jajka - 5040 przepisów (strona:229/336)

Kotlety mielone z pieczarkami 274

Troszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki.Za to z pieczarkami lub marchewką.Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku.Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.   Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem.Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę.Posypujemy warzywkiem.Je

Maminek kulinarny
Kolorowe ciasto z jabłkami 265

tego ciasta wykorzystujemy małe jabłka z syropu lub surowe (ok. 30 szt. małych jabłuszek).Na ciasto:-niepełne dwie szklanki mąki-szklanka cukru pudru-6 jajek-6 łyżek oleju-łyżeczka proszku do pieczenia-1 łyżka kakao-aromat śmietankowy   Surowe jabłka wydrążamy lub wykorzystujemy jabłka z syropu.   Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier puder, miksujemy.Dodajemy żółtka.Następnie wlewamy

Maminek kulinarny
Jabłecznik 256

sok.Możemy też wykorzystać gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika.   Zagniatamy kruche ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-aromat śmietankowy-łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie produkty wkładamy do miski, łączymy ze sobą i ciasto gotowe.Zostawiamy mały kawałek a resztę rozwałkowujemy na cienki placek, którym wykładamy blaszkę z brzegami.Wyk

Maminek kulinarny
Ciasto z biszkoptami i makiem 262

Proponujemy ciasto o bardzo ciekawym smaku.Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie jest proste.Składniki:-0,25 kg biszkoptów-0,5 szklanki suchego maku-8 jajek-1,5 kostki margaryny-1,5 szklanki cukru-2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki-2 łyżki kakao-2 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat rumowy-słoiczek kwaśnego dżemu   Oddzielamy żółtka

Maminek kulinarny
Parowce 189

sposobów.Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser.   Składniki na ok. 30 sztuk:-2 szklanki mleka-5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-1 jajko-2 łyżeczki cukru-szczypta soli   Drożdże rozcieramy z cukrem.Dolewamy szklankę ciepłego mleka.Dosypujemy 3/4 szklanki mąki.Mieszamy uzyskując rozczyn.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Do większej miski wlewamy pozostałe mleko

Maminek kulinarny
Torcik urodzinowy 208

przeddzień pieczenia.20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką.Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc.   Składniki na biszkopt:-6 jajek-szklanka cukru-3/4 szklanki maki pszennej-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej-1/2 szklanki maku-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-szczypta soli   Oddzielamy żółtka od białek

Maminek kulinarny
Ciasto marchewkowe 241

Ciasto marchewkowe, ale marchewka jest ledwie wyczuwalna.Wilgotne, puszyste, smaczne i proste w przygotowaniu.Składniki-1/2 kg marchewki-3 szklanki mąki-2 szklanki cukru-kostka margaryny-3 jajka-2 łyżeczki sody oczyszczonej-5 łyżek wody-szczypta soli   Szklankę cukru karmelizujemy, dodajemy wodę i studzimy.   Obraną marchewkę tarkujemy na średnich oczkach.   Oddzielamy żółtka od białek

Maminek kulinarny
Naleśniki z truskawkami 220

Sezon truskawkowy już się zaczął.Pora na deser truskawkowy - naleśniki z truskawkami.   Składniki na ciasto naleśnikowe:-2 szklanki mleka-1,5 szklanki mąki-2 jajka-2 łyżki oleju-szczypta soli i cukru   Wypełnieniem będą truskawki - ok. 1/2 kg wystarczy na 8-10 naleśników.Do tego przyda się śmietana kremowa lub jogurt owocowy.  Śmietanę ubijamy

Maminek kulinarny
Karpatka 209

utrzymując masę na niewielkim ogniu przez kilka minut.Odstawiamy i studzimy.   W tym czasie z proszku budyniowego i mleka gotujemy i studzimy budyń.Do wystudzonego ciasta stopniowo dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut.   Na delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut

Maminek kulinarny
Rogaliki maślane 174

rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.   Wycinamy dowolnej wielkości trójkąty.   Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce z papierem do pieczenia.Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem jajka.   Posypujemy cukrem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 15 minut.   Gdy są rumiane wyciągamy z pieca i gotowe

Maminek kulinarny
Ciasteczka z makiem ( "braciszki" ) 243

maleńkie ciasteczka z makową posypką , połączone  dżemikiem -  to przede wszystkim powrót do dzieciństwa. Smakują wyśmienicie, choć dzieciństwo już dawno za nami.   Składniki:-3 jajka-6 łyżek cukru-6 łyżek mąki-dżem-mak   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy kilka minut ( cukier musi się dokładnierozpuścić

Maminek kulinarny
Placuszki z kalafiora 262

Propozycja na smaczny obiad bez mięsa.   Składniki:-kalafior-por-marchewka-susz warzywny-3-4 jajka-czerstwa bułka-łyżka majonezu-2 łyżki mąki ziemniaczanej-sól, pieprz, czosnek granulowany-olej do smażenia   Do garnka z wodą dodajemy susz warzywny i sól, ewentualnie natkę pietruszki.   Kalafiora dzielimy na części i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą

Maminek kulinarny
Biszkopt z jabłkami 237

Puszysty i delikatny biszkopt z zatopionymi, pieczonymi jabłkami.   Składniki ( na blaszkę o wymiarach ok. 22 x 30 cm )-5 jajek-3/4 szklanki cukru-szklanka mąki-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat -4 średnie, twarde jabłka oraz jedno duże do dekoracji   Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie półksiężyce.Można posypać je cynamonem

Maminek kulinarny
Zapiekanka z makaronem i białą kiełbasą 278

Inna wersja zapiekanki makaronowej, tym razem wykorzystamy drobny makaroni białą kiełbasę.    Składniki:-4 białe kiełbasy-10 dkg makaronu "chińskiego" ( 3 minutowy )-2 jajka-1/2 papryki-kawałek pora-żółty ser - ok. 5 dkg-2 czubate łyżki jogurtu naturalnego-3 łyżki mąki pszennej-odrobina sody oczyszczonej-sól, pieprz   Kiełbasę gotujemy i studzimy.   Makaron gotujemy

Maminek kulinarny
Muffinki czekoladowe 267

pszennej3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i pokrojoną drobno czekoladę. Do suchych składników wlewamy olej i wbijamy jajka. Całość mieszamy łyżką.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Foremkę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Przygotowaną masę przekładamy do foremek. Pieczemy przez 15-20 minut, aż muffinki się przyrumienią

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania