piernik - 7416 przepisów (strona:228/495)

ciasto marchewkowe z polewą z gorzkiej czekolady 190

jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 100 g bakalii 2 łyżki koniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika dodatkowo  100 g gorzkiej czekolady sposób wykonania Marchewki myjemy, obieramy i   ścieramy na  tarce o dużych oczkach.  Zalewamy bakalie koniakiem i  odstawiamy na dwadzieścia minut(...)bakalie zmiękną pod wpływem alkoholu). Do misy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia,  cukier, sodę, oraz przyprawę do piernika, wszystkie składniki mieszamy, dużą drewnianą łyżką. Następnie do suchej masy dodajemy olej, bakalie, starte marchewki, i wbijamy jajka, całość mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Dno okrągłej formy ( ja użyłem tortownicy o średnicy 26 cm) wykładamy pergaminem, lub smarujemy masłem

Miód i pieprz
Czekoladowe ciasto jaglane, bez glutenu i bez jajek 366

ciasto piernikowe (i takie miało być), jednak po upieczeniu i ostudzeniu bardziej przypomina w smaku sernik. Mimo to ciasto jest bardzo smaczne, z pewnością idealne na święta. Pachnie piernikiem, pomarańczą, wanilią.. Niebo w gębie.   Składniki: szklanka ugotowanej w wodzie kaszy jaglanej 3 banany 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej) 4 łyżki(...)mleka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka stewii 1 łyżka przyprawy do piernika (zabieram się powoli za własną, domową...:)) 3/4 łyżeczka sody skórka z całej pomarańczy, drobno posiekana bądź starta ciasto po upieczeniu można polać rozpuszczoną czekoladą, ja pominęłam Wszystkie składniki, oprócz skórki z pomarańczy, umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy skórkę

Mango Papaja
Muffinki marchewkowe 181

Muffiny marchewkowe o mocnym korzennym aromacie, a to za sprawą przypraw, takich jakich używamy do przygotowania pierników. Zanim przyprawy korzenne zostały docenione w kuchni, służyły jako leki, afrodyzjaki, składniki kadzideł. Po drogocenne gwiazdki anyżu, goździki czy imbir wyruszały kiedyś całe wyprawy, a szczęśliwcy, którzy weszli w ich posiadanie, traktowali je jak klejnoty.Dziś zdobycie tych przypraw jest bardzo proste(...)przepięknymi zapachami, bardzo kojarzącymi się ze świętami. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 garści posiekanych orzechów brazylijskich 1 szklanka startej marchewki 1 starta gruszka Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę

Smakowity Blog Kulinarny
Chrupiąca szarlotka owsiano orzechowa w wersji fit bez mąki i cukru 183

szklanki płatków owsianych  3/4  szklanki orzechów (ja użyłam brazylijskich i laskowych) szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody  1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki ksylitolu (można użyć cukru lub w ogóle pominąć) 100ml oleju roślinnego 80 ml mleka 2 jajka jabłka na wierzch (według upodobania ok 3-4 lub więcej) Płatki(...)orzechy mielimy na mąkę (w blenderze lub w młynku do mielenia), dodajemy do nich sól, sodę/proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, ewentualnie ksylitol/ cukier jeśli używamy, w osobnej misce mieszamy energicznie, mleko, jajka oraz olej mieszamy z suchymi składnikami i mieszamy (ciasto wychodzi klejące) wylewamy na płaską blaszkę i formujemy kształt lekko podważamy łyżką brzegi, żeby były nieco wyższe

zdrowa vege kuchnia
Ciasto dyniowe 206

mąka pszenna, 160g cukier, 130g jajka, 2 szt olej, 1/2 szkl proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1/2 łyżeczki sól, 1/2 łyżeczki cukier waniliowy, 1 małe opak przyprawa do piernika, 1 łyżeczka (opcjonalnie) Przygotowanie W większej misce mieszamy puree dyniowe, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy. Do mniejszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy sól(...)jeśli ktoś lubi, przyprawę do piernika. Do mokrych składników wsypujemy suche, mieszamy do całkowitego połączenia. Wylewamy do wysmarowanej i wysypanej grysikiem formy. Pieczemy przez około 30-40 minut do "suchego patyczka". Studzimy i dekorujemy cukrem pudrem. Przepis jest na formę 21cm, ja omyłkowo użyłam 26cm. Ciasto powinno być wyższe, ale smak pozostaje

Gotowanie moimi oczami
Sernik jabłkowo-cynamonowy 293

częściej sięgamy po rozgrzewające herbaty z miodem, imbirem czy cynamonem. Dla mnie przyprawy korzenne kojarzą mi się ewidentnie z późną jesienią, zimą, a najbardziej ze Świętami Bożego Narodzenia. Pierniki pachnące gożdzikami i cynamonem, miodowniki, orzechowce. Myślami już wybiegam do świątecznych pierniczków....Eh, tak się rozmarzyłam, a to wszystko przez moją pięcioletnią córkę. Kiedy zagniatałam  kruche  ciasto cynamonowe(...)zaglądała do szuflad w poszukiwaniu foremek do wykrajania pierniczków. Bardzo spodobało jej się robienie  pierniczków sprzed roku:) Nie mogłam jej przetłumaczyć, że to nie jest ciasto na pierniki a tylko na sernik z jabłkami. Była bardzo zawiedziona.   Za to sernik z jabłkami wyszedł przepyszny. Ciasto bardzo cynamonowe, lekko kwaskowe, wilgotne, wprost idealne do kawy w jesienny, zimny

na moim stole...
Ciasto marchewkowe z kubusiową galaretką 337

Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szkl oleju  1 łyżeczka cynamonu Ale-raj 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szkl startej marchewki 1 pomarańcza  1 szkl orzechów włoskich krojonych  Galaretka: 0,5 l soku marchewkowego 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Jajka miksować z cukrem na puszystą(...)masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową i wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodawać porcjami do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy, wyfiletowaną  pokrojoną pomarańczę i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki

Ala piecze i gotuje
Korzenne ciasto marchewkowe 189

Korzenne ciasto marchewkowe Składniki 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka, 2-3 marchewki Korzenne ciasto marchewkowe Wykonanie W misce roztrzepujemy jajka i mieszamy je z olejem. Następnie dodajemy po kolei składniki suche po każdym(...)mieszając: cukier, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładnie mieszamy z ciastem. Gotową masę wylewamy do malej,  podłużnej blaszki. Pieczemy w temperaturze 180 st C przez ok. 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem. Gdy jest suchy, ciasto jest gotowe. Korzenne ciasto marchewkowe

Pyza i Surówka
Babeczki marchewkowe 304

Składniki: ( na 20sztuk ) 300g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 180ml oleju, 250g cukru, 4 jajka, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 4 łyżki mleka, 1 duża marchew ( po obraniu ok.195g ), 150g serka kanapkowego naturalnego, 50g miękkiego masła, 50g cukru pudru. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z  cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Jajko roztrzepać widelcem z mlekiem

W kuchni u Moniki
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 211

poprawia humoru, nie stanowi tak świetnej dekoracji czy prezentu jak samodzielnie przygotowane i ozdobione ciastko. Takie pierniki i ciastka na święta, na okazje mniej czy bardziej uroczyste, imieniny czy urodziny robię kilka razy do roku. Zebrałam i spisałam wszystko, co wiem o lukrze i dekorowaniu. Przeczytajcie, zobaczcie film i spróbujcie sami! PODSTAWOWY PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI UNIWERSALNY do dekoracji około(...)płasko na papierze do pieczenia i wkładamy w specjalne strunowe woreczki na mrożonki. Gruba folia sprawi, że ciastka* po odmrożeniu w temperaturze pokojowej będą smakowały tak samo jak świeże. * pierniki, herbatniki i klasyczne ciastka maślane   Ciastka udekorowane lukrem można zjeść, zamrozić, składać jedno na drugim po jego całkowitym wyschnięciu. Trzymamy udekorowane ciastka z dala od wilgoci, najlepiej w hermetycznym

Karo in the Kitchen
Ciasto na pierniki 228

trudno w to uwierzyć, ale to już czas. Kochani, pora zarobić ciasto na pierniki i odstawić by dojrzewało. Moje jest już gotowe, choć w tym roku później niż zwykle. Tradycyjnie z piernikami nie eksperymentuje i wybieram dobrze mi znane i sprawdzone ciasto, które i Wam polecam. Przepis znajdziecie tu . Nie ma na co czekać, zabierajcie się do pracy

Przysmaki Karolki
Przepyszny i super łatwy makaron z łososiem 244

kulinarnego leniwca i ten przepis okazał się na mój humor idealny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> wkrótce wstawię też przepis na mega szybki i prosty piernik jabłkowy - jakby ktoś na święta z tradycyjnymi piernikami nie zdążył będzie on pyszną alternatywą " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tagliatelle z łososiem i rukolą Składniki

sierotka maRysia w kuchni
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 326

kopytka i pierogi.   —WYŻSZE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ– MĄKI CHLEBOWE—   TYP 500 żytnia – do wypieku chleba żytniego. Dodaje się ją także do pieczywa mieszanego, pierników, ciast, ciasteczek kruchych.   TYP 580 żytnia – jasno żółty, kremowy kolor z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Do chlebów żytnich i mieszanych, do makaronów mieszanych lub żytnich(...)jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. Podstawowa mąka do chlebów żytnich i mieszanych, spodów do pizzy, zakwasu na żur. Do ciężkich ciast korzennych, np. pierników.   TYP 750-850 pszenna – kremowo biała. W porównaniu do innych mąk pszennych zawiera więcej składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika. Podstawowa mąka chlebowa, stosowana do wyrobu pieczywa cukierniczego

Karo in the Kitchen
Biszkoptowe z kremem dyniowym 201

rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Po wystudzeniu: 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie pół szklanki drobnego cukru do wypieków 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, a następnie żółtka. Wlać(...)całą wystudzoną mieszankę i dokładnie zmiksować na wolnych obrotach miksera. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Krem dyniowy: 500 g serka mascarpone 400 g puree

kulinarnyswiatdomi
Bezglutenowe (dyniowe) muffinki z otrąb 155

łyżki wody LUB 1 jajko ·          ½ szklanki czarnej herbaty ·          1 łyżeczka przyprawy do piernika ·          (360g pulpy dyniowej – upieczonej dyni)*** Przygotuj: miskę foremkę na muffinki Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Do sporej miski wsypujemy otręby, jagody goji, żurawinę(...)banana i len wymieszany z wodą. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy. Zalewamy herbatą  i mieszamy. (Dodajemy pulpę dyniową i dokładnie mieszamy). Pieczemy 30-35 minut, sprawdzając co jakiś czas czy babeczki się nie przypiekają. Smacznego! * W diecie bezglutenowej otręby orkiszowe trzeba zastąpić dowolnymi innymi. **U mnie łyżka, nie wyszły bardzo słodkie. ***Dodaj odrobinę więcej miodu do wersji dyniowej

Bazując na smaku