jajka - 5040 przepisów (strona:216/336)

Pizza na kalafiorze 153

coś na kształt drobnego ryżu. Rozdrobniony kalafior wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie (najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajko, ser (starty na tarce o najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut

Salonik smaków
Donaty - amerykańskie pączki z dziurką 196

nami, ale na ostatki można jeszcze przygotować coś pysznego. Polecam donaty - pyszne pączki z lukrem i posypką. Składniki: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 70-80 drobnego cukru do wypieków 1 szklanka letniego mleka 100 g roztopionego masła 2 łyżki spirytusu lub innego alkoholu szczypta soli olej do smażenia lukier kolorowa posypka Sposób wykonania

Kuchnia domowa Ani
Pięciominutowe ciasteczka biszkoptowe 279

mamy ochotę na tzw. "małe co nieco". Składniki: Na ciasto: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki cukru kryształ 1 łyżeczka cukru waniliowego Na krem czekoladowy: ok. 8 kostek czekolady mlecznej 1/2 łyżki śmietanki 30% Na wierzch: cukier puder do posypania sos wiśniowy lub ulubiony dżem

Słodkie okruszki
Ciasto z masą kajmakową 380

posypane kawą i  prażonymi orzechami. Słodki smak masy  złamany gorzką kawą i odrobiną ponczu z alkoholem doskonale ze sobą współgra. Proponuję spróbować. SKŁADNIKI   Na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju  Krem 1 puszka mleka skondensowanego lub masa korówkowa 200 g. masła

W kuchennym oknie Ewy
Devil’s Food Cake i drugie urodziny bloga 211

tortowej; - 3 łyżki kakao; - szczypta soli; - 1 łyżeczka sody; - 1/2 pół łyżeczki proszku do pieczenia; - 120 g masła w temp. pokojowej; - 3/4 szklanki wody; - 1/2 szklanki cukru białego; - 2 jajka (osobno białka od żółtek) Wykonanie: W rondelku roztopić czekoladę ze śmietaną i cukrem trzcinowym ciągle mieszając, żeby nie przypalić. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i kakao

dom-agi.pl
Piernik z bakaliami 149

Piernik z bakaliami Składniki : 1 szklanka miodu płynnego 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 18% 3 szklanki mąki pszennej 5 szt. jajek ( oddzielamy żółtka od białek ) 2 łyżki margaryny lub masła 5 dkg kakao 1 łyżeczka sody 1 szt. przyprawy do piernika 1 opakowanie rodzynek lub innych  bakalii Sposób wykonania : Tłuszcz ucieramy z cukrem a następnie dodajemy po jednym

Przepisy i porady kulinarne
Blinki z kawałkami jabłek 157

Blinki z kawałkami jabłek. Składniki : 2 całe jajka 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru 24 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżka oleju 6 dużych jabłek Sposób wykonania : Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę (oprócz jabłek oczywiście ). Jabłka obrać z skórki i pokroić na cienkie plasterki,dodać do zmiksowanego ciasta i wymieszać łyżką. Wykładać łyżką (około

Przepisy i porady kulinarne
Kurkuma - Naturalny żółty barwnik do ciast,tortów,makaronów oraz sosów ! 149

Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej kuchni,można

Przepisy i porady kulinarne
Muffinki z dodatkiem wina. 142

waflowe rurki 3 jajka 75 ml zimnego grzańca ( wina ) 140 g roztopionego masła forma do muffinek na 12 sztuk Sposób wykonania : Wysmarować foremę tłuszczem i wstawić do lodówki. Przesiać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sól,cukier,cynamon i drobno startą czekoladę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozbić widelcem,wymieszać z grzańcem ( winem ) i płynnym masłem.Przelać

Przepisy i porady kulinarne
Czekoladowa pychotka z morelami. 117

czekolady gorzkiej ( startej na tarce o grubych oczkach ) 40 ml nalewki morelowej lub brzoskwiniowej 1 łyżka soku z cytryny 1 szt. cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 ml maślanki szczypta mielonego imbiru 5 dkg posiekanych migdałów skórka tarta z 1 pomarańcza migdały w płatkach ( do foremki ) tłuszcz do smarowania tortownicy np. margaryna cukier puder

Przepisy i porady kulinarne
Biszkopt ciemny - czekoladowy. 177

Biszkopt ciemny - czekoladowy. Składniki : 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki     (tortowej, krupczatki ) 1 łyżka ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sitko na papier. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywno. Dodajemy po troszkę cukru

Przepisy i porady kulinarne
Ziemniaki - kilka wskazówek i porad. 155

godziny do zimnej osolonej wody, łatwiej będą się obierały.  Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek.  Aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do masy niedużą utartą marchewkę

Przepisy i porady kulinarne
Rabarbar - wzmacnia skórę i włosy oraz łagodzi stres. 156

nadaje się do komputu. Najsmaczniejsze są odmiany, które mają łodygi  o intensywnym, czerwono-krwistym kolorze.  Surowy lub przetworzony jest polecany osobom, które jedzą dużo mięsa, wędlin oraz jajek. Produkty te bowiem zakwaszają nasz organizm, a rabarbar działa przeciwnie- alkalizująco.                              Pamiętaj : warzywa to zdrowie

Przepisy i porady kulinarne