jajko - 22300 przepisów (strona:263/1487)

EKSPRESOWE KOKOSOWE JEŻYKI BEZ GRAMA MĄKI. 120

sklepowe jeżyki z glutenem przeganiamy i szyderczo machamy im z przodu, na pożegnanie. Modyfikacje dla tych mocno "nietolerancyjnych". Kiedy w naszym domu występowała mocna skaza białkowa, wywoływana głównie jajami kurzymi, sprawdziło się zamienienie ich na jajka przepiórcze. Trzy małe jajeczka odpowiadały w tym wypadku jednemu "normalnemu". Wiemy, że u wielu uczulonych ta zmiana zdała egzamin. Jest to jednak indywidualne

Wypisz Wymaluj
Zupa gruszkowa na winie 91

Bardzo aromatyczna zupa o intensywnym smaku. Składniki: 10 gruszek 1 szklanka białego wina wytrawnego 20 dag cukru ½ litra śmietany 3 żółtka jaja 1 cytryna Wykonanie: Gruszki obrać, pokroić, włożyć do garnka, zalać jednym litrem wody i rozgotować- następnie zmiksować. Dodać wino, wsypać cukier, startą skórkę z cytryny i przyprawić solą do smaku. Śmietanę ubić z żółtkami, zamieszać rozgrzaną zupą

Tradycyjna Kuchnia
Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs 152

ciastek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (450 g), rozmrożonego 1 opakowanie (100 g) suszonych fig Bakalland , 100 ml soku jabłkowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 1 jajko, roztrzepane cukier do posypania cukier puder do podania Przygotowanie: Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw. W małym rondelku umieściłam figi wraz z sokiem, zagotowałam i odstawiłam na kilka(...)nadzieniem naciągając je tak, by powstała plecionka. Docisnęłam brzegi i pokroiłam ostrym nożem na 10 -12 mniejszych ciasteczek. Ponownie docisnęłam brzegi aby nadzienie nie wypłynęło. 6. Wysmarowałam ciasto jajkiem i posypałam cukrem. Włożyłam do piekarnika i piekłam przez 30-35 minut, lub do ładnego zarumienienia. 7. Po wyjęciu z piekarnika posypałam cukrem pudrem. Smacznego! English version Pastries with pudding

karmelowy
Ramen wołowina/ indyk 138

gałązki rozmarynu 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 5 cm imbiru 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sambal oelek 2,5 litra wody Topping: 1 omlet z dwóch jaj, smażony i zwinięty w rulon, pokrojony w plastry kilka grzybów mun (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut) wołowina oraz indyk z wywaru marynowany w sosie sojowym i przesmażone

Mango Papaja
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 195

łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych 1 jajko opcjonalnie sól pieprz Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

Fabryka pomysłów
Pomarańczowo – czekoladowy torcik na białkach 247

przełożyłam kremem z pomarańczy, które ma intensywny smak, zapach i kolor :) Cały torcik polałam pięknie błyszczącą polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao KREM POMARAŃCZOWY: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki

https:KKuchniaMniam
Kawowo - śmietankowy przekładaniec 194

spód , dwie śmietanowo-jogurtowe warstwy i kawowa galaretka  - która jest tutaj taką kropką nad i . Składniki : Kawowy spód: 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej  1/4 szklanki wrzącego mleka 2 jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru  1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie(...)naturalnego (najlepiej typu greckiego ) 7 łyżek cukru pudru  6 łyżeczek żelatyny 1 galaretka pomarańczowa Wykonanie : Spód : Kawę zalać wrzącym mlekiem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z jajkami , nadal ucierając wsypywać cukier. Wlać kawę i przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia  Połączyć dokładnie wszystkie składniki i wylać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Malinowa Kawiarenka
Batony musli 473

Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag płatków owsianych - górskich po 5 dag ziaren słonecznika, dyni, wiórek kokosowych,  siemienia lnianego, orzechów włoskich, migdałów w całości garść żurawiny 2 jajka + 3 białka 4 łyżki miodu 4 łyżki oleju kokosowego- rozpuszczonego Przygotowanie : Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać Dodać olej, ubite jajka i białka na pianę, wymieszać dokładnie

Proste Potrawy
Racuszki ryżowo - cytrynowe. 132

Składniki : 1 szklanka mleka 1 szklanka ( 10 dkg ) płatków ryżowych  2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny olej do smażenia cukier puder do dekoracji Sposób wykonania :   M leko zagotuj, na wrzące mleko wsyp płatki ryżowe i gotuj ciągle mieszając około 3-4 minut, aż masa(...)zgęstnieje. Odstaw pod przykryciem. Jajka ubij na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do masy ryżowej, wymieszaj. Wsyp startą skórkę cytrynową i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany olej wykładaj łyżką gotowe ciasto. lekko wyrównaj, aby powstały okrągłe racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe udekoruj lekko cukrem pudrem

Przepisy i porady kulinarne
Cynamonowe palmiery 118

wypieki z ciasta francuskiego. Wystarczy że macie ciasto w lodówce i 20 minut czasu i możecie do kawy cieszyć się cudownie cynamonowymi palmierami. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego cynamon cukier jajko Sposób przygotowania: Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy warstwą cynamonu oraz cukru. Zawijamy z obu stron w rulony aż oba zawinięte boki spotkają się(...)środku. Kroimy ostrym nożem na kawałki o szerokości około 1,5 cm. Każdy kawałek smarujemy z boków roztrzepanym jajkiem. Wierzch posypujemy cukrem. Pieczemy w 210 stopniach C przez około 12-15 minut

Pyry na Gaz
Tarta pieczarkowo - serowa 316

mała, czerwona papryka; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia warzyw. Sos beszamelowo-serowy: 1 szklanka mleka; 2 łyżki masła; 1 łyżka mąki pszennej; 2 żółtka jaj; 2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 150 g startej mozzarelli; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Forma do tarty; Papier do pieczenia; 200 g grochu/fasoli do obciążenia ciasta

Gospodyni Miejska
Baba drożdżowa z żurawiną 123

Prosta drożdżowa baba.     Składniki: -5 dkg drożdży -350 ml ciepłego mleka -5 łyżek cukru -1/2 kg mąki pszennej -7 dkg masła -4 żółtka i jedno całe jajko -szczypta soli i wanilii -2-3 garści żurawiny Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Dolewamy 1/2 szklanki mleka. Dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i 4 łyżki(...)wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy do natłuszczonej formy babowej z kominem o pojemności ok. 2,5 l i odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy 30-40 minut. Wyjmujemy z formy i gotowe. Po wystudzeniu babę można

Maminek kulinarny
Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą 132

pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą, bez drożdży, więc bez oczekiwania na wyrośnięcie – dla łasuchów… i nie tylko.   Składniki: - 650g serka mascarpone - 650g mąki tortowej - 6 jaj - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.50 ml białego rumu - woda różana - marmolada wieloowocowa twarda Dodatkowo: - olej do smażenia - lukier   Mascarpone przekładamy do miski, wbijamy całe jajka (najlepiej

mojewypiekiinietylko
Czyste szaleństwo, czyli jedenaste urodziny 203

można też ją wyjąć wcześniej. U nas było w wersji na ostro - lubimy, gdy szczypie w język. Odwrócone ciasto z gruszkami i karmelem Składniki: (na formę 20x20 cm) 2 jajka 90 g cukru 50 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia gruszki w karmelu: 1 kg gruszek 1 papryczka chilli(...)papryczkę.  Owoce wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odlać 250 ml sosu, resztę wylać na gruszki. Odstawić. Czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku z masłem, rozpuścić. Przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać. Masę czekoladową wylać na gruszki. Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zebra 487

łyżki masy na zmianę, co przyspieszy cały proces. Kto nie miał jeszcze okazji upiec zebry własnoręcznie, temu polecam mój rodzinny, sprawdzony przepis :) Składniki: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 5 jaj (w temperaturze pokojowej) 1 1/2 szklanki cukru 1 szklanka Sprite’a (lub innego gazowanego napoju cytrynowego ew. gazowanej wody) 1/2 szklanki oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania