przepyszne. Smak dzisiejszych placków był rewelacyjny. Ledwo, ledwo udało mi się zrobić zdjęcie, tak szybko znikały... Ilości oczywiście orientacyjne. Polecam bardzo gorąco! :-) Składniki: - 1,2kg obranych młodych ziemniaków - 3 jajka - ok.300g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej - 1/3 łyżeczki soli - 2 łyżeczki ksylitolu (lub cukru) - olej kokosowy (u mnie bezzapachowy) do smażenia - ksylitol do posypania(...)placków na talerzu Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajka, sól, ksylitol i zamieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i mieszając dodawać stopniowo mąkę orkiszową. Ciasto na placki ma być lekko płynne ale niezbyt rzadkie. Mnie wyszło 300g mąki ale może być równie dobrze mniej lub więcej. Ilość mąki jest zależna od rodzaju użytych ziemniaków. Młode są dość wodniste. Ale wszystko
Smaczne Zdrowemasa serowa 450g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 120g kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki pszennej (15g) 50g cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 2 jajka 250g wydrylowanych czereśni cukier puder do oprószenia Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier oraz zimne masło, składniki posiekać razem, na koniec dodać żółtko i wszystko krótko zagnieść na gładkie ciasto - ciasto schłodzić(...)stopni - po upieczeniu ostudzić - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukry i mąkę, składniki krótko zmiksować na gładką masę, pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując - masę serową wylać na podpieczony kruchy spód - oczyszczone i wydrylowane czereśnie podzielić na połówki, owoce układać blisko obok siebie na masie serowej przecięciem do spodu
Smakołyki Berenikispróbować! Kruche ciasto: 150g mąki pszennej, 125g masła lub margaryny, 100g cukru, 75 g mąki ziemniaczanej, 40g wiórków kokosowych, 500 ml śmietanki 30%, jajko + 3 żółtka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 450g czerwonej porzeczki. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Na przemian dodawać jajko i żółtka oraz przesiane
Z miłości do słodkościskąpane miodem, wprost ubóstwiamy :) Nie wyobrażam sobie tygodnia bez naleśników :) Składniki na ciasto: 250 ml mleka 3,2%, 250 ml wody, 30 dag mąki pszennej (typ 500), 1 jajko, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia. Dodatkowo: owoce: borówki, maliny, jogurt naturalny, miód, masło do ponownego smażenia naleśników. Mąkę przesiać, dodać mleko, wodę, jajko, szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec
Delicious TitbitsPołączenie słodkiego sera i kwaśnej czarnej porzeczki - bosko! Składniki na 12 szt: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 mała łyżeczka pasty waniliowej Skworcu Nadzienie serowe: 1 kostka sera białego ( u mnie 250 g) 1 żółtko domowy(...)mlekiem i cukrem, odrobinę zagarniając mąkę i ten rozczyn odstawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką, dodałam roztrzepane jajka i łyżeczkę pasty waniliowej. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od dłoni dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 40 minut
Blondynka Gotujecukru, 2 łyżki mąki pszennej. Do letniej wody wkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Składniki: 2 jajka, 700 g mąki pszennej + 1 łyżka, szklanka maślanki, 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki, szczypta soli, 100g stopionego masła, szczypta kurkumy dla koloru(...)mnie truskawki, maliny, jagody, borówka amerykańska i porzeczki). Mąkę przesiać, dodać po szczypcie soli i kurkumy oraz 3/4 szklanki cukru. Wymieszać. Dodać zaczyn, stopione masło, maślankę i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. W między czasie umyć owoce i osuszyć. Zasypać łyżką mąki i 2 łyżkami cukru
Z miłości do słodkościmąki pszennej 10 łyżek kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( Douwe Egberts - smak karmelowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2 szklanki maślanki 2 łyżki likieru Latte Macchiato 150 g margaryny 300 ml wody szczypta soli 600 g wiśni cukier puder do posypania Sposób wykonania: Rozpuścić margarynę z wodą(...)misce przygotować mąkę , kakao, kawę, sodę i proszek , wszystko należy przesiać , po czym dodać cukier i wymieszać. Przelać rozpuszczoną margarynę z wodą do miski i dobrze wymieszać. Dodać maślankę , jajka i likier ( może być dowolny). Wiśnie umyć i powyjmować pestki. Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec
Słodkości i nie tylkoPost Wiosenna tarta na kruchym cieście (z rzodkiewką i serem feta) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Omlet z brokułami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Domowa karpatka pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Tarta z malinami i kremem cynamonowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojedietetycznie. Dodatek pysznej konfitury dopełnia całości... smak jest bajeczny... :-) Ja piekę go w tortownicy 26cm. Składniki: - 500g sera mascarpone - 500g ricotty (lub zamiennie 1kg ricotty lub 1kg mascarpone) - 6 jajek - 125ml mleka - 1 i 1/4 szklanki* ksylitolu (lub cukru) - 2/3 szklanki mąki (u mnie 115g mąki orkiszowej typ750) - 100ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier albo Cointreau) - skórka pomarańczowa lub cytrynowa (ewentualnie(...)pomarańczowa O'etkera -1/2 op. Dodatkowo: - trochę masła do wysmarowania formy - trochę bułki tartej do formy - konfitura (u mnie morelowa) * szklanka - 250ml W misie miksera zmiksować sery. Dodać jajka, mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą. Masę
Smaczne Zdroweorzeźwiające i pięknie zielone ciacho. Kto jeszcze nie robił to poleca, bo jest genialnie proste, a efektowne i idealne na upały za sprawą orzeźwiającej galaretki agrestowej. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki
Magiczne Życie Martydłużej utrzymuje świeżość. Dodatek czerwonej porzeczce sprawia że ciasto jest lekko kwaśne i orzeźwiające. W sam raz na upały. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szkl cukru 1,5 szkl oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 kg czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki pszennej(...)cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do obranej, umytej i osuszonej porzeczki dodać cukier, mąkę i wymieszać. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywno (jak do biszkoptu). Wlewać małym strumieniem olej i miksować na wolnych obrotach. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy i miksować na najwolniejszych obrotach. Możemy również mieszać drewnianą łyżką. Blachę
Ala piecze i gotuje