Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na ok 30 min.PRZYGOTOWANIE- Placki ziemniaczane:Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, 2 jajka, 3 łyżki mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy mieszając je. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu i układamy na ręczniku papierowym, który pozwoli usunąć zbędny olej.PRZYGOTOWANIE
kulinarnyJaostygnięcia i zabieramy się do przygotowania kruchego ciasta.PRZYGOTOWANIE ciasta:Do miski wkładamy 200 g pokrojonego masła, dodajemy 300 g mąki, 100 g cukru, szczyptę soli i wbijamy jedno jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i zagniatamy. Ciasto wyrabiamy w kulę i wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy. Formę o średnicy 26-30 cm smarujemy masłem
kulinarnyJazłSKŁADNIKI:300-400 g puree ziemniaczanego1 czerwona cebula4 łyżki mąki pszennej2 łyżki bułki tartej1 jajko1 szklanka mlekasól, pieprzolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Puree ziemniaczane przekładamy do miski. Dodajemy 1 jajko i posiekaną w kostkę cebulę. Dosypujemy 4 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki bułki tartej. Dolewamy szklankę mleka i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Masa powinna mieć
kulinarnyJacytryny. Za pomocą ubijaczki lub widelca łączymy ze sobą składniki, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE sałatki:W pierwszej kolejności panierujemy pokrojony w plastry ser camembert w jajku i bułce tartej. Zalecam podwójna panierkę. Ser smażymy na oleju z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Usmażony układamy na ręczniku papierowym. Następnie delikatnie podsmażamy na oliwie szynkę szwarcwaldzką. Na talerzu
kulinarnyJapszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej1/2 szklanki mleka2 łyżki jogurtu naturalnego3 łyżki miodu6 daktyli1 banan1 pomarańcza1 cytryna1 limonkacynamoncukier puderPRZYGOTOWANIE:Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Wbijamy 2 jajka. Dolewamy pół szklanki mleka i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajemy mąkę i skrobię ziemniaczaną. Następnie dodajemy drobno pokrojone daktyle, rozdrobnionego banana oraz otartą skórkę z pomarańczy, cytryny i limonki. Doprawiamy
kulinarnyJawarzywami:Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy na w półmiękkie i odstawiamy.Do miski przekładamy mielone mięso z indyka. Dodajemy jajko, usmażone warzywa, 1/2 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą, papryką w proszku i białym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Formujemy z masy niewielkie
kulinarnyJaforemki i ugniatamy palcami. Jeśli nie posiadacie foremki silikonowej, wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.PRZYGOTOWANIE masy sernikowej:Do miski wbijamy jajka i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy startą skórkę i sok z limonki. Następnie dokładamy sera twarogowego, śmietany, cukru waniliowego oraz budyniu. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera
kulinarnyJapomocą kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
kulinarnyJamargaryny do pieczenia1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mąkiszczypta soliPRZYGOTOWANIE ciasta:Na początku myjemy i obieramy ze skórki rabarbar. Kroimy go na plasterki, zasypujemy trzema łyżkami cukru i odstawiamy.Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem. Dodajemy śmietanę, olej i aromat waniliowy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach.Do mokrej masy dodajemy suche składniki: mąkę, proszek
kulinarnyJaobieramy i kroimy na pół. Brokuły myjemy i odkrawamy twarde łodygi. Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 min. Ugotowane warzywa odcedzamy i odstawiamy.Do miski wbijamy 3 jajka. Dodajemy ricottę, mozzarellę, śmietanę, pokrojone suszone pomidory i dymkę. Doprawiamy posikaną bazylią, solą i pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy.PRZYGOTOWANIE tarty:Na wystudzone ciasto wykładamy szparagi i brokuły. Warzywa
kulinarnyJaTiramisu znaczy... uniesienie. A ja dziś uniosłem się i odszedłem od standardów w przygotowaniu tego pysznego włoskiego deseru. Klasyka opiera się na biszkopcie nasączonym naparem
kulinarnyJapodroby. Nie bójcie się również dodawać warzyw, im więcej tym lepiej. Zainwestujcie w duży garnek, tak by wszytko się zmieściło.Jest również sposób na klarowność rosołu, potrzebne będzie białko jajka ubite. Co z tym, wyjaśnię poniżej.Czego użyłem tym razem:-kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego-szyja i skrzydełko indycze-korpus kaczki- dwa żołądki gęsie-kawałek nieobranej cukinii-dobrze opalona cebula
BaRepasSkładniki, 3-4 porcje: 500 g tłustego twarogu lub serka mascarpone 250 g mąki pszennej 2 jajka 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki masła 1 mała cebula 20 pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, a po chwili bardzo drobno
cooklifeświeża- truskawkiPrzygotowujemy 6 kokilek. Smarujemy je masłem i oporuszamy dokładnie kakao. Wstawiamy je do lodówki.Masło z pokruszoną czekoladą topimy w wysokim garnku i dodajemy ziaren wanilii. Odstawiamy.Ubijamy wszystkie jajka na gładko i powoli dodajemy cukier cały czas ubijając.Przekładamy masę jajeczną do większego najlepiej szklanego naczynia, dodajemy schłodzoną masę czekoladową delikatnie mieszając łączymy w jedną całość, dodajemy pomarańcze
BaRepasdrobno siekamy. Uprażone nerkowce również. Łączymy razem.Zalewamy łyżką wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy.Jeżeli masa tatara wydaje Wam się sucha dodajcie jeszcze łyżkę sosu.Można podawać z grzankami, dodać jajko w koszulce...kto co lubi
BaRepas