jajko - 22300 przepisów (strona:1022/1487)

Dorsz w cieście naleśnikowym 179

Kolejny pomysł na rybę. Tym razem w cieście naleśnikowym - szybkie i dobre połączenie. Oczywiście zamiast dorsza można wykorzystać filet innej ryby. Składniki: 3 filety dorsza pieprz 1 jajko 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka papryka w proszku (do zabarwienia ciasta) suszony koperek Wykonanie: Filety pokroić na duże kawałki. Obsypać pieprzem. Odłożyć. Z jajka, mleka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe

Pasja Smaku
Kopytka z białym serem 316

zaryzykowałam sama. Podane z tłuszczem i białym serem. Proste i pyszne połączenie. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1kg ziemniaków 1-2 jajka sól 30-35 dag mąki tłuszcz  30 dag białego sera Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, dodać przesianą mąkę, jajko, sól, zagnieść szybko ciasto. Odcinać kawałki ciasta, formować wałeczki   i kroić pod skosem po 4-5 cm.  Kopytka wrzucać partiami na wrzącą wodę, zamieszać, gdy kopytka wypłyną

Pasja Smaku
Gołąbki golaski 380

sosem pomidorowym też są dobre i bardziej tradycyjne.   Składniki: 1 kg mięsa mielonego 1 kg białej kapusty 1 szkl. surowego ryżu 1. szkl. kaszy manny 5 jajek sól, pieprz kostka rosołowa Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, dodać posiekaną kapustę, ryż, kaszę manną, jajka i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać.  Formować kotleciki, każdy obsmażyć na oleju, przełożyć do brytfanki

Pasja Smaku
Gofry 142

samego rana. Czasami robię sobie np. gofry. Dzisiaj prezentuję przepis, z którego korzystałam ostatnio. Gofry są pyszne, u mnie podane z powidłami śliwkowymi. źródło: DOTER Cooking Składniki: 3 jajka,  1/2 kg mąki,  1/2 litra mleka,  10 dag cukru,  1 opakowanie cukru waniliowego,  3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,  1 łyżka oleju,  szczypta soli(...)Wykonanie: W misce zmiksować jajka, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać, posmarować pędzelkiem zamoczonym w oleju. Łyżką lub chochlą nalewać ciasto. Uważać, by nie nalać za dużo, bo wtedy wypłynie. Smażyć przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru. Podawać z ulubionymi dodatkami

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #5 - Jajecznica ze szczawiem 206

kreatywny. Zdjęcia jeszcze z jesieni (informuje w razie pytań skąd wziął zimą szczaw), ale skoro szczaw jest teraz taki modny to może kogoś zainspiruje ;) Składniki: kilka liści szczawiu 5 jajek 1/2 pomidora 1/2 papryki zielonej 1/2 cebuli sól pieprz bazylia oregano pieprz cayenne Wykonanie: Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać pokrojonego w kostkę pomidora(...)grubo posiekane liście szczawiu.  Jajka rozkłócić widelcem, dodać przyprawy i wymieszać. Wlać na patelnię.Wymieszać, smażyć przez jakiś czas, aż do uzyskania zadowalającego efektu. Starać się by nie była zbyt sucha

Pasja Smaku
Migdałowiec 325

płatków migdałowych 3 łyż eczki żelatyny 1 cukier wani linowy 25 dag masła 1 szklanka mąki p szennej 1 opakowanie budyniu śmketankowego 1 łyż ka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego  Wyko nanie: Mleko w puszce gotować przez 3 godziny. Odstawić do przestudzenia. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać(...)mąkę p szenną i ziemniaczaną , budyń i jajko. Wszystko połączyć.  Resztę mleka zago tować z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlać wcześniej powstałą masę. Stale mieszając , ugotować budyń i wystudzić.  Chłodny budyń połączyć z masłem , aż do powstania jednolitej masy.  Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną

Pasja Smaku
Ucierane ciasto cytrynowe 334

cytrynowego i na szybko. Trafiłam na przepis Kulinarnej Piniaty . Nieskomplikowane, szybkie i cytrynowe, więc ni dałam się długo namawiać i zrobiłam. Składniki: kostka ma rgaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka starta z cytryny Wykonanie: Margarynę utrzeć w misie robota z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym(...)jajku i dalej ucierać. Gdy masa będzie gładka, dodać budyń, mąkę zmieszaną z p roszkiem do pieczenia i sok oraz skórkę z cytryny. Masę prze łożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec ok . 40 minut w temperaturze 180 st.C lub do momentu "suchego patyczka". U mni e było to około 50 minut.  Ciasto posypać cukrem pudrem

Pasja Smaku
Wielkanoc 2013 177

było pieczenie, gotowanie i przygotowanie potraw na tradycyjne śniadanie. Pracy znacznie mniej niż przed Wigilią, ale i Święta krótsze. W tym roku na stole królowały serniki, faszerowane jajka, babka i oczywiście barszcz.  za oknem śnieg... a jajka faszerowane łososiem już gotowe... pomarańczowa babka też :) nasz tegoroczny stół :) święcone do tradycyjnego dzielenia się z bliskimi

Pasja Smaku
Kotlety z dorsza 171

teraz żałuję, bo to naprawdę smaczny pomysł i urozmaicenie obiadu. Kotlety robi się bardzo szybko. Składniki: ok. 1 kg filetów z dorsza (u mnie mrożone) pęczek szczypiorku cebula 2 jajka sól, pieprz przyprawa do ryb sucha bułka (np. kajzerka) bułka tarta Wykonanie: Filety rozmrozić, wypłukać, osuszyć i przepuścić przez maszynkę. Do ryby dodać posiekany szczypiorek, pokrojoną w kostkę i lekko(...)podsmażoną cebulę, namoczoną, a następnie dobrze odciśniętą bułkę, jajka oraz przyprawy: sól, pieprz i łyżeczkę przyprawy do ryb.  Składniki dobrze wymieszać i z rybnej masy formować kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Podawać z ziemniakami i np. marchewką z groszkiem lub surówką z kiszonej kapusty

Pasja Smaku
Sałatka makaronowa z szynką i pomidorami 1554

mamy. Pojawia się u nas dość często, a z podanych składników wychodzi naprawdę duuuuża porcja. Składniki: opakowanie makaronu małe muszelki 3 pomidory 30 dag szynki drobiowej pęczek szczypiorku 5 jajek ugotowanych na twardo puszka kukurydzy sól, pieprz majonez Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przełożyć na durszlak i zostawić do ostygnięcia. Następnie przesypać go do dużej miski.  Pomidory, szynkę(...)jajka pokroić w kostkę - wymieszać z makaronem. Szczypiorek drobno posiekać i razem z kukurydzą dodać do pozostałych składników.  Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem. Odstawić w chłodne miejsce na jakiś czas

Pasja Smaku
Rolada Malaga 170

jednej :)) Źródło przepisu: "101przepisów", t. 32, s. 67 - dodatek do magazynu "Świat kobiety" Składniki: garść rodzynek 3 łyżki rumu opakowanie budyniu waniliowego 15 dag cukru 500 ml mleka 3 jajka sól 10 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag masła kilka rurek waflowych dżem truskawkowy lub konfitura morelowa Wykonanie: Rodzynki zalać rumem i odstawić na 15 minut. Przygotować(...)budyń z budyniu w proszku, mleka (5 łyżek odlać) i połowy cukru. Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt: Jajka zmiksować ze szczyptą soli i resztą cukru. Dodać 5 łyżek mleka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę na biszkopt. Piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 180 st.C przez 10 minut

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #7 - Jajecznica ze szparagami 127

Kolejny pomysł na wykorzystanie szparagów. Pyszne połączenie i szybkie wykonanie. W sam raz na weekendowe śniadanie. Składniki: 5 zielonych szparagów 5 jajek pomidor kilka plasterków wędzonego boczku pieprz, sól Wykonanie: Boczek pokroić w paseczki lub kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do niego pokrojone w kawałki (2-3 cm) szparagi, które wcześniej trzeba ugotować na parze. Na koniec dodać pokrojonego(...)kostkę pomidora. Jajka rozkłócić widelcem, dodać przyprawy i wymieszać. Wlać na patelnię.Wymieszać, smażyć przez jakiś czas, aż do uzyskania zadowalającego efektu. Starać się by nie była zbyt sucha

Pasja Smaku
Cygara z mięsa mielonego ze szparagami gotowanymi na parze 196

bazie musztardy i miodu.  Składniki (dla 4 osób): 250 g mięsa mielonego opakowanie ciasta francuskiego cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta bazylia, oregano sól, pieprz 1 jajko żółtko pęczek szparagów Sos: 4 łyżki musztardy (u mnie kremska) 2 łyżki majonezu 1 łyżka płynnego miodu Wykonanie: Szparagi umyć, usunąć z nich zdrewniałe końcówki i ugotować na parze.  Cebulę(...)czosnek drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Gdy będą już gotowe, odstawić do ostudzenia i chłodne dodać do miski, w której jest już mielone mięso.  Do mięsa wbić jajko, dodać bazylię, oregano, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Masę mięsno-warzywną wymieszać i dokładnie wyrobić, aż będzie jednolita. Z masy uformować cztery wałki o długości równej szerokości ciasta

Pasja Smaku
Ziemniaki pieczone z żółtym serem 209

przysmaki, s. 35. Składniki: 8 średnich ziemniaków łyżeczka oleju 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 5 dag masła 2 łyżki czerstwego chleba 4 łyżki startego żółtego sera jajko sól, pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie kilkakrotnie nakłuć widelcem, a z jednej strony naciąć na krzyż. Ułożyć je na posmarowanych olejem(...)kawałkach folii aluminiowej i zawinąć. Ułożyć na blaszce i piec ok. 45 minut. Słonecznik i dynię zmiksować lub drobno posiekać, dodać letnie stopione masło, chleb i jajko – starannie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki lekko odwinąć z folii. Włożyć przygotowaną masę w rozchylone nacięcia. Posypać serem i zapiekać jeszcze przez kilka minut.  Przed podaniem posypać natką

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #8 - Paprykowa jajecznica 142

mojego prywatnego kucharza śniadaniowego. Tym razem z przewagą papryki. Była tak pyszna, że aż się muszę nią pochwalić.  Składniki: 1 pomidor 1/2 żółtej papryki 1 mała cebula 6 jajek sól, pieprz bazylia chili Wykonanie: Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Jajka rozkłócić widelcem, dodać przyprawy i wymieszać. Wlać

Pasja Smaku