jajka - 5040 przepisów (strona:217/336)

Ciasto z rabarbarem i kruszonką 208

margaryny do pieczenia1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mąkiszczypta soliPRZYGOTOWANIE ciasta:Na początku myjemy i obieramy ze skórki rabarbar. Kroimy go na plasterki, zasypujemy trzema łyżkami cukru i odstawiamy.Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem. Dodajemy śmietanę, olej i aromat waniliowy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach.Do mokrej masy dodajemy suche składniki: mąkę, proszek

kulinarnyJa
Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 305

obieramy i kroimy na pół. Brokuły myjemy i odkrawamy twarde łodygi. Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 min. Ugotowane warzywa odcedzamy i odstawiamy.Do miski wbijamy 3 jajka. Dodajemy ricottę, mozzarellę, śmietanę, pokrojone suszone pomidory i dymkę. Doprawiamy posikaną bazylią, solą i pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy.PRZYGOTOWANIE tarty:Na wystudzone ciasto wykładamy szparagi i brokuły. Warzywa

kulinarnyJa
Tiramisu z truskawkami 228

Tiramisu znaczy... uniesienie. A ja dziś uniosłem się i odszedłem od standardów w przygotowaniu tego pysznego włoskiego deseru. Klasyka opiera się na biszkopcie nasączonym naparem

kulinarnyJa
Rosół na niedzielny obiad i bulion do wykorzystania. 277

podroby. Nie bójcie się również dodawać warzyw, im więcej tym lepiej. Zainwestujcie w duży garnek, tak by wszytko się zmieściło.Jest również sposób na klarowność rosołu, potrzebne będzie białko jajka ubite. Co z tym, wyjaśnię poniżej.Czego użyłem tym razem:-kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego-szyja i skrzydełko indycze-korpus kaczki- dwa żołądki gęsie-kawałek nieobranej cukinii-dobrze opalona cebula

BaRepas
Fondant czekoladowy z wanilią i nutą chilli. 226

świeża- truskawkiPrzygotowujemy 6 kokilek. Smarujemy je masłem i oporuszamy dokładnie kakao. Wstawiamy je do lodówki.Masło z pokruszoną czekoladą topimy w wysokim garnku i dodajemy ziaren wanilii. Odstawiamy.Ubijamy wszystkie jajka na gładko i powoli dodajemy cukier cały czas ubijając.Przekładamy masę jajeczną do większego najlepiej szklanego naczynia, dodajemy schłodzoną masę czekoladową delikatnie mieszając łączymy w jedną całość, dodajemy pomarańcze

BaRepas
Tatar z łososia wędzonego z awokado z nutą cytrusową. 181

drobno siekamy. Uprażone nerkowce również.  Łączymy razem.Zalewamy łyżką wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy.Jeżeli masa tatara wydaje Wam się sucha dodajcie jeszcze łyżkę sosu.Można podawać z grzankami, dodać jajko w koszulce...kto co lubi

BaRepas
Babeczki owsiane z wiśniami 339

Mam swoj ulubiony przepis na baze do muffinek - zawsze sie udaje i jest naprawde prosty. Mozna do niego wrzucić dowolne dodatki i za każdym razem zachwycać

happycreatiff.blogspot.com
A'la brownie z cukinią i marchewką 243

       Mimo tego, że urodziłam się w środku lata to właśnie jesień jest moją porą roku. Lubię jesienne słońce, drzewa, kwiaty. Uwielbiam też

happycreatiff.blogspot.com
Bakaliowy makowiec 234

składniki* 400 g mielonego suchego maku* 400 ml mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki cukru* aromat migdałowy* 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, skórka cytrynowa i pomarańczowa, rodzynki, suszone morele, kandyzowane owoce)  Sposób wykonania Mleko zagotować z łyżką masła, wsypać mielony

Mix smaku
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 232

łyżeczki kardamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta solipłatki migdałowe do posypania ciastacukrowe gwiazdki Polewa czekoladowa:2 łyżki kakao8 łyżeczek cukru2 łyżeczki masła2 łyżki mlekaWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy

Kulinarne przygody Gatity
Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym 353

prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu. Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym - Składniki: biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowymasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej2 żółtka 1/3 szklanki cukrucukier

Słodka Strona
CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I BRZOSKWINIAMI 350

Czekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3

W kuchni Karmel-itki
Białkowy omlet na słodko 280

usmażyć białkowego omleta!Składniki:4 białka2 żółtka2 łyżki mąki pełnoziarnistej1 łyżka cukru2 łyżki mleka 2%Do podania:3 łyżki serka wiejskiego2 łyżki powideł śliwkowych Sposób przygotowania:Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem, aż się rozpuści. Do żółtek dodajemy mąkę i miksujemy. Dodajemy mleko i powtarzamy

Truskawkowa Fiesta
Makowiec drożdżowy 281

kubka letniego mleka, łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Ostawić do wyrośnięcia.Do mąki w misce dać cukier, sól, cukier waniliowy i kurkumę wymieszać. Następnie dać zaczyn i wymieszać. Wbić jajko i żółtko, zagniatać ciasto, dać masło i tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce

Moje pyszne gotowanie
Chrzanowa rolada szpinakowo - łososiowa 675

Chrzanowa rolada szpinakowo - łososiowa jest świetną przekąską na Karnawałową imprezę. Robi furorę zarówno wyglądem, jak i smakiem. Można ją wykonać bez dodatku chrzanu, ale z nim

Anielska Kuchnia Ani

Proponowane wyszukiwania