SKŁADNIKI Ciasto szklanka wody 125 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja cukier puder do posypania Bita śmietana 500 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzącej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Wodę zagotować z margaryną. Dosypać mąkę. Podgrzewać, cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Gdy ciasto wystygnie
Przepisy KulinarneSKŁADNIKI ciasto 4 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki przesianej mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem z bitej śmietany 660 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki przesianego cukru pudru łyżeczka aromatu śmietankowego 4 płaskie łyżeczki żelatyny ok. 80 ml wrzącej wody góra 2 galaretki rubinowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ciasto Ubić białka
Przepisy KulinarneSKŁADNIKI ciasto 4 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki przesianej mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka ciemnego kakao bita śmietana 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki przesianego cukru pudru łyżeczka aromatu pomarańczowego 3 płaskie łyżeczki żelatyny niebieski barwnik spożywczy kostka z galaretki 2 pastelowe galaretki o smaku pinacolada 2 szklanki wrzątku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przepisy Kulinarnetort nie był zbyt słodki, bo lukier nadrabiał słodyczą. Tort robiłam na chrzciny najmłodszego dziecka, na komunię też byłby idealny. Użyłam mojego niezawodnego przepisu na biszkopt z 5 jaj ( przepis tutaj tylko zamiast kakao użyłam mąki ziemniaczanej). Zapraszam na słodkie co nieco. Biszkopt (przepis tu , zamiast kakao jest mąka ziemniaczana) Masa truskawkowa: 400 ml zmiksowanych truskawek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieskładniki: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 190 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 125 ml mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: tłuszcz do formy kasza manna cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka a następnie mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na końcu
Domowy Smak Jedzeniamąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło śmietanę, żółtka i cukier.Zagniatamy ciasto i do lodówki na godzinę do schłodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy 10 jaj . Dociskamy formę do ciasta wycinamy i wkładamy do foremki papierowej. Pieczemy 7-10 minut w 170 stopniach. Ostudzone mazurki pisanki dekorujemy. Forma
Różowa kuchniapieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g mielonych migdałów 125 g cukru 125 ml oliwy skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 125 ml soku z czerwonych pomarańczy 3 jajka dodatkowo: 1,5 czerwonej pomarańczy Formę na muffiny wysmarować masłem. Na dnie każdego wgłębienia ułożyć kółeczko wycięte z papieru do pieczenia, a na nim plastry pomarańczy grubości 3-4 mm. Mąkę(...)przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z migdałami i cukrem. Jajka roztrzepać, połączyć z oliwą, sokiem i skórką z pomarańczy. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Piec w 180 st. C. przez 25 minut. Przestudzić w formie 10-15 minut, następnie wyjąć, obracając do góry spodem. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Smacznego! Jak myślicie, ładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzelekko podgrzewamy. Do drożdży dosypujemy cukier i wlewamy ćwierć szklanki mleka. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i cukru, odstawiamy do napęcznienia. Mąkę przesiewamy, dolewamy masę drożdżową, dodajemy pozostałe mleko, jaja sól i olej. Ciasto wygniatamy na kulę, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego żółtko oraz oliwę, mieszamy na jednolitą
Pelusiowa Kuchniapartiami cukier i dalej ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy żółtka, a następnie mąki, proszek i ocet. Pieczemy 25-30 minut w 170 st. C Krem: 3 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła puszka masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio Mleko zagotowujemy. Jajka ubijamy
Cynamonowe szczęścieszczypta soli - do smaku 1 łyżka cukru trzcinowego - płaska 1 jabłko sok z cytryny - tylko trochę, do skropienia jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 jajko 1/ 3 szkl. śmietany 18% 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego - porada jak zrobić TU , ewentualnie można zastapic cukrem wanilinowym z torebki W rondelku rozpuścić masło. Wsypać ryż i chwilę podsmażyć(...)będzie twardawy, dojdzie w piekarniku. Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić lekko sokiem z cytryny, by zbytnio nie ściemniało. Dodać cynamon oraz pastę waniliową i razem wymieszać. Rozbełtane jajko wymieszać z ryżem, a następnie z jabłkiem. Całość przełożyć do natłuszczonych masłem kokilek. Zalać po wierzchu śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym. Piec ok 3 5 minut w 180C - wstawiać
Grunt to przepis!wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych. Składniki: 1 szklanka zakwasu 1 pęczek włoszczyzny ½ szklanki śmietany 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku sól do smaku 30 dag wędzonki majeranek do smaku gotowane jaja Wykonanie: Do garnka wlać 1 litr wody, wrzucić wędzonkę i ugotować wywar. Po czym wyjąć wędzonkę, zebrać nadmiar tłuszczu, włożyć włoszczyznę z czosnkiem i sól do smaku. Gdy warzywa
Tradycyjna KuchniaMoja kolejna wariacja z ciastem drożdżowym. Rogaliczki wyszły pyszne ! Smakują wybornie z masełkiem Składniki: 25 dag mąki 3 łyżki cukru 4 żółtka jaja 3 łyżki masła 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany 4 dag drożdży tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże rozrobić z mlekiem, częścią mąki i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie połączyć z resztą mąki, 2 łyżkami cukru, żółtkami, masłem
Tradycyjna Kuchniapolewy, świąteczne foremki... i bardzo dużo fajnych gadżetów do dekorowania, dzięki którym Wasze wypieki będą wyglądały jakby wyszły spod ręki mistrza cukiernika :). Składniki: Ciasto czekoladowe bez mąki 6 jaj "L" 80 g cukru 200 g czekolady deserowej 50 g masła Ganasz czekoladowy 200 g śmietanki 30% 200 g czekolady deserowej 2 łyżki miodu 2 łyżki
SzczyptaSmaQmąki razowej. Pyszne z dżemem, owocami lub innym ulubionym dodatkiem. Składniki na około 20 sztuk: 1 i 1/3 szkl. mąki razowej łyżeczka proszku do pieczenia szkl. mleka 2 jaja łyżka miodu szczypta soli Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką w misce. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i nakładać łyżką małe placuszki. Smażyć, aż się zezłocą z obu stron
wyzwania kuchennejuż na początku, gdyż przygotowanie ciastek zajmie zaledwie parę minut. 1. SUCHE SKŁADNIKI (1 min) Do miski wsypujemy kakao, cukier puder, kawę rozpuszczalną i sól. Dokładnie mieszamy. 3. BIAŁKO JAJA + AROMAT (2 min) Białko oddzielamy od żółtka (tego drugiego nie będziemy wykorzystywać, ale zużyjcie je do jajecznicy lub tosta) i wrzucamy je do miski z suchymi składnikami. Opcjonalnie dolewamy
Nerds Kitchen