Baba drożdżowa na białkach 232wysmarowanej masłem i obsypanej bułką. U mnie to były dwie formy mała babka i keksówka.Znów odstawiamy, ażeby podrosła.Kiedy już wyrośnie nam tak jak trzeba, smarujemy wiesz rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika, do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut. Do suchego patyczka. Powinna nam się ładnie zarumienić.Smacznego :)*Przepis podpatrzony oczywiście z książki, o której pisałam
Moje pyszne gotowanie
Kruche czekoladowe pierożki z marmoladą 210pieczeniałyżeczka cukru waniliowego3-4 łyżki brązowego cukru2-3 łyżki kakaoDodatkowo:marmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać masło i razem posiekać. Następnie dodać brązowy cukier, jajko, kakao i razem wszystko dokładnie zagnieść.Następnie ciasto można podzielić na 3 mniejsze części i wstawić na jakieś 20 minut do lodówki. Potem każdą cześć rozwałkować na cienko i wykrawać
Moje pyszne gotowanie
Kruche dwukolorowe markizy z marmoladą - maleństwa idealne dla dzieci 183waniliowego2 łyżki kakao (takie porządne)3 łyżki cukrumarmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier i proszek, przemieszać. Następnie dać masło i razem posiekać. Dodać jajka i dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie jednakowe części. Do jednej dodać kakao. Wstawić dwie kulki do lodówki na jakieś 20-30 minut.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Potem każdą z kulek
Moje pyszne gotowanie
Kule drożdżowe z serem i marmoladą 219Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa
Moje pyszne gotowanie
"Zawijaki" - drożdżówki z serem (pyszne na drugie śniadanie) 240Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa
Moje pyszne gotowanie
Kluseczki twarożkowe 237twarogu polane masełkiem. Mniammm... Danie smaczne, pożywne i lubiane nie tylko przez dzieci :)Składniki:około 70 dkg twarogu2 jajkaduża szczypta solimąkaTwaróg rozdrobnić w misce. Nie trzeba go mielić. Dodać jajka i trochę soli. Wymieszać dokładnie. Dosypać mąki tyle, żeby powstała w miarę gęsta konsystencja. Mąka musi związać twaróg, ale nie może być jej za dużo, gdyż wtedy kluski będą
Codzienna kuchnia niecodzienna
Wesołych Świąt! 215dala słychać trzask gałęzi,to zajączek przez las pędzi.Chociaż Wielka jest sobota,ciężka czeka go robota.Z hukiem wpada do kurnika,bierze jajka, szybko znika,w drodze wszystkie je maluje,z trudem tempo utrzymuje.Z pisankami zdążyć musizanim z Rezurekcji wrócisz.Potem trochę chłop odpocznie,w ciepłym gniazdku sobie spocznie.Miejsca długo nie zagrzeje,coś mu się na głowę leje.Głośno śmieje
Codzienna kuchnia niecodzienna
Urodzinowy kolorowy torcik na bitej śmietanie z owocami 331czytelnicy, spędziliście go w pewnym sensie ze mną :) A teraz zapraszam do stołu na kawałeczek kolorowego torcika i lampkę domowego białego wina :)Składniki biszkoptu:4 jajka,pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki cukru,szczypta soli,2 łyżki wody,1 łyżeczka proszku do pieczenia,barwnik spożywczy.Białka ubić z solą, dodawać stopniowo cukier
Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatne waniliowe pancakes z orzechową czekolą 339namówię Was na spróbowanie pysznego puchatego placuszka z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Połączenie idealne dla łasuchów ;) Gotowi na ucztę? :)Składniki:1, 5 szklanki mleka,3 jajka,1,5 szklanki mąki,2 łyżki cukru waniliowego - przepis znajdziecie >TAM<,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli.Dodatek:słoiczek Czeko'li Orzechowej z Anielskich PrzysmakówSkładniki pancakes dokładnie
Codzienna kuchnia niecodzienna
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 395masła3- 4 jaja6 łyżki mąki pszennej (70-80 g)PrzygotowanieMasło rozpuszczamy w garnuszku razem z czekoladą (najlepiej w kąpieli wodnej, aby nie przypalić czekolady), odstawiamy do przestygnięcia. Jajka z dodatkiem cukru ubijamy mikserem, następnie wlewamy mieszankę czekolady i masła i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia
Symfonia Smaków
Kaiserschmarren, vel omlet cesarski i test patelni Ballarini 213nazwa Kaiserschmarren ( Kaiser znaczy cesarz, a schmarren skrawki).Przepis pochodzi z książki „La cucina nelle Dolomiti” Kaiserschmarren, vel omlet cesarski, trochę poszarpanySkładniki na 4 porcje4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)150g mąki2 szklanki (250 ml) letniego mleka30 g cukruszczypta soli20 g masła (opcjonalnie)100g rodzynekcukier (do posypania)tłuszcz do smażenia( ja nie używałam)Rodzynki zalewamy gorcą
Mia Cucina Sofieta
Makaroniki - esencja Paryża 196mąki pszennej20 g skrobi ziemniaczanej100 g cukru2 łyżki kwiatów hibiskusaMleko zagotować. Hibiskus zetrzeć na proszek w młynku do kawy, przesiać i wrzucić do mleka. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dalej miksując dodać mąkę i skrobię. Mleko zdjąć z gazu, dodać masę jajeczną, ciągle mieszając rozprowadzić dokładnie w mleku. Postawić na mały ogień i gotować
Food Square
Pączki hiszpańskie 345Jutro Tłusty Czwartek, więc czas rozpocząć przygotowania. W tym roku postanowiłem zrobić domowe pączki hiszpańskie. Są one niczym najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że wtedy były
Food Square
Biszkopt idealny 16768blaty) dla formy o średnicy 22-24 cm. Jeśli chcemy upiec biszkopt dla dużej tortownicy o średnicy 30 cm, podaną niżej ilość składników należy podwoić.Składniki*:5 jajek (w temperaturze pokojowej)150 g drobnego cukru do wypieków (można po prostu zmielić np. blenderem zwykły cukier)120 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanejszczypta soliPrzygotowanie:Oddzielić białka od żółtek. Białka wrzucić
Food Square
Sushi w tempurze 234Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw
Food Square