Składniki: kromka czerstwego chleba 1 jajko garść ugotowanego i obranego bobu sól łyżka masła łyżeczka posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Na większej patelni, na maśle podsmażamy z obu stron chleb, obok rozbijamy całe jajko, czekamy, aż się zetnie białko i żółtko. Na talerz przekładamy grzankę, układamy na wierzchu sadzone jajko i kawałki bobu
Moja smaczna kuchniamuszę mieć dużo energii przez cały dzień ! Dobre śniadanie jest obowiązkowe, ale u mnie czasami ze śniadania robi się brunch :) Dziś skombinowałam sobie pyszną sałatkę. Oczywiście łatwą i szybką! :) Jajka sadzone??? Standard :) Więc dziś zrobiłam jajka sadzone jako dodatek. A zaczęłam tak: Rukola z botwinką Potem dodałam to: i jeszcze coś takiego :) Oraz mój ulubiony składnik: Ocet balsamiczny - tu gruszkowy(...)rukoli i botwinki dodałam pokrojoną w kostkę paprykę ( najlepiej kolorystycznie pasuje żółta), pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Dwa jajka usmażyłam na sadzono i dodałam do sałatki. Ocet balsamiczny wymieszałam z oliwą z oliwek i skropiłam tym całość. Można jeść z ciepłą bagietką. Ja wpałaszowałam całość bez żadnego pieczywa
Olikowa kuchniatylko mogłam. Kwaśne to było, takie jakieś nie wiadomo jakie :) Bleee Obecnie, w sezonie letnim staram się wykorzystać szczaw jak najczęściej! Ale pamiętajmy żeby zupę szczawiową jeść z jajkiem i śmietaną!!! Zawarty w tych produktach wapń neutralizuje bowiem w pewnej mierze działanie kwasu i pozwala na zminimalizowanie szkodliwego wpływu szczawiu np. na ściany żołądka. Składniki(...)koniec rozrabiamy śmietanę z odrobiną mąki i soli, dodając czerpak zupy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Oczywiście zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo ( dla zaawansowanych z jajkiem po wiedeńsku
Olikowa kuchniamożemy doczekać się momentu zrobienia w nim domowego majonezu! Z całą pewnością sprzęt będzie bardzo często przez nas wykorzystywany! Nasze śniadanie to nie tylko sos jogurtowy, ale warzywa i jajka - uwierzycie, że wszystko przygotowaliśmy w parowarze? Stwierdziliśmy, że po co mamy fatygować dwa garnki i pilnować wszystkiego czy gotować partiami, aby nie rozgotować, skoro możemy użyć dwóch tacek parowaru!? Najpierw(...)wrzuciliśmy twardsze warzywa, a po kilku minutach dołożyliśmy resztę warzyw i drugą tackę z jajkami. W tym momencie pomyśleliśmy, że skoro mamy w zestawie do parowaru szklane kubeczki to może by je jakoś ciekawie wykorzystać? I wiecie co zrobiliśmy? W skorupkach ugotowaliśmy jajka, a do kubeczka wysmarowanego masłem wrzuciliśmy jajko, dzięki temu otrzymaliśmy pyszne jajka na miękko oraz jajka
Plate of JoyWitajcie :) W piątek postanowiliśmy zrobić coś z jajek, bo dawno ich nie jedliśmy. Padło oczywiście na omlet. Nie wiemy jak Wy, ale my omleta uwielbiamy, jednak jemy go nie zbyt często. Raczej skupiamy się na warzywach, jak widzicie, a jajeczne kombinacje tylko od czasu do czasu. Hmmm wtedy lepiej smakuje i nie znudzi się :) Tak więc, żeby nie przedłużać Waszej(...)Możecie również użyć świeżego szpinaku, wtedy potrzebujemy solidną garść liści. W tym samym czasie przesmażamy delikatnie pieczarki pokrojone w półplasterki. Odstawiamy szpinak i pieczarki do przestygnięcia. Teraz czas na jajka. Do miski wbijamy 5 jaj, dodajemy sporo pieprzu, gałki muszkatołowej oczywiście najlepiej świeżo startej, ostrej papryki, sporo czosnku niedźwiedziego i na koniec 1/2 małej szalotki pokrojonej w cieniutkie płatki. Wszystko
vegetanieIdealnie przygotowane śniadanie wielkanocne, to marzenie każdej gospodyni domu. Wyczekiwane po długim okresie postu musi zaskoczyć smakiem i kolorami. Wobec tego kolejna wielkanocna przystawka JAJKA W SOSIE WIOSENNYM. SKŁADNIKI: 6 jaj 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany łyżka musztardy łyżka majonezu żółtko szczypiorek rzodkiewka mały ogórek zielony WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół i ułożyć(...)półmisku, żółtko utrzeć z musztardą, dodać śmietanę, posiekany szczypiorek, ogórka i rzodkiewkę pokrojone w kosteczkę, polać jajka sosem, posypać rzodkiewką i szczypiorkiem. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym autorstwem oczywiście
Kuchnia Beatymożna połączyć awokado z łososiem - i to był przepis mojego brata :) Wówczas był to tatar ze smaczliwką . Dzisiaj mam dla Was pastę również z awokado, ale dodatkiem jest jajko i sok z cytryny. Czasem ma się ochotę na awokado, ale trudno jest wymyślić jakie składniki można z nim połączyć. Ten przepis dostałam niedawno, wypróbowałam i nie żałuję. Zjadłam przepyszną(...)mamy, ponieważ owoc ten zawiera tzw. zdrowe tłuszcze. A dzięki witaminie E pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Po prostu bomba witaminowo-zdrowotno-upiększająca! :) Składniki: 1 awokado 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz sól Awokado obieramy i wyjmujemy pestkę Przekładamy owoc do miseczki, dodajemy sok z cytryny, oliwę, sól
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzystawka, kolacja, przekąska...smacznie i kolorowo.Gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół.Wyjmujemy żółtka.Farsz z groszkiem:Jedna mała cebula i mały ząbek czosnku posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, posól delikatnie i dodaj 200 g zielonego, odcedzonego groszku z puszki. Podduś i ostudź.Z 5 jajek wyjmij żółtka, wrzuć do miski, dodaj podduszony groszek, dużą łyżkę(...)majonezu, odrobinę pieprzu. Zblenduj wszystko na jednolitą masę. Teraz wypełnij białka jajek dowolnie dekorując.Farsz z fetą:Zblenduj lub zmiksuj 100 g sera feta z żółtkami z 5 jaj. Dodaj pieprz grubo zmielony. Masa jest dosyć miękka, wstaw ją do lodówki na około 30 minut, a po tym czasie udekoruj tą masą jaja. Na górę połóż oliwki, kapary lub czerwoną
Pasje JolkiTaka dość szybka przystawka nie wymagająca specjalnych dodatków. Na pewno będzie cieszyć oko na stole.Smakuje również, bo przecież w tym duecie jajko i pomidor uzupełniają się wzajemnie.SKŁADNIKI 10 jaj5 pomidorówświeża pietruszkamajonezWYKONANIEJajka ugotować, ostudzić. Pomidory przeciąć na połowę, dokładnie wydrążyć środki, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Jajka obrać odciąć od spodu kawałek tak, by można był je postawić. Wydrążone pomidory lekko(...)wysmarować majonezem od środka . Nakładać na jajka, dekorować majonezem w postaci małych kropek. Liście pietruszki rozłożyć na półmisku. Na to ułożyć muchomorki. Można wykonać inne dekoracje według własnych pomysłów.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypropozycja podania doskonale ogólnie znanej przystawki, która bez wątpienia zrobi wrażenie na naszych gościach lub pozostałej części rodziny.UWAGA! Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka!Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem (wyparzyć). Ostawić do całkowitego wysuszenia. Mięso z kurczaka umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu(...)wywaru.Mięso drobno pokroić i wkładać delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia. Tuż przed podaniem obrać wydmuszki, tak jak zwykłe jajko. Nie ma najmniejszego problemu ze zdjęciem skorupki, nawet bez obstukiwania.Źródło: KuchniaBroni
Świat Domowej Kuchnisię doskonały. Kotlety są aromatyczne i mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Ze swojej strony dodałam kilka niewielkich zmian w przepisie, absolutnie nie wpływających na smak kotletów.Ugotować 2 jajka na twardo. Ugotowane jajka obrać i pokroić w drobną kosteczkę.Do miski wlać mleko, włożyć kajzerkę i dobrze ją namoczyć. 1 cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.Na patelni(...)Odstawić do przestudzenia. Do większej miski przełożyć mięso mielone, wcześniej namoczoną w mleku kajzerkę (dobrze odciśniętą z mleka), podsmażoną na maśle cebulę, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, majonez, jajka na twardo oraz przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Na patelnie wlać olej i rozgrzać go. Z mięsnej masy uformować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć
Świat Domowej KuchniJeden z najszybszych obiadów.Przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut.Kilka jajek gotujemy na twardo i obieramy.Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy 2 duże łyżki musztardy. Mieszamy i podgrzewamy.Do 0,5 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej, dokładnie mieszamyi dolewamy do sosu musztardowego. Dwa średnie ogórki kiszone i pół cebulki kroimy w drobną kostkę.Kiedy(...)cebulkę.Sos doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając.Dopiero teraz przyprawiamy pieprzem ziołowym i ewentualnie solą lub warzywkiem. Gotujemy przez chwilę.Zdejmujemy z ognia i do sosu wkładamy jajka. Nie wymagają dalszego gotowania. Po kilku minutach możemy podawać do obiadu z ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków. Warto polać ziemniaki i jajka dużą ilością sosu.Pycha....Smacznego
Maminek kulinarnyMała odmiana.Zrobimy sobie tosty bez użycia tostera. Potrzebne składniki:-kilka kromek chleba tostowego-kilka plasterków szynki-kilka plasterków żółtego sera-jajek tyle, ile tostów-prażona cebulka-ketchup-warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor Warzywa kroimy w plasterki.Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy.Na chleb plasterki żółtego sera.Na ser odrobinę ketchupu.Następnie plasterki szynki.Posypujemy(...)prażona cebulką.Tosty są gotowe do położenia na nich jajka. Możemy na tosty położyć surowe żółtka i wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C do ścięcia żółtka a następnie położyć na nich warzywa,lub zapiec tosty w piekarniku do rozpuszczenia sera a jajka posadzić na patelni :) Tosty w tej wersji
Maminek kulinarnySałatka brokułowa z pomidorem, jajkiem i fetą...Różyczki zielonego brokuła.Kosteczki pomidorów i jajek ugotowanych na twardo.A do tego feta i prażony słonecznik.Pycha!Składniki:1 brokuł (o wadze około 500 g);4 jaja ugotowane na twardo;3 średnie pomidory;Opakowanie sera feta (waga netto 270 g);50 g ziaren łuskanego słonecznika;2 ząbki czosnku;3 czubate łyżki majonezu;Sól
Gospodyni Miejskakawałki, skropić dość mocno sokiem z limonki.Jajka pokroić na drobne kawałkiWymieszać delikatnie razem. Zrobić sos z serka wiejskiego musztardy, suszonych pomidorów, dodać odrobinę soli i pieprzu. Wymieszać z jajkiem i awokado. Nakładać do zielonych łódeczek, udekorować. podawać z chlebem lub bułeczką. Gotowe SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewy