mną na spacerze). A cały sekret w cudownym sosie. Składniki (na 3 burgery): bułki do hamburgera 300g mięsa mielonego wieprzowego przyprawa do mięsa mielonego (tak z pół opakowania) jajko trochę bułki tartej sałata ogórek konserwowy pomidor cebula czerwona ser żółty (najlepiej topiony w plastrach) boczek w plastrach 6 sztuk ketchup sos: 4 duże łyżki majonezu 1 łyżka śmietany(...)kiszony kilka pieczarek marynowanych pół cebuli trochę octu łyżka cukru sól pieprz toskańskie frytki: ziemniaki szałwia świeża tymianek świeży czosnek 5 ząbków sól morska olej Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Odstawiamy. Przekrawamy bułki i wstawiamy do piekarnika. Kroimy ziemniaki w grube słupki (wcześniej myjemy - zostają w skórce). Osuszamy i wrzucamy na zimny olej (oleju
Brzuszki Łakomczuszkizasady i użyłam to co miałam czyli jedną czekoladę mleczną, drugą gorzką) 300g cukru (myślę, że 200g spokojnie by wystarczyło, jeżeli bierzemy 2 gorzkie czekolady powinno być 300g) 6 jajek 100g mąki kostka masła W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Jajka ubijamy, gdy są już ubite stopniowo dodajemy cukier, następnie mąkę, a na koniec przestudzoną masę czekoladową. Całość dokładnie
Brzuszki ŁakomczuszkiSkładniki: SPÓD: 120g herbatników w czekoladzie (no dobra jednego zjadłam i zastąpiłam zwykłym herbatnikiem) 2,5 łyżki kakao 100g miękkiego masła MASA SEROWA: 800g twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 200g mascarpone 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego 250g nutelli ewentualnie łyżka kakao (ja nie użyłam) POLEWA: 100g nutelli 70 ml śmietanki 30% 1 łyżka(...)rozdrabniamy. Łączymy z kakao i masłem, starając się uzyskać jednolitą masę. Rozkładamy na spodzie blachy (okrągła 23cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie bierzemy się za masę serową. Ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, budyń i ubijamy. Gdy uzyskaliśmy jednolitą masę - dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy cukier waniliowy, do drugiej nutellę i opcjonalnie kakao. Mieszamy. I teraz
Brzuszki ŁakomczuszkiOjej aż nie mogłam się powstrzymać i zjadłam na balkonie. Let's go! Składniki: młode ziemniaczki młoda kapusta 200g boczku wędzonego łyżka mąki 3 szklanki wody trochę oleju schab jajko bułka tarta 2 pęczki koperku ziele angielskie liść laurowy sól i pieprz No to po kolei zacznijmy od informacji dla formalności. Myjemy ziemniaczki i wstawiamy do osolonej wody(...)garnka boczek. Całość trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu. Na koniec wsypujemy posiekany koperek (pęczek). Czas na schaboszczaki. Rozbijamy doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielone) - obustronnie. Obtaczamy w jajku, potem w bułce tartej i na rozgrzany olej. Ziemniaczki pewnie już są gotowe do odlania, więc odlewamy, następnie trochę osuszamy na gazie - możemy w tym czasie dodać już posiekany koperek
Brzuszki Łakomczuszkizjesz pyszne, ciepłe bułeczki. Przepis pochodzi z bloga W winogronowym gaju. Do dzieła. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 55g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki miodu (użyłam miodu akacjowego, który otrzymałam od Paczki Warzyw o współpracy pisałam tutaj). Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i odstawiamy(...)minut. Następnie masło i miód rozpuszczamy w rondlu, potem pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Do dużej miski wlewamy drożdże, masło z miodem, dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy ręcznie. Z wyrobionego ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Brzuszki Łakomczuszkidokładnie herbatę malinową Dilmaha) i placki ziemniaczane. Herbatę piję codziennie, więc przyszła pora na placek... zbójnicki. :) Składniki: NA PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka NA GULASZ: 0,5 kg łopatki 2 papryki 2-3 pomidory 0,25kg pieczarek 2 cebule ząbek czosnku papryka słodka mielona kostka wołowa sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy(...)było mięciutkie, wręcz rozpływało się w ustach. Teraz możemy zabrać się za placki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Ścieramy również w ten sposób cebulę i czosnek. Dodajemy jajka i mąkę (na oko aby masa się trochę zlepiła). Rozgrzewamy olej, nakładamy masę i smażymy placka warto na tym etapie go posolić. Gdy placek ładnie się zrumieni odsączamy
Brzuszki Łakomczuszkijednak tym razem na klasykę rodzaju czyli placki z kwaśną śmietaną i łososiem, mmm... Z podanych proporcji wyszło 9 placków. Składniki: 4 średniomałe ziemniaki pół średniej cebuli pół jajka trochę mąki olej śmietana 18% łosoś szczypiorek sól, pieprz Ziemniaki ścieramy na tarce. 3 na grubych oczkach, jednego na powierzchni dzięki, której otrzymamy papkę. Gdy ziemniaki są już starte solimy(...)dodajemy pół rozbełtanego jajka, posiekaną w drobną kosteczkę cebulę (można również dodać rozgnieciony ząbek czosnku). Całość porządnie mieszamy i na koniec doprawiamy pieprzem. Placki kładziemy na gorący olej. I tutaj najważniejsza kwestia olej nie może być ani zbyt gorący aby nam od razu nie spalił placka, ami zbyt chłodny aby masa nim nasiąknęła. Powinien pyrkać wokół uformowanego placucha. Po usmażeniu
Brzuszki Łakomczuszkitwarożkowy, może być a'la camembert) mi w udziale przypadł twarożkowy :) szynka dojrzewająca (może być prosciutto, ja jednak najbardziej lubię hiszpańską) 3-4 figi 2-3 łyżki śmietany 18% jajko Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkujemy ciasto(...)nagrzanego piekarnika (190 st) na 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy groch i pieczemy kolejne 5-10min. W tym czasie rozdrabniany do miseczki ser, dodajemy śmietanę, jajko. Całość mieszamy. Gdy spód do tarty jest gotowy, wylewamy masę i układamy na niej pokrojone w ćwiartki figi oraz szynkę. Wstawiamy na piekarnika "na oko" po 15 min warto przyjrzeć się
Brzuszki Łakomczuszkiłyżeczka zmielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli morskiej 50 g tartego sera Bursztyn 1 łyżka musztardy 1 jajko 50 g tartej bułki trochę tartej bułki do obtoczenia kotletów DODATKI: bułka pozostałe - co kto lubi, u mnie powstała wersja męska i damska: WERSJA MĘSKA: papryka marynowana podsmażony boczek dużo(...)dobra zacznijmy od burgerów. Drobno kroimy cebulę i szklimy na patelni. Do miski przekładamy mięso, ostudzoną cebulę, oliwę, zmielony kmin i ziarna kolendry, sól, pieprz, starty ser, musztardę, jajko, bułkę tartą. Wszystko delikatnie mieszamy. Następnie formujemy burgery, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Układamy składniki na bułce i wsadzamy na chwilę do piekarnika, żeby złapało temperaturę. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkimięsa wołowego UWAGA! Nie mielone z marketu wołowo-wieprzowe w plastikowej foremce. Porządne, dobre mięso - to sekret klopsików. garść świeżych ziół drobno posiekanych (np. koperek, szczypiorek, natka pietruszki) duże jajko 100ml mleka 75g bułki tartej 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól morska, świeżo zmielony pieprz oliwa SOS: sok z 1/2 cytryny 300ml bulionu wołowego (poszłam na skróty 300ml wody + kostka(...)wołowa) 1 łyżka mąki 60ml śmietanki 36% 200g dżemu z żurawiny Siekam drobno zioła, wrzucam do miski. Dodaję mięso, jajko, bułkę, mleko, ziele angielskie, sól i pieprz. Łączę całość rękoma. Mokrymi dłońmi formuję malutkie kulki. Można je teraz schować na godzinę do lodówki, żeby stężały ale jeśli nie ma się czasu - od razu na patelnię. Do smażenia klopsików najlepiej sprawdzi
Brzuszki Łakomczuszkijogurtowo - tymiankowy i mamy cudowne danie. :) Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu". Składniki: PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku garść liści świeżego majeranku 1 małe jajko sól, pieprz olej rzepakowy do wysmarowania blachy SOS: 1 jogurt naturalny 0% 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Następnie obieramy cebulę(...)ścieramy na drobnych oczkach. Do masy dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy. Całość mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oleju rzepakowym. Nakładamy i formułujemy placuszki, następnie smarujemy każdy placek od góry pędzelkiem zanurzonym w oleju. Pieczemy w piekarniku 200st - 25min. W tym czasie przygotowujemy sos, łączymy składniki, mieszamy i wsadzamy do lodówki. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkizapach. Możecie spokojnie przygotować pasztet z połowy przedstawionych proporcji i tak wyjdzie cała keksówka. Składniki: 500g czerwonej soczewicy 1 garść pistacji (ja wykorzystałam pisatecje surowe łuskane Skworcu ) 2 jajka 2cm imbiru 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki nasion kolendry 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 marchewki sól, pieprz Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i startą(...)drobnych oczkach oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zalewamy wodą, solimy i zagotowujemy. Ja trzymałam na patelni do czasu aż ciecierzyca zrobiła się pastą. Zdejmuję z ognia, dodaję jajka i pistację. Masę przelewam do keksówki wyłożonej papierem. Piekę 30 min w 160 st (tutaj najlepiej zrobić test suchego patyczka, może nie suchego ale sprawdzić czy nasz pasztet się troszkę "ściął
Brzuszki Łakomczuszkigalarecie? No ja nigdy nie kupiłam karpia poza sezonem świątecznym. W związku z tym, że karp musi być smażony w panierce, to panierkę zrobiłam z płatków owsianych i jajka i usmażyłam na minimalnej ilości oliwy z oliwek. Do tego puree ziemniaczane ale zamiast śmietanki - jogurt naturalny, odrobinka masła i ... chrzan. Puree ziemniaczano - chrzanowo - rewelacja! Całości dopełniła kapusta kiszona. Składniki: karp(...)płatki owsiane 2 jajka mąka pełnoziarnista oliwa ziemniaki łyżka masła jogurt naturalny chrzan kapusta kiszona sól, pieprz Karpia trzeba oprawić (to dla facetów), gdy już będzie gotowy myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce rozbijamy jajca i dodajemy płatki owsiane (nie wiem ile musi wyjść papka, leciutko lejąca). I teraz obtaczamy karpia mąką (ja wykorzystałam pełnoziarnistą), następnie wkładamy
Brzuszki Łakomczuszkizachwycone. Przepis na podstawie bloga Foodstoriesblog . Składniki (na 10 - 12 donutów): 200 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżeczka proszku do piecznia szczypta soli 80 ml mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 60 ml zmiksowanych brzoskwiń (1 - 2 małe) cukier puder zmiksowane brzoskwinie Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremkę na donuty wysmarować tłuszczem.Wszystkie suche składniki wymieszać(...)misce. Dodać olej, jajko, mleko i zmiksowane brzoskwinie. Wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką. Formę wypełnić masą (do połowy wysokości). Wstawić do piekarnika na około 10 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Z cukru pudru i zmiksowanych brzoskwiń przygotować lukier. Na 2 łyżki cukru potrzeba mniej więcej 1 łyżeczkę puree. Taka ilość wystarczy na polukrowanie
Sto kolorów kuchniCiasto inspirowane jest kostką alpejską z bloga Gosi , przygotowałam je na konkurs . Choć nie odzwierciedla dokładnie przepisu Gosi, bo ja zawsze muszę dodać swoje trzy grosze. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki cukru Masa z masłem orzechowym : * 100 g miękkiego masła * słoiczek masła orzechowego około 300 g * 150 g małych bezików Masa śmietanowa(...)śmietany kremówki 30 % * 2 łyżeczki żelatyny * 1/4 szklanki wrzątku Dodatkowo : tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając cukier. Wymieszać mikserem na małych obrotach z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelać do prostokątnej formy. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Przekroić na pół. Miękkie masło ubić z masłem orzechowym, dodać pokruszone bezy. Wymieszać i wyłożyć
Magiczne Życie Marty