ciastem piwnym. A z pozostałego ciasta z powodzeniem można zrobić placuszki. Przepis z Magazynu Kulinarnego Poradnika Domowego, nr 2/2014. Składniki: 30 dag cienkich parówek 25 dag mąki 2 jajka 1 szklanka piwa 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sok z 1 cytryny szczypta kurkumy sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Parówki obrać z osłonek, pokroić każdą(...)nakłuć widelcem. Sok z cytryny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem. Parówki zalać przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Piwo połączyć z jajkami i przesianą mąką za pomocą trzepaczki lub miksera, by uzyskać gładkie ciasto. Dodać kurkumę, sól i pieprz - wymieszać. Odstawić na 20 minut. W rondelku rozgrzać olej. W cieście zanurzać parówki
Pasja Smakuobiad, bo dzięki ziemniakom jest naprawdę sycącym daniem. Zapraszam! Składniki: 6 dużych ugotowanych ziemniaków 2 średnie czerwone cebule kilkanaście zielonych oliwek 1/2 żółtej papryki 6 jajek 300 ml śmietany 20 dag żółtego sera 100 g chorizo pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki pokroić w talarki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę, a chorizo i oliwki w plasterki. Ser zetrzeć(...)odłożyć do miski. Na powstałym tłuszczu podsmażyć cebulę oraz paprykę i przełożyć do chorizo. Do warzyw i chorizo dodać oliwki, szczypiorek, ziemniaki i ser - wymieszać. Śmietanę wymieszać z jajkami i doprawić do smaku. Wlać do miski z warzywami i wymieszać. Wylać na patelnię (którą można wstawić do piekarnika) i smażyć ok. 4 minut, a zetnie się spód. Piekarnik rozgrzać
Pasja Smakuporanki sprawiają także, że chciałoby się celebrować śniadania w nieskończoność. Dziś zapraszam Was na... wiosenną bagietkę. Było pysznie. Składniki: 1 bagietka 2 plastry pomidora 2 plastry wędzonego boczku 1 jajko ugotowane na twardo (pokrojone w plasterki) garść rukoli 1 łyżeczka masła świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Bagietkę przekroić wzdłuż, a spodnią część posmarować masłem. Na bagietce ułożyć rukolę, podsmażone plastry boczku(...)plasterki pomidora i jajko. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć drugą częścią bagietki
Pasja Smakumąki szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju sól Farsz: 25 dag mielonej wołowiny 1 marchewka 4 cm kawałek imbiru 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki sosu sojowego jajko łyżka bułki tartej chińska przyprawa 5 smaków pieprz kajeński olej do smażenia Wykonanie: Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Powoli dolewać wody i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać olej(...)uzyskania jego plastyczności. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Mięso przełożyć do miski, dodać startą na tarce marchew, drobno pokrojony imbir, kolendrę, jajko i bułkę tartą. Doprawić sosem sojowym, pieprzem kajeńskim i przyprawą 5 smaków. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i szklanką wycinać koła. Na każdy nałożyć łyżkę farszu
Pasja Smakuwykonania z łatwo dostępnych składników. Przede wszystkim królują w niej pieczarki i chrupiący por. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", s. 94. Składniki: 1/2 kg pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 1 por 1 jabłko 1 puszka zielonego groszku majonez sól pieprz kwasek cytrynowy sok z cytryny Wykonanie: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i gotować w osolonej wodzie(...)dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok. 10 minut. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Jabłko po obraniu zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Por pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać, dodać groszek i majonez. Doprawić do smaku
Pasja Smakutego dania nadają się przede wszystkim ryby białe, ja skorzystałam z filetów miruny. Składniki: 2 filety z miruny 1 pomidor 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej Wykonanie: Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem. Podzielić na dwa kawałki i odłożyć na pół godziny. Widelcem rozkłócić jajko, obtoczyć w nim filety, a następnie
Pasja Smakuwielkanocnej babki. Przyznaję, że wyszła bardzo dobra. Jak na moją pierwszą samodzielnie wykonaną babkę to jest naprawdę idealna. Szczęście debiutanta, tak to się chyba mówi? Składniki: 4 jajka szklanka cukru 250 g masła 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 4 łyżki kakao DecoMorreno 4 łyżki wiśniówki tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy(...)Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na białą masę. W robocie utrzeć masło, następnie powoli dodawać masę jajeczną i wciąż ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski i wymieszać z cukrem wanilinowym. Dodać do utartej masy i wymieszać łyżką. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą, a następnie wlać do niej połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao, wiśniówkę
Pasja Smakuszklanka mąki 3/4 szklanki mleka sól, pieprz chili, bazylia, oregano 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 6 plastrów szynki 1/2 pęczka szczypiorku 10 dag startego żółtego sera 1 jajko Wykonanie: Mąkę, mleko i jajko połączyć za pomocą trzepaczki. Dodać kukurydzę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i szynkę, posiekany szczypiorek i żółty ser. Doprawić do smaku przyprawami i ziołami
Pasja Smakusporo, więc obiad na 2 dni zapewniony. Deska wykonana przez Męża :* Składniki: 200 g białego ryżu 450 g mięsa mielonego z indyka 1 marchewka 1/2 pęczka pietruszki 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej (lub mniej w zależności od tego jak "mokra" jest masa) sól, pieprz Wykonanie: Ryż przepłukać i zalać 2 kubkami wody. Ugotować, odcedzić i przełożyć do miski(...)Marchewkę ugotować na parze i pokroić w kostkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i mięso mielone. Do masy wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety można podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie wybór padł na dip i świeże pomidory
Pasja Smakuzrobienia nie tylko z truskawkami. Inne owoce też będą pasować. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Składniki: 200 g masła 160 g cukru szczypta soli 4 jajka 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 600 g truskawek (lub innych owoców) Kruszonka: 100 g masła 50 g cukru(...)Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę w misie miksera. Dodać szczyptę soli i ucierać dalej dodając po jednym jajku. Na koniec dodać suche składniki i na bardzo wolnych obrotach połączyć wszystkie składniki, by uzyskać jednolitą masę. Masę przelać do formy (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście poukładać
Pasja Smakupostaci niesamowitego zapachu unoszącego się w domu z pewnością wywoła uśmiech na każdej twarzy :) Składniki (30 ciasteczek): 200 g Nutelli 130 g masła 1 i 3/4 szklanki mąki jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia Masło ucieramy do momentu, gdy będzie puszyste i zjaśnieje. Dodajemy jajko, Nutellę i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy dokładnie
sama złodyczbiszkopty. Z takiego zbioru składników znalezionych w kuchni powstał deser, który na pewno powtórzę jeszcze nie raz! Składniki na 12 mini serniczków: 250 g białego, tłustego sera 2 duże jajka 1 dojrzały banan 3 łyżki nutelli 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36% 12 okrągłych biszkoptów 6 dużych truskawek listonic_type(...)fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ser (najlepiej w temperaturze pokojowej) mielimy w malakserze (lub tradycyjnie w maszynce). Gdy będzie gładki dodajemy jajka i pokrojonego na mniejsze części banana – całość miksujemy pulsacyjnie. Następnie dodajemy śmietanę, cukier puder, nutellę i proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia się składników – masa powinna być dość rzadka. Do otworów w blaszce na muffinki
Poezja smakuSkładniki: ciasto francuskie, 400g filetu z kurczaka, puszka krojonych pomidorów, ząbek czosnku, cebula, sól, kilka gałązek bazylii, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, jajko, sezam do posypania. Wykonanie Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Smażyć chwilkę. Następnie dodać pomidory(...)smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić. Masę rozsmarować na cieście francuskim. Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki grubości około 2 cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Podawać np. na liściach sałaty
Z miłości do słodkościSkładniki: -2 szklanki mąki orkiszowej(ja dałam 700) -1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki soli -1/2 szklanki wiórków kokosowych -2 jajka -1 szklanka mleka kokosowego -36g roztopionego i schłodzonego oleju kokosowego (lub 4 łyżki masła) -3/4 szklanki ksylitolu -1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego -wiórki kokosowe do posypania muffinek, ok. 1/3 szklanki Przygotowania: 1. Nagrzewamy piekarnik(...)piekłam bez termoobiegu) 2. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe. 3. W drugiej misce mieszamy ostudzony olej(lub masło), cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe. 4. Dodajemy suche składniki do mokrych mieszając je dokładnie, jednak nie za długo. 5. Nakładamy gotowe ciasto do foremek na muffinki, posypujemy je wiórkami kokosowymi
Smaczne ZdroweSkładniki: -500 g płatków owsianych -120 g oleju kokosowego(lub 200 g masła) -2 jajka -1/2 szklanki cukru brązowego(ja użyłam ksylitolu) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki orkiszowej(2000) -odrobina olejku(nie trzeba) -ewentualnie 3 łyżki sezamu Przygotowanie: 1. Roztapiamy tłuszcz, ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do tego resztę składników. 2. Mokrymi dłońmi formujemy kulki
Smaczne Zdrowe