zabrać w pudełku do pracy. Przygotowanie jest banalnie proste i bardzo szybkie. Zieloną soczewicę można stosować zamiennie z czerwoną (sama o czerwonej myślałam, ale też się skończyła). Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo 5 łyżek ugotowanej zielonej soczewicy 1 ogórek kiszony 1 łyżka chrzanu śmietankowego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka kroimy w kostkę dosyć drobno, dodajemy
Kolorowy Przepisownikpomysłem na obiad, gdy nie mamy ochoty na mięso. Można podawać je same lub ze śmietaną czy ulubionym sosem, np. pomidorowym. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 cebula 1 jajko 250 - 300 g twarożku sól pieprz olej bułka tarta Wykonanie: Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Twarożek przecisnąć przez praskę do ziemniaków(...)rozdrobnić widelcem. Kaszę ostudzić, dodać do niej ostudzoną cebulę, jajko i twarożek. Całość doprawić solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać. Z kaszy uformować kotlety, panierować je bułką tartą i smażyć z obu stron na złoty kolor
Mama GotujeKażdy ma swój własny sposób na klasyczną panierowaną rybkę. Oto i mój :) Prosto, szybko i pysznie! Składniki: filety ulubionej ryby (u nas zazwyczaj miruna) sól jajko + odrobina mleka mąka bułka tarta olej do smażenia sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Odmrożoną rybę wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje. Solimy z obu stron i skrapiamy sokiem z cytryny. 2. Każdy kawałek(...)ryby panierujemy kolejno najpierw w mące, następnie w jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a na końcu w bułce tartej. 3. Rybę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Smacznego
Kuchnia domowa Anikonserwowe 4 duże pieczarki 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju Knedliki (4 szt): 900g mąki tortowej Młynomag 400ml ciepłego mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 2 jajka Gulasz: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić mięso i mocno zrumienić. Dodać posiekaną cebulkę(...)szkl zimnej wody, powoli wlewamy do gulaszu, mieszając. Po zagotowaniu zestawić z ognia. Knedliki: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać rozbełtane jajka i ciepłe mleko, zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich podłużne knedle. Odstawić na 45 minut przykryte ściereczką. W szerokim garnku zagotować wodę. Knedle gotować
Smakołyki Asiciasto:(8-10 sztuk) 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 150 g brązowego cukru 150 ml coca-coli 100 ml oleju rzepakowego 2 jajka W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. W drugim natomiast, połączyć mokre - jajka, olej rzepakowy i colę. Suche składniki wsypać do mokrych
Domowa cukiernia EwySkładniki: - 1 banan - 1 jajko - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 2 łyżki otrąb owsianych - 1 łyżka mąki żytniej (lub innej, np owsianej, pszennej) - łyżeczka proszku do pieczenia - garstka borówek amerykańskich - olej kokosowy do smażenia (lub inny tłuszcz, np. oliwa z oliwek) Do podania: - syrop klonowy - pestki granatu - jeszcze więcej borówek amerykańskich :) Przygotowanie: Zmiksować z blenderze: banana, jajko, jogurt, otręby, mąkę, proszek
Zgrabne Gotowanieskładniki: 200 g płatków owsianych 70 g mąki orkiszowej 30 g cukru, brązowego 1 łyżka miodu 3 jajka 100 g masła, miękkiego 30 g maku 50 g sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka, miksujemy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Całość odstawiamy na ok.15 min. Następnie łyżeczką nabieramy porcję ciasta, formujemy
Domowy Smak Jedzeniatylko , że ja podałam bez sosu.. filety dowolnej ryby sok z cytryny przyprawa do ryb 50 g mąki luksusowej Młynomag 75 ml wody 100 ml mleka 1 jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia papryka słodka odrobina soli i pieprzu Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować [ ja wymieszałam widelcem
Moje domowe kucharzeniegram herbatników 30 gram ciastek digestive 100 gram rozpuszczonego masła Masa serowa: 850 gram zmielonego twarogu 200 ml śmietanki 36% 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny 4 jaja 1 budyń śmietankowy (proszek) Galaretka jeżynowa 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn 1 galaretka truskawkowa + 350 ml wrzącej wody dodatkowo świeże jeżyny do dekoracji Galaretkę truskawkową
Mango Papajapośpiechu... stąd oświetlenie ;) Bo za plecami było słychać "Mamo, daj ciasko mniam" ;) Składniki: (na 12 sztuk) 200 g kremowego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka 4 łyżki masła/margaryny 1 jajko klasy L 2 szklanki maki 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 3/4 szklanki cukru pudru szczypta sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżeczek musu jabłkowego z cynamonem ze Sklepiku(...)Smakiem Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło lub margarynę roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. W jednej misce mieszamy drewnianą łyżką jogurt, roztopiony tłuszcz, jajko i mleko. Do połączenia składników. U mnie robiła, to córeczka :) W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. Następnie suche składniki przesypujemy powoli do mokrych
Słodkie okruszkiDoskonała tak naprawdę do każdego rodzaju chleba, czy to będzie razowa kromka, czy cieplutki tościk, czy po prostu chrupkie pieczywo. Możemy ja także wykorzystać do faszerowania jaj lub pomidorów. Idealna na codzienne śniadanie, ale także na domową imprezę. Pasta z tuńczyka Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 opakowanie
Kulinarne przygody Gatitybakalii. Składniki na 12 babeczek z blachy na muffinki: 1¾ szkl. mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao - gorzkiego 2/3 szkl. cukru 2 jajka 1/3 szkl. oleju ¾ szkl. mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić aromatem waniliowym 2 garście mrożonych lub świeżych malin - pokrojony u mnie mrożone, jeszcze z letnich zapasów opcjonalnie polewa czekoladowa(...)mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier - nie ukrywam że nie chciało mi się przesiewać mąki, a babeczki i tak wyszły puszyste . W dużej misce roztrzepać widelcem jajka, a następnie dodać resztę składników mokrych: olej, mleko oraz pastę waniliową. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej
Grunt to przepis!Składniki: 500 g mięsa wołowego 1/2 szklanki mleka 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula mąka pszenna olej do smażenia sól, pieprz sos 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mąka pszenna 3 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z mięsem. Do mięsnej masy dodać jajko
magiczna kuchnia KasiSkładniki ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 cukier waniliowy masa serowa: 1 … Czytaj dalej Sernik gotowany
czarrna od kuchnipierwsze urodziny :) Z tej okazji przygotowałam dla was przepis na czarno - białe muffiny: Składniki: (na 24 sztuki): 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 ml olejku cytrynowego 2 ml olejku rumowego 3 łyżki kakao(...)proszku do pieczenia i po szczypcie soli. Do jednej z nich dodajemy także 3 łyżki kakao i wszystko razem mieszamy. W kolejnych dwóch miskach łączymy ze sobą po 2 jajka, szklankę mleka, 3/4 szklanki oleju. Do pierwszej wlewamy olejek cytrynowy, do drugiej olejek rumowy Do miski z kakao wlewamy składniki z olejkiem rumowym, do drugiej - z olejkiem cytrynowym. Zawartość każdej
Taste Therapy