jajko - 22300 przepisów (strona:258/1487)

Kruche ciasteczka (baranki, króliczki) 161

rozwałkować i wykroić ciasteczka. Szczerze polecam!  Składniki na 3 duże blaszki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (300 g) niecała kostka masła (180 g) 3 żółtka (z dużych jaj) 5 łyżek cukru pudru zwykły lub brązowy cukier do dekoracji Mąkę przesypać na blat. Zrobić dołek. Dodać żółtka, masło i cukier puder. Za pomocą noża, masło bardzo drobno posiekać

Ugotować
Rustykalny sernik z orzeszkami ziemnymi 249

mielonych orzeszków ziemnych 1 jajko 1 łyżka ksylitolu/cukru 100 g masła 2 łyżki lodowatej wody Składniki na masę serową: 500 g sera 3x mielonego 200 g masła orzechowego 2 jaja L 160 g ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki kukurydzianej/Mondaminy Składniki na karmel: 100 g ksylitolu/cukru 1 łyżka wody 65 g masła 5 łyżek śmietany kremówki dodatkowo: orzeszki do przybrania Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cytryniaczki – ciasteczka z cytryną 156

szczęście można je dostać w dyskontach. Na pewno jeszcze nie raz je powtórzę – każdego zachwyciły. Cytryniaczki: 4–5 ekologicznych (niewoskowanych) cytryn 150 g miękkiego masła 1 całe jajko + 1 żółtko 200 g drobno zmielonych migdałów (2 szklanki) 200 g mąki pszennej (niepełne 1,5 szklanki) 100 g cukru (pół szklanki) skórka otarta z niewoskowanej cytryny 1 łyżka świeżo wyciśniętego(...)pomocą ostrego noża w bardzo cienkie plasterki. Plasterki układamy na papierowym ręczniku, a po ok. 15-20 minutach przekładamy na drugą stronę – na świeży ręcznik. Masło z całym jajkiem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy. Dodajemy migdały i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto formujemy w dwa walce o średnicy

Poezja smaku
Ciasteczka owsiane z żurawiną 127

błonnika otręby owsiane oraz duża ilość drobno posiekanej żurawiny. Jeśli nie macie otrębów, możecie wykorzystać płatki owsiane, ale należy je uprzednio trochę rozdrobnić. Do tego niewielka ilość mąki pszennej, jajo, trzcinowy cukier, masło i gotowe :) Prosto, smacznie i niedrogo. Gorąco polecam! Składniki (na ok. 40 szt.): 125 g suszonej żurawiny 200 g otrębów owsianych (lub rozdrobnionych płatków owsianych) 1 jajko(...)siekamy. Otręby owsiane wraz z mąką i proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy. Masło ucieramy mikserem na gładki krem. Nie przerywając miksowania dosypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy jajo i dalej ucieramy jeszcze przez ok. pół minuty. Do maślanej masy wsypujemy żurawinę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto przekładamy na blat i krótko wyrabiamy

MyCookBook.pl
Sernik z białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie z musem truskawkowym 202

jest musem z truskawek. <3 Uwierzcie nam, zniknie w chwilę moment. A więc... Do dzieła! Składniki: 3 tabliczki białej czekolady 1 kg zmielonego twarogu białego (temperatura pokojowa) 4 jaja średnie (temperatura pokojowa) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Dodatkowo:  truskawki ewentualnie cukier Na spód: 250 g ciastek czekoladowych ok. 50 g masła Przygotowanie: Miękkie masło

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Budyń domowy 166

desery i ciasta TUTAJ . Najlepszy budyń domowy - przepis: Składniki: 2 szklanki mleka (500 ml) o dowolnej zawartości tłuszczu 5 żółtek rozmiaru ,,M" lub 4 rozmiaru ,,L" (najlepiej z domowych jaj) 3/4 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Skórka otarta z pomarańczy lub cytryny Jak zrobić najlepszy budyń domowy? Rondelek z mlekiem ustawiamy na średnim

Kuchnia Łukasza
Pyszna sałatka jajeczna / Egg salad 2767

przypadnie do gustu całej rodzinie. Jest też bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Pyszna sałatka jajeczna (4 porcje) Składniki: 6 dużych jaj ugotowanych na twardo, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 szklanki selera naciowego, pokrojonego w drobną kostkę 1/4 szklanki czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę 1/4 szklanki cebuli, pokrojonej w drobną

karmelowy
Ciasto kakaowe z bezą 210

Szybkie, proste ciasto. Mimo pozorów nie jest wcale takie słodkie. Zachęcam do wypróbowania.  ;) Składniki:  -biszkopt : (mała blaszka) 6 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Krem: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki

Garnkowe fanaberie
Kakaowa beza z kremem chałwowym Maestro Czekolady E. Wedel. Fotorelacja z warsztatów kulinarnych. 182

fotorelację oraz przepis (także w wersji na thermomix) na Bezę z królewskim kremem chałwowym... niech moc czekolady będzie z Wami :) Emotikon smile . Składniki: Kakaowa beza   180 g białek jaj (6 białek)  150 g drobnego cukru  150 g prażonych orzechów laskowych  20 g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel  150 g cukru pudru  papier

SzczyptaSmaQ
Mintaj w warzywnym sosie 230

rybę po grecku. Jednakże różni się smakiem. Warzywa o konsystencji marmolady, do tego chrupiący ogórek kiszony i konserwowa papryka. Idealna na ciepło lub zimno. Ok. 1 kg mintaja 1 jajko Bułka tarta do panierki 4 marchewki 1/4 selera 1 korzeń pietruszki 2 cebule 0,5 szklanki wody 3 kiszone ogórki 2 papryki konserwowe marynowane Orzech  (klik) 1 łyżka koncentratu(...)pomidorowego Przyprawy: Sól, pieprz, cukier, lubczyk Rybę rozmrażamy. Kroimy ją na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pozostałe warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.  W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko dusimy

VioletoweKucharzenie
Pasztet z królikiem. 201

delikatny, słodkawy dzięki zawartości króliczego mięsa, no i wcale nie jest trudny choć czasochłonny :-) Pasztet z królika zazwyczaj piekę przed Wielkanocą - jest u nas w domu tradycją, że obok jaj na świątecznym stole stoi domowy pasztet. Podgrzewam go, układam na sałacie w towarzystwie chrzanu i żurawiny. Coś wspaniałego :-) Składniki na  2 foremki po 40 cm długości każda. królik

Poezja Smaków - blog kulinarny
Współpraca z firmą FOLWARK. Sosy i majonezy. 172

Paczuszka zawiera trzy sosy i dwa opakowania majonezu. Majonezowy sos chrzanowy Delikatny, kremowy sos chrzanowy na bazie majonezu i śmietany. Wyśmienity do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, jaj i potraw grillowanych. Pozycja niemal obowiązkowa na tradycyjnym, polskim stole. Remulada duńska Remulada duńska – Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami

Kuchnia z widokiem na ogród
Ekspresowe fit muffinki bakaliowe 965

szklanka mąki razowej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny Helio garść rodzynek Helio   2 łyżki miodu 2 jaja 1 szklanka mleka 4 łyżki oleju  Mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki, wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy bakalie (ja użyłam rodzynek i żurawiny

Cynamonowe szczęście
Ptasie Gniazdka 188

mięsa mielonego 6-7 jaj ugotowanych na twardo 1 cebulka pokrojona drobno przyprawy pokrojona drobno pietruszka  Mięso przyprawić, dodać cebulkę. Ugotowane jajka obtoczyć w mięsie i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor

Moje Słodkie Piekiełko