jajka - 5040 przepisów (strona:228/336)

Pomysł na świąteczny obiad: Żeberka wołowe z grilla w sosie bearneńskim 207

oliwek2 łyżki świeżo posiekanego tymianku1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzuna sos: 2 łyżki octu1 łyżka wody2 małe szalotki drobno posiekane1 łyżeczka suszonego estragonu¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzużółtka z trzech jajek (w temperaturze pokojowej)¾ szklanki masła pokrojonego w kostkę (w temperaturze pokojowej)szczypta soli do smakuszczypta pieprzu cayennePrzygotowanie: W małej misce wymieszać czosnek, musztardę, oliwę z oliwek, tymianek i pieprz. Wołowinę

naRuszcie
Dorada pieczona w soli 215

oraz ząbkiem czosnku i  plasterkami cytryny. spiąc brzuch wykałaczką aby nie nasypała się do środka sól. Wymieszać sól ze skórką pomarańczową i cytrynową, jajkiem i nasionami kopru. Wlać nieco wody i mieszać, aż będzie przypominała wilgotny piasek. Na blachę wysypać centymetrową warstwę soli, robiąc wgłębienie dla każdej ryby. Natrzeć rybę oliwą i umieścić

Stare Gary
Choinka z dżemem jabłkowym 260

proszku do pieczenia1/2 laski wanilii1-2 łyżki śmietany 18%1 jajo3 łyżki dżemu z rajskich jabłek1 łyżeczka cukru brązowegoWykonanie.Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem. Zagnieść dodając jajko, śmietanę, cukier i wanilię.Ciasto rozwałkować, wyciąć dwa takie same trójkąty. Jeden posmarować dżemem, przykryć drugim. Zaznaczyć pośrodku pień i z obu stron ponacinać "gałęzie". Każdą gałąź przekręcić

Kulinarny karnet Christophera
Żytnie ciasteczka ze słonecznikiem 244

łyżeczki imbiru10 dag ziaren słonecznika1 łyżka śmietanyWykonanie.Cukier wymieszać z 5 dag miodu (resztę odłożyć do słonecznika). Dodać 15 dag masła ( reszta do słonecznika),mąkę, sól, przyprawy zmielone i jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Kulę zawinąć w folię i na 2 h do lodówki.Ziarna słonecznika, resztę miodu, masła i śmietanę zagotować i wystudzić.Ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe placuszki

Kulinarny karnet Christophera
Moja rybka nie tylko świąteczna 480

soku z cytrynyolejFilety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju.W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Rybę przekładamy do głębokiego

NA MOIM TALERZU
Botwinka light- wegeteriańska 180

ilosc skladnikow ktore zuzylam dalam - 1 lyzke octu i 1 bardzo plaska lyzeczke cukru.Ilosc soli zalezy od tego jak slony jest bulion.Zupe podac obficie posypana koperkiem i dodatkowo z jajkiem ugotowanym na twardo,z kleksem kwasnej smietany lub jogurtu.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik staropolski dojrzewający 409

podgrzewaj powoli aż do wrzenia.Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Zdejmij masę z ognia i zostaw do przestygnięcia. Sodę rozpuść w mleku. Do ostudzonej miodowej masy dodawaj stopniowo mąkę pszenną, jajka, sodę rozpuszczona w mleku, przyprawę korzenna oraz sól.Ciasto wyrób dokładnie, będzie ono kleiste.  Gotowe ciasto przełóż do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia lub miski i przykryj lniana ściereczka

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierniczki expresowe 151

lekko mąką. Pamiętaj, że grubsze pierniczki będą bardziej miękkie.Foremkami wytnij dowolne kształty i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przed włożeniem blaszki do piekarnika posmaruj wszystkie pierniczki jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.Piecz pierniczki ok. 10-15 min.Gotowe przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 334

wydostawać małymi dziurkami:)Filet w cieście wstaw ponownie do lodówki na 15 minut.Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Wyjmij przygotowane filety z lodówki, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz je około 35-40 minut. Ciasto powinno być  pięknie zrumienione.Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!    I jeszcze dwa zdjęcia instruktażowe

Słodko-Słony Świat Ilony
Tradycyjne kotlety mielone 163

zmięknie. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na jasno-złoty kolor i odstawić do wystygnięcia. Do odciśniętej bułki dodać mięso, cebulę i jajko. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Z tak przygotowanej mięsnej masy formować kotlety o grubości około 1,5 cm. Każdy z nich obtaczyć w bułce tartej.Na patelni rozgrzać tłuszcz

Świat Domowej Kuchni
Racuchy drożdżowe z jabłkami 179

cukrem i zalać ½ szklanki letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut. Obrać jabłka i pokroić je w cienkie plasterki. Po tym czasie, wlać resztę mleka, dodać jajko, pokrojone jabłka i wymieszać całość łyżką drewnianą. Odstawić ponownie na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).Ciasto nabierać łyżką, maczaną za każdym razem

Świat Domowej Kuchni
Śnieżno - kokosowe muffinki 213

wapniem od De Care)1 łyżeczka aromatu waniliowegoKokosowe wykończenie:50g masła200ml śmietanki 30% lub 36%50g wiórków kokosowych1. Masło i cukier puder ucieramy na gładką masę. Dalej miksując dodajemy jajka i aromat waniliowy.2. Zmniejszamy prędkość miksera, stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na samym końcu wlewamy mleko (u mnie napój sojowy).  Miksujemy na gładką masę.3. Masę

Szefowa kuchni
Naleśnik z mąki orkiszowej nadziany słodką pastą z awokado 332

Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej. Zapewniam, że smakują fantastycznie! Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 1 szklanka mleka lub wody 1 jajko 1… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Kruche ciasto z truskawkami 223

masła1/2 szkl. cukru 1 jajko50 dag truskawek mrożonych1/2 torebki kisielu truskawkowego1 łyżka cukruBeza.2 białka1/2 szkl. cukru1 łyżeczka soku z cytrynyWykonanie.Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i jajko. Zagnieść ciasto i odstawić na 1h do lodówkiTruskawki wsypać do rondla z 1 łyżką cukru,1 minutę podgrzewać mieszając. Wlać kisiel rozmieszany z 2 łyżkami wody i całość podgrzewać ciągle delikatnie

Kulinarny karnet Christophera
Drożdżowe z jagodami i kruszonką! 210

wgłębienie i zmieszaj z częścią mąki na gęstą papkę. Tak powstaje rozczyn. Miskę odstaw w ciepłe miejsce. Jak rozczyn podwoi swoją objętość. Wlej pozostałą cześć ciepłego (nie gorące!) mleka. Jajka roztrzep trzepaczką, dodaj do miski.W rondelku stop masło, dodaj cukier i rozpuść go. Składniki energicznie mieszamy ze sobą. Ciasto drożdżowe wyrabiamy minimum 12 minut ciągle. Tak aby jak najwięcej

SMYKWKUCHNI