jajko - 22300 przepisów (strona:275/1487)

Kruche serduszka walentynkowe 107

Składniki miękkie masło, 175g cukier, 200g jajka, 2 duże szt cukier waniliowy, 2 łyżeczki mąka pszenna, 500g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. dodajemy kolejno po jednym jajku. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do suchych składników przekładamy masę maślaną. Łączymy ręcznie wszystkie składniki

Gotowanie moimi oczami
Pełnoziarniste bułeczki z dżemem (bezmleczne) 205

pszennej razowej typ 2000 lub 1850 1,5 szklanki letniego mleka roślinnego lub wody 1/3 szklanki oleju (85 ml) szczypta soli 2 łyżki miodu 25 g świeżych drożdży 1 jajko około 500 g dżemu gęstego (u mnie z aronii) białko do posmarowania przed pieczeniem (opcjonalnie) Wodę/mleko wlać do garnuszka, lekko podgrzać tak żeby były letnie, rozpuścić miód, dodać drożdże(...)pszennej razowej typ 2000 lub 1850 1,5 szklanki letniego mleka roślinnego lub wody 1/3 szklanki oleju (85 ml) szczypta soli 2 łyżki miodu 25 g świeżych drożdży 1 jajko około 500 g dżemu gęstego (u mnie z aronii) białko do posmarowania przed pieczeniem (opcjonalnie)'; document.write

moj przepis na
Babeczki waniliowe 176

Takie małe co nieco na kilka gryzów z pewnością sprawdzi się tez jako deser dla dzieci. Składniki: (na około 22szt) 120 g masła 110 g cukru pudru 2 duże jajka laska wanilii 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki likieru Baileys do dekoracji: bita śmietana kolorowa posypka Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem do uzyskania białej(...)puszystej masy a następnie dodawać stopniowo po jednym jajku oraz miąższ laski wanilii. Przesiać proszek do pieczenia z mąką i dodawać stopniowo do masy. Na końcu dolać likier i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Do foremek do muffinek włożyć papilotki nałożyć do nich ciasto do około ¾ wysokości foremki. Piec około 15-18 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni

Pyry na Gaz
muffinki czekoladowe z bitą śmietaną i wisienką 150

składniki: 250 g mąki 100 g cukru 100 g masła 150 ml mleka 2 jajka 50 g czekolady deserowej, posiekanej 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 słoiczka konfitur wiśniowych wykonanie: Masło roztapiamy. W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, czekoladę oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy mleko oraz jajka. Do mokrych składników dodajemy suche

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi 133

170g płatków kukurydzianych 100g masła 40g cukru 40g mleka w proszku/śmietanki do kawy 1/2 łyżeczki soli Masa serowa: 500g twarogu (użyłam z wiaderka) 1/2 szklanki śmietany 12/18% 2 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dodałam syrop waniliowy) Przygotować płatki karmelizowane . Płatki (można lekko pokruszyć) połączyć z cukrem, mlekiem w proszku/śmietanką do kawy(...)minut w 135 stopniach.   Formy wyjąć i pozostawić do ostudzenia. (Płatki początkowo będą miękkie, ale po wystygnięciu - stwardnieją.) Przygotować masę serową. Twaróg utrzeć z cukrem, w bić jajka, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Całość przelać na spód z płatków. Piec z parą wodną - 50 minut w 160 stopniach.   (Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą

Di gotuje
Ciasto kakaowe z rabarbarem, bez glutenu i bez laktozy 79

mąki kokosowej 1 łyżka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka sody BIO pół puszki mleka kokosowego BIO 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki mleka ryżowego 3 łyżki kakao 1 jajko 4 szklanki pokrojonego rabarbaru agawa/stevia/ miód do posłodzenia Wszystkie mąki zmieszałam, dodałam do nich proszek do pieczenia, sodę oraz kakao (suche składniki). W osobnej misce rozbiłam jajko, dodałam olej, mleko

nietadieta
Serniczek - Jagielniczek :) bez laktozy, bez glutenu 152

ciasto: 2,5 szklanki mąki ryżowej 100 g oleju kokosowego BIO agawa Składniki na część jaglaną: 1 opakowanie kaszy jaglanej 350-400 g 10 łyżek wiórek kokosowych 1 jajko sok z jednej pomarańczy 1 pomarańcza kawałek skórki z pomarańczy rodzynki/śliwki/daktyle agawa (można zastąpić cukrem) Polewa: 12 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao pół(...)spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). Część jaglana Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam, a następnie ugotowałam do miękkości w wodzie. Do wystudzonej kaszy dodałam sok z pomarańczy, jajko i agawę, a następnie zblendowałam na gładko. Dodałam wiórki, rodzynki, pokrojone daktyle, śliwki oraz pomarańczę wraz ze sparzoną i pokrojoną na drobno skórką. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Całą masę jaglaną

nietadieta
Bananowe pancakes 196

Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 duże dojrzałe banany 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli (można dodać również cukru ja pomijam gdyż banany są bardzo słodkie), wymieszać. Jajka roztrzepać, dodać mleko, olej oraz pokrojone banany. Połączyć ze suchymi składnikami i dokładnie

magiczna kuchnia Kasi
Omlet biszkoptowy bezglutenowy 142

zony mężów i innych których kochacie) pysznym śniadaniem. Omlet biszkoptowy z mąką razową i karmelizowanymi bananami. Ale może być także truskawkowa konfitura. Podaję składniki na 1 sztukę omleta 2 jaja "zerówki" 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli łyżeczka oleju  Karmelizowany banan  banan 1 łyżeczka cukru palmowego lub trzcinowego odrobina gałki muszkatołowej banana pokroić w plasterki obtoczyć

AZgotuj!
Lemon curd. Słodko-kwaśny smak miłości :) 129

przy okazji walentynkowego) deseru. Można ponoć dłużej przechowywać w lodówce, ale według mnie to teoria, której jeszcze nikt nie udowodnił :) Składniki: 130 g masła 150 g cukru 3 duże jajka sok z 3 cytryn skórka z 1 cytryny  Przygotowanie: Metalową miskę stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda. Do miski na parze dajemy masło, cukier, sok i otartą(...)skórkę z cytryny.  Lekko mieszamy do momentu, aż wszystko się dokładnie rozpuści.  Jajka ubijamy trzepaczką lub mikserem (przez kilka minut, nie muszą być ubite na puch) i powoli dodajemy do składników na parze.  Cały czas mieszamy, aż krem zgęstnieje. Trwa to mniej więcej ok. 15 minut. Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce (myślę

bistro mama
Tort urodzinowy (Moje 26 urodziny) - Thermomix TM 5 132

SKŁADNIKI: 4 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier i cukier wanilinowy, ubijać 6 min/ 37*C/obr. 4. Ubijać kolejne 6 min/obr. 4. Dodać wokół motylka mąkę i sól, wymieszać 4 s/obr. 3. Zdjąć motylek i dokładnie wymieszać kopystką. Masę przelać do natłuszczonej tortownicy

ClauditteMissCooking
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 137

elegancji. Tort nie jest trudny w wykonaniu. Jest mokry, lekki, nie za słodki, ani też nie za wytrawny. Idealny! J SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY (WSZYSTKIE W TEMP. POKOJOWEJ): 5 jajek 50 g kakao 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z MLECZNĄ(...)czekolady, startej na tarce, do oprószenia boków tortu PRZYGOTOWANIE BLATÓW CZEKOLADOWYCH Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao – wymieszać, przesiać i odłożyć. W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją

Calzonella.com
Faworki norweskie 163

Ostatki...i ostatnie smażenie ..tym razem faworków ..ponoć norweskich...pomysł na dodatek kardamonu podpatrzyłam tutaj . 1 50 ml mleka 50 g drożdży 125 g masła 2 duże jajka 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 500  g mąki tortowej Młynomag Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia(...)mąki wbić jajka, dodać resztę składników oraz rozczyn.Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na ukośne pasy , rozciąć wzdłuż przez środek [ oczywiście nie przez całość], i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.Smażyć w głębokim gorącym oleju.Po wyjęciu posypać cukrem

Moje domowe kucharzenie
Chlebek kardamonowo gruszkowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.112 175

pieczenia 1/2 szkl. mleka 2 duże jajka kilka kropli ekstraktu waniliowego 100 g miękkiego masła 1 wielka gruszka W dużej misce mieszamy suche składniki. W dużym kubku łączymy mleko, jaja i ekstrakt. Wszystko razem mieszamy na gładką masę, dokładamy masło i gruszkę (obrana i starta na grubych oczkach). Następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy ok. 45 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pączki wiedeńskie 242

mylnego. Przepis pochodzi z wycinków z jednej z gazet. Przepis na 20 sztuk. Składniki: 200 g mąki pszennej Szczypta soli 100 g masła lub margaryny 250 ml wody 5 jajek Składniki na lukier : 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki wody Dodatkowo olej do smażenia i papier do pieczenia Sposób wykonania pączków: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu razem(...)wodą dodać mąkę zmieszaną z solą i energicznie mieszać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do wystudzonego ciasta dodać po jednym jajku cały czas miksując. Papier do pieczenia pociąć na 20 kwadratów o boku 8 – 10 cm. Gotowe ciasto nakładać do szprycy i na każdy wycięty kawałek papieru wyciskać okręgi. Olej podgrzewać

Na słodko lub wytrawnie