Składniki (około 8 placków): - 4 duże ziemniaki - 1 jajko - 1/4 czerwonej celuli - sól - pieprz Przygotowanie : Ziemniaki utrzeć na tarce i dokładnie odsączyć z wody (inaczej placki będą się rozpadać). Cebulę posiekać w kostkę. Wymieszać ziemniaki z cebulą, dodać jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Smacznego
Kuchenne innowacjezapraszam. Składniki: 1 1/3 szklanki mąki 3/4 - 1 łyżka gęstego miodu spadziowego z drzew iglastych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki kakao 1 jajko klasy M 3/4 szklanki mleka odrobina oleju do smażenia do podania: cukier puder i domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę(...)piernika, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy miód (ilość zależy od słodkości jaką preferujecie), znów mieszamy. Na koniec wbijamy całe jajko i dolewamy mleko, całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, następnie zmniejszamy gaz. Placuszki smażymy na małym gazie z obu stron (powinny rosnąć w trakcie smażenia). Podajemy posypane cukrem pudrem i odrobiną domowej pomarańczowej skórki
Słodkie okruszkiciastu wilgotną konsystencję. Idealne z kleksem gęstego jogurtu greckiego czy rozetką bitej śmietany. Składniki: 400 g ugotowanych buraków (2 średnie sztuki) 300 ml oleju rzepakowego 4 szt. jajka L lub 5 szt. M 275 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżka octu 100 g kakao 320 g cukru 15g cukru z prawdziwą wanilią polewa(...)pieczenia. Piekarnik nagrzać do 17o °C z funkcją termoobiegu. Buraki pokroić w kostkę, zblendować z olejem. Przełożyć do misy miksera i miksować końcówką do ubijania dojadając po jednym jajka aż do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem cukrem z wanilią. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 75 minut (gotowe
Pyry na Gazczekolady, bakali itp. składników. (około 30 sztuk) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 100g miękkiego masła 2 jajka 2/3 szklanki cukru Dodatkowo (opcjonalnie): cukier do obtaczania Obydwie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie wymieszać (najlepiej dłonią) z masłem. Dodać jajka, cukier
Di gotujełyżki jogurtu na 1 łyżkę majonezu), natomiast jeśli chodzi o ryż to można użyć tego pełnoziarnistego. Składniki: 200 gram ryżu 1 puszka tuńczyka 5-6 ogórków konserwowych 3 jajka kilka łyżek ketchupu majonez 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula szczypta soli Ryż gotujemy w 450 ml wody, do momentu aż te wchłonie płyn całkowicie. Doprawiamy szczyptą soli. Ryż powinien być(...)ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odsączamy na sitku. Sałatkę układamy według poszczególnych warstw: pokrojone ogórki 1/3 ugotowanego ryżu ketchup cebula 1/3 ugotowanego ryżu majonez jajka tuńczyk 1/3 ugotowanego ryżu majonez kukurydza Tak przygotowaną sałatkę przechowujemy w lodówce. Podajemy po schłodzeniu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasztuk: - 260g kwaśnej śmietany 18% (u mnie crème fraîche 30%) - 400g drobnego cukru do wypieków - 1 łyżeczka sody - skórka starta z 2 pomarańczy - 4 łyżki kakao - 2 jajka - 2 opakowania przyprawy do piernika ( op. po 20g) - 660g mąki pszennej (dałam tortową) Dodatkowo: - marmolada Lukier: - sok z pomarańczy - 2 szklanki cukru pudru - 1 mała łyżeczka masła Dokładnie szorujemy i wyparzamy(...)pomarańcze. Na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do miski dodajemy śmietanę, cukier, jajka i sodę. Ubijamy rózgą lub robotem do chwili, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy skórkę pomarańczową – mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę oraz kakao, dodajemy przyprawę do piernika – mieszamy. Do miski ze składnikami mokrymi dodajemy składniki suche. Łączymy składniki drewnianą łyżką. Masa wyjdzie dosyć luźna
mojewypiekiinietylkoSzybka i pyszna a to podstawa gdy mało mamy czasu rano, a śniadanie trzeba koniecznie zjeść. Składniki : * 2 jajka ugotowane na twardo * papryka czerwona * 2 pomidory * sól, pieprz do smaku * świeży koperek * sos czosnkowy Folwark Przygotowanie : Paprykę i pomidory pokroić w kostkę, dodać jajka pokrojone w ósemki. Całość przyprawić, posypać koperkiem i dodać sos - tyle ile lubimy. Podawać
Magiczne Życie Martykażdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150g zmielonych migdałów (lub orzechów) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (następnym razem dodam odrobinę więcej(...)wcześniej namoczonych i odsączonych) 50g wiórków kokosowych 250ml mleka (temperatura pokojowa) ewentualnie ok. 25 dużych okrągłych opłatków Dodatkowo: lukier roztopiona czekolada bakalie do posypania Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło, jajka i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. 2. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej
Kuchnia domowa Aniilość zależy od średnicy użytego wykrawacza): Farsz 250 ml kaszy gryczanej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia 2 czubate łyżki zmielonego twarogu jajko pieprz i sól do smaku Ciasto pół kg mąki pszennej (u mnie typ 480) i kilka łyżek do podsypywania podczas wałkowania ok. 280 ml wrzątku łyżeczka soli Kaszę wypłukać(...)mąki gorącą wodę i najpierw mieszać łyżką, a potem wyrabiać ręką na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, by nieco odpoczęło. W tym czasie dodać do kaszy jajko i zmielony twaróg. Dobrze wymieszać i doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy
Weekendy w domu i ogrodzieniej znalazłam smak mojego dzieciństwa , którego przez lata nie mogłam odtworzyć.Bardzo polecam te dwa przepisy.Zapraszam!. Wersja pani Małgosi mamy Łukasza, zdjęcie wyżej!. ********************************************************** Łazanki: 1 szkl.mąki 1 jajko 100 ml.ciepłej wody *********************** Ciasto zagniatamy , wałkujemy Zostawiamy by nam przeschło.Kroimy w paski szer .w 5 cm.pasy ,następnie pasy układamy jeden na drugim i kroimy w kostkę(...)patelni na oleju.Dodajemy cebulę wraz z tluszczem i przyprawiamy solą i pieprzem..Smacznego. A teraz moja wersja tej zupy!. Łazanki: ******************* 0.5 szkl.maki pszennej 0.5 szkl.maki żytniej pełnoziarnistej 1 jajko 100 ml.cieplej wody ******************************************* Zagniatamy ciasto podsypujac mąką.Wałkujemy i zostawiamy żeby nam przeschło.Kroimy w pasy a potem w kostkę 1 cm. Zupa: **************** 1 udko 1 marchew obrana i pokrojona
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDzisiejszy popołudnie moja córka spędzała w towarzystwie swojego przedszkolnego kolegi i wspólnie upiekliśmy ciasteczka. Chłopczyk nam towarzyszący jest uczulony na jajka, więc powstały Ciasteczka bez jajek nadziewane marmoladą różaną Składniki: ciasto: - mąka pszenna 1 3/4 szklanki (u mnie typ 450) - 125g masła - 2 płaskie łyżki cukru pudru - mały cukier waniliowy - 1/2 szklanki śmietany 12% dodatki: - cukier puder do posypania
Kuchnia co dniaPodaję wam przepis na pyszne ciasteczko, na zimno! Do kawy idealne i na włoską nutkę! Składniki na biszkopt -5 jaj od szczęśliwych kurek -3/4 szklanki mąki pszennej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao lub karobu -3/4 szklanki cukru Na krem miętowy z czekoladą -3 budynie waniliowe -1 l mleka -300 g miętowych landrynek -3 łyżki
Z Kuchni Do Kuchnicałą pewnością zapadające w pamięć :) Zapraszam! Pierogi z dynią na słodko. Składniki: -ciasto na pierogi: 400 g mąki 250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody 1 jajko szczypta soli -farsz: dwie duże garści startej na dużych oczkach dyni 1 łyżka cukru 1 laska wanilii 1 łyżka masła szczypta soli Przygotowanie farszu: Rozgrzać patelnię(...)delikatnie wymieszać nożem - przekładając cały czas mąkę do środka (tzw zaparzanie ciasta) Gdy ciasto (woda z mąką) będzie przypominać „klajster”, zrobić w nim dołek, do którego wbijamy jajko. Mieszamy nożem a później wyrabiamy dłońmi do uzyskania elastycznego i lekko klejącego ciasta. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Szklanką wycinamy porcje ciasta. Nakładamy farsz i sklejamy
Tagebuch po polskuoryginalnym przepisie był ser półtłusty lub tłusty) 250 gr jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka kremówki) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Ser i jogurt wrzucić do malaksera, zmielić. Dodać resztę składników, zmielić. Wylać na podpieczony spód. Na masę serową malutką łyżeczką wyłożyć mus jeżynowy(...)oryginalnym przepisie był ser półtłusty lub tłusty) 250 gr jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka kremówki) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Mus jeżynowy: 200 gr jeżyn świeżych lub mrożonych 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej'; document.write
moj przepis na