jajko - 22300 przepisów (strona:282/1487)

Szarlotka puszysta z pianką na biszkoptach 111

Prosty przepis na pyszną, puszystą szarlotkę :) Składniki: 20 dag biszkoptów 1 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 białka jaja 20 dag cukru drobnego kryształu sok z cytryny Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać trzy łyżki wody i rozgotować pod przykryciem. Dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszać i jeszcze podgotować do rozpuszczenia cukru. Tortownicę

Tradycyjna Kuchnia
Kartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana 182

obiad lub ciepłą kolację. Kartoflak podajemy ciepłe z surówką, polane keczupem lub innym ulubionym sosem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pętka ulubionej kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 2 jaja 2 ząbki czosnku 5 łyżek mąki sól pieprz plasterki szynki Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce (można na średniej wielkości oczkach albo zetrzeć tak drobno jak na placki). Jeżeli

Smaczne Potrawy
Ciasto budyniowe z kremem krówkowym 449

nagrzanego do 180*c piekarnika, piec 15 minut, po czym fasolę usunąć i piec jeszcze 5 minut.Wystudzić. Biszkopt: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Białka jaj ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, aromat cytrynowy, miksując na wolnych obrotach miksera, wsypywać po łyżce mąki aż do skończenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, tej samej

Wanilia i Kardamon
Pączki doskonałe Abratka (film instruktażowy) 190

oceniane przez klientów. Składniki - proporcje na 30-40 pączków 500 ml płynu (woda lub mleko, użyliśmy mleka) 50 - 70 g świeżych drożdży 200 g cukru 200 g masła 5 jaj całych ok. 1,3 kg mąki (użyliśmy mąki pszennej tortowej typ 450) szczypta soli substancje smakowo-zapachowe (Abratek proponuje dodanie odrobiny cukru wanilinowego i ew. kilka kropel esencji migdałowej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Weganski, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 219

książki... zgadniecie jakiej?  TAK! "Warzywo" rządzi!!! Gdyby nie cukier można by rzec, że to całkiem prozdrowotny wypiek :) Wegański, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 200 g surowej dyni startej na oczkach grubej tarki 3 łyżki kaszki kukurydzianej 80 ml śmietanki kokosowej 50 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii po pół

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki z kremem podwójnie kakaowe 228

podbiją Wasze podniebienia. SKŁADNIKI (ok. 20 babeczek) ciasto 1 płaska szklanka mąki pszennej 100g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1/2 łyżki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru (można więcej) 2 łyżki kakao 50ml wódki (można więcej) 1 łyżka ekstraktu waniliowego czekoladowe groszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy

DefinicjaSmaku
Kurczak w panierce jak z KFC 203

słodką i ostrą paprykę, wszystko razem wymieszać, wstawić do lodówki na około godzinę. W osobnej miseczce zrobić ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiać przez sitko, dodać chłodne mleko, szczyptę soli i jaja, wymieszać na gładką masę. Następnie mięso wyłożyć z lodówki i przełożyć do miseczki z ciastem naleśnikowym, dokładnie wymieszać tak aby każdy kawałek mięsa obtoczony był w cieście. Miseczkę

Krakowskie smaki Ani
Kruche ciasto z gotowanych żółtek- sprawdzony przepis 406

się udaje! Wystarczy dodać owoce, np. jabłka i idealna szarlotka gotowa :) Składniki: 30 dag mąki tortowej 20 dag masła 5 dag margaryny 10 dag cukru pudru 5 ugotowanych żółtek jaja tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki- wyrobić ciasto. Odłożyć do lodówki na ok 1 godzinę. Ciasto piec w zależności od grubości rozłożonej

Tradycyjna Kuchnia
Orkiszowo-marchewkowe muffinki 144

ryżowy, z pestek wingron) - 200 ml mleka - 2 marchewki starte na drobnych oczkach   Wszystkie suche składniki mieszam ze sobą ( mąka, cukier, proszek, przyprawy), a mokre ze sobą (jaja, mleko, olej). Następnie dodaje jedne do drugich oraz marchewkę i mieszam łyżką tylko do momentu połączenia składników. Przekładam do formy na muffiny wypełnionej papilotkami i piekę około

Simple Dish
Deser w rustykalnym stylu. Mocno czekoladowy budyń domowy. 139

gorzkiej czekolady 30 g mlecznej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 35 g dobrego kakao 2 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 żółtka jaj klasy M * 2-3 łyżeczki płatków migdałowych * pamiętajcie, aby użyć jajka ze sprawdzonego źródła Przygotowanie: W garnku do gotowania mleka (lub innym z grubym dnem) podgrzewamy mleko ze śmietanką

Słodkie okruszki
Tatar ze śledzia 155

wymoczyć przynajmniej przez jedną noc w wodzie a później w oleju. Do posiekanego śledzia dodajemy drobną posiekaną cebulkę, ogórka konserwowego oraz drobno pokrojone oliwki. Całość mieszamy żółtkiem ze sparzonego jaja i doprawiamy szczyptą pieprzu. Sól nie powinna być już potrzebna, ponieważ zarówno śledź jak i oliwki są słone. Porcje tatara posypać kilkoma rodzynkami

Jacob Tastes
Makowiec najprostszy 114

bratowej, troszkę zmodyfikowałam składniki. Makowiec idealny na każde Święta ! I prosty jak drut! Składniki na ciasto pół kg mąki 1 szklanka cukru pół kostki masła 2 żółtka 2 całe jaja około 2 porządnych łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego Dodatkowo na masę makową masa makowa żurawina suszona i wiśnie suszone  Skworcu mieszanka skórek

Z Kuchni Do Kuchni
Cheupiące schabowe 131

PRZYGOTOWANIA: Kotlety rozbijam dokładnie ale nie za cienko. Każdy kawałek solidnie pieprze i solę. Ja używam soli Himalajskiej.  Do jednej miseczki wsypuję bułkę.  Do drugiej miseczki wbijam jaja i wlewam mleko. Dokładnie se sobą łączę.  Każdy kotlet obtaczam w bułce a potem w jajku i jeszcze raz w bułce.  Na rozgrzaną patelnię wlewam olej. Następnie

Gotowanie Patki
Biszkopt z proszkiem (jasny) 174

upieczeniu wychodzi 1/2 tego co zwykle, myślimy wtedy "przepis do niczego", a powód może być jeden z powyższych. Składniki: (na foremkę o średnicy 28 cm) 6 jaj (L) 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić

Kuchcik gotuje
Test patelni WOLL - czyli patelnia godna prawdziwego szefa kuchni 136

długo zachowuje ciepło, przez co powoli ochładza się również trzymane w niej danie. Podczas smażenia nic nie przywiera i się nie przykleja. Poradziła sobie świetnie z omletem z 10 jaj! Na koniec najważniejsze pytanie: jak patelnia sprawdziła się podczas mojego domowego testu? Patelnia stała się ulubieńcem nie tylko moim, ale również pozostałych domowników. Jest solidna i stabilna

Szefowa kuchni