jajka - 5040 przepisów (strona:230/336)

Muffinki kokosowe 221

łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka200ml mleka kokosowego90g jogurtu naturalnego85g masła, stopionegoPrzygotowanie:Formę do muffinek wypełniamy papierowymi papilotkami.Mąkę, wiórki, cukier, proszek do pieczenia mieszamy w misce.W drugim naczyniu łączymy jajka, mleko kokosowe, jogurt i stopione masło.Łączymy zawartość obu misek, mieszając łyżką. Kiedy w masie nie będzie widać grudek mąki, napełniamy nią papilotki do połowy wysokości.Pieczemy około 30 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka 209

Uważamy żeby się nie rozpadły. Dodajemy cynamon i rodzynki.Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, dodajemy posiekane masło, 3 żółtka i 1 całe jajko. Całość zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.Od schłodzonego ciasta oddzielamy 1/4 i pozostawiamy w lodówce. Pozostałe ciasto wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżówki z budyniem i borówkami 186

Składniki:220g mleka40g świeżych drożdży100g cukru500g mąki pszennej80g miękkiego masła1 jajko1/2 łyżeczki solibudyń (przepis poniżej)borówkiKruszonka:1/2 szklanki mąkicukier waniliowy60g roztopionego masła5 łyżek cukruPrzepis na budyń

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki a'la Gundel 259

czekoladowy:1 szklanka mleka (250ml)125g mlecznej czekolady125g gorzkiej czekolady1 opakowanie cukru waniliowego1-2 łyżki rumuPrzygotowanie:Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby  masę  przecieramy przez sitko, aby nie było grudek.Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników.Orzechy mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti carbonara 215

patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zarumieni.W misce mieszamy żółtka, śmietanę i ser.Na patelnię z boczkiem wlewamy pół szklanki wody z gotującego się makaronu, zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia.Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Drobno siekamy szczypiorek i posypujemy nim gotowe danie

Smakowity Blog Kulinarny
Pierniczki 226

Przygotowanie:W rondlu podgrzewamy masło z miodem i cukrem, aż składniki się połączą. Do miski wsypujemy wszystkie pozostałe sypkie składniki. Następnie do mąki dodajemy przestudzone masło z miodem i jajko. Zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy stopniowo po łyżce mleka. Z ciasta formujemy gładką kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone

Smakowity Blog Kulinarny
Placuszki serowe 391

czekoladowy lub konfitura z dowolnych owoców. Składniki:250g twarogu2 jajka1/2 laski wanilii25g cukru pudru50g mąki pszennejolej do smażeniaPrzygotowanie:Ser wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka z jajek, cukier, mąkę i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Składniki łączymy ze sobą za pomocą widelca. Z białek ubijamy lekką pianę i mieszamy z ciastem twarogowym.Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką

Smakowity Blog Kulinarny
Chlebek bananowy 200

Foremkę wielkości 10 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodajemy jajka, roztopione masło i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy do momentu połączenia się składników w masę.Masę wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę lub aż wbity w środek

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaki drożdżowe z jabłkami 198

obranych i pokrojonych w kostkę2 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:W ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu na kilka minut. Następnie dodajemy je z masłem, jajkiem, cukrem i solą do przesianej wcześniej mąki i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki z Nutellą i M&M's 188

sPrzygotowanie:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie powoli wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Dalej ucieramy i dodajemy po jednym jajku. Cały czas mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przekładamy do foremek do 2/3 ich wysokości. Na wierzch każdej nakładamy po łyżeczce Nutelli. Za pomocą wykałaczki rysujemy ślimaki

Smakowity Blog Kulinarny
Chłodnik litewski 207

Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z jajkiem na twardo lub z ziemniakami

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto z mąki razowej z malinami 210

owocami sezonowymi. Proponuję wykorzystać je do przygotowania najprostszego z możliwych ciasta ucieranego zwanego też plackiem z owocami. Nie potrzeba robić wielkich zakupów, podstawowe składniki zazwyczaj mamy w domu: mąka, jajka, cukier, masło lub olej, maślanka. Maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem. Dzięki temu ciasto wychodzi bardzo wilgotne i pulchne. Składniki suche:230 g mąki pszennej razowej1 łyżeczka sody

Smakowity Blog Kulinarny
Szpajza i trzy znaki smaku 173

musimy namoczyć w odrobinie zimnej wody, zalać połową szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i wystudzić. Ubijamy pianę z białek, partiami dosypujemy cukier, nie przerywamy ubijania, następnie dodajemy żółtka. Masę z jajek łączymy z żelatyną. Krem dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao rozpuszczone w miodzie pitnym, mieszamy. Obie masy wlewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Knedle ze śliwkami 374

szklanki cukru4-5 łyżek masła2 łyżki bułki tartejPrzygotowanie:Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy, oprószamy cynamonem. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy je na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałek o średnicy około 4 cm i kroimy w kawałki po 3 cm. Rozpłaszczamy

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z solonym karmelem 198

jedną warstwę karmelu. Drugą część schłodzonego ciasta kruchego wałkujemy na koło wielkości wierzchu szarlotki i kroimy na paski. Z pasków ciasta układamy na szarlotce kratownicę. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i delikatnie posypujemy cukrem perlistym i płatkami soli morskiej. Foremkę z tartą stawiamy na większej blaszce przed włożeniem do piekarnika (jeśli chcemy uniknąć zabrudzenia piekarnika karmelem). Pieczemy w temperaturze

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania