jajko - 22300 przepisów (strona:286/1487)

Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe) 188

olejek migdałowy kilka kropel 500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego 6-8 łyżek miodu akacjowego 4  - 5 łyżek domowej masy makowej 50 ml oleju rzepakowego jajo 30 ml rumu otarta skórka z połówki pomarańczy garść rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 70 gram czekolady gorzkiej najlepiej ze stewią lub ksylitolem 50 gram masła(...)oleju kokosowego stałego  podprażone orzechy włoskie  Kaszę ugotuj w mleku ze szczyptą soli i miodem. Wyłóż do miski, zblenduj i wystudź. Następnie dodaj olej, olejek migdałowy, jajo, proszek do pieczenia, skórkę  pomarańczy, rum. Całość wymieszaj dobrze łyżką. Na koniec dodaj masę makową i wymieszaj. Tortownicę  (24 cm) wysmaruj masłem lub olejem, wlej masę do formy

AZgotuj!
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 147

kawałki. To samo powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 15-20 minut. Paszteciki posmarować pozostałym rozmąconym białkiem jaja, posypać czarnuszką. Piec w 200`C 15-20 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy majonez 152

której będziemy ubijali. Dodajemy sól, pieprz, musztardę, ocet i ubijamy do połączenia się składników. Po tym bardzo powoli, ciągle miksując na najwyższych obrotach, cieniutką strunką wlewamy olej do jaja. Ubijamy na najwyższych przez ok. 10-15 min, aż uzyskamy gładki, gęsty, puszysty, światły sos. Tak przygotowany majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce

Kuchnia Łukasza
miodownik świąteczny vel ciasto czeskie 703

składniki na ciasto: 560 g mąki 250 g cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki sody wykonanie: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon oraz sodę, mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy masło i siekamy nożem

Domowy Smak Jedzenia
Trufle Czekoladowe z Masłem Orzechowym 153

kolejne Przepisem dzielę się i z Wami, gdyż obok takich smakołyków nie można przejść obojętnie. Składniki na ok. 40 sztuk: 340 g czekolady gorzkiej 225 g masła 3 jajka 225 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 105 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4-5 łyżek masła orzechowego (z orzeszkami lub bez) garść orzeszków ziemnych(...)zmielonych Czekoladę rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną. Odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z cukrem około 3 minuty. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Wlewamy ostudzoną czekoladę i miksujemy krótką chwilę. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek i sól, miksujemy do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wykładamy po równo ciasto, wygładzamy, wkładamy

Made By Mom And Son
Piernik z kremem czekoladowym 272

według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) 2 szklanki(...)piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy (nie zagotowujemy), aż masło się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanką cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane suche składniki, wszystko razem mieszamy. Keksówkę o wym. 25×15 cm wykładamy papierem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM 116

masła 300 g mąki 10 g przyprawy do piernika duże jajko łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao lukier: 200 g cukru pudru 1 białko z dużego jaja 1 łyża soku z cytryny Wszystkie suche składniki mieszamy. Miód i masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do pozostałych składników i ugniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut

KuchcikoweLove
Ciasto orzechowo migdałowe 126

mąki pszennej, 200 g mąki migdałowej,* 150 gram masła, 5 jajek, 200 gram cukru pudru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki brandy waniliowego ,** 200 g orzechów włoskich. 200 g orzechów nerkowca, 100 g gorzkiej czekolady, Orzechy i czekoladę pokroić niezbyt drobno. Mąkę pszenna i migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne(...)masło naprawdę musi być dobrze utarte (pulchne). Następnie dodawać kolejno jajka i cukier puder. Następnie dodawać mąkę i brandy waniliowe. Masę wyłożyć na orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut. *można kupić gotową mąkę lub zetrzeć migdały ** może być cukier waniliowy lub esencja waniliowa

królestwo garów
Makowiec na czekoladowym spodzie, z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrusowej i orzechów 149

masa makowa: 200 g maku (użyłam mielonego BackMit) 1/2 szklanki brązowego cukru 100 g masła 1 szklanka mleka 100 g kandyzowanej skórki (użyłam mieszanki GoldPack) 3 białka jaj 1/2 szklanki orzechów  W garnuszku zagotować mleko wraz z połową cukru i masłem. Wsypać suchy mielony mak i na minimalnym ogniu, mieszając, zaparzać

Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTO "CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ" 215

Składniki:      Ciasto: 350g margaryny 1 szklanka cukru kryształu 9 jaj 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 kisiel czerwony 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanka wiórków kokosowych Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu ubitą na sztywno

Prosto i Smacznie z Anetą
BRIOCHE Z MARMOLADĄ 107

mleka  Wymieszane dokładnie składniki pozostawić do wyrośnięcia.  *ciasto:  500g mąki  50g cukru pudru  1 płaska łyżeczka soli  400g margaryny lub masła  6 jajek ulubiona konfitura lub marmolada różana  Sposób wykonania: Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy kolejno jajka a na końcu mąkę, sól oraz zaczyn. Energicznie mieszamy i zagniatamy gładkie

Prosto i Smacznie z Anetą
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem 206

pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej/gryczanej/żytniej i ¼ szklanki mąki sojowej lub z ciecierzycy 10 g suchych drożdży sól szczypta 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego lub erytrytolu 2 łyżki oleju/oliwy 2 jaja średnie ½ szklanki mleko ciepłe np. sojowe/ryżowe Farsz szpinakowy:   400g szpinak mrożony 3 ząbki czosnku 1 duża sztuka cebuli pieprz czarny, gałka muszkatołowa opcjonalnie ser feta/tofu (kostka), jeśli

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 189

korzeniowego 1 cebula Ok. 2 ½ - 3 l wody Porządna garść suszonych prawdziwków ( w ostateczności innych grzybów ) Śmietana słodka 18 % - ok 80 ml Sól pieprz Łazanki 40 dkg mąki 3 jajka 6-8 łyżek wody Sól Wykonanie: Zupa Warzywa obieramy, kroimy na kawałki. I gotujemy w osolonej wodzie razem z suszonymi grzybami. Gotujemy do miękkości. Całość doprawiamy mielonym pieprzem. Na koniec(...)śmietanę. Zupa powinna być intensywnie grzybowa. Na talerz wykładamy łazanki, kawałki marchewki, grzyby i wlewamy zupę. Pycha. SMACZNEGO. Łazanki Na stolnicę wysypujemy mąkę ( najlepiej ją przesiać przez sito ). Dodajemy jajka  i nieco wody. Wyrabiamy i zagniatamy  ciasto – powinno być twarde i „gumowate” ale dające się cienko wałkować. Rozwałkowujemy je bardzo cienko i przesypujemy mąką. Po rozwałkowaniu pozostawiamy

Smaki Ewy
PYSZNY SERNIK NA KRUCHYM BEZGLUTENOWYM SPODZIE- MÓJ ULUBIONY 216

czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 1kg dobrego, gęstego sera z wiaderka, lub trzykrotnie mielonego (ja używam ser "Juliko", jest super gęsty) - 165g miękkiego masła - 5-6 jajek (u mnie 6 mniejszych) - 1 szklanka cukru (dałam po 1/2 szklanki ksylitolu i cukru trzcinowego) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (można dać budyń bez cukru) mój gęsty(...)misie miksera umieścić masło, dodać ksylitol i/lub cukier i utrzeć na gładki puch, następnie dodajemy po jednym całym jajku na zmianę z kilkoma łyżkami sera i cały czas ucieramy, dodajemy także ekstrakt waniliowy i skrobię lub proszek budyniowy. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy formę do nagrzanego do 160*C piekarnika, pieczemy ok.90

Smaczne Zdrowe
Sałatka warzywna 143

Sałatka warzywna Sałatka warzywna najlepsza na święta! polecam Składniki: 500 g ziemniaków 300 g marchwi pół cebuli 400 g groszku konserwowego 1 jabłko 8 jaj seler pietruszka ogórki konserwowe 4-5 łyżek majonezu sól pieprz 2 łyżeczki musztardy   Przepis: Umyć i ugotować, tak by się nie rozgotowały w łupinach warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo

Gotowanie-uk

Proponowane wyszukiwania