szklanka mleka · 1 ½ szklanki wody · 2 jajka · szczypta proszku do pieczenia( na końcu noża) · szczypta soli · margaryna do smażenia naleśników(...)masło orzechowe · nutella · miód, jogurt, cynamon Wykonanie: Wymieszać mąkę, mleko, wodę, jajka, proszek do pieczenia i sól. Całość odstawić na parę minut do zgęstniena. Smażyć naleśniki z każdej strony, na margarynie, na dobrze rozgrzanej patelni, na jasno brązowy kolor. Usmażone naleśniki posmarować masłem orzechowym
Mia Cucina Sofietamleka( u mnie 200 ml) 125 g masło/margaryna ( stopić i ostudzić) 90 g mąka kokosowa( u mnie wiórki 110g) 80 g mąka pszenna 4 jajka 120 g cukru 1 cytryna bio( skórka i sok) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania. Całe jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę i proszek. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kokosową
Mia Cucina Sofietawilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku. Wytrawna babka rozmarynowa Składniki : 300 g mąki pszennej 4 jajka 150 ml mleka 100 oleju rzepakowego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100g suchej kie ł basy( lub innej w ę dliny) 60g suszonych pomidork ó w w zalewie 50g żół(...)Nast ę pnie na ma ł e k wadraciki kroimy kie ł bas ę i ser żół ty. Rozmaryn myjemy, osuszamy i też drobno kroimy.. Do miski wbijamy jajka, lekko ubijamy, dodajemy mleko, olej, mieszamy. W innej misce mieszamy suche produkty: mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jajeczej masy i mieszamy
Mia Cucina Sofietaprzepadają za mumusinymi ciastami, skusiły się na całe dwa kawałki, zamawiając je na następny tydzień. Sernik prawie krakowski Składniki na blaszkę 23x33 cm Ciasto: 250 g mąki 1 jajko 150 g masła 100 g cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy twaróg wiaderkowy( u mnie marki President) 5 jajek - osobno białka i żółtka
Mia Cucina SofietaSzaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków: 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 1 mały ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę 1 jajko 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki tartej bułki skórkę z ½ cytryny bio sól/pieprz 2 łyżki oliwy rozmaryn, szalwia i mała cebulka pomidorki koktajlowe( ilość zależy od długości szaszłykowych patyczków(...)jogurtowy 250 ml gęstego jogurtu( u mnie grecki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku i mięty sól/pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy; najlepiej wyrobić rękami) Z mięsa formujemy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Pomidorki myjemy. Na drewniane lub matalowe szpikulce
Mia Cucina Sofietadrobnego cukru 1 łyżeczka soli 8 g drożdży suchych lub 16 g drożdży świeżych 520g mleka 60 g masła, roztopionego Na posmarowanie: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Składniki na nadzienie 100 g miękkiego masła 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki świeżej pietruszki ciasto drożdżowe: Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy(...)Przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do napuszenia. Nadzienie Czosnek i pietruszkę miksujemy lub bardzo drobniutko siekamy. Rozcieramy tyłem łyżki z miękkim masłem. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na wierzchu smarujemy nadzieniem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Oczywiscie najlepsze są ciepłe, choć na drugi dzień są równie pyszne. Niestety nie jestem szcześliwą posiadaczką jednego
Mia Cucina Sofietaleciutka babka biszkoptowa, tak puszysta, że owoce same opadają na spód. To ciasto ze starego zaszytu mojej Mamy, ktore zawsze się udaje. Należy tylko pamiętać, aby bardzo dobrze ubić jajka z cukrem i dodać gorący tłuszcz. Babka jest delikatna w smaku, nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Pysznie smakuje z owocami, ale jest równie wyborna z kakao, bakaliami(...)owocami 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 duże jaja 200 gr masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem ( około 10-12 minut). Następnie dodajemy przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki. Delikatnie mieszamy. Wlewamy gorące rozpuszczone masło
Mia Cucina Sofietaorphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki 350-400g sera ricotta 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru (najlepiej rozdrobnionego) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Pół łyżeczki aromatu waniliowego (do kawy) Pół łyżeczki syropu cynamonowo- imbirowo- goździkowego –jeśli brak: po prostu cynamon(...)młynka) ½ szklanki migdałów – rozdrobnionych blenderem, płatków lub wedle upodobań Przygotowanie: Wszystkie czynności poprzedza nagrzanie piekarnika do temperatury 175-180st.C. – najlepiej z funkcją termoobiegu. Następnie ser ricotta łączymy z jajkiem i pozostałymi składnikami (można mikserem) ucierając wszystko np. widelcem. Masę przekładamy do uprzednio wysmarowanych tłuszczem foremek silikonowych lub kokilek. Wstawiamy do piekarnika na ok.25min – i pieczemy je do uzyskania lekko
Symfonia Smakówjest jedynie moja propozycja. Zapraszamy! Składniki (na 8-9 sztuk, w tartaletkach o średnicy 15cm): Ciasto: 280g mąki pszennej 200g twarogu półtłustego 7 łyżek oliwy z oliwek 1 jajko Pół łyżeczki sody oczyszczonej Łyżka kurkumy – głównie dla koloru Szczypta soli Farsz pierwszy (na połowę pizzerinek): Pół słoika suszonych pomidorów Pół słoika czarnych oliwek Pół słoiczka kaparów Garść słonecznika Połówka czerwonej(...)oliwy, ja wykorzystałam słonecznik „surowy”. - Jak już mówiłam wcześniej jest to jedynie moja propozycja, każdy tutaj może poszaleć wedle własnych upodobań smakowych! (; Następnie zabieramy się za polewę jajeczno-mleczną : jajka należy roztrzepać z mlekiem i śmietaną, kolejno dodać zioła oraz sporo soli i pieprzu. Zaraz po tym stolnicę oprószamy mąką i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tartaletek wysmarowujemy masłem
Symfonia Smakówłyżka aromatu amaretto (takiego do kawy) 2 żółtka 1 łyżka śmietany garść sezamu +masło do posmarowania kokilek lub form Masa serowa: 2 opakowania serka śmietankowego Almette (300g) 1 jajko 1 białko + szczypta soli ok. 10 łyżek cukru trzcinowego *lub zwykłego 1 opakowanie szafranu (0,12g) Polewa czekoladowa: 3-4 paski tabliczki gorzkiej czekolady(...)ciastem wstawiamy do lodówki na ok. 20minut. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. W czasie chłodzenia spodów zabieramy się do przygotowania masy serowej. Do miski wykładamy serki śmietankowe, dodajemy jajko, cukier oraz szafran. Białko z odrobiną soli ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania zwartej piany. Dodajemy do masy, którą dokładnie mieszamy łyżką lub za pomocą miksera na najwyższych obrotach
Symfonia Smaków36stC) 0,5 szklanki ciepłej wody (temp. ok.36stC) szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oleju pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru 1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki pół opakowania sera(...)ponieważ w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć i uleci z nich farsz. To samo analogicznie robimy z drugą częścią ciasta. Powierzchnię ulepionych pierogów obsmarowujemy za pomocą pędzla rozkłóconym jajkiem (ja dodatkowo oprószyłam je jeszcze zmieloną solą morską i szczyptą curry). Kolejno wstawiamy je do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia
Symfonia Smakównajlżejszych, ale cóż czasami można sobie na to pozwolić. Przecież my kobiety wiemy o tym najlepiej(; Zapraszamy! Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej20g drożdzy70g zimnego masła1 jajo 0,5 szklanki startego sera - np. Gouda1/4 szklanki ciepłego mleka (temp. ok 36stC) + 2 łyżki mąkiszczypta kurkumy szczypta pieprzu cayenne szczypta soliszczypta cukru sól morska świeżo
Symfonia SmakówWitamy Was gorąco w baardzo słoneczny, wtorkowy poranek. Już troche wiosenniej się robi, każdy z nas chce dobrze wyglądać, zrzucić trochę zimowego ciała, a przede wszystkim
Symfonia Smakówtego ciasta nie spróbować. Ja kawałeczek zjadłam, żebym miała pewność co to by świństwa Wam tutaj nie sprzedawać. Smakowało! Więc kto nie na diecie to piecze! Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Krem : * 330 ml śmietanki 30% * opakowanie serka mascarpone * łyżka cukru pudru * truskawki * kilka kostek czekolady gorzkiej * beza(...)białek - przepis pojawi się na blogu wkrótce Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Biszkopt przeciąć na pół, odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać serek. Na połowę biszkopta wyłożyć połowę kremu, dodać startą czekoladę oraz truskawki. Przykryć
Magiczne Życie Martynaprawdę śliczna, korzystam więc póki mogę;) Pyszne kakaowe ciasto z dodatkiem marchewek oraz zmielonych orzechów włoskich. Do tego wspaniały krem serowo-czekoladowy... Połączenie naprawdę fantastyczne! Polecam... Ciasto: 4 duże jajka, 20g kakao, 150g drobnego cukru do wypieków, 150g mąki pszennej, 180g marchewek, 50g zmielonych orzechów włoskich BackMit, 2 łyżki oleju z pestek winogron. Jajka z cukrem ubić
Z miłości do słodkości