kolejne Przepisem dzielę się i z Wami, gdyż obok takich smakołyków nie można przejść obojętnie. Składniki na ok. 40 sztuk: 340 g czekolady gorzkiej 225 g masła 3 jajka 225 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 105 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4-5 łyżek masła orzechowego (z orzeszkami lub bez) garść orzeszków ziemnych(...)zmielonych Czekoladę rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną. Odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z cukrem około 3 minuty. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Wlewamy ostudzoną czekoladę i miksujemy krótką chwilę. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek i sól, miksujemy do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wykładamy po równo ciasto, wygładzamy, wkładamy
Made By Mom And Sonwedług mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) 2 szklanki(...)piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy (nie zagotowujemy), aż masło się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanką cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane suche składniki, wszystko razem mieszamy. Keksówkę o wym. 25×15 cm wykładamy papierem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła 300 g mąki 10 g przyprawy do piernika duże jajko łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao lukier: 200 g cukru pudru 1 białko z dużego jaja 1 łyża soku z cytryny Wszystkie suche składniki mieszamy. Miód i masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do pozostałych składników i ugniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut
KuchcikoweLovemąki pszennej, 200 g mąki migdałowej,* 150 gram masła, 5 jajek, 200 gram cukru pudru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki brandy waniliowego ,** 200 g orzechów włoskich. 200 g orzechów nerkowca, 100 g gorzkiej czekolady, Orzechy i czekoladę pokroić niezbyt drobno. Mąkę pszenna i migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne(...)masło naprawdę musi być dobrze utarte (pulchne). Następnie dodawać kolejno jajka i cukier puder. Następnie dodawać mąkę i brandy waniliowe. Masę wyłożyć na orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut. *można kupić gotową mąkę lub zetrzeć migdały ** może być cukier waniliowy lub esencja waniliowa
królestwo garówmasa makowa: 200 g maku (użyłam mielonego BackMit) 1/2 szklanki brązowego cukru 100 g masła 1 szklanka mleka 100 g kandyzowanej skórki (użyłam mieszanki GoldPack) 3 białka jaj 1/2 szklanki orzechów W garnuszku zagotować mleko wraz z połową cukru i masłem. Wsypać suchy mielony mak i na minimalnym ogniu, mieszając, zaparzać
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: Ciasto: 350g margaryny 1 szklanka cukru kryształu 9 jaj 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 kisiel czerwony 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanka wiórków kokosowych Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu ubitą na sztywno
Prosto i Smacznie z Anetąmleka Wymieszane dokładnie składniki pozostawić do wyrośnięcia. *ciasto: 500g mąki 50g cukru pudru 1 płaska łyżeczka soli 400g margaryny lub masła 6 jajek ulubiona konfitura lub marmolada różana Sposób wykonania: Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy kolejno jajka a na końcu mąkę, sól oraz zaczyn. Energicznie mieszamy i zagniatamy gładkie
Prosto i Smacznie z Anetąpełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej/gryczanej/żytniej i ¼ szklanki mąki sojowej lub z ciecierzycy 10 g suchych drożdży sól szczypta 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego lub erytrytolu 2 łyżki oleju/oliwy 2 jaja średnie ½ szklanki mleko ciepłe np. sojowe/ryżowe Farsz szpinakowy: 400g szpinak mrożony 3 ząbki czosnku 1 duża sztuka cebuli pieprz czarny, gałka muszkatołowa opcjonalnie ser feta/tofu (kostka), jeśli
Przepysznik - BLW i nie tylkokorzeniowego 1 cebula Ok. 2 ½ - 3 l wody Porządna garść suszonych prawdziwków ( w ostateczności innych grzybów ) Śmietana słodka 18 % - ok 80 ml Sól pieprz Łazanki 40 dkg mąki 3 jajka 6-8 łyżek wody Sól Wykonanie: Zupa Warzywa obieramy, kroimy na kawałki. I gotujemy w osolonej wodzie razem z suszonymi grzybami. Gotujemy do miękkości. Całość doprawiamy mielonym pieprzem. Na koniec(...)śmietanę. Zupa powinna być intensywnie grzybowa. Na talerz wykładamy łazanki, kawałki marchewki, grzyby i wlewamy zupę. Pycha. SMACZNEGO. Łazanki Na stolnicę wysypujemy mąkę ( najlepiej ją przesiać przez sito ). Dodajemy jajka i nieco wody. Wyrabiamy i zagniatamy ciasto – powinno być twarde i „gumowate” ale dające się cienko wałkować. Rozwałkowujemy je bardzo cienko i przesypujemy mąką. Po rozwałkowaniu pozostawiamy
Smaki Ewyczas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 1kg dobrego, gęstego sera z wiaderka, lub trzykrotnie mielonego (ja używam ser "Juliko", jest super gęsty) - 165g miękkiego masła - 5-6 jajek (u mnie 6 mniejszych) - 1 szklanka cukru (dałam po 1/2 szklanki ksylitolu i cukru trzcinowego) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (można dać budyń bez cukru) mój gęsty(...)misie miksera umieścić masło, dodać ksylitol i/lub cukier i utrzeć na gładki puch, następnie dodajemy po jednym całym jajku na zmianę z kilkoma łyżkami sera i cały czas ucieramy, dodajemy także ekstrakt waniliowy i skrobię lub proszek budyniowy. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy formę do nagrzanego do 160*C piekarnika, pieczemy ok.90
Smaczne ZdroweSałatka warzywna Sałatka warzywna najlepsza na święta! polecam Składniki: 500 g ziemniaków 300 g marchwi pół cebuli 400 g groszku konserwowego 1 jabłko 8 jaj seler pietruszka ogórki konserwowe 4-5 łyżek majonezu sól pieprz 2 łyżeczki musztardy Przepis: Umyć i ugotować, tak by się nie rozgotowały w łupinach warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo
Gotowanie-ukmiesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach). Składniki: 75 dkg miodu 1 kg cukru 0,5 kg masła 2,5 kg mąki 0,5 l wody 15 dkg kakao 6 jaj 1 dkg sody oczyszczonej 1 dkg amoniaku 2 paczki proszku do pieczenia mielony cynamon mielone goździki imbir Mąkę wsypać do miski odpornej na wysoką temperaturę.Kakao, miód, cukier, masło
Gotowanie-uksię za pieczenie ale myślę, że nie wychodzi mi to najgorzej :) Przepis, który podaję jest na dwa ciasta. Zakupy: - 3 dkg drożdży - 15 dkg cukru - 1/4 litra mleka - 1 jajo - 7 dkg tłuszczu - 50 dkg mąki - gotowa masa makowa w puszce Przygotowanie: Ja podgrzewam mleko troszkę w mikrofalówce i dodaję drożdże i łyżeczkę z potrzebnego cukru. Resztę składników(...)się 30-45 minut natomiast bez papieru jakieś 25 minut. Koszt: 3 dkg drożdży - 1 zł 15 dkg cukru - 0,42 zł 1/4 litra mleka - 0,70 zł 1 jajo - 0,32 zł 7 dkg tłuszczu - 0,33 zł 50 dkg mąki - 1 zł Gotowa masa makowa w puszce - 5,99zł x 2 = 11,98 zł Całkowity koszt
Tanio smacznie i prostoZabierałam się za to ciasto 4 dni i jakoś mi nie szło, niestety dostałam paczkę od rodziców z jajkami i niestety jak wkładałam wszystko do auta pod blokiem jaja się wysypały i 5 pękło, ehh... szlak akurat 5 jajek, więc już nie było wyjścia, chyba to przeznaczenie bo nie wiem jak to się stało - wczoraj zrobiłam dziś już
Piekielna Kuchnia Patichwilę miksujemy wszystkie składniki na małych obrotach, a następnie wyrabiamy już ciasto ręcznie, do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, rozsypuje się - dodajemy do niego pół żółtka jaja. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Jeśli nadal się klei do rąk - dodajemy odrobinę którejś z mąk. 4. Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Na stolnicy oprószonej mąką
W kuchni Katie