mnie niestety, to nie przejdzie... Pochłaniali jeszcze ciepłe, ze spływającym lukrem z cukru trzcinowego. Polecam gorąco ;-) Składniki: - 550g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 2 żółtka - 1 całe jajko - 50g ksylitolu - 95ml roztopionego oleju kokosowego lub oliwy - 35g drożdży - 1 łyżka spirytusu - 250ml ciepłego mleka - szczypta soli + olej kokosowy do smażenia ( lub inny tłuszcz). Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę(...)mąki i trochę mleka, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrastania. W misie miksera ubić jajko i żółtka z ksylitolem i szczyptą soli. Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, roztopiony olej bezzapachowy lub oliwę, mąkę i 1 łyżkę spirytusu. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Odstawić pod przykryciem , w ciepłe miejsce na ok.1h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypany lekko mąką
Smaczne Zdrowerównież z dowolnym innym, np.: pieczeniowym, pomidorowym, koperkowym lub czosnkowym. Pomysł zaczerpnięty od Margarytki , z moimi małymi modyfikacjami. Składniki na ok.10 sztuk: -750g ugotowanych ziemniaków (najlepiej mączystych) - 2 jajka - ok.5 łyżek mąki ziemniaczanej - 1/3 łyżeczki soli - 1/3 łyżeczki pieprzu - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1,5 łyżki posiekanego koperku - 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku(...)pieprz Ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Gdy mamy ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia, proponuję je lekko podgrzać, wówczas łatwiej nam się rozdrobnią. Do poduszonych ziemniaków dodajemy jajka, posiekaną zieleninę oraz wszystkie przyprawy i mieszając dodajemy stopniowo mąkę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. U mnie było to 5 lekko kopiastych łyżek (moje ziemniaki były dość mączyste), gdy ziemniaki
Smaczne Zdrowe250ml ciepłego mleka (nie gorące) - 80g masła - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - mak, sezam lub inne ziarna do posypania - białko lub jajko do posmarowania bułek Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać troszkę ciepłego (nie gorącego) mleka oraz łyżkę mąki i dokładnie rozprowadzić. odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztopić masło(...)części i uformować okrągłe bułeczki dłońmi maczanymi w oleju. Uformowane bułeczki odstawiamy ponownie do wyrastania na ok.30-40 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem (lub całym jajkiem, gdy chcemy by były bardziej rumiane) i posypujemy ulubionymi ziarnami. U mnie mak i sezam. Ja dodatkowo skrapiam jeszcze bułki lekko wodą, by ziarna lepiej się trzymały. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdroweorkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)* - 100g orzechów włoskich (u mnie włoskie i pecan- łącznie 100g) - 3 duże, dojrzałe banany (ok.450g bez skórki) - 150g ksylitolu (lub cukru) - 2 duże jajka , lekko roztrzepane - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/4 łyżeczki soli - 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia - 110g stopionego masła (wystudzonego) - 1/2-1 łyżeczki cynamonu * lub zamiast tych dwóch mąk można dać(...)czas mieszając. Zdjąć z palnika i wystudzić. W jednej misce mieszamy suche składniki, tj. mąki, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz ksylitol. W drugiej misce mieszamy roztrzepane lekko jajka, przestudzone masło oraz rozduszone widelcem banany. Mieszamy obydwie masy (ja dodałam suche składniki do mokrych, powinno być odwotnie, więc myślę iż nie ma to znaczenia), do połączenia składników. Nie mieszamy
Smaczne Zdrowejogurtu greckiego) - 4-6 łyżek aromatycznego majeranku - 1/2-1 garści suszonych grzybów - sól, świeżo mielony pieprz - ok.1l wywaru (albo od parzenia kiełbasy albo bulionu) Dodatkowo: 1-2 jajka na każdą porcję (ugotowane na twardo) Do dużego garnka przekładamy zakwas (domowy lub sklepowy), dodajemy kwaśną śmietanę i miksujemy , używam do tego ręczny blender. Po zmiksowaniu garnek ustawiamy na palniku, dodajemy nasz wywar(...)Całość doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem oraz aromatycznym majerankiem. (1 łyżkę majeranku można odłożyć i dodać ją do zupy bezpośrednio przed podaniem- uwielbiam zapach i smak majeranku) Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego
Smaczne Zdroweciasto, które smakuje mi do końca. Piekłam w formie 22x11x12cm. Składniki: - 500g mąki tortowej - 200g masła - 200g letniej śmietanki 30% - 125g ksylitolu (lub cukru) - 5g cukru trzcinowego - 3 jajka - 1 opakowanie suchych drożdży (7g) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 100-150g rodzynek (u mnie jumbo gold) - 70g mielonych migdałów - szczypta soli(...)kubeczku z cukrem trzcinowym i letnią kremówką, zostawić do wyrośnięcia. Do miski z mąką wsypać ksylitol, szczyptę soli, ksylitol waniliowy, dodać ekstrakt z wanilii, stopiony i przestudzony tłuszcz, jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z końcówkami do zagniatania, na najniższych obrotach, potem zwiększyć moc. Kulę ciasta odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość (u mnie rosło
Smaczne Zdrowemiałam 1kg mięsa, stąd taka ilość. Składniki: - 6 czerwonych papryk (dużych) - 1000g mielonego mięsa (u mnie z łopatki) - 750g mrożonych warzyw w paski (marchew,pietruszka, seler, por) - 1 jajko - 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej) - 1 łyżka suszonego oregano - 1 łyżka suszonego tymianku - 1/2-1 łyżeczki czerwonej pasty z curry - świeżo mielony pieprz - 1/2 płaskiej łyżeczki chilli - 1 łyżeczka oleju kokosowego(...)mnie max.10 minut). Lekko posolić i odstawić do przestudzenia. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i białe części, odstawić. W misce wymieszać zmielone mięso z przestudzonymi warzywami, dodać jajko, pastę curry, sól, oregano, tymianek, pieprz (do smaku), chilli i dokładnie wymieszać. Nadziać farszem połówki papryki. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim nafaszerowane papryki ( mnie wyszło
Smaczne Zdrowemnie jest mąka pełnoziarnista, tam była najwidoczniej biała), to smak mam nadzieję podobny. Następne będzie na mące białej. Polecam, warto spróbować coś dobrego i zdrowego zarazem. ;-) Składniki: - 6 jajek - 1 kopiasta szklanka startej marchewki (u mnie drobno, ale lepiej na grubych oczkach) - 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 0,5 szklanki mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 170g oleju kokosowego nierafinowanego(...)czasie umyć i oskrobać marchewki, zetrzeć na tarce , najlepiej na grubych oczkach (na drobnych ginie w cieście, jest niewidoczna, szczególnie w tym pełnoziarnistym). W misie miksera ubić jajka. Stopniowo dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami i marchewkę, a także sparzone, odsączone rodzynki (ja moje zmiksowałam dodatkowo blenderem, by były niewidoczne_nie wszyscy u nas je uwielbiają
Smaczne ZdroweWyszły bardzo delikatne i przepyszne. Warto zatrudnić do pomocy dzieci, moja Córcia uwielbia takie zadania, a własne kluseczki smakowały jej jeszcze bardziej...;-) Składniki: - 500g tłustego lub półtłustego twarogu - 2 jajka - 100g mąki orkiszowej białej (u mnie typ 750) - 40g mąki (skrobi) ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (można pominąć) - 1/4 łyżeczki soli Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać(...)niego jajka (białka można ubić na pianę i dodać osobno), ksylitol, sól, oraz mąki. Wyrobić ciasto. Będzie dość lepkie. Gdyby nie dało się uformować wałeczków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale niezbyt dużo, bowiem kluski staną się twarde. Ja formowałam wałki podsypując tylko blat maką, dzięki temu idealnie się toczyły, nie lepiły zbytnio a kluseczki były super delikatne i mięciutkie
Smaczne Zdrowemielona łopatka) - 1 mała czerwona cebula (obrana i drobno pokrojona w kostkę) - 1 łyżka majeranku - 1 łyżka posiekanego szczypiorku - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1 małe jajko - kilka cienkich, surowych zielonych szparag - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 1-2 pęczki zielonych szparag bezzapachowy olej kokosowy do smażenia (lub oliwa) Do miski wrzucić drobno pokrojoną(...)cebulę, szczypiorek, natkę, obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, drobno pokrojone surowe zielone szparagi. Dodać sól (2 szczypty) oraz świeżo mielony pieprz i wymieszać. Następnie dodajemy mielone mięso i jajko. Całość dokładnie wyrobić do połączenia składników i uformować płaskie klopsiki. Nam wyszło 10 sztuk. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni na minimalnej ilości oleju kokosowego lub oliwy na dużym palniku, odwracamy
Smaczne Zdroweukwaszonej śmietanki) - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - ziarna do posypania (u mnie biały i niebieski mak oraz sezam) - białko lub całe jajko do posmarowania rogali Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i trochę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania. W tym czasie stopić masło, dolać do niego resztę(...)pociąć na trójkąty. Każdy trójkąt lekko jeszcze rozciągnąć i zwinąć wzdłuż podstawy. Lekko zagiąć boki do środka i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane rogale posmarować rozbełtanym jajkiem (wówczas bardziej nam się zrumienią) lub roztrzepanym lekko białkiem i posypać ziarnami. Posypane ziarnami rogale skropić wodą, ja skrapiam pędzlem maczanym w wodzie, wówczas mamy pewność, że po upieczeniu ziarna
Smaczne Zdrowemąki tortowej - 1 i 1/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (1 mały proszek, u mnie bezglutenowy) - 1/4 łyżeczki sody - 1/4 łyżeczki soli - 3 duże jajka - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego) - 1/2 szklanki mleka (może być roślinne) 1,5-2 szklanki owoców sezonowych (mrożonych nie rozmrażać) Kruszonka: - 150g mąki orkiszowej (lub tortowej) - 100g(...)łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) * szklanka o pojemności 250ml Suche składniki: mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia oraz ksylitol wymieszać w jednej misce. Mokre składniki: roztrzepane jajka, jogurt, mleko oraz olej wymieszać w drugiej misce. Przygotować sobie kruszonkę: w tym celu do miski odważamy mąkę, dodajemy ksylitol, ksylitol z wanilią oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki
Smaczne Zdrowe370g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 350g mąki tortowej - 0,5 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 2 duże jajka (ja dałam 2 jajka i 1 żółtko, gdyż moje były średniej wielkości) - 1 szklanka maślanki naturalnej - 1 mały proszek do pieczenia - szczypta soli - szczypta sody spożywczej (ok.1/4 łyżeczki
Smaczne Zdrowepodniebienie,jest to smaczne danie, do tego apetycznie wyglądające. Polecam. Składniki: garść kurek 1/2 cebuli 3 plasterki polędwicy 1 łyżka masła szczypiorek sól i pieprz czarny w młynku 2 jajka Przygotowanie: Polędwicę i cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, dodajemy umyte i osuszone kurki, solimy aby puściły sok, całość dusimy do odparowania, wbijamy 2 jajka, mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniech zrobi jak najszybciej. Kurczaczki w płatkach kukurydzianych są pyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko w środku. Dobrze smakują podane z sosem czosnkowy. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 jajko 0,5 szkl maślanki sól pieprz słodka papryka 2 szkl płatków kukurydzianych olej do smażenia Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na średniej wielkości kawałki. Oprószyć solą, pieprzem(...)papryką. Maślankę z jajkiem roztrzepać, dodać doprawione kawałki kurczaka, wymieszać i odłożyć na godzinę do lodówki. Płatki kukurydziane zmiksować w blenderze ale nie na pył. Kurczaczki obtoczyć w płatkach i usmażyć na oleju na złoto
Ala piecze i gotuje