jajko - 22300 przepisów (strona:1051/1487)

Ciasto na niedzielę 319

Sernik z truskawkami i galaretką składniki: 200 g ciastek owsianych 100 g masła 250 g truskawek 500 g serka śmietankowego 250 g serka mascarpone 120 g cukru 3 jajka + 1 żółtko sok i skórka z 1 cytryny  1 galaretka truskawkowa wykonanie: Ciasteczka kruszymy i łączymy ze stopionym masłem. Taką mieszankę przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą(...)miksera ubijamy serki z cukrem, jajkami i skórką oraz sokiem z cytryny. Masę serową przekładamy na tortownicę. Sernik pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Aby sernik pozostał biały w trakcie pieczenia przykrywamy go folią aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu (ja dałam mniej wody) Na całkiem zimny sernik układamy truskawki pokrojone

Przysmaki Karolki
Mała przekąska ze szparagów 261

cieple piekarnika, a potem smaczna nagroda i rozkosz dla podniebienia.  Zapiekany mus ze szparagów składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 125 g serka koziego lub naturalnego typu Philadelphia 3 jajka sól, pieprz masło do wysmarowania foremki wykonanie: Szparagi myjemy, obcinamy końcówki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut. Następnie zalewamy gorącą wodą by przestały się gotować i po chwili odcedzamy(...)Kroimy na kawałki, odkładamy 8 główek na później. Pozostałe szparagi miksujemy z jajkami i serkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowaną miksturą napełniamy foremki wysmarowane wcześniej masłem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia do każdej foremki wkładamy na wierzch po 2 główki szparagów. Danie można podawać na ciepło lub na zimno

Przysmaki Karolki
Pasta jajeczna z awokado i chleb orkiszowy 248

śniadanie wielkanocne to musi być jajko z majonezem albo jajecznica na wędzonce? A muzę postawić na dobra, jajeczna pastw i domowy, orkiszowy chleb? Jeśli macie ochotę zmienić coś w świątecznym menu zapraszam na takie eksperymenty. Jeden właśnie wam przedstawiam - pasta z jajka i awokado oraz świeży, domowy orkiszowy chleb. Porcja dla 3 osób. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wiosenne babeczki z niespodzianka w środku 201

mąki tortowej  1/4 łyżeczki soli  1/2 łyżeczki sody  1/8 łyżeczki proszku do pieczenia  1/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej  3/4 szklanki cukru  1 jajko w temperaturze pokojowej  1/4 szklanki parzonej kawy  1/4 szklanki mleko 10 jajeczek czekoladowych krem: 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru  1/2 łyżki ekstraktu(...)razem mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mikserem ubić razem masło i cukier przez 3-4 minuty, aż będzie puszyste. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać jajko i ubijać dalej. Do masy dosypać polowe suchych składników, następnie dodać kawę i mleko. wymieszać. Dodać drugą połowę suchych składników i zmiksować. Masa wyłożyć 1/2 papilotek, do środka włożyć obrane

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Odwrócone ciasto bananowe z karmelem 239

pieczenia   3/4 łyżeczki sody   1/2 łyżeczki soli   1/2 szklanki masła  miękkiego     1/2 szklanki cukru   1/2 szklanki brązowego cukru   2 duże jajka   1 szklanka puree z bardzo dojrzałych  bananów  (2 szt)  3 łyżki kwaśnej śmietany   1 łyżka rumu   1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   masło(...)Przesiać razem mąkę, sol, proszek i sodę do miski. Używając miksera ubić masło z cukrem biały i brązowym , aż dobrze się połączą. Następnie wbijać stopniowo po jednym jajku, mieszać, następnie dodać puree z bananów , śmietanę, rum i wanilie. Wymieszać . Jako ostatnie wsypać suche składniki  i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na zastygnięto polewę w formie. Wyrównać . Piec około

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowy sos tatarski na domowym majonezie 266

Wielkanoc to jajka, a jak jajka to dla mnie tylko sos tatarski, jakoś za chrzanem nie przepadam. Kiedyś bardzo często używałam kupnego sosu tatarskiego, ale kiedy pierwszy raz zrobiłam go sama to już wiem że żaden nie smakuje tak jak ten domowy zrobiony na własnoręcznie ukręconym majonezie. Do tego własne marynowane ogórki i grzybki i pełnia szczęścia gotowa. Uwierzcie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto ucierane z truskawkami 822

pieczenia jest orientacyjny i zależy od użytej formy. Moje ciasto powstało w tortownicy o średnicy 21cm. Ciasto ucierane z truskawkami Składniki: 250g mąki pszennej 100g cukru 130g masła 3 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200g truskawek Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia - jajka zmiksować z cukrem, wlać

Smakołyki Bereniki
Szybki torcik z truskawkami 257

mało czasu a goście już pukają do drzwi. Polecam upiec biszkopt, przekroić gdy jest jeszcze ciepły na pół i dzięki temu wystygnie nam w kilka chwil. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : 2 śmietanki kremówki, cukier puder, sok pomarańczowy, truskawki, stężała galaretka truskawkowa Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną

Magiczne Życie Marty
Torcik czekoladowy 573

święta - dlaczego nie !  Składniki na ciasto : 125 g mąki pszennej 125 g cukru 125 g masła roztopionego 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka 45 ml mleka Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Mąkę, kakao i proszek przesiać do miski dodać cukier. W drugiej misce roztrzepać jajka dodać mleko oraz masło i połączyć z suchymi składnikami

Zabawa smakiem
Oliwne ciasto czekoladowe 397

kakao w proszku 125 ml wrzątku 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 75 g mielonych migdałów* 75 g mąki pszennej* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g drobnego cukru 3 jajka szczypta soli Piekarnik rozgrzać do 170 ºC  i przygotować tortownicę o średnicy 23 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować oliwą. W małej miseczce wymieszać kakao z wrzątkiem oraz ekstraktem(...)waniliowym, odstawić do wystudzenia. Do miski miksera wsypać cukier, oliwę oraz jajka i ucierać na jednolitą masę przez około 3 minuty. Zmniejszyć obroty i dodać kakaową, wystudzoną pastę, na koniec wsypać wymieszane migdały z mąką, sodą oczyszczoną oraz solą. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Pieczemy 40-45 minut (piekłam 50 minut)  Po upieczeniu odstawić ciasto na metalową kratkę

Zabawa smakiem
ENSAIMADAS - Bułeczki Maślane 276

mąki pszennej 75 g cukru + 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 200-250 ml mleka w temperaturze pokojowej (użyłam 200 ml) 2 średnie jajka 2 łyżki oliwy z oliwek 150 g roztopionego masła* (użyłam ok.100 g) cukier puder do posypania W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą, na środku zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże(...)zalać odrobiną mleka, posypać łyżką cukru i lekko zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe mleko, jajka i oliwę, wymieszać, przełożyć na blat i wyrabiać kilka minut (wyrabiałam ciasto mikserem stacjonarnym) w razie potrzeby można dosypać trochę mąki, jednak ciasto jest dosyć luźne i klei się do rąk. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką

Zabawa smakiem
Pancakes - puszyste naleśniki 222

śniadanie idealne.  Pulchne, mięciutkie małe placuszki, które można podawać z wieloma dodatkami. Składniki: 150 g mąki 50 g cukru 280 ml mleka 1 jajko 35 g masła, roztopionego 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do podania według upodobań : syrop klonowy, miód, masło, cukier puder lub świeże owoce. W misce wymieszać suche składniki(...)drugiej misce roztrzepać jajko, roztopione masło, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Połączyć suche składniki z płynnymi, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną suchą patelnie nakładać porcje ciasta ( u mnie 80 ml ciasta*). Smażyć na średnim ogniu, około 2-3 minut z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami ! *smażyłam je na malutkiej patelni o średnicy 12 cm, z podanych

Zabawa smakiem
Czekoladowe muffinki 346

naturalnego, dlatego muffinki są sprężyste, a zarazem wilgotne. Polecam do wypróbowania:)  Składniki : 1,5 szklanki mąki pszennej 120 g masła, roztopionego 200 g jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce(...)wymieszać roztopione masło, jogurt, jajka. Połączyć zawartość obu misek, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać groszki czekoladowe. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, cisto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy około 20-25 minut. Smacznego

Zabawa smakiem
Ciasto jogurtowe z wiśniami 782

Puszyste ciasto jogurtowe z nutką cytrusową oraz wiśniami. Najlepsze jest w dniu pieczenia, jednak na drugi a nawet trzeci dzień bardzo dobre.  Polecam ! Składniki : 4 jajka 1 żółtko 1 szklanka cukru 50 g masła, roztopionego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 i 2/3 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo(...)wypestkowanych 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia ciasta, według uznania Piekarnik rozgrzać do 180 ºC  . Masło roztopić i przestudzić. Do misy miksera, wbić jajka, żółtko oraz wsypać cukier, ubijać na najwyższych obrotach, aż powstanie bardzo gęsty krem. Zmniejszyć obroty i delikatnie wlewać roztopione masło a następnie dodać jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia

Zabawa smakiem
Tarta ze szpinakiem i serem feta 283

zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 3-4 łyżki zimnej wody Składniki na farsz : 250 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej oliwa 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 30% sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 150 g sera feta Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę* do tarty wysmarować masłem. Mąkę, sól oraz(...)fasolą i pieczemy kolejne 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek, a następnie szpinak. Gdy szpinak opadnie przyprawić solą pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstawić. W misce wymieszać jajka, śmietanę, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć szpinak i zalać masą jajeczną, wierzch posypać rozdrobnioną fetą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Zabawa smakiem