jajka - 5040 przepisów (strona:231/336)

Tarta z łososiem i kurkami 259

szklimy na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremowy serek i gdy się rozpuści dodajemy posiekane zioła. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy tarty parmezan, pieprz i sól. Na podpieczonym spodzie rozkładamy masę grzybową. Łososia kroimy w kostkę i układamy na farszu z grzybów i serka. Zalewamy sosem jajeczno-serowym. Pieczemy

Smakowity Blog Kulinarny
Gołąbki z soczewicą 231

cebulę i czosnek (w wersji wegetariańskiej cebulę i czosnek smażymy na oliwie). W misce mieszamy wszystkie składniki farszu, tj. soczewicę, boczek z cebulą i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy.Główkę kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie można z niej zdejmować pojedyncze liście.Farsz zawijamy w ugotowane liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi z pistacjami 242

smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i smażymy przez chwilę, aby się zaparzyła, ale pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajka, sól, pieprz, rosół i dokładnie wyrabiamy mikserem. Na koniec dodajemy obrane pistacje i mieszamy. Przygotowujemy formę do pieczenia pasztetu. Dno i brzegi foremki wykładamy plastrami boczku. Do tak przygotowanej foremki

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi 209

dodajemy oczyszczoną wątróbkę i krótko smażymy, żeby pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajko, sól, pieprz, bulion i dokładnie mieszamy. Możemy to zrobić mikserem. Masę przekładamy do jednego dużego lub kilku mniejszych naczyń żaroodpornych. Pasztet najlepiej zapiekać w kąpieli wodnej, dzięki temu będziemy mieli

Smakowity Blog Kulinarny
Miodownik z nutą pomarańczową 218

testować nowe przepisy na świąteczne słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny.Składniki:- 100 g mielonych orzechów włoskich- 1 szklanka bułki tartej- 4 jajek- 2 i 1/2 łyżki miodu- 1/3 szklanki cukru- 100 g stopionego masła- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia syrop:- sok z 1 pomarańczy

Zainspirowana w kuchni
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 308

przepis!Składniki:5 ziemniaków1 cebula1 jajko2 duże marchewkisólpieprz2 czubate łyżki mąkiolej do smażeniaWykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku

Walijskie Pichcenie
Pierogi brokułowo- fasolowe 215

razem poleje tłuszczykiem z cebulką.Pierogi brokułowo- fasolowe SKŁADNIKI:CIASTO40 dag mąka2 łyżki olej1 szt jajko1 szkl woda ciepłasólFARSZmały brokułfasola Jaś - 1,5 szklsólkoperekPRZYGOTOWANIE:CIASTO Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto. Przykryć ciasto aby nie obsychało. FARSZ Fasolę opłukać, namoczyć na kilka na kilka godzin w wodzie. Namoczoną fasolę ugotować

Kuchnia Danusi
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 400

nawet i z 3 dni (dłużej się nie uchował) albo przygotować z mniejszej ilości produktów. U mnie nic się nie zmarnowało, z warzyw przygotowałam sałatkę jarzynową (dodałam tylko 6 jajek, majonez, musztardę, ogórki i kawałek pory, doprawiłam solą i pieprzem i mieliśmy cudowną bardzo warzywną sałatkę jarzynową (bez ziemniaków), buraczki dogotowałam i zjedliśmy w plastrach do obiadu. Tak więc wszystko

Smaczne Zdrowe
Tarta z jabłkami i marmoladą morelową 203

SKLADNIKI  200 g mąki150 g masła lub margaryny  80 g cukru pudru    2 jajka       szczypta soli    1 cytryna ekologiczna450 g jabłek150 g marmolady morelowej       forma do ciasta kruchego 24cm

zielonacukinka
Cukinia z czapeczką 285

wydrażyć środek. Na patelni podsmażyć na 1 łyżce  oliwy z oliwek ,kiełbasę i wydrążony miąższ cukinii. Przełożyć  całość do miseczki a następnie dodać starty ser, jajko, szczyptę soli , listek świeżej bazylii.  Wypełnić nadzieniem cukinie i za pomocą wykałaczki połączyć "kapelusz" z cukinią . Do szybkowaru dodać ząbek czosnku , 1 łyżkę oleju z oliwek, 1 szklankę wody

zielonacukinka
Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem 206

aromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą. Potrzebne nam:- 1 kg ziemniaków- 180-200 g wędzonego boczku- 1 duża cebula- 2 jajka- 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są   mączyste, wystarczą 3 łyżki)- sól, pieprz- łyżka suszonego lub kilka  gałązek świeżego tymianku- olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i tarujemy na tarce

W poszukiwaniu inspiracji
Urodzinowy tort malinowo- kokosowy 320

smakowitą całość. Nie był ani za słodki, ani mdły, po prostu boski. Proponuję ciasto przygotować dzień wcześniej, gdyż jest to deser raczej pracochłonny.Potrzebne nam: Na biszkopt:- 7 jajek- 3/4 szklanki cukru- 1 szklanka mąki pszennej- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Na przełożenie:- pół słoika konfitury malinowej- 8 łyżek likieru kokosowego- 2-3 łyżki wiórek kokosowych- 750 ml śmietanki

W poszukiwaniu inspiracji
Frykadelki orkiszowe z sałatką 210

zalać wywarem i gotować stale mieszając, na małym ogniu i w odkrytym garnku, aż zmiękną i rozkleją się. Trwa to 20-30 minut. Odstawić do ostygnięcia.Dodać posiekaną cebulkę, jajko, sól, pieprz i pietruszkę, wymieszać. Dodać starty ser i dobrze wymieszać.Uformować kotleciki.Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu.Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty

Kulinarny karnet Christophera
Domowy makaron cynamonowy - przepis świąteczny 283

SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną)2 jajkaszczyptę soli1 łyżeczka pełna cynamonu SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę mieszamy z cynamonem, szczyptą soli gdy jest już dobrze wymieszany dodajemy jajka, wyrabiany na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy na ok 30 minut.Ciasto cienko rozwałkujemy podsypując semoliną, aby się nam nie przykleiło. Kilku krotne rozwałkowanie wytworzy gluten przez

Basia w kuchni
Ciasto ze śliwkami...? Bez śliwek. Z jabłkami 275

orzechów laskowych25 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej4 jabłka50 g ciemnej czekolady (70%)15 g orzechów laskowychMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać z kakaem, wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem i sodą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera.Jabłka obrać, pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania