spojnosci. skladniki na ciasto: 200g maki 100g masla pol lyzeczki soli 2 lyzki zimnej wody skladniki na farsz: 4 ziemniaki okolo 900g dyni 1 czerwona papryka 2 cebule 4 jajka 250ml mleka 40g boczku wedzonego 30g sera gouda 1 papryczka chili sol, pieprz oliwa do smazenia wykonanie: Najpierw robimy ciasto zagniatajac na jednolita mase wszystkie skladniki. Gotowe ciasto zawijamy(...)dorzucamy do niego pokrojona w koste dynie i papryke. Sazymy okolo 5 minut i dorzucamy posiekana cebule oraz oczyszczone i posiekane chili. Smazymy chwile. Przygotowane warzywa mieszamy razem z jajkami, mlekiem i startm serem. Doprawiamy sola i pieprzem. Ciasto nalezy rozwalkowac miedzy dwoma kawalkami foli spozywczej i wylozyc nim naczynie do tart. Wykladamy dno i brzegi. Na ciasto wykladamy farsz
Przysmaki Karolkiostatnio mam malo, ale szybciutko uwinelam sie z dzisiejszym obiadem i oto sa. skladniki: okolo 6 duzych ziemniakow 2-2,5 szklanki maki pszennej 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 jajko sol wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujey w osolonej wodzie. Jeszcze gorace przepuszczamy przez praske i odstawiamy do przestygniecia. Nastepnie ziemniaki przekladamy na stolnice i dodajemy do nich jajko, make ziemniaczana
Przysmaki KarolkiPrzyznaje, ze jest troche pracy, ale za to ten cudowny smak wynagradza czas spedzony w kuchni. skladniki na ciasto: 3,5 szklanki maki 3 lyzki cukru 2 zoltka + 1 jajko 1,5 szklanki letniego mleka 3 dkg drozdzy 1 lyzka stopionego tluszczu 150g masla Masa makowo-orzechowa: 100g bialego maku 100g migdalow 100g orzechow wloskich 1 szklanka cukru pudru(...)polowy mleka. Dokladnie mieszamy i odstawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce. Rozczyn powinien podwoic swoja objetosc. W mace robimy zaglebienie, wlewamy rozczyn z drozdzy, dodajemy stopiony tluszcz, roztrzepane jajka i reszte mleka. Ciasto dokladnie wyrabiamy i gdy juz stanie sie gladkie odstawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce. Nastepnie przekladamy ciasto na opruszona maka stolnice. Ciasto nalezy rozwalkowac w prostokat
Przysmaki Karolkipuszki, a tuz przed Bozym Narodzeniem zabierzemy sie za ich dekorowanie. skladniki: 1 kg maki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do piernikow dodatkowo: cynamon, imbir, galka muszkatalowa, mielone gozdziki, kardamon wykonanie: W rondlu rozpuszczamy miod, smalec i cukier. Mieszamy(...)chwili uzyskania jednolitej masy, odstawiamy do przestygniecia. Do przestygnietej masy dodajemy jajka, make, sode rozpuszczona w chlodnym mleku, szczypte soli oraz wszystkie przyprawy. Gotowa przyprawe do piernikow mieszamy z reszta przypraw tak by wyszlo pol szklanki. Caly czas mieszamy ciasto na jednolita mase. Na koniec pozostaje nam oblizac lyzke, przykryc ciasto reczniczkiem, zapakowac w worek foliowy i odstawic
Przysmaki Karolkikazdym doslownie kesie wyczuwalam ich swiezy smak. Z czystym sumieniem moge ten wypiek polecic do popoludniowej kawki lub herbatki. skladniki: 1/2 kg bananow 125 ml miodu 100g rodzynek 2 jajka 250g maki 125g cukru 125g masla 1/2 lyzeczki cukru 2 lyzeczki proszku do pieczenia wykonanie: Obrane banany zmiksowac wraz z miodem i jajkami na jednolita mase. W osobnej misce utrzec
Przysmaki Karolkiniezwylke. Jest bardzo wilgotne i slodkawe. Posypka zas jest bardzo chrupiaca. Jednym slowem ciasto w sam raz na Swieta. skladniki: 115 g miekkiego masla 1 szklanka cukru 2 jajka 2 szklanki maki tortowej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 0,5 lyzeczki soli 1 szklanka smietany posypka: 0,5 szklanki cukru 2 lyzeczki cynamonu cukier waniliowy okolo(...)szklanki posiekanych orzechow wloskich wykonanie: Maslo uceramy na puszysta mase wraz z jajkami i cukrem. Wszystkie suche skladniki (maka, proszek do pieczenia, soda, sol) mieszamy razem. Do masy jajecznej dodajemy na przemian po lyzce smietany i po lyzce suchych skladnikow. Caly czas ucieramy ciasto. Wszystkie skladniki posypki mieszamy ze soba. Foremke keksowke smarujemy tluszczem i posypujemy bulka tarta. Wykladamy okolo
Przysmaki Karolkidobrze by takie krokiety wygladaly na Wigilijnym stole. Krokiety z dorsza skladniki: 400g dorsza 400g ziemniakow 40g orzechow piniowych 3 zabki czosnku sol, pieprz papryka w proszku 3 jajka bulka tarta natka pietruszki olej do smazenia wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po odcedzeniu obieramy i przepuszcamy przez praske. Filety z ryby osuszyc, usunac osci i rozdrobnic. Ja pokroilam w kosteczke(...)Doprawic sola, pieprzem i odbrobina papryki w proszku. Dokladnie wymieszac i odstawic na 15 minut. Po tym czasie formowac rekoma krokieciki. Obtoczyc je najpierw w bulce tartej, nastepnie w jajku i ponownie w bulce tartej. Smazyc na rozgrzanym oleju. Smacznego
Przysmaki Karolkiwiec na moj Galette des rois.. . skladniki: 500g ciasta francuskiego (kupnego) 1 zoltko skladniki masy migdalowej: 100g mielonych migdalow 75g masla 75g cukru pudru 1 zoltko 1 cale jajko 1 lyzeczka ciemnego rumu wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy dwa kola o srednicy 20cm. Najlepiej w tym celu wykorzystac jako szablon talerz o srednicy 20cm. Ciasto odkladamy do lodowki(...)czasie przygotowujemy mase. W misce ubijamy mikserem miekkie maslo z cukrem pudrem. Nastepnie dodajemy zmielone mogdaly, zoltko i jajko. Ubijamy by masa byla gladka. Na koncu dodajemy lyzeczke rumu, moze byc koniak. Mase chlodzimy w lodowce przez okolo 30 minut. Na blaszce wylozonej papierem do pieczenia ukladamy jedno kolo z ciasta. Wykladamy na nie mase migdalowa pozostawiajac z kazdej strony
Przysmaki Karolkicukru brazowego 1 duze zoltko skladniki na mase serowa: 1kg serka smietankowego 235g drobnego cukru 100ml mleka 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego 500g bialej czekolady, roztopionej i ostudzonej 5 duzych jajek wykonanie: Wszystkie skladniki na spod zagniatamy razem dosc szybko, formujemy kule i zawijamy w folie spozywcza. Odstawiamy do lodowki na 30 minut. Foremke o wymiarach 26 cm smarujemy maslem. Ciasto(...)minut. Ciasto nalezy dobrze wystudzic. Ser ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanili na kremowa mase. Dodajemy mleko i rozpuszczona i wystudzona czekolade, na koncu dodajemy ubite jajka. Dobrze mieszamy na kremowa mase. Gotowa mase wykladamy na spod. Forme stawiamy na blache i pieczemy 50-60 minut w temperaturze 160°C. Gotowy sernik studzimy poczatkowo w zamknietym piekarniku, potem
Przysmaki Karolkireka to tez nie bylo juz odwrotu. Zamknelam sie w kuchni by wyczarowac slodki, ale nie za slodki, deser. skladniki na nalesniki: 250g maki 0,5 litra mleka 3 jajka szczypta soli 2 lyzki oliwy skladniki na krem: 1 kremowka twarog smietankowy 250g cukier puder kilka kropli olejku migdalowego platki migdalowe sos owocowy wykonanie: Najpiew nalesniki. Do przesianej maki dodajemy(...)szczypte soli, roztrzepane jajka i mleko z oliwa. Wszystko dokladnie miksujemy i odstawiamy na godzine do lodowki. Po tym czasie patelnie do nalesnikow smarujemy oliwa i smazymy nalesniki. Kremowke ubijamy z cukrem pudrem. Ilosc cukru zalezy od naszych indywidualnych upodoban. Ja osobiscie wole zawsze mniej poslodzic. Pod koniec ubijania dodajemy olejek migdalowy. Wystarczy doslownie kilka kropelek. Do kremowki dokladamy serek
Przysmaki Karolkistwierdzic, ze czeskie knedliki wcale nie sa takie zle. Wszystkim nam bardzo smakowaly :) skladniki na 2 dosc spore knedliki: 400g maki 2 czerstwe bulki 2,5 dkg masla 1 jajko 1 szklanka mocno gazowanej wody mineralnej sol odrobina proszku do pieczenia wykonanie: Z bulki odkrawamy skorke, zas reszte kroimy na drobna kostke i podsmazamy na masle. W misce mieszamy make(...)proszek do pieczenia, jajko i wode mineralna. Mieszamy tak dlugo az ciasto zacznie odchodzic do lyzki. Dosypujemy podsmazona bulke, dokladnie mieszamy. Przykrywamy sciereczka i dstawiamy na pol godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy dwa walki (knedliki) Gotujemy je pol godziny we wrzatku, w dosc szerokim garnku, tak by nie dotykaly jego brzegow. Po 15 minutach za pomoca lyzki odwracamy
Przysmaki Karolkinich jakies inne nadzienie. Teraz bylo bardzo prosto, ale smacznie. Lubie polaczenie pieczarek z cebulka, czosnkiem i serem. Do tego koniecznie sporo pieprzu. skladniki: 500g duzych pieczarek 1 jajko 1 cebula 1 zabek czosnku bulka tarta natka pietruszki ser tarty, najlepiej gouda sok z cytryny sol i pieprz wykonanie: Pieczarmi myjemy i osuszamy. Odcinamy nozki, ktore siekamy. Pieczarki skrapiamy sokiem(...)delikatnie wewnatrz kapeluszy i odstawiamy. W tym czasie siekamy cebule i czosnek. Na rozgrzanym masle podsmazamy przez chwile cebule, czosnek i posiekane czesci pieczarek. Przeklamamy farsz do miseczki, dodajemy jajko, posiekana natke pietruszki i bulke tarta oraz starty ser. Sera niech bedzie dosc sporo, zas bulki tartej tyle by farsz byl nieco papkowaty. Wszystko razem dokladnie mieszamy, doprawiamy sola
Przysmaki Karolkiswoja droga bylo bardzo dobre, mocno migdalowe. Ciasteczka zas wyszly nam smaczne, bardzo chrupiace. Ciasteczka migdalowe skladniki: 250g maki 30g mielonych migdalow 100g cukru szczypta soli cukier waniliowy 2 jajka 3 krople aromatu migdalowego 120g masla do dekoracji cukier puder lub polewa czekoladowa wykonanie: Make, migdaly, sol, cukier, 1 jajko, cukier waniliowy, maslo i aromat migdalowy zagniatamy na gladnie ciasto
Przysmaki Karolkiserca mezczyzny wprost przez jego zoladek ;) Czekoladowe babeczki skladniki: 50 g gorzkkiej czekolady dobrej jakosci, najlepiej z minimum 70% kakao 50g masla 50g maki 60g cukru pudru 1 jajko 1 zoltko kakao do posypania foremek cukier puder do dekoracji wykonanie: Czekolade i maslo roztapiamy w miseczce w kapieli wodnej. Odstawiamy na 10 minut do wystygniecia. W tym czasie ubijamy mikserem(...)gladka mase cukier puder, jajko i zoltko. Dodajemy mase czekoladowa. Mieszamy. Na koncu dodajemy przesiana make i dokladnie mieszamy. Dwie foremki o srednicy okolo 7cm smarujemy maslem, a nastepnie posypujemy kakao. Do tak przygotowanych foremek nakladamy ciasto. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 12 minut. Ja pieklam moje okolo 20 minut. Po upieczeniu wyciagamy babeczki z foremek
Przysmaki Karolkilososia skladniki na ciasto: 1 szklanka maki (20dkg) 5 lyzek masla 5 lyzek smalcu 3 lyzki wody sol nadzienie: 50dkg filetow z lososia bez skory 1 cytryna 2 jajka 1 kremowka (200ml) koperek sol, bialy pieprz tarta galka muszkatalowa wykonanie: Wszystkie skladniki na ciasto zagniesc, uformowac kule i zawinac w folie spozywcza. Wstawic do lodowki na okolo pol godziny, mozna(...)ciasto wychodzilo na okolo 0,5 cm. Nakluwamy widelcem i zapiekamy przez okolo 20 minut w temperaturze 200°C. Na ostudzone ciasto ukladamy pokrojonego w kostke lososia. Jajka mieszamy z kremowka, starta skorka z cytryny, koperkiem i przyprawami. Zalewamy tym zapiekanke. Pieczemy okolo 50 minut w 200°C. Smacznego
Przysmaki Karolki