zdecydowanie polecam wypróbować go wszystkim wielbicielom ricotty i włoskich klimatów. Przepis z bloga Facet i kuchnia —>KLIK , polecam :) 250 g ricotty 130 g jogurtu greckiego 2 małe jajka skórka starta z połowy limonki 30 ml soku z limonki 30 ml miodu Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę składników i miksujemy aż się połączą. Masę przelewamy do wysmarowanych tłuszczem kokilek. Pieczemy
Mienta blogTeż tak macie że po świętach Wielkanocnych zostają Wam resztki majonezu w słoiku i nie bardzo wiadomo co z tym począć? Ani to do sałatki, ani na jajko, zresztą kto jada jajka zaraz po świętach ... już basta! jak to pewien robaczek powiadał. Teraz nie będzie problemu że taka reszteczka - łyżeczka się marnuje. Wystarczy zrobić ciastka z mojego przepisu i gotowe
Farmażonypizza z makaronu :) Dodatki są oczywiście dowolne. Zobaczcie co ja dziś wyczarowałam ciekawego Więc czytać, oglądać i biegiem do kuchni... Próbujemy!!! :) Placek makaronowy Składniki: 300 gram makaronu spaghetti 3 jajka 100 ml mleka 1 ząbek czosnku Sól Pieprz ½ szklanki startego żółtego sera 1 garść szpinaku ½ cukinii 10 pomidorków koktajlowych 5 plasterków szynki 1 łyżka masła Wykonanie: Makaron gotujemy al dente(...)osolonej wodzie. Jajka mieszamy z mlekiem, rozdrobnionym czosnkiem, 2 łyżkami sera żółtego. Doprawiamy odrobiną soli i grubo mielonym pieprzem. Szpinak podsmażyć lekko na maśle i dodać do masy jajecznej. Rozgrzać piekarnik do 200st. Makaron wykładamy do okrągłej formy do pieczenia, śr. ok. 26cm, wylewamy masę jajeczną, układamy pomidorki koktajlowe i pieczemy 15 min. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy szynkę , cukinię pokrojoną
Olikowa kuchniapampuchy w trakcie wyrastania :) Składniki: 1 opakowanie drożdży 100 g 1,5 szkl. mleka 6 łyżek cukru 1 torebka cukru waniliowego 32 g 1 jajko 0,5 kg mąki 3 łyżki oleju szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. W rondelku podgrzewamy mleko i wsypujemy cukier. Wkruszamy(...)drożdże i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Wlewamy do miski z mąką i zagniatamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy 3 łyżki oleju i ugniatamy ok. 10 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godz. do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki. Układamy na oprószonej mąką stolnicy
Olikowa kuchniaCiasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st C. i pieczemy 15min. Do farszu użyłam: 350 g pora pokrojonego w krążki 200 g sera żółtego 200 g śmietany 12% 4 jajka pieprz sól gałka muszkatołowa Pora możemy podgotować 10 min w wodzie lub zeszklić na maśle. Ja wolę ten drugi wariant. Rozkładamy go równomiernie na upieczonym spodzie. Do śmietany dodajemy jajka
Olikowa kuchniarobię w jednej machinie, ale oczywiście da się to zrobić bez niej :) Na pulpeciki potrzebujemy 200 g piersi z kurczaka 200 g schabu 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 50 g bułki tartej 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki(...)maszynerii, ale Wy możecie mięsko rozdrobnić w maszynce do mięsa lub tak jak to robicie na co dzień. Kroimy drobno cebulkę i czosnek i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy jajko, bułkę, musztardę, majonez i zioła. Wszystko dobrze mieszamy i wyrabiamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy nie za duże kuleczki i układamy w naczyniu do gotowania na parze. Parujemy je min.30-40
Olikowa kuchniawyrabiałam w mojej magicznej maszynie zwanej Thermomixem. Składniki: 250 g bułki czerstwej pokrojonej na mniejsze kawałki 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 25 g masła 200 g mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki soli pieprz gałka muszkatołowa 80 g sera żółtego Bułkę, mleko i jajka wyrabiamy na jednolita masę. Cebulę siekamy i przysmażamy na maśle razem z natka. Cebulę
Olikowa kuchniasmaku bananowym, a do drugiej serek homogenizowany i mus z kiwi. Składniki na ciasto: 60 g mąki pszennej 10 g drobnego cukru szczypta soli 1 jajko 160 ml mleka 50ml śmietany kremówki Farsz 1: 1/2 budyniu waniliowego 2 batony Mars 1 Danonek bananowy 1 banan Farsz 2: 1/2 budyniu waniliowego 1 serek homogenizowany Mus: 4 kiwi cukier(...)Mąkę, cukier i sól mieszamy z jajkami, mlekiem i kremówką. Odstawiamy na godzinę. Smażymy naleśniki, smarując patelnię odrobiną tłuszczu. Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Rozdzielamy na dwie porcje. Do pierwszej porcji, jeszcze gdy jest ciepła, dodajemy dwa batony Mars pokrojone na mniejsze kawałki i Danonka. Mieszamy na gładka masę. Do drugiej porcji, gdy już budyń
Olikowa kuchniaMielone bez marchewki??Pfff to nie mielone :) Nie ma co się rozpisywać na prostym przepisem na mielone, które ja robię troszkę inaczej. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko 1/2 cebulki 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka ketchupu 2 cm korzenia imbiru sos sojowy bułka namoczona w wodzie sól pieprz bułka tarta Mięso dobrze wyrabiamy z bułką odciśniętą(...)wody, jajkiem. Dodajemy musztardę i ketchup. Imbir obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Cebulę ścieramy na tarce jarzynowej. Wlewamy odrobinę sosu sojowego. Wszystko łączymy i mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano. Do mielonych zazwyczaj podaję
Olikowa kuchniałatwy! Podaję składniki na okrągłą blachę do tarty. Składniki na standardową blachę prostokątną trzeba dodać x2: Składniki: 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu truskawki opcjonalnie Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 140 g mąki pszennej Margarynę(...)wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby była miękka. Następnie ucieramy ją z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajka - mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Wlewamy łyżeczkę octu i dokładnie mieszamy. Składniki na kruszonkę zagniatamy. (masło musi być twarde, pokrojone na kawałki) Nagrzewamy piekarnik - 180 st.C. Ja, truskawki kroiłam w krążki i posypałam cukrem (były dość kwaśne
Olikowa kuchniacenie. Składniki: 5-6 płatów ciasta filo ok. 30g masła, roztopionego pęczek zielonych szparagów 6 ziemniaków szklanka startego sera żółtego 3/4 szkl. śmietany 18% 1 jajko świeżo zmielony czarny pieprz gałka muszkatołowa sól Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i gnieciemy na pure ze śmietaną i przyprawami. Następnie dodajemy jajko
Olikowa kuchniażeby nie było nudno to zrobiłam je na kolorowo. Już sam ich widok sprawiał, że miało się ochotę zjeść je wszystkie :) Składniki: 300 g mąki pszennej 1 jajko 1 op proszku do pieczenia 1/2 szkl wody 2 łyżki oleju sól Dodatki: 1 cebula czerwona 2 pomidory żółte 1/2 papryki 10 oliwek 1/2 szklanki startego sera żółtego szczypiorek czosnek granulowany(...)mąki dodajemy proszek do pieczenia i sól. Wybijamy jajko, wodę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części i rozwałkujemy placki Blachę wykładamy papierem i pieczemy ok 15 min w 160-170 st. Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w krążki a pomidory w plastry. Na każdym placku układamy warzywa, pokrojone oliwki i szczypiorek. Doprawiamy wszystko czosnkiem granulowanym i posypujemy serem
Olikowa kuchniajeśli są większe ) * 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku * 250-300 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe ) * mały koncentrat pomidorowy - 90 g * 1 cebula * 3-4 ząbki czosnku * 1 jajko * 3 łyżki sera żółtego + 2 do posypania ( u mnie Grana Padano, ale może być każdy inny ) * sól, pieprz * świeże liście bazylii 5-6 szt. * oliwa Wykonanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz(...)plasterki. Cebulę z czosnkiem usmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso - chwilę smażyć. Nie musi się całkowicie wysmażyć, ma pozostać pół surowe. Mięso połączyć z pęczakiem. Dodać koncentrat pomidorowy, jajko, posiekane liście bazylii i starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem - dokładnie wymieszać. Kabaczki przekroić wzdłuż, z patisonów odciąć wierzch. Za pomocą małej łyżeczki wydrążyć warzywa. Wnętrze kabaczków i patisonów
kolorowotorcikowodrożdżówki :) Tym razem mam dla Was przepis na drożdżówki pełnoziarniste a zamiast kruszonki posypałam je migdałami, polecam! 350 g mąki pszennej z pełnego przemiału 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju ok. 10 śliwek 2 łyżki płatków migdałów Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz
Mienta blog