jajko - 22300 przepisów (strona:1036/1487)

Rose del deserto 203

ciasteczek: 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej( u mnie mąka ryżowa) 100 g mielonych migdałów 80 g cukru 100 g miękkiego masła/margaryny Kasia 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek 50 g orzeszków pinii 100 g (około) płatków kukurydzianych Ubijamy cale jajko z cukrem i cukrem pudrem na puch. Następnie

Mia Cucina Sofieta
Marchewkowiec 189

pszennej • 160 g cukru • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis) • 100 ml oleju (u mnie słonecznikowy) • 3 małe jajka, • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich • 1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki • 1 szklanka startej na małych oczkach, odciśniętej marchewki( ok 125 g marchewki przed odciśnięciem) Wszystkie składniki powinny być(...)temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce

Mia Cucina Sofieta
Migdałowo-kawowe brownies 168

ciepło,  z dodatkiem lod ó w waniliowych…? Przepis od Dorotki ( MW ), lekko zmodyfikowany( zastąpiłam część mąki migdałami) Migdałowo-kawowe brownies Składniki: • 160 g masła/margaryny Kasia • 4 jajka • 200 g gorzkiej czekolady( u mnie 50%) • 240 g cukru( następnym razem dodam mniej) • 2 łyżeczki granulowanej kawy • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 100 g mąki pszennej • 50 g skrobi kukurydzianej(...)minimalnej ilości wody. Masło/margarynę Kasię roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier, wanilię, mieszamy aż się lekko rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i szybko miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę, przesiane mąki, migdały i wódkę. Formę 17 x 27 cm ( u mnie szklany Pyrex) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy

Mia Cucina Sofieta
Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo 260

szarlotkę) Skórka i sok z cytryny(biologicznej) 50 g orzeszków pinii 100 g rodzynek 100 g owoców kandyzowanych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczówej 300 g serka ricotta 1 jajko 150 g masła/margaryny Kasia 1 kieliszek rumu 60 g cukru ½ łyżeczki cynamonu Ziarenka z ½ laski wanilii Cukier puder Obieramy jabłka, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda, posypujemy je cynamonem i spryskujemy(...)mieszamy. Jabłka smażymy parę minut, pamiętając, że jabłka nie mogą się rozgotować. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią, aby zamieszać jej zawartość. W osobnej miseczce mieszamy serek ricotta z jajkiem( byle jak), dodajemy owoce kandyzowane, rodzynki i orzeszki pinii. W mikrofali rozpuszczamy masło. Teflonową tortownicę (cm 22, z otwieraną obręczą) smarujemy margaryną. Dno i boki tortownicy wykładamy płatami ciasta filo

Mia Cucina Sofieta
Brzoskwniki- Pesche dolci 228

mąki pszennej v   150 g mąki ziemniaczanej v   150 g cukru v   100 g margaryny /masła ( tem. pokojowa) v   3 jajka v   1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia v   5 łyżek mleka v   skórka otarta z jednej cytryny Składniki na krem budyniowy- pasticcera:    v    6 żółtek(...)Ubić masło/margarynę na puszysty krem, dodać cukier, dobrze połączyć składniki. Do masy dodać kolejno 2 zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka/żółtka dobrze połączyc składniki. Stopiowo dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny i letnie mleko. Ciasto nie powinno być zbyt zbite. Ręce natłuścić olejem

Mia Cucina Sofieta
Naleśnikowo-bananowe finger food 204

szklanka mleka ·          1 ½ szklanki wody ·          2 jajka ·          szczypta proszku do pieczenia( na końcu noża) ·          szczypta soli ·          margaryna do smażenia naleśników(...)masło orzechowe ·          nutella ·          miód, jogurt, cynamon Wykonanie: Wymieszać mąkę, mleko, wodę, jajka, proszek do pieczenia i sól. Całość odstawić na parę minut do zgęstniena. Smażyć naleśniki z każdej strony, na margarynie, na dobrze rozgrzanej patelni, na jasno brązowy kolor. Usmażone naleśniki posmarować masłem orzechowym

Mia Cucina Sofieta
Kokosowy sernik na śmietanie 228

mleka( u mnie 200 ml) 125 g masło/margaryna ( stopić i ostudzić) 90 g mąka kokosowa( u mnie wiórki 110g) 80 g mąka pszenna 4 jajka 120 g cukru 1 cytryna bio( skórka i sok) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania. Całe jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę i proszek. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kokosową

Mia Cucina Sofieta
Wytrawna babka rozmarynowa 153

wilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku. Wytrawna babka rozmarynowa Składniki : 300 g mąki pszennej 4 jajka 150 ml mleka 100 oleju rzepakowego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100g suchej kie ł basy( lub innej w ę dliny) 60g suszonych pomidork ó w w zalewie 50g żół(...)Nast ę pnie na ma ł e k wadraciki kroimy kie ł bas ę i ser żół ty. Rozmaryn myjemy, osuszamy i też drobno kroimy.. Do miski wbijamy jajka, lekko ubijamy, dodajemy mleko, olej, mieszamy.  W innej misce mieszamy suche produkty: mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.  Suche składniki dodajemy do jajeczej masy i mieszamy

Mia Cucina Sofieta
Sernik prawie krakowski 201

przepadają za mumusinymi ciastami, skusiły się na całe dwa kawałki, zamawiając je na następny tydzień. Sernik prawie krakowski Składniki na blaszkę 23x33 cm Ciasto: 250 g mąki 1 jajko 150 g masła 100 g cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy twaróg wiaderkowy( u mnie marki President) 5 jajek - osobno białka i żółtka

Mia Cucina Sofieta
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 191

Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków: 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 1 mały ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę 1 jajko 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki tartej bułki skórkę z ½ cytryny bio sól/pieprz 2 łyżki oliwy rozmaryn, szalwia i mała cebulka pomidorki koktajlowe( ilość zależy od długości szaszłykowych patyczków(...)jogurtowy 250 ml gęstego jogurtu( u mnie grecki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku i mięty sól/pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy; najlepiej wyrobić rękami) Z mięsa formujemy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Pomidorki myjemy. Na drewniane lub matalowe szpikulce

Mia Cucina Sofieta
Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem 182

drobnego cukru  1 łyżeczka soli  8 g drożdży suchych  lub 16 g drożdży świeżych 520g mleka  60 g masła, roztopionego Na posmarowanie: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Składniki na nadzienie 100 g miękkiego masła  2 ząbki czosnku   4 łyżeczki świeżej pietruszki ciasto drożdżowe:   Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy(...)Przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do napuszenia. Nadzienie Czosnek i pietruszkę miksujemy lub bardzo drobniutko siekamy. Rozcieramy tyłem łyżki z miękkim masłem.   Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na wierzchu smarujemy nadzieniem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Oczywiscie najlepsze są ciepłe, choć na drugi dzień są równie pyszne. Niestety nie jestem szcześliwą posiadaczką jednego

Mia Cucina Sofieta
Lekka babka biszkoptowa z owocami 211

leciutka babka biszkoptowa, tak puszysta, że owoce same opadają na spód. To ciasto ze starego zaszytu mojej Mamy, ktore zawsze się udaje. Należy tylko pamiętać, aby bardzo dobrze ubić jajka z cukrem i dodać gorący tłuszcz. Babka jest delikatna w smaku, nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Pysznie smakuje z owocami, ale jest równie wyborna z kakao, bakaliami(...)owocami 1 szklanka mąki pszennej ½  szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 duże  jaja 200 gr masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku  do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem  na puszysty krem ( około 10-12 minut). Następnie dodajemy przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki. Delikatnie mieszamy. Wlewamy gorące  rozpuszczone  masło

Mia Cucina Sofieta
3. Ser w wersji słodkiej, łatwej i przyjemnej – czyli zapiekana ricotta z miodem i musem imbirowo-gruszkowym 167

orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki 350-400g sera ricotta 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru (najlepiej rozdrobnionego) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Pół łyżeczki aromatu waniliowego (do kawy) Pół łyżeczki syropu cynamonowo- imbirowo- goździkowego –jeśli brak: po prostu cynamon(...)młynka) ½ szklanki migdałów – rozdrobnionych blenderem, płatków lub wedle upodobań Przygotowanie: Wszystkie czynności poprzedza nagrzanie piekarnika do temperatury 175-180st.C. – najlepiej z funkcją termoobiegu. Następnie ser ricotta łączymy z jajkiem i pozostałymi składnikami (można mikserem) ucierając wszystko np. widelcem. Masę przekładamy do uprzednio wysmarowanych tłuszczem foremek silikonowych lub kokilek. Wstawiamy do piekarnika na ok.25min – i pieczemy je do uzyskania lekko

Symfonia Smaków
13. Szczęśliwa trzynastka.. czyli pizzerinki na nieco urozmaiconym spodzie! 223

jest jedynie moja propozycja. Zapraszamy! Składniki (na 8-9 sztuk, w tartaletkach o średnicy 15cm): Ciasto: 280g mąki pszennej 200g twarogu półtłustego 7 łyżek oliwy z oliwek 1 jajko Pół łyżeczki sody oczyszczonej Łyżka kurkumy – głównie dla koloru Szczypta soli Farsz pierwszy (na połowę pizzerinek): Pół słoika suszonych pomidorów Pół słoika czarnych oliwek Pół słoiczka kaparów Garść słonecznika Połówka czerwonej(...)oliwy, ja wykorzystałam słonecznik „surowy”. - Jak już mówiłam wcześniej jest to jedynie moja propozycja, każdy tutaj może poszaleć wedle własnych upodobań smakowych! (; Następnie zabieramy się za polewę jajeczno-mleczną : jajka należy roztrzepać z mlekiem i śmietaną, kolejno dodać zioła oraz sporo soli i pieprzu. Zaraz po tym stolnicę oprószamy mąką i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tartaletek wysmarowujemy masłem

Symfonia Smaków
37. Trochę ciepłych promieni na mroźny dzień, czyli serniczki w wersji mini z dodatkiem szafranu! 204

łyżka aromatu amaretto (takiego do kawy) 2 żółtka 1 łyżka śmietany garść sezamu +masło do posmarowania kokilek lub form Masa serowa:  2 opakowania serka śmietankowego Almette (300g) 1 jajko 1 białko + szczypta soli ok. 10 łyżek cukru trzcinowego *lub zwykłego 1 opakowanie szafranu (0,12g) Polewa czekoladowa:  3-4 paski tabliczki gorzkiej czekolady(...)ciastem wstawiamy do lodówki na ok. 20minut. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. W czasie chłodzenia spodów zabieramy się do przygotowania masy serowej. Do miski wykładamy serki śmietankowe, dodajemy jajko, cukier oraz szafran. Białko z odrobiną soli ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania zwartej piany. Dodajemy do masy, którą dokładnie mieszamy łyżką lub za pomocą miksera na najwyższych obrotach

Symfonia Smaków