smacznego! Jak myślicie, ładnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe paluchy z czosnkiem, ziołami i serem żółtym... 205

lekko podgrzewamy. Do drożdży dosypujemy cukier i wlewamy ćwierć szklanki mleka. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i cukru, odstawiamy do napęcznienia. Mąkę przesiewamy, dolewamy masę drożdżową, dodajemy pozostałe mleko, jaja sól i olej. Ciasto wygniatamy na kulę, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego żółtko oraz oliwę, mieszamy na jednolitą

Pelusiowa Kuchnia
Kremowa kostka orzechowa 192

partiami cukier i dalej ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy żółtka, a następnie mąki, proszek i ocet. Pieczemy 25-30 minut w 170 st. C Krem: 3 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła puszka masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio Mleko zagotowujemy. Jajka ubijamy

Cynamonowe szczęście
Zapiekany ryż na deser dla fajnej babki 147

szczypta soli - do smaku 1 łyżka cukru trzcinowego - płaska 1 jabłko sok z cytryny - tylko trochę, do skropienia jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu   1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 jajko 1/ 3 szkl. śmietany 18% 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego - porada jak zrobić TU , ewentualnie można zastapic cukrem wanilinowym z torebki W rondelku rozpuścić masło. Wsypać ryż i chwilę podsmażyć(...)będzie twardawy, dojdzie w piekarniku. Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić lekko sokiem z cytryny, by zbytnio nie ściemniało. Dodać cynamon oraz pastę waniliową i razem wymieszać. Rozbełtane jajko wymieszać z ryżem, a następnie z jabłkiem. Całość przełożyć do natłuszczonych masłem kokilek. Zalać po wierzchu śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym. Piec ok 3 5 minut w 180C -  wstawiać

Grunt to przepis!
Żurek Wielkanocny na wędzonce 98

wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych. Składniki: 1 szklanka zakwasu 1 pęczek włoszczyzny ½ szklanki śmietany 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku sól do smaku 30 dag wędzonki majeranek do smaku gotowane jaja Wykonanie: Do garnka wlać 1 litr wody, wrzucić wędzonkę i ugotować wywar. Po czym wyjąć wędzonkę, zebrać nadmiar tłuszczu, włożyć włoszczyznę z czosnkiem i sól do smaku. Gdy warzywa

Tradycyjna Kuchnia
Croissanty drożdżowe 135

Moja kolejna wariacja z ciastem drożdżowym. Rogaliczki wyszły pyszne ! Smakują wybornie z masełkiem Składniki: 25 dag mąki 3 łyżki cukru 4 żółtka jaja 3 łyżki masła 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany 4 dag drożdży tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże rozrobić z mlekiem, częścią mąki i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie połączyć z resztą mąki, 2 łyżkami cukru, żółtkami, masłem

Tradycyjna Kuchnia
Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego 144

polewy, świąteczne foremki... i bardzo dużo fajnych gadżetów do dekorowania, dzięki którym Wasze wypieki będą wyglądały jakby wyszły spod ręki mistrza cukiernika :).  Składniki: Ciasto czekoladowe bez mąki 6 jaj "L" 80 g cukru 200 g czekolady deserowej 50 g masła Ganasz czekoladowy 200 g śmietanki 30%  200 g czekolady deserowej  2 łyżki miodu  2 łyżki

SzczyptaSmaQ
Razowe placuszki 122

mąki razowej. Pyszne z dżemem, owocami lub innym ulubionym dodatkiem. Składniki na około 20 sztuk: 1 i 1/3 szkl. mąki razowej łyżeczka proszku do pieczenia szkl. mleka 2 jaja łyżka miodu szczypta soli Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką w misce.  Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i nakładać łyżką małe placuszki.  Smażyć, aż się zezłocą z obu stron

wyzwania kuchenne
DARKEST RAUATAI COOKIES – PILLARS OF ETERNITY – ciastka intensywnie czekoladowe bez mąki 256

już na początku, gdyż przygotowanie ciastek zajmie zaledwie parę minut. 1. SUCHE SKŁADNIKI (1 min) Do miski wsypujemy kakao, cukier puder, kawę rozpuszczalną i sól. Dokładnie mieszamy. 3. BIAŁKO JAJA + AROMAT (2 min) Białko oddzielamy od żółtka (tego drugiego nie będziemy wykorzystywać, ale zużyjcie je do jajecznicy lub tosta) i wrzucamy je do miski z suchymi składnikami. Opcjonalnie dolewamy

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania