jajko - 22300 przepisów (strona:287/1487)

Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko 196

miesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach).   Składniki: 75 dkg miodu 1 kg cukru 0,5 kg masła 2,5 kg mąki 0,5 l wody 15 dkg kakao 6 jaj 1 dkg sody oczyszczonej 1 dkg amoniaku 2 paczki proszku do pieczenia mielony cynamon mielone goździki imbir Mąkę wsypać do miski odpornej na wysoką temperaturę.Kakao, miód, cukier, masło

Gotowanie-uk
Strucla z makiem 142

się za pieczenie ale myślę, że nie wychodzi mi to najgorzej :) Przepis, który podaję jest na dwa ciasta. Zakupy: - 3 dkg drożdży - 15 dkg cukru - 1/4 litra mleka - 1 jajo - 7 dkg tłuszczu - 50 dkg mąki - gotowa masa makowa w puszce Przygotowanie: Ja podgrzewam mleko troszkę w mikrofalówce i dodaję drożdże i łyżeczkę  z potrzebnego cukru.  Resztę składników(...)się 30-45 minut natomiast bez papieru jakieś 25 minut. Koszt: 3 dkg drożdży - 1 zł 15 dkg cukru - 0,42 zł 1/4 litra mleka - 0,70 zł 1 jajo - 0,32 zł 7 dkg tłuszczu - 0,33 zł 50 dkg mąki - 1 zł Gotowa masa makowa w puszce - 5,99zł x 2 = 11,98 zł Całkowity koszt

Tanio smacznie i prosto
Idealnie kruche ciasto z budyniową pianką i owocami 161

Zabierałam się za to ciasto 4 dni i jakoś mi nie szło, niestety dostałam paczkę od rodziców z jajkami i niestety jak wkładałam wszystko do auta pod blokiem jaja się wysypały i 5 pękło, ehh... szlak akurat 5 jajek, więc już nie było wyjścia, chyba to przeznaczenie bo nie wiem jak to się stało - wczoraj zrobiłam dziś już

Piekielna Kuchnia Pati
Świąteczne pierniczki w czekoladzie 189

chwilę miksujemy wszystkie składniki na małych obrotach, a następnie wyrabiamy już ciasto ręcznie, do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, rozsypuje się - dodajemy do niego pół żółtka jaja. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Jeśli nadal się klei do rąk - dodajemy odrobinę którejś z mąk. 4. Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Na stolnicy oprószonej mąką

W kuchni Katie
Piernikowe ala makaroniki z powidłami śliwkowymi 167

upieczeniu studzimy.  Połowę pierniczków obklejamy rozwałkowanym lukrem plastycznym, zostawiamy w temp pokojowej aż stwardnieje, wtedy dekorujemy  malując wzorki przygotowanym wcześniej białym zwykłym lukrem, który przygotowujemy tak: Białko jaja ubijamy na sztywną pianę dodajemy po łyżce przesianego cukru pudru oraz kroplę ulubionego aromatu do ciast, miksujemy mieszadłem do ubijania piany, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Ozdabiamy

Wanilia i Kardamon
CIASTO MARCHEWKOWO-ORZECHOWO-KOKOSOWE 100kcal 211

Moje ukochane ciasto marchewkowe w odrobinę innej odsłonie! SKŁADNIKI: -4 białka jaj (174g) (szczypta sody oczyszczonej) -2 żółtka (36g) -100g startej i odsączonej marchewki - 30g mąki orzechowej - 20g mąki ryżowej - 10g kakao + słodzik np. stewia w kapsułkach (u mnie jakieś 8tabletek rozkruszonych do proszku) +250g mleka kokosowego (o stałej konsystencji - taki po kilkunastu godzinach spędzonych w lodówce

fitolarun.blogspot.com
Wianuszki kardamonowo - migdałowe 134

mleka - 5 dag masła - 7 dag cukru pudru - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1 łyżeczka mielonego kardamonu - 1 łyżeczka cukru kryształu - 1 łyżeczka soli - 5 dag świeżych drożdży - 1 jajo 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru kryształu, odstawić na 10 minut aby zaczęły fermentować. Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy, roztrzepane jajko i pozostałe(...)migdałowy: - 12 dag miękkiego masła - 10 dag mielonych migdałów - 4 łyżki słodkiej śmietanki 12 % - 5 dag cukru pudru - 1 łyżeczka mielonej wanilii -  szczypta soli Dodatkowo: - płatki migdałów - roztrzepane jajo do smarowania Wszystkie przyprawy i dodatki znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl 1. Składniki nadzienia łączymy ze sobą, ugniatamy widelcem na gładką masę, a następnie smarujemy nim ciasto

Apetyczna babeczka
Zakręcona drożdżówka 132

makiem..Polecam.. 50 dkg mąki  3,5 dag świeżych drożdży  1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru  1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. kwaśnej śmietany  2 jaja szczypta soli  dowolne nadzienie [ u mnie marmolada ] Do mleka wkruszyć drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki .Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól

Moje domowe kucharzenie
Jak zostałam elfem w fabryce Świętego Mikołaja. I pierniczki na osłodę 186

nimi cieszyć w Święta, proponuję zagnieść ciasto już dziś! Pierniczki brukowce Składniki: (na 35 sztuk) 500 g mąki pszennej 85 ml wody 200 g cukru 100 g miodu 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika nadzienie: 125 g gęstych powideł śliwkowych lukier: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki wrzątku(...)brązowej barwy. Wlać wodę, gotować, aż karmel się rozpuści. Dodać pozostały cukier, miód i przyprawę do piernika. Zagotować; gotować, aż cukier się rozpuści. Ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, jajkiem, masłem i masą karmelową. Dokładnie wyrobić, odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta lepić kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczać, nadziewać niewielką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Losos w platkach sniegu na grzance orzechowej 164

Składniki: 60g masła 50g zmielonych migdałów,lub orzechów 20g maki 80g tartego parmezanu 1 limonka 3 białka jaj Na nadzienie: 2-3 plastry wędzonego łososia 1 limonka 2 łyżki parmezanu startego do posypania oliwka -może byc sama ,lub jak u mnie z ziolami ( rozmaryn,koperek ,bazylia suszona zalana oliwka) Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C, rozpuścić masło i ostudzić

w mojej kuchni
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 211

sól, pieprz świeżo mielony cukier brzozowy/erytrytol ok. 2 łyżek majeranek Na ciasto:   250 g mąki - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej około szklanki 150 ml gorącej wody 1 jajko 1 łyżka oleju/oliwy szczypta soli Na farsz: 50 g suszonych grzybów 100g grzybów leśnych mrożonych 1 sztuka cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można(...)dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania

Przepysznik - BLW i nie tylko
Boskie śniadanie dla drugiej połowy. Jajko i boczek w imponującej formie. Rozpieszczaj swoich bliskich 156

pochwalić. Zwłaszcza, że lada dzień pęknie 500000 osłon bloga, a tu straszna cisza ostatnio panuje ;) Przepis naprawdę banalny, a cieszy oko i podniebienie ;) Składniki (śniadanko dla dwojga) 2 jaja 2 plastry boczku parzonego (niezbyt grube,ale długie i dość szerokie) 2 łyżki tartego sera żółtego 2 kromki bułki lub chleba sól, pieprz garść siekanego świeżego szczypiorku Przygotowanie: Plastry boczku

Kuchnia po mojemu
Serniczki z białą czekoladą i bakaliami 356

włoskich 1/3 łyżeczki cynamonu MASA SEROWA 300g twarogu, dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka (u mnie Piątnica) 50g śmietany 18% 50g białej czekolady 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżeczki (10g) mąki pszennej 60g bakalii (u mnie po równo suszone morele, daktyle, rodzynki, kandyzowane wiśnie, orzechy włoskie i migdały) FROSTING 70ml śmietanki 30% 35g białej czekolady Wykonanie: SPÓD(...)wcześniej z lodówki) - bakalie zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić, ostudzić - ostudzone bakalie pokroić na bardzo drobną kostkę, także rodzynki, oprószyć 1 łyżeczką mąki - do miski przełożyć twaróg, śmietanę, jajko, domowy cukier waniliowy oraz 1 łyżeczkę mąki, składniki krótko zmiksować lub wymieszać, np. ręczną trzepaczką - białą czekoladę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce - do masy serowej dodać oprószone mąką

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka orzechowe 129

Proponujemy niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach i proste w wykonaniu ciasteczka orzechowe.     Składniki na ciasto: -20 dkg mąki -15 dkg masła -1 żółtko jajka -5 dkg cukru pudru  -łyżka zimnej wody     Składniki masy orzechowej: -15 dkg cukru pudru -15 dkg mielonych orzechów włoskich -2 białka jajek Składniki ciasta zagniatamy i schładzamy w zamrażarce

Maminek kulinarny
Razowe pierniki. 145

kilkadziesiąt sztuk: 550 g mąki pszennej razowej, 2/3 szklanki mąki pszennej typ 405 300 g miodu naturalnego, lejącego 70 - 100 g drobno zmielonego ksylitolu 120 g masła, 1 jajko, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, opcjonalnie kakao dla nadania koloru (2 łyżeczki). szczypta soli Domowa przyprawa korzenna: cynamon mielony (4 łyżeczki), goździki mielone (2 łyżeczki), kardamon mielony (2 łyżeczki), gałka muszkatołowa mielona(...)łyżeczka), kolendra mielona (1/2 łyżeczki) imbir mielony (2 łyżeczki) Przygotowanie: 1. Masło topimy z ksylitolem. 2. Przyprawy dodajemy do miski z przesianą mąką, kakao, solą, sodą i jajkiem. Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem. 3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. 4. Pieczemy 5-8 minut

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania