rzeżuchy + do dekoracji 1/4 cytryny do awokado sos 1 - 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwa z oliwek papryka w płatkach sól pieprz przygotowanie Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Cebulę, rzodkiewki - pokroić w kostkę lub posiekać drobno w blenderze. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i skórkę, skropić sokiem z cytryny
Stare Garypieczywo, dodatki, alkohol, kleiki dla dzieci i niemowląt. Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkami. Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: - 750g ryżu jaśminowego - 1,5 l wody - masło - 5 jaj - 8 łyżek drobnego cukru do wypieków - 125 ml słodkiej śmietanki (dałam double cream) - 10 jabłek - 1 galaretka o smaku kiwi - sok z ½ cytryny - cukier puder do oprószenia - aromat rumowy
mojewypiekiinietylkoJeszcze jedna propozycja na urozmaicenie Wielkanocnego śniadania, pyszny wiosenny sos, który do jaj pasuje znakomicie. Przyznam się, że podjadałam go przy robieniu, a potem ledwo zdążyłam ze zdjęciami, bo dzieciaki skonsumowały go ze świeżo upieczonym chlebem. Składniki: - 1 pęczek rzodkiewki - 1/2 pęczku zielonej części cebuli dymki - 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany - 3 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól
Apetyczna babeczkajakiejkolwiek mąki, dodatkowego cukru i tłuszczu – unoszą go białka jajek, a czekolada nadaje mu waniliowy, słodki smak. Pod względem konstrukcji – bliżej mu do sufletu. Ubite na sztywną pianę białka jaj pełnią rolę głównego i jedynego spulchniacza, nadają formę i fakturę deseru. I z tego powodu to ciasto pieczone jest w niskiej temperaturze, a podczas przygotowania obowiązuje jedna żelazna zasada
Karo in the Kitchenczasem zapraszam Was na słodką mleczno-serową pokusę :) Spód: 120 g daktyli 100 g mąki kokosowej 100 ml mleka Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 4 jaja słodzidło (u mnie 2 łyżki ksylitolu, 2 łyżki syropu klonowego) 50 g białkofitu (Sorel) Przygotowanie: Składniki na spód przełóż do malaksera/blendera i zmiksuj na dość drobną konsystencję. Masa będzie sucha
Zdrowie na języku :Pciasta kulę i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (u mnie ciasto leżakowało całą noc). Następnie wyciągamy ciasto z lodówki, 3/4 ciasta wałkujemy w dowolny kształt (ja wybrałam kształt jaja ale równie dobrze mazurek może być prostokątny), z reszty ciasta robimy warkocz i przyklejmy do ciasta lub jeśli nie mamy tyle czasu na warkocz to wystarczy zrolować ciasto
Mango Papajaprzybraniu z ogórka i rzodkiewki. Składniki : 6 jajek ok 150g serka ricotta kilka plasterków ogórka 2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie : Ugotowane na twardo jaja kroimy wzdłuż na połówki. Do misy przekładamy żółtka z nich, dodajemy poszatkowaną pietruszkę, serek ricotta i starty na małych oczkach czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy używając widelca doprawiamy solą i pieprzem
Mechanik w kuchniszklanki mąki orkiszowej BIO 2 mniejsze banany 1/3 szklanki cukru brzozowego/ cukru brązowego/ opcjonalnie cukru kryształ 1 łyżeczka proszku do pieczenia mała szczypta soli 1/4 szklanki mleka 2 jajka około 6 łyżek oleju kokosowego (1/3 szklanki po rozpuszczeniu) 1 łyżka wiórków kokosowych do dekoracji Przygotowanie: Do miski przekładamy obrane i pokrojone w plastry banany. Dokładnie je ugniatam widelcem(...)papkę". Olej kokosowy przekładamy do garnuszka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski z bananami wlewamy rozpuszczony olej, mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka, całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem brzozowym (lub cukrem brązowym lub opcjonalnie cukrem kryształ). Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy. Na koniec dolewamy mleko
Słodkie okruszkisztuk (5 porcji): 250 g mielonego mięsa wieprzowego 1/2 gotowanej marchewki (może być z rosołu) 1 średnia cebula 1 jajo 2-3 łyżki natki pietruszki 1 czerstwa kajzerka sól pieprz przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta do panierowania(...)olej do smażenia (rzepakowy) Kajzerkę namaczamy w wodzie. Do niedużej miski wykładamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę i marchewkę, odciśniętą kajzerkę, wybijamy jajo. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy przy pomocy dłoni do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Dłońmi formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor
peggiwkuchnipółkruchym spodzie :) Ciasto półkruche podobnie jak kruche wyrabia się z czerech podstawowych składników: mąki, masła, cukru i żółtka. Zasadniczą różnicą jest jednak dodatek proszku do pieczenia, białek z jaj i kwaśnej śmietany. Składniki te sprawiają, że ciasto półkruche jest bardziej wilgotne, miękkie, wyrośnięte, delikatne, a jednocześnie kruche. I nie trzeba go wcześniej podpiekać przed nałożeniem farszu. W Internecie jest
W kuchni KatieSkładniki: 5 jajek 1 marchewka 1/2 pietruszki 4 łyżki twarogu kilka sztuk CEBULKI PERŁOWEJ MARYNOWANEJ firmy JAMAR natka pietruszki 1 łyżka majonezu pieprz sól papryka słodka Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Marchewkę i pietruszkę ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulkę perłową pokroić. Warzywa utrzeć na jednolitą
Prosto i Smacznie z Anetącytrynowa. Składniki na ciasto: - sok z 2 cytryn - skórka otarta z 2 cytryn - 16 dag masła - 1 i 1/2 szklanki cukru - 100 ml wody gazowanej - 100 ml mleka - 5 jaj - 3 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy: - 6 łyżek cukru pudru - sok z cytryny wg. potrzeby, ok. 3-4 łyżeczek 1. Masło z cukrem
Apetyczna babeczkabazie jogurtu naturalnego z dodatkiem bazylii i jarmużu. Całość bardzo smaczna i wprost dla każdego, nawet dla tych, którzy nawet w święta wolą pozostać na diecie. Składniki: 4 jaja ugotowane na twardo (gotujemy około 6 minut od zagotowania wody z jajkami) 3/4 szklanki jogurtu naturalnego garść jarmużu garść liści bazylii szczypta soli i pieprzu świeża bazylia do dekoracji Jarmuż
Mango PapajaSzybkie śniadanie! Jajecznica z łososiem, pomidorkami i świeżo zmielonym pieprzem. Do jajecznicy użyłam prawie samych żółtek na 5 jaj dodałam 2 białka. Wyszła pysznie! Naturalnie to porcja dla co najmniej 2 osób heheheh ;-) Buźka
SMYKWKUCHNIryżu (waga 250 g); 1 średni ogórek wężowy; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); 150 g dobrej jakości szynki (u mnie wędzony filet z indyka); 3 jaja; 1/2 peczka koperku; 3 łyżki majonezu; 1 ząbek czosnku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo
Gospodyni Miejska