jajka - 5040 przepisów (strona:232/336)

Pszczeli tort z jagodami 236

efekt, zaś motyw przewodni w postaci pszczół wywołał uśmiech na twarzy solenizantki. :)Biszkopt:Z przepisu na biszkopt idealny. Dla małego tortu o średnicy 20 cm pieczemy biszkopt z 5 jajek, a dla dużego z 10 (podwójna porcja składników).(Wszystkie podane niżej składniki są na mały tort o średnicy 20 cm. Dla tortu dużego należy podwoić ilość).Biały krem

Food Square
Galette z pomidorami i ricottą 198

pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki.Nadzienie:250 g ricotty1 jajko8 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone)świeży rozmarynsól morskaświeżo mielony pieprzRicottę wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy serowej, zostawiając 3 cm brzeg. Pomidory pokroić na plastry i równomiernie rozłożyć na ricottcie, układając jedną lub dwie warstwy. Posolić

Food Square
Gnocchi z pieczonej dyni i ziemniaków 129

można uprzednio podsmażyć przez 20 minut na suchej patelni by odparowała część wody). Na stolnicę wysypać obie mąki. Na to położyć masę dyniowo-ziemniaczaną, ser, przyprawy oraz wbić jajko. Zagnieść ciasto; powinno być dość miękkie i klejące, dlatego stolnicę podsypujemy cały czas mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, a następnie kieliszkiem wycinamy kluseczki. Gnocchi gotujemy w lekko

Food Square
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 154

proszku lub paście (opcjonalnie)Przygotowanie:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć mikserem do białości, a następnie dodawać powoli cukier, cały czas ucierając. Wbić kolejno jajka, każde dokładnie rozprowadzić w masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć

Food Square
Eklery z budyniowym kremem 191

ruchem wsypać mąkę i energicznie mieszać, by się nie przypaliła. Gdy masa stanie się szklista i jednolita, ściągnąć ją z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. Na koniec wbić jajka, jedno po drugim i mieszać, używając spiralnych końcówek miksera. Ptysie wyciskać na blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą rękawa cukierniczego z dużą końcówką w postaci gwiazdki. Piec

Food Square
Rolada Mai 161

dedykacją dla Mai.Postaramy się wykonać roladę, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.Nie robiliśmy jej od lat.Potrzebne składniki:-mąka pszenna-4 łyżki-mąka ziemniaczana-2 łyżki-cukier-9 łyżek-4 jajka-2 łyżki oleju-aromat śmietankowy-żelatyna-galaretka cytrynowa i truskawkowa-2 kubeczki śmietany 18%- po 400 ml-jabłka-cukier puder   Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Ściereczkę posypujemy

Maminek kulinarny
Sakiewki z kaszanką 216

uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmieniaswój smak.  Warto skosztować.Potrzebujemy:          na ciasto:-3 szklanki pszennej mąki-10 dkg masła-4 jajka-2 łyżki kwaśnej śmietany-1 dkg drożdży-szczyptę soli          na nadzienie:-4 kaszanki-jedną dużą cebulę-5 plasterków żółtego sera-warzywko-barbecue-olej

Maminek kulinarny
Pierogi z pieca 192

suszonych grzybów   Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy.   Do zmielonego mięsa dodajemy-jedno jajko-pieprz-przyprawę barbecuei dokładnie mieszamy.Farsz gotowy.   Przygotowujemy ciasto, jak na sakiewki z kaszanką.Do tej ilości farszu wystarczy połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwepoduszeczki.   Wycinamy

Maminek kulinarny
Kotlety grzybowe 193

bułkę, dużą cebulękroimy w grube plastry.   Cebulę posypujemy warzywkiem i rumienimy na oleju.   Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę mielimy w maszynce.   Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej, aby masagrzybowa dała się formować.Robimy kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju, na którym podsmażaliśmycebulkę.   Kiedy

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z pieczarkami 215

Troszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki.Za to z pieczarkami lub marchewką.Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku.Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.   Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem.Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę.Posypujemy warzywkiem.Je

Maminek kulinarny
Kolorowe ciasto z jabłkami 223

tego ciasta wykorzystujemy małe jabłka z syropu lub surowe (ok. 30 szt. małych jabłuszek).Na ciasto:-niepełne dwie szklanki mąki-szklanka cukru pudru-6 jajek-6 łyżek oleju-łyżeczka proszku do pieczenia-1 łyżka kakao-aromat śmietankowy   Surowe jabłka wydrążamy lub wykorzystujemy jabłka z syropu.   Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier puder, miksujemy.Dodajemy żółtka.Następnie wlewamy

Maminek kulinarny
Jabłecznik 192

sok.Możemy też wykorzystać gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika.   Zagniatamy kruche ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-aromat śmietankowy-łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie produkty wkładamy do miski, łączymy ze sobą i ciasto gotowe.Zostawiamy mały kawałek a resztę rozwałkowujemy na cienki placek, którym wykładamy blaszkę z brzegami.Wyk

Maminek kulinarny
Ciasto z biszkoptami i makiem 222

Proponujemy ciasto o bardzo ciekawym smaku.Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie jest proste.Składniki:-0,25 kg biszkoptów-0,5 szklanki suchego maku-8 jajek-1,5 kostki margaryny-1,5 szklanki cukru-2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki-2 łyżki kakao-2 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat rumowy-słoiczek kwaśnego dżemu   Oddzielamy żółtka

Maminek kulinarny
Parowce 135

sposobów.Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser.   Składniki na ok. 30 sztuk:-2 szklanki mleka-5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-1 jajko-2 łyżeczki cukru-szczypta soli   Drożdże rozcieramy z cukrem.Dolewamy szklankę ciepłego mleka.Dosypujemy 3/4 szklanki mąki.Mieszamy uzyskując rozczyn.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Do większej miski wlewamy pozostałe mleko

Maminek kulinarny
Torcik urodzinowy 157

przeddzień pieczenia.20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką.Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc.   Składniki na biszkopt:-6 jajek-szklanka cukru-3/4 szklanki maki pszennej-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej-1/2 szklanki maku-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-szczypta soli   Oddzielamy żółtka od białek

Maminek kulinarny