wędliny (mogą być resztki świąteczne) 10 dag pieczarek 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 cebula biała 2 łyżki tłuszczu 4 łyżki wywaru (może być z kostki) 1 żółtko jaja sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Wędlinę pokroić i zmielić . Pieczarki , cebulę obrać, opłukać, posiekać, podlać wywarem z tłuszczem i dusić około 20 minut. Następnie dodać wędlinę, zaciągnąć
Tradycyjna Kuchniajajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Sposób wykonania: W misce połączyć serek, olej, jaja i cukier. Dodać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać pokrojone w małą kostkę jabłko i wymieszaj. Ciastem napełnij foremki do muffinek wyłożone papierowymi papilotkami
Prosto i Smacznie z Anetąlekkiego". Beza faktycznie jest niesamowicie lekka, delikatnie chrupiąca a w środku miękka. Z bitą śmietaną i owocami smakuje nieziemsko! Składniki na Pavlovą około ⌀25cm: Beza: 5 białek z dużych jaj (rozmiar L) 250g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu Do dekoracji: 300ml śmietany 30% lub 36% owoce do dekoracji Nagrzewamy
Wrzosowa Polanałyżce sosu sojowego i octu ryżowego przez 15 minut, następnie smażymy na patelni przez minutę. Pieczarki smażymy na maśle. Dymkę kroimy w plastry. Omlet z jednego (lub dwóch) jaj smażymy na maśle, rolujemy i kroimy w jedno centymetrowe plastry. Wodorosty nori moczymy w wywarze przez 5 sekund, wyciągamy, rolujemy i kroimy w plastry (smakują wyśmienicie). Wywar podajemy
Mango Papajasłodkiego przygotować na Sylwestra to zachęcam do upieczenia sernika chałwowo-czekoladowego. Składniki na formę do 24 cm*: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 1/2 szklanki zwykłego cukru 3 duże jajka 1 budyń waniliowy (opakowanie 40 g) 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżeczki przyprawy do sernika 3-4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 100 g chałwy Do miski przełożyć ser, wbić jajka
Ugotowaćskładniki: 4 jaja 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki keczupu 5 łyżek majonezu wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Do szklanej salaterki wkładamy warstwowo: kukurydzę, keczup, czerwoną fasolkę, połowę majonezu, jajka, drugą połowę majonezu
Domowy Smak JedzeniaJest to wersja podstawowa, bez dodatków. Dla urozmaicenia można dodać ulubione bakalie czy owoce. Chlebek jest mięciutki, pachnący i bardzo szybki w przygotowaniu. (Duża keksówka) 2 banany 2 jajka (duże) 50g masła (roztopionego) 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli Obrane banany zmiksować blenderem(...)wymieszać z jajkami, masłem i olejem. Dodać cukier, mąkę sól, sodę i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50 minut w 180 stopniach
Di gotujeblaszki :) SKŁADNIKI (blaszka 25 x 40 cm) kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka jaj masa śmietanowa 250 ml śmietanki kremówki 500g mascarpone 1 cukier wanilinowy Delecta 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego galaretka truskawkowa 3 opakowania galaretki truskawkowej 600g mrożonych truskawek beza
DefinicjaSmakuekologicznej mąki ryżowej i kokosowej Symbio Domieszałam nieco orkiszowej. I wyszła pyszna buła. Jeśli posiadasz standardową maszynę do wypieku chleba, to nie myśl długo- do dzieła! Składniki 3 jaja 200 g masła 80 ml mleka 1,5 ł soli 4 Ł cukru u mnie brązowy cukier trzcinowy Demerara Symbio 485 g mąki – 150 g mąki ryżowej
Z Kuchni Do Kuchninagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 - 20 min, do uzyskania złocistego koloru. Poczekaj aż nieco przestygnie. Przygotuj nadzienie. Masa śmietanowo-jajeczna: Do wysokiego naczynia wlej śmietanę, dodaj trzy jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, oregano, bazylie. Na koniec dodaj połowę startego żółtego sera i wymieszaj. Podpieczone i wystudzone ciasto posmaruj cienko koncentratem pomidorowym z ketchupem. Na bazę połóż warzywa
Kubki smakucukrami. Manna musi być zimna inaczej masa może się zważyć. Skala smaku: 10/10, najlepsze jest dnia następnego, blaty muszą trochę zmięknąć Składniki: 3 szkl. mąki 250g. masła 2 jaja 2 łyżki miodu 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy do pierników Masa: 1 litr mleka 12 łyżek kaszy manny 200g masła śmietankowego 1 szkl. cukru cukier waniliowy
Kubki smakuósemki Skala smaku 10/10 napewno sprawdziłby się tutaj sos czosnkowy Składniki na ok. 12 naleśników: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 2 jaja szczypta soli Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe lub wołowe) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów
Kubki smakupszenna do oprószenia blatu 40 g orzechów włoskich drobno posiekanych 125 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią) 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub z paczki 1 białko jaja (opcjonalnie) Składniki: SMAK NR 2 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g masła 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii lub z paczki szynka serrano, szwarcwaldzka sól pieprz
Kubki smakuproszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki (115 g) masła śmietankowego, zmiękczonego do temperatury pokojowej 2 szklanki (400g) cukru pudru 1 szklanka (240ml) rzepakowy lub olej roślinny 4 duże jaja za najlepsze, w temperaturze pokojowej 1 i 1/2 łyżki (22 ml), olejku z wanilii 1 łyżka octu płyn lub żel czerwony barwnik spożywczy * 1 szklanka (240ml) maślanki, temperatura pokojowa * Masa
Kubki smakublaszkę co spowodowało, że nie było za wysokie. Marchewka jest niewyczuwalna w placku. Niestety placek ten nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Źródło z zeszytu domowego Składniki: 5 jaj 1/2 szkl. cukru 1,5 szkl. oleju np. rzepakowego Utrzeć jajka z cukrem, wlać olej Dodać: 3 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kubki smaku