jajka - 5040 przepisów (strona:217/336)

Jajko sadzone - jak smażyć. 77

Jajko sadzone najlepiej udaje się gdy wbijamy je na niezbyt gorący tłuszcz.  Smażymy go na średnim ogniu aby tłuszcz nie pryskał nam po całej kuchni.                                                          Pozdrawiam

Przepisy i porady kulinarne
Jak szybko i równo pokroić owoce kiwi na plasterki. 171

chcemy szybko i równo pokroić kiwi na plasterki np. do dekoracji ciast, możemy użyć do tego celu krajaczki do jajek. Dojrzałe kiwi należy obrać ze skórki, włożyć do krajaczki, przycisnąć i gotowe ! W ten sposób uzyskamy równej grubości wszystkie plasterki

Przepisy i porady kulinarne
Jak smażyć potrawy bez tłuszczu. 104

Bruno - Fotolia.com  Jeśli nie lubisz tłustych potraw lub musisz je ograniczyć ze względów zdrowotnych a lubisz smażone potrawy np. mięso, jajka itp. możesz smażyć je bez kropli tłuszczu !   Wsyp na gorącą patelnię gruboziarnistą sól, podgrzewaj ją na ogniu, a gdy sól zacznie "pryskać", wysyp ją z patelni i zacznij smażenie

Przepisy i porady kulinarne
Jak zapobiec wsiąkaniu soku z owoców do ciasta. 169

przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest taki, aby ciasto na którym będziemy układać owoce posypać cienką warstwą kaszy manny. Następnie układamy owoce i znów posypujemy

Przepisy i porady kulinarne
Kotlet schabowy po myśliwsku. 184

Krzysztof Jaracz Składniki : Mięso : 1 kg schabu bez kości Zalewa : 3 jajka 2 płaskie łyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty  1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto z owocami. 198

Mariusz Blach - Fotolia.com Składniki : 4 szklanki mąki 5 całych jajek 2 szklanki cukru 1 szklanka śmietany 25 dkg margaryny ( 1 kostka ) 1/2 paczki proszku do pieczenia owoce np. truskawki Sposób wykonania : Margarynę roztopić. Wszystkie składniki razem zmiksować na pulchną masę , wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem, równo rozsmarować. Na wierzch ułożyć owoce, lekko przygnieść. Piec w nagrzanym piekarniku

Przepisy i porady kulinarne