bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem bazylii i jarmużu. Całość bardzo smaczna i wprost dla każdego, nawet dla tych, którzy nawet w święta wolą pozostać na diecie. Składniki: 4 jaja ugotowane na twardo (gotujemy około 6 minut od zagotowania wody z jajkami) 3/4 szklanki jogurtu naturalnego garść jarmużu garść liści bazylii szczypta soli i pieprzu świeża bazylia do dekoracji Jarmuż
Mango PapajaSzybkie śniadanie! Jajecznica z łososiem, pomidorkami i świeżo zmielonym pieprzem. Do jajecznicy użyłam prawie samych żółtek na 5 jaj dodałam 2 białka. Wyszła pysznie! Naturalnie to porcja dla co najmniej 2 osób heheheh ;-) Buźka
SMYKWKUCHNIryżu (waga 250 g); 1 średni ogórek wężowy; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); 150 g dobrej jakości szynki (u mnie wędzony filet z indyka); 3 jaja; 1/2 peczka koperku; 3 łyżki majonezu; 1 ząbek czosnku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo
Gospodyni MiejskaRolada kakaowa z wiśniami i lekką masą serową Składniki biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 350 g serka … Czytaj dalej Rolada szwarcwaldzka
czarrna od kuchniSzybka i wydajna sałatka Składniki 2 zupki chińskie – rosół z kurczaka mała kapusta pekińska 2 świeże papryki 4 jaja pół pora 1/2 puszki kukurydzy 5 ogórków kiszonych majonez, musztarda … Czytaj dalej Sałatka z zupek chińskich i pekinki
czarrna od kuchnijajek dołożyłam. Po upieczeniu obręcz tortownicy odpięłam i za krojenie się wzięłam. Wyszła tak jak chciałam, chociaż przepis wymyślałam. W chrupiącym cieście, delikatna masa się schowała, która dzięki jajom ciekawie i kolorowo wyglądała. Polecam jej przygotowanie, zapewne to będzie smaczne danie. Składniki: ciasto na okrągłą formę, tortownicę o średnicy ok. 24 cm: 250 g mąki pszennej, 1 jajko
Moniki SmakołykiSkładniki: 6 jaj; Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g); 2 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać ze skorupek. Pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do miseczki. Groszek odcedzić z zalewy. Dodać do pokrojonych jajek. Wymieszać. Do jajek z groszkiem dodać majonez. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić do lodówki
Gospodyni Miejskawyłożonej papierem do pieczenia lub w formie na muffinki nasmarowanej masłem i wysypane mąką. Odstawiamy je jeszcze na 20 minut do napuszenia. 9. Każdy ślimaczek smarujemy pędzelkiem mieszanką białka jaja i mleka. Posypujemy delikatnie cukrem. 10. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze ok. 20 minut, aż do zarumienienia. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Tak jak wspomniałam
two broke sisterssycące placuszki z kurczakiem i marchewką pieczone w piekarniku. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeden placuszek to 174 kcal. Składniki (ok 6 placuszków): 3 jaja podwójna pierś z kurczaka 5 łyżek mąki orkiszowej (lub innej) 2 łyżki otrębów owsianych duża marchew 3 łyżki startego żółtego sera 3 łyżki mleka sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano Przygotowanie
e-PrzepisyKulinarnemleka 8 łyżek cukru Masa kokosowa: 2 jajka 10 dag cukru 20 dag wiórków kokosowych 10 dag masła Wykonanie: Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, wybić jaja, dodać masło, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Budyń rozmieszać w niewielkiej ilości mleka, resztę przelać
Krakowskie smaki Anidużą ilością rodzynek i gęstym lukrem. Trudno się dziwić, że skusiła księdza bądź co bądź - jeszcze w poście;) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 kostki masła 3 jaja 1 szklanka mleka 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru garść rodzynek sułtańskich Mleko podgrzewamy lekko - nie powinno parzyć, dodajemy do niego cukier, 2 łyżki mąki i rozkruszone drożdże. Dobrze
Kulinarne Inspiracjektórych jeszcze nigdy nie używałam, np. harissę. Zakupy zrobione, obiad przygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka harissy olej rzepakowy do smażeni sól pieprz mielona kolendra dowolny makaron(...)mnie pełnoziarniste wstążki Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Mięso zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w malakserze ( ja zmiksowałam ). Do mięsa dodać jajko oraz łyżkę bułki tartej. Doprawi solą i pieprzem. Z masy formować małe pulpeciki, obtaczać delikatnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć pulpety z obu stron do lekkiego zrumienienia. Cebulę
kolorowotorcikowoobranych migdałów 120 g białek (60+60) w temperaturze pokojowej 50 ml wody skórka z cytryny ew. barwnik (żelowy/sypki) Rozmarynowy lemon curd: 4 cytryny 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu Migdały mielimy na proszek starając się, żeby ziarenka były jak najdrobniejsze, nie mogą jednak zamienić się(...)Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia - dzięki temu łatwiej się odklejają. Bierzemy się następnie za przygotowanie kremu. Cytryny dokładnie myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy jajka, cukier, mąkę i olej, mieszamy trzepaczką aż do połączenia się składników. Garnek z masą wstawiamy na najmniejszy palnik i bardzo powoli podgrzewamy, cały czas mieszając. Krem powinien mieć mocno budyniową
sama złodyczkwaśniej śmietany - 1 łyżka lodowatej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy serowej: - 900g tłustego twarogu - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie Crème fraîche) - 5 jaj - 1 i ¼ szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 budyń waniliowy - 125g gorzkiej czekolady (81% kakao) - aromat rumowy Składniki na polewę: - 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego - 200g czekolady gorzkiej
mojewypiekiinietylkowłasny na idealne ciasto na tartę TU 250g boczku 3 średnie cebule 200g zielonej fasolki szparagowej - mrożonej 6 szt pomidorów suszonych - z zalewy 125g sera mozzarella (1 kulka) 2 jaja - lub 1 całe jajko i 1 z białek pozostałych z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18% 1/2 łyżki mąki sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany - do smaku, można eksperymentować
Grunt to przepis!