jajko - 22300 przepisów (strona:1020/1487)

Ciasto ze śliwkami 331

dużo. Znalazłam prosty przepis, ciastko wyszło bardzo dobre. Także polecam i Wam. [przepis z dod. do Poradnika Domowego : Obiad w pół godziny] Składniki: 1 kg twardych śliwek 4 jajka 1,5 szklanki mąki szklanka cukru pół szklanki oleju łyżka wody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: 1. Jajka ubić mikserem z solą i łyżką

Pasja Smaku
Kolorowe ryżowe kotleciki 212

pudełeczku do pracy. Wciąż poszukuję kolejnych przepisów i inspiracji do sprawdzenia. Dzisiaj taką inspiracją był wpis Evity. Składniki: 2 woreczki ryżu pół czerwonej papryki 4 ogórki konserwowe 2 jajka 2 plastry żółtego sera kilka gałązek koperku sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej (+ bułka tarta do obtoczenia) Wykonanie: 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu (u mnie to 13 minut(...)gotowania ryżu i wydaje mi się on rozgotowany). Przełożyć do miski i odstawić do ostudzenia. 2. Warzywa i ser kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. 3. Do ryżu dodajemy jajka, bułkę tartą, ser, koperek i warzywa. Doprawiamy i mieszamy na jednolitą masę. 4. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Rada: Podczas formowania kotlecików

Pasja Smaku
Sałatka z kurczakiem i orzechami 288

Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy słoik selera marynowanego 15 dag rodzynek 20 dag orzechów włoskich puszka białej fasoli średni słoik pieczarek marynowanych 4 jajka pęczek szczypiorku majonez sól, pieprz Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem pieprzu. 2. Rodzynki sparzyć, orzechy uprażyć i pokroić. 3. Pieczarki(...)szczypiorek drobno pokroić. 4. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. 5. Odcedzić seler, kukurydzę i fasolę. 6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać majonez i doprawić. Smacznego

Pasja Smaku
Pomidorowe pulpeciki rybne 187

szerokim łukiem omijając rybę smażoną w panierce. Poszukując kolejnego przepisu trafiłam na TEN . Bardzo smaczne i delikatne pulpeciki ugotowane na parze. Polecam! Składniki:  500 g filetów dorsza 1 jajko mały koncentrat pomidorowy łyżka natki pietruszki łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku łyżka bułki tartej Wykonanie: 1.   Rybę zmielić w maszynce.  2. Do masy rybnej dodać(...)jajko, koncentrat, natkę, przyprawy i bułkę tartą. 3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Z masy formować niewielkie pulpeciki. 4. Pulpeciki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, gotowa przez ok. 15 min. Rada: Pulpeciki same w sobie są dość suche, lepiej smakują polane sosem. U mnie sos: jogurt naturalny, koperek i sok z cytryny

Pasja Smaku
Pączki angielskie 279

trafiłam na TEN przepis. Wyszły takie jak miały być, miło sobie czasem przypomnieć pewne rzeczy i zdarzenia za sprawą jednego smaku. Składniki: 2 opakowania serka homogenizowanego 3 jajka 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego aromat waniliowy cukier puder olej Wykonanie: 1. Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia

Pasja Smaku
Ruloniki z szynki faszerowane masą jajeczną 200

szybka do przygotowania przekąska na świąteczne śniadanie. Dobrze sprawdzi się również na innych imprezach. Składniki: ok. 16 plastrów szynki (ich ilość zależna jest od zapotrzebowania i ilości gości) 5 jajek ugotowanych na twardo szczypiorek 2 łyżki chrzanu 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku paski papryki i rzodkiewka do przystrojenia Wykonanie: 1. Jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół, wyjąć

Pasja Smaku
Sałatka z makreli wędzonej 443

pojawiła się na stole w Wielki Piątek. Bardzo pasuje do kromki razowego chleba. [Przepis z książki "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009] Składniki: 1 makrela wędzona 4 jajka 10-15 dag żółtego sera 1/2 pęczka szczypiorku majonez sól, pieprz Wykonanie: 1. Makrelę oczyścić, wyjąć ości i pokroić. 2. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. 3. Ser zetrzeć na tarce

Pasja Smaku
Babka kokosanka 197

piękna i smaczna, że muszę ją pokazać.  Składniki: 250 ml oleju słonecznikowego 250 ml ajerkoniaku 20 dag cukru pudru 1 cukier wanilinowy 5 dag wiórków kokosowych 5 jajek 17,5 dag mąki pszennej 7,5 dag mąki ziemniaczanej 1 proszek do pieczenia 15 dag białej czekolady 5 dag gorzkiej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka ubić w misie robota

Pasja Smaku
Migdałowe ciasto z rabarbarem 191

bardzo dobre :) Składniki (tortownica 22cm) : 250 g rabarbaru 150 g mąki 40 g drobno zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g miękkiego masła 130 g cukru 2 jajka 100 ml jogurtu naturalnego 2 dodatkowe łyżki jogurtu lub 2 łyżki amaretto otarta skórka z 1 cytryny 1 cukier wanilinowy  płatki migdałów i cukier trzcinowy Wykonanie:  1. Rabarbar(...)umyć, obrać i pokroić. Przesmażyć na patelni. 2. Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia.  3. W misie robota utrzeć masło z cukrem, dodawać po jednym jajku i miksować do czasu aż masa będzie jednolita. 4. Stale miksując dodać skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i amaretto. Następnie na przemian dodawać jogurt i mąkę.  5. Ciasto przelać

Pasja Smaku
Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi 229

czasu w maju, ale szparagi kusiły, kusiły i skusiły. Szybka tarta na francuskim spodzie plus dodatki z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół pęczka szparagów pomidorki koktajlowe 3 jajka 100 g śmietany 18% 10 dag żółtego sera 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki. Szparagi(...)ugotować na parze.  3. Na cieście położyć starty na tarce o dużych oczkach żółty ser, paski szynki, ugotowane szparagi i pomidorki koktajlowe. 4. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i koperkiem. Polać tak przygotowaną masą tartę. 5. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez ok 35 minut. Albo do czasu ścięcia się masy

Pasja Smaku
Tarta z cukinią i szynką 205

Kolejna tarta, na podobnej zasadzie jak poprzednia, ale kilka składników się zmieniło. Pyszna i lekka :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół cukinii kilka pomidorków koktajlowych 3 jajka 100 g śmietany 18% ser typu camembert 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki. Cukinię umyć i pokroić(...)plasterki.  3. Na cieście ułożyć plasterki cukinii, paski szynki, plasterki sera camembert i pomidorki koktajlowe. 4. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i koperkiem. Polać tak przygotowaną masą tartę. 5. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez ok 35 minut. Albo do czasu ścięcia się masy

Pasja Smaku
Tarta z boczkiem i szparagami 208

Zainspirowała mnie: Dusia . Cudowne połączenie, szybkie do wykonania. Polecam :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół pęczka zielonych szparagów pół kubeczka śmietany 18% 150 g wędzonego boczku jajko 100 g żółtego sera pieprz, sól Wykonanie: 1. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w blaszce do pieczenia z wyciąganym dnem. 2. Szparagi ugotować na parze. Boczek pokroić w dużą kostkę(...)podsmażyć na patelni.  3. W misce połączyć śmietanę, jajko i starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. 4. Gotową masę wylać na ciasto francuskie. Ułożyć na niej szparagi i boczek. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C

Pasja Smaku
Kotlety z papryką 4052

papryki. Na szybko, ciekawie i przede wszystkim smacznie. [źródło: "Przepisy czytelników", nr 8/2012, s. 16-17] Składniki: 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka i pół żółtej papryki 3 jajka 3 łyżki mąki 250 g sera żółtego vegeta sól, pieprz olej do smażenia  Wykonanie: 1. Filet umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. 2. Papryki umyć i pokroić(...)drobną kostkę. Dodać do kurczaka. 3. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  4. Do kurczaka i papryki dodać mąkę i jajka. Przyprawić do smaku. Wymieszać. 5. Na koniec dodać ser i ponownie wymieszać. 6. Na rozgrzanym oleju smażyć na rumiano porcje masy drobiowo-paprykowej z obu stron. Rada: podawać z ziemniakami, ryżem lub dipem

Pasja Smaku
Kotlety z pieczarkami 185

Wydaje mi się, że są jeszcze lepsze, a już na pewno delikatniejsze. Przepis z zeszytu mamy. Składniki: filet z kurczaka 0,5 kg pieczarek 20 dkg żółtego sera 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki zimniaczanej 2 cebule sól, pieprz 2 ząbki czosnku Wykonanie: 1. Kurczaka i pieczarki pokroić w kostkę. Pieczarki lekko obgotować w osolonej wodzie(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule pokroić w drobną kostkę. 3. Do kurczaka dodać pieczarki, cebule i czosnek wyciśnięty przez praskę. Wszystko połączyć z mąką i roztrzepanymi jajkami. Na koniec dodać żółty ser. Doprawić do smaku. 4. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Pasja Smaku
Racuchy z jabłkami 408

Smak dzieciństwa. Ulubione i łatwe do przygotowania. W ostatnim czasie robiłam je już naprawdę wiele razy. Polecam :) Składniki: duży kefir szklanka mąki 2 jajka 4 papierówki (lub 2 większe jabłka) łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Wykonanie: 1. Kefir zmiksować z mąką, jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia. 2. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Dodać do ciasta

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania