RÓŻANY BANANOWIEC BEZGLUTENOWY Z JAGODAMI GOI - PIECZONY W SŁOIKU. 240zorientował. SKŁADNIKI:- banany, 4 duże, 6 małych, /im dojrzalsze, tym lepsze/- dzika róża utarta z odrobiną cukru - mały słoiczek,- mąka owsiana bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram,- jajka, 4 (8 przepiórczych).- masło, 1/4 kostki,- serek mascarpone. 1/3 opakowania, /nadaje kremowego smaku/- cukier trzcinowy, pół szklanki, /nadaje karmelowego posmaku/- cukier waniliowy domowy, odrobina,- mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki
Wypisz Wymaluj
Weekendowe comfort food, czyli pyszny i zdrowy omlet bananowy 327SKŁADNIKI:40g otrębów żytnich40g banana1 jajko2 białkacynamonpół łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek wodyDODATKI:150g serka wiejskiego lekkiego25g malin20g jagód35g banana15g masła orzechowegoPRZYGOTOWANIE:Otręby zmielić na mąkę i zmiksować z jajkiem, białkami i drobno pokrojonym bananemDodać cynamon, proszek do pieczenia oraz wodę i ponownie zmiksować Smażyć na teflonowej patelni, bez tłuszczu, pod przykryciemPo około 1,5 minuty przekręcić ostrożnie
peanutbuttermonster
G... Gratin. 467oraz przeciętym czosnkiem (nada to świetnego aromatu!).Surowe ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dosłownie kilka mm (inaczej będą twarde, co zepsuje całą potrawę).W osobnym naczyniu wymieszać jajko ze śmietaną, dodać przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową). Już na tym etapie można dodać również trochę startego sera. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków tak, by nachodziły na siebie, zalać
Kitchens Alphabet
Makaronowe gniazdka 358oliwekSólPrzepis:Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niego jedno jajko oraz oregano i bazylię. Całość mieszamy do połączenia składników.Foremkę od muffinek smarujemy oliwą do oliwek i następnie nakładamy ok. 1 łyżkę makaronu. Lekko ugniatamy makaron na kształt koszyczków. Tak przygotowany
Emcia Pichci
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) 718Jak już pewnie zdążyliście zauważyć jestem wielką fanką kuchni azjatyckiej. Staram się na bieżąco poszukiwać nowych inspiracji. Ostatnio zabrałam się za odtwarzanie dań niezwykle popularnej w
Mania Gotowania
Sernik z jabłkami 974spód, wyrównaćMASA SEROWA- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej- twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, cynamon i proszek budyniowy, krótko zmiksować- do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym miksując tylko do połączenia sięskładników- gotową masę serową przełożyć na warstwę jabłek, wyrównać- na wierzch równomiernie pokruszyć pozostałe ciasto - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni
Smakołyki Bereniki
Pumpkin Cheesecake / Sernik z dynią i cynamonem! /dla gości 322ciepło (nie tak jak standardowe serniki, które najlepiej jeść na drugi dzień).Zapraszam!SKŁADNIKI:- 2 słoiczki puree z dyni piżmowej (500 ml)- 500 g sera białego - 5 jajek- 6 czubatych łyżek cukru brązowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1/2 łyżeczki kardamonu- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 3 łyżki oleju rzepakowego- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 cukier waniliowy- 1 łyżka kakao
SMYKWKUCHNI
EKLERKI Z KREMEM BUDYNIOWYM 216jest gotowe, gdy jest lśniące i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po wystygnięciu dodawać kolejno po 1 jajku i ucierać mikserem lub drewnianą łyżką.Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując podłużne eklerki, bądź okrągłe ptysie, zachowując odpowiedni odstęp (nasze eklerki będą rosły podczas
Walijskie Pichcenie
DOMOWE PALUCHY RYBNE 245rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos. Do zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Formujemy podłużne paluchy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.Nasz bulion
Walijskie Pichcenie
NALEŚNIKI Z POWIDŁAMI 201Naleśniki to chyba najprostszy i najszybszy pomysł na obiad. Przepisów na naleśniki są tysiące, pewnie każda pani domu ma swój niezawodny. Ja nie trzymam się
Walijskie Pichcenie
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 230mnie na użytek moich kubków smakowych i mojej rodzinki :-)Składniki:700g mielonej łopatkiprzyprawa do mielonego2 małe cebule1 jajkomajeranekbułka tartaboczekogórek kiszonyboczek wędzonymusztardasól, pieprzsłodka paprykamasło sklarowaneWykonanie:Do zmielonej łopatki dodajemy jajko, 1 pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę oraz przyprawy: trochę majeranku, sól, pieprz, odrobinę przyprawy do mięsa mielonego i słodką paprykę. Dosypujemy 2-3 czybate łyżki bułki tartej. Całość wyrabiamy
Walijskie Pichcenie
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 459Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso, wystudzony ryż, jajka, kaszę manną i podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wyrabiamy masę aż do połączenia wszystkich składników. Następnie formujemy okrągłe klopsiki lekko je spłaszczając (najlepiej zwilżonymi w wodzie dłońmi
Walijskie Pichcenie
UCIERANE CIASTO Z BORÓWKAMI 185szklanki mąki1 szkl. cukru1k.masła (ja dałam Kasię)1 cukier waniliowy3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia6 jaj7 łyżek kwaśnej śmietanydowolne owoce: ja miałam 200g borówek i 250g moreliWykonanie:Tłuszcz, jajka, śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki, ale wszystkie produkty miały pokojową temperaturę. Masło (margarynę) rozkręcamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno po 1 żółtku. Przesianą mąkę dodajemy partiami
Walijskie Pichcenie
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 234indykaodrobina granulowanego czosnkukoperekmajeranekśmietana 12%2 jajkakasza mannałyżka masła sklarowanegoWykonanie:Borowiki (ja miałam suszone) moczymy w wodzie ok. 1h. Mięso mielone z indyka mieszamy w misce z 2 całymi jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, kaszą manną. Wyrabiamy na gładką masę. Bulion (ja korzystam z wcześniej zamrożonego) wlewamy do garnka, dokładamy obraną pietruszkę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy
Walijskie Pichcenie