płatków migdałowych 3 łyż eczki żelatyny 1 cukier wani linowy 25 dag masła 1 szklanka mąki p szennej 1 opakowanie budyniu śmketankowego 1 łyż ka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego Wyko nanie: Mleko w puszce gotować przez 3 godziny. Odstawić do przestudzenia. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać(...)mąkę p szenną i ziemniaczaną , budyń i jajko. Wszystko połączyć. Resztę mleka zago tować z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlać wcześniej powstałą masę. Stale mieszając , ugotować budyń i wystudzić. Chłodny budyń połączyć z masłem , aż do powstania jednolitej masy. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną
Pasja Smakucytrynowego i na szybko. Trafiłam na przepis Kulinarnej Piniaty . Nieskomplikowane, szybkie i cytrynowe, więc ni dałam się długo namawiać i zrobiłam. Składniki: kostka ma rgaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka starta z cytryny Wykonanie: Margarynę utrzeć w misie robota z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym(...)jajku i dalej ucierać. Gdy masa będzie gładka, dodać budyń, mąkę zmieszaną z p roszkiem do pieczenia i sok oraz skórkę z cytryny. Masę prze łożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec ok . 40 minut w temperaturze 180 st.C lub do momentu "suchego patyczka". U mni e było to około 50 minut. Ciasto posypać cukrem pudrem
Pasja Smakubyło pieczenie, gotowanie i przygotowanie potraw na tradycyjne śniadanie. Pracy znacznie mniej niż przed Wigilią, ale i Święta krótsze. W tym roku na stole królowały serniki, faszerowane jajka, babka i oczywiście barszcz. za oknem śnieg... a jajka faszerowane łososiem już gotowe... pomarańczowa babka też :) nasz tegoroczny stół :) święcone do tradycyjnego dzielenia się z bliskimi
Pasja Smakuteraz żałuję, bo to naprawdę smaczny pomysł i urozmaicenie obiadu. Kotlety robi się bardzo szybko. Składniki: ok. 1 kg filetów z dorsza (u mnie mrożone) pęczek szczypiorku cebula 2 jajka sól, pieprz przyprawa do ryb sucha bułka (np. kajzerka) bułka tarta Wykonanie: Filety rozmrozić, wypłukać, osuszyć i przepuścić przez maszynkę. Do ryby dodać posiekany szczypiorek, pokrojoną w kostkę i lekko(...)podsmażoną cebulę, namoczoną, a następnie dobrze odciśniętą bułkę, jajka oraz przyprawy: sól, pieprz i łyżeczkę przyprawy do ryb. Składniki dobrze wymieszać i z rybnej masy formować kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i np. marchewką z groszkiem lub surówką z kiszonej kapusty
Pasja Smakumamy. Pojawia się u nas dość często, a z podanych składników wychodzi naprawdę duuuuża porcja. Składniki: opakowanie makaronu małe muszelki 3 pomidory 30 dag szynki drobiowej pęczek szczypiorku 5 jajek ugotowanych na twardo puszka kukurydzy sól, pieprz majonez Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przełożyć na durszlak i zostawić do ostygnięcia. Następnie przesypać go do dużej miski. Pomidory, szynkę(...)jajka pokroić w kostkę - wymieszać z makaronem. Szczypiorek drobno posiekać i razem z kukurydzą dodać do pozostałych składników. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem. Odstawić w chłodne miejsce na jakiś czas
Pasja Smakujednej :)) Źródło przepisu: "101przepisów", t. 32, s. 67 - dodatek do magazynu "Świat kobiety" Składniki: garść rodzynek 3 łyżki rumu opakowanie budyniu waniliowego 15 dag cukru 500 ml mleka 3 jajka sól 10 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag masła kilka rurek waflowych dżem truskawkowy lub konfitura morelowa Wykonanie: Rodzynki zalać rumem i odstawić na 15 minut. Przygotować(...)budyń z budyniu w proszku, mleka (5 łyżek odlać) i połowy cukru. Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt: Jajka zmiksować ze szczyptą soli i resztą cukru. Dodać 5 łyżek mleka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę na biszkopt. Piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 180 st.C przez 10 minut
Pasja SmakuKolejny pomysł na wykorzystanie szparagów. Pyszne połączenie i szybkie wykonanie. W sam raz na weekendowe śniadanie. Składniki: 5 zielonych szparagów 5 jajek pomidor kilka plasterków wędzonego boczku pieprz, sól Wykonanie: Boczek pokroić w paseczki lub kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do niego pokrojone w kawałki (2-3 cm) szparagi, które wcześniej trzeba ugotować na parze. Na koniec dodać pokrojonego(...)kostkę pomidora. Jajka rozkłócić widelcem, dodać przyprawy i wymieszać. Wlać na patelnię.Wymieszać, smażyć przez jakiś czas, aż do uzyskania zadowalającego efektu. Starać się by nie była zbyt sucha
Pasja Smakubazie musztardy i miodu. Składniki (dla 4 osób): 250 g mięsa mielonego opakowanie ciasta francuskiego cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta bazylia, oregano sól, pieprz 1 jajko żółtko pęczek szparagów Sos: 4 łyżki musztardy (u mnie kremska) 2 łyżki majonezu 1 łyżka płynnego miodu Wykonanie: Szparagi umyć, usunąć z nich zdrewniałe końcówki i ugotować na parze. Cebulę(...)czosnek drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Gdy będą już gotowe, odstawić do ostudzenia i chłodne dodać do miski, w której jest już mielone mięso. Do mięsa wbić jajko, dodać bazylię, oregano, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Masę mięsno-warzywną wymieszać i dokładnie wyrobić, aż będzie jednolita. Z masy uformować cztery wałki o długości równej szerokości ciasta
Pasja Smakuprzysmaki, s. 35. Składniki: 8 średnich ziemniaków łyżeczka oleju 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 5 dag masła 2 łyżki czerstwego chleba 4 łyżki startego żółtego sera jajko sól, pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie kilkakrotnie nakłuć widelcem, a z jednej strony naciąć na krzyż. Ułożyć je na posmarowanych olejem(...)kawałkach folii aluminiowej i zawinąć. Ułożyć na blaszce i piec ok. 45 minut. Słonecznik i dynię zmiksować lub drobno posiekać, dodać letnie stopione masło, chleb i jajko – starannie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki lekko odwinąć z folii. Włożyć przygotowaną masę w rozchylone nacięcia. Posypać serem i zapiekać jeszcze przez kilka minut. Przed podaniem posypać natką
Pasja Smakumojego prywatnego kucharza śniadaniowego. Tym razem z przewagą papryki. Była tak pyszna, że aż się muszę nią pochwalić. Składniki: 1 pomidor 1/2 żółtej papryki 1 mała cebula 6 jajek sól, pieprz bazylia chili Wykonanie: Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Jajka rozkłócić widelcem, dodać przyprawy i wymieszać. Wlać
Pasja Smakunowe, ciekawe składniki, łączyć smaki w coś zupełnie innego. A Wy macie jakieś swoje ulubione dodatki do mielonych? Składniki: 500 g mielonego mięsa pół kalafiora pół małej kapusty pekińskiej jajko 1 sucha bułka sól, pieprz pieprz ziołowy 1 łyżeczka tymianku bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Kalafior ugotować na parze i rozgnieść widelcem. Kapustę drobno posiekać. Mięso wymieszać z jajkiem, dodać
Pasja Smakuostatnich miesiącach rzadko kiedy mam czas na śniadanie. Wyrywam chwile, ale najczęściej jest to w weekend. Oto zupełna sobotnia rozpusta... Mój pierwszy w życiu omlet. Składniki: 3 jajka kilka pomidorków koktajlowych kilka plasterków wiejskiej kiełbasy 1 mała cebula pieprz, sól szczypiorek Wykonanie: Jajka rozkłócić widelcem z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na patelni, a następnie dodać plasterki
Pasja Smakujakiegoś czasu chciałam je zrobić. Udało mi się w tegoroczne Halloween. Klimatyczne i jednocześnie pyszne kruche ciasteczka. Polecam :) Inspiracja stąd . Składniki: 220 g masła 120 g cukru pudru 1 jajko kilka kropelek ekstraktu z wanilii 450 g mąki 1/2 opakowania całych migdałów Wykonanie: Z masła, cukru pudru, jajka, ekstraktu i przesianej mąki zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i umieścić
Pasja Smakuulubiona sałatka mojego taty. Prosta w wykonaniu, ale bardzo smaczna. Nie sposób nie zapamiętać tak krótkiej ilości składników. Składniki: 3 dużych ugotowanych ziemniaków 6 filetów śledziowych w oleju 2 jajka ugotowane na twardo 1 puszka groszku konserwowego 3 średnie ogórki kiszonych sól, pieprz majonez Wykonanie: Śledzie odsączone z oleju, ziemniaki, jajka i ogórki pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć
Pasja Smakuhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} duży kefir szklanka mąki 2 jajka 3 banany łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 1. Kefir zmiksować z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia. 2. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. 3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć placki na złoty kolor. Placuszki
Pasja Smaku